Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
  #141  
Stary 12-24-2017, 13:50
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 118
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez agnieszka2020 Pokaż post
Pytanie kieruję do justynagy,
Czy mogłąbym uzyskać informacje od Ciebie dotyczącą kodu aktywacyjnego, jak można go uzyskać?
Na jaki adres powinnam skierować zapytanie? dziękuję za informację.
Czy może udało Ci się uzyskać kod aktywujący? Jeśli tak to na jakiego maila pisałaś? Ja znalazłam na stronie Atril tylko "Submit Request" i tam do nich napisałam.. Na razie nie odpisują... ;/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #142  
Stary 12-24-2017, 13:51
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 118
Domyślnie

Witam Czy ktoś wie może, czy potrzebuję kodu aktywującego do programu Déjà Vu X2 Professional, skoro pobrałam go ze strony producenta - Atril?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #143  
Stary 12-24-2017, 13:55
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 118
Domyślnie

Udało mi się przejść przez kolejne etapy, żeby stworzyć projekt w Déjà Vu X2 Professional, lecz kiedy dwa razy doszłam do momentu "Completing the New Project Wizard", to program "nie odpowiada" i tak jakby zawiesza się i przez długi czas nie dzieje się nic i muszę go zamknąć przez "menedżera zadań". Miał ktoś może podobny problem?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #144  
Stary 12-24-2017, 13:59
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 118
Domyślnie

I już ostatnie pytanie na dzisiaj.. czy do programu trzeba się logować? widzę tam opcję "login" i zadziałało jak podałam te same dane do logowania jak na stronie ATRIL.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #145  
Stary 12-24-2017, 14:09
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 118
Domyślnie

W programie w kółko wyświetlają mi się różnego rodzaju błędy, np. automation error. Niby w tle widzę już source language i pole do tłumaczenia, ale przez te błędy program wyrzuca mnie i nic nie mogę zrobić, miał tak ktoś?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #146  
Stary 12-25-2017, 10:37
isa1 isa1 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Oct 2017
Posty: 119
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez Barborka678 Pokaż post
I już ostatnie pytanie na dzisiaj.. czy do programu trzeba się logować? widzę tam opcję "login" i zadziałało jak podałam te same dane do logowania jak na stronie ATRIL.
Na początku z tego co pamiętam wpisuje się nazwę użytkownika, natomiast nie ma konieczności logowania się za każdym razem, kiedy włączasz program.

Cytat:
Zamieszczony przez Barborka78 Pokaż post
W programie w kółko wyświetlają mi się różnego rodzaju błędy, np. automation error. Niby w tle widzę już source language i pole do tłumaczenia, ale przez te błędy program wyrzuca mnie i nic nie mogę zrobić, miał tak ktoś?
Mi pomogły wskazówki zawarte w tym artykule: [url]https://atrilsolutions.zendesk.com/hc/en-us/articles/115004476985-Unable-to-start-D%C3%A9j%C3%A0-Vu-after-Windows-update[/url]
(pomocny, jeśli problem dotyczy systemu Windows).
Odpowiedź z Cytowaniem
  #147  
Stary 01-01-2018, 15:15
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 118
Domyślnie

isa1 dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi poradziłam sobie i już śmigam z tłumaczeniem w programie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #148  
Stary 09-15-2018, 23:41
nina12's Avatar
nina12 nina12 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2018
Posty: 131
Domyślnie Project Explorer nie otwiera się

Dzień dobry,

mam problem z Deja Vu X2. Opcja View>Project Explorer w ogóle się nie otwiera. Czy ma to związek z licencją? Nie dostałam kodu ani też nie otworzyło się okienko proszące mnie o kod. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #149  
Stary 09-16-2018, 01:26
EPinkiewicz EPinkiewicz jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Aug 2018
Posty: 115
Domyślnie

Jeśli u kogoś z was występują problemy z programem w wersji x2 lub x3 (wyskakujące komunikaty o błędzie itp.) polecam te rozwiązania: [url]https://atrilsolutions.zendesk.com/hc/en-us/articles/115004476985-Unable-to-start-D%C3%A9j%C3%A0-Vu-after-Windows-update[/url].
Mi pomogła zmiana regionu na USA (windows 10)
Odpowiedź z Cytowaniem
  #150  
Stary 09-17-2018, 16:47
nina12's Avatar
nina12 nina12 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2018
Posty: 131
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez EPinkiewicz Pokaż post
Jeśli u kogoś z was występują problemy z programem w wersji x2 lub x3 (wyskakujące komunikaty o błędzie itp.) polecam te rozwiązania: [url]https://atrilsolutions.zendesk.com/hc/en-us/articles/115004476985-Unable-to-start-D%C3%A9j%C3%A0-Vu-after-Windows-update[/url].
Mi pomogła zmiana regionu na USA (windows 10)
Dziękuję za pomoc.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów
Możesz wysyłać nowe wątki
Możesz wysyłać odpowiedzi
Możesz wysyłać załączniki
Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
EmotikonyWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Przejdź do forum




Powered by: vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.