![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Czy istnieją w Polsce kursy, na których uczą poprawnej wymowy/akcentu w języku angielskim? Pytam, bo często takie "kursy" mają osoby, np. aktorzy, wyjeżdżajacy do Stanów lub UK. Czy u nas coś takiego w ogóle istnieje?
|
|
||||
|
||||
![]() Nie wiem czy są takie kursy, ale na studiach filologicznych jest oddzielny przedmiot - fonetyka - gdzie uczysz się mówić z konkretnym akcentem. Z reguły prowadzone są z podręcznikiem do fonetyki. :-)
|
|
||||
|
||||
![]() Jakieś powinny być.... zawsze można się umówić lekcje u native'a. Na studiach niby są kursy, ale nad tym trzeba długo pracować, a im później się zacznie, tym trudniej.
|
|
||||
|
||||
![]() Generalnie i tak nie ma możliwości wyuczenia się konkretnego akcentu, jeżeli za późno zacznie się naukę języka obcego. Akcent przyswaja się do wieku dojrzewania. Później są to tylko próby zakończone większym lub mniejszym sukcesem, ale akcentu native speakera nigdy się nie osiągnie
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Fonetyka na studiach filologicznych naprawdę może wiele dać. W moim przypadku w ramach fonetyki nauczenie się alfabetu fonetycznego przyniosło największe korzyści. Opanowawszy już alfabet, można ćwiczyć wymowę poprzez czytanie tekstów zapisanych fonetycznie. Gorąco polecam takie ćwiczenie każdemu, chociaż na początku najlepiej wykonywać w obecności nauczyciela, który poprawi w razie błędu.
|
|
||||
|
||||
![]() Kojarzę, że są amerykańskie szkoły językowe, które kładą nacisk na naukę American, a nie General English, ale oferują chyba tylko regularne kursy językowe. I nie wiem w jakim stopniu "uczą" akcentu, a w jakim samego języka.
|
|
||||
|
||||
![]() Nie słyszałam o takim kursie. Akcentu, zwłaszcza British RP, można nauczyć się podczas studiów na filologii angielskiej. Teoretycznie, gdyż praktycznie wg mnie 2 semestry fonetyki to za mało. Nie wiem jak to wygląda na innych uczelniach.
|
|
||||
|
||||
![]() O kursach niestety nic mi nie wiadomo, ale mogę polecić bardzo dobry interaktywny podręcznik do samodzielnej nauki wymowy / akcentu - Say it right. Dokładnie umówiono w nim teoretyczne zagadnienia, opisano proces wytwarzania poszczególnych dźwięków, różnice między dźwiękami alfabetu polskiego i angielskiego, a na płycie zawarto mnóstwo interaktywnych ćwiczeń. Nagrane są dwie wersje - można wybrać która nas interesuje - amerykańska oraz brytyjska.
|
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Niemniej jeśli chodzi o sam kurs, to nigdy nie słyszałam o kursie wymowy. Wiem natomiast, że wiele szkół językowych oferuje (od pewnego poziomu) spotkania z nativem, np. co dwa tygodnie. A tam jak najbardziej można ćwiczyć wymowę. |
|
||||
|
||||
![]() Nie sądzę, żeby w naszym kraju było duże, o ile jakiekolwiek, zapotrzebowanie na kursy konkretnie z akcentu, raczej po prostu zwykłe kursy językowe. Chociaż wydaje mi się, że gdyby podczas indywidualnych lekcji poprosić o nacisk na wymowę to czemu nie. Jeśli nauczyciel jest dobry to na pewno pomoże
![]() Samodzielnie to książki do fonetyki i duuuuużo samozaparcia i mnóstwo praktyki. Jeśli chodzi o RP to polecam "How much wood would a woodchuck chuck" i "How now brown cow", korzystałam z nich na zajęciach z fonetyki właśnie. |