Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
  #141  
Stary 12-24-2017, 13:50
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 100
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez agnieszka2020 Pokaż post
Pytanie kieruję do justynagy,
Czy mogłąbym uzyskać informacje od Ciebie dotyczącą kodu aktywacyjnego, jak można go uzyskać?
Na jaki adres powinnam skierować zapytanie? dziękuję za informację.
Czy może udało Ci się uzyskać kod aktywujący? Jeśli tak to na jakiego maila pisałaś? Ja znalazłam na stronie Atril tylko "Submit Request" i tam do nich napisałam.. Na razie nie odpisują... ;/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #142  
Stary 12-24-2017, 13:51
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 100
Domyślnie

Witam Czy ktoś wie może, czy potrzebuję kodu aktywującego do programu Déjà Vu X2 Professional, skoro pobrałam go ze strony producenta - Atril?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #143  
Stary 12-24-2017, 13:55
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 100
Domyślnie

Udało mi się przejść przez kolejne etapy, żeby stworzyć projekt w Déjà Vu X2 Professional, lecz kiedy dwa razy doszłam do momentu "Completing the New Project Wizard", to program "nie odpowiada" i tak jakby zawiesza się i przez długi czas nie dzieje się nic i muszę go zamknąć przez "menedżera zadań". Miał ktoś może podobny problem?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #144  
Stary 12-24-2017, 13:59
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 100
Domyślnie

I już ostatnie pytanie na dzisiaj.. czy do programu trzeba się logować? widzę tam opcję "login" i zadziałało jak podałam te same dane do logowania jak na stronie ATRIL.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #145  
Stary 12-24-2017, 14:09
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 100
Domyślnie

W programie w kółko wyświetlają mi się różnego rodzaju błędy, np. automation error. Niby w tle widzę już source language i pole do tłumaczenia, ale przez te błędy program wyrzuca mnie i nic nie mogę zrobić, miał tak ktoś?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #146  
Stary 12-25-2017, 10:37
isa1 isa1 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Oct 2017
Posty: 120
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez Barborka678 Pokaż post
I już ostatnie pytanie na dzisiaj.. czy do programu trzeba się logować? widzę tam opcję "login" i zadziałało jak podałam te same dane do logowania jak na stronie ATRIL.
Na początku z tego co pamiętam wpisuje się nazwę użytkownika, natomiast nie ma konieczności logowania się za każdym razem, kiedy włączasz program.

Cytat:
Zamieszczony przez Barborka78 Pokaż post
W programie w kółko wyświetlają mi się różnego rodzaju błędy, np. automation error. Niby w tle widzę już source language i pole do tłumaczenia, ale przez te błędy program wyrzuca mnie i nic nie mogę zrobić, miał tak ktoś?
Mi pomogły wskazówki zawarte w tym artykule: [url]https://atrilsolutions.zendesk.com/hc/en-us/articles/115004476985-Unable-to-start-D%C3%A9j%C3%A0-Vu-after-Windows-update[/url]
(pomocny, jeśli problem dotyczy systemu Windows).
Odpowiedź z Cytowaniem
  #147  
Stary 01-01-2018, 15:15
Barborka678 Barborka678 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Nov 2017
Posty: 100
Domyślnie

isa1 dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi poradziłam sobie i już śmigam z tłumaczeniem w programie.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów
Możesz wysyłać nowe wątki
Możesz wysyłać odpowiedzi
Możesz wysyłać załączniki
Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
EmotikonyWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Przejdź do forum




Powered by: vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.