Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
  #1  
Stary 08-28-2017, 20:00
KlaraW KlaraW jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2017
Posty: 134
Domyślnie Translation memory w DejaVu

Czy można zmienić jakiej pamięci tłumaczeniowej się używa w czasie procesu tłumaczenia? czy trzeba stworzyć od nowa projekt z nową pamięcią?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Stary 08-29-2017, 00:27
iwonane iwonane jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2017
Posty: 118
Domyślnie

Można zmienić. Np w wersji X2 wystarczy rozwinąć opcję Project i znaleźć ustawienia projektu. Tam można zmienić między innymi temat projektu, język źródłowy i docelowy, no i właśnie dodawać lub zamieniać bazy z terminologią. Poszukaj w swojej wersji ustawień projektu.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Stary 08-29-2017, 23:28
Hera1990 Hera1990 jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Jul 2017
Posty: 133
Domyślnie

W Deja Vu X2 w programie, pamięć tłumaczeniowa i baza terminologiczna otwierają się w oddzielnym okienku. . Więc wydaje mi się, że możesz w każdej chwili, swobodnie zmienić TMke.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Stary 10-19-2017, 22:31
Gladys_Dreams's Avatar
Gladys_Dreams Gladys_Dreams jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Sep 2017
Posty: 129
Domyślnie

Ja mam jeszcze pytanie - gdzie/w jakiej opcji można sprawdzić zawartość pamięci tłumaczeniowej? Jak, np, jakie zostały wprowadzone terminy, zdania i ile ich jest?

Edit: Ok, przypadkiem znalazłam sama. Dla tych, co by chcieli też wiedzieć: wystarczy kliknąć "Open" i wybrać nasz zapisany plik pamięci tłumaczeniowej.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Stary 10-20-2017, 16:24
VictoriaKedra VictoriaKedra jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Sep 2017
Posty: 122
Post

Ja mam tak, kiedy eksportjuę pamięć tłumaczeniową, po tym chcę otworzyć ten plik w folderze (nie przez Deja Vu) pojawia się okienko, że nie da się otworzyć pliku i że może być uszkodzony. Czy ktoś zna, co może być powodem takiego błędu? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Stary 11-06-2017, 07:36
slavomirrr slavomirrr jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Aug 2017
Posty: 150
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczony przez VictoriaKedra Pokaż post
Ja mam tak, kiedy eksportjuę pamięć tłumaczeniową, po tym chcę otworzyć ten plik w folderze (nie przez Deja Vu) pojawia się okienko, że nie da się otworzyć pliku i że może być uszkodzony. Czy ktoś zna, co może być powodem takiego błędu? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Wydaje mi się, że plik pamięci tłumaczeniowej jest natywny dla Deja Vu co za tym idzie musi być prawidłowo skojarzony z Deja Vu.

Pod Windowsem 7 prawy przycisk myszy na plik -> Open with... -> Choose default program i klikasz Deja Vu z ptaszkiem żeby każdorazowo domyślnie plik Deja Vu był otwierany przez Deja Vu
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Stary 11-23-2017, 15:54
DanaDan DanaDan jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Sep 2017
Posty: 143
Domyślnie Jak przesłać zrobiony projekt do pamięci tłumaczeniowej

Mam kłopot. Bo projekt jet przetłumaczony i nie mogę go pzresłac do pamięci tłumaczeniowej.
Tak jakby jedno nie było kompatybilne z drugim. Robię wszytsko zgodnie z instrukcją.
Wysyłam projekt i nic.. Ma ktoś jakieś pomysły jak temu zaradzić?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Stary 12-11-2017, 11:32
m.stepuch m.stepuch jest offline
Podszyszkownik
 
Zarejestrowany: Oct 2017
Posty: 121
Domyślnie

Spróbuj pomocy ze strony Atril

[url]https://atrilsolutions.zendesk.com/hc/en-us/articles/205393092-91-Object-variable-or-With-block-variable-not-set-[/url]

U mnie zadziałało.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów
Możesz wysyłać nowe wątki
Możesz wysyłać odpowiedzi
Możesz wysyłać załączniki
Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
EmotikonyWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Przejdź do forum




Powered by: vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.