![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Oczywiście że bez. Pamiętam ciągłe poprawki wymowy słowa "author" bo oczywiście większośc z nas używała spolszczonej wymowy podczas gdy powinno się wymawiac przez o.
|
|
||||
|
||||
![]() 'Often" zawsze wymawiałam bez t, i choć wiem, że druga wymowa jest również 'dopuszczalna' to nie mogę jej ścierpieć i dostaję gęsiej skórki jak słyszę ją u innych.
|
|
||||
|
||||
![]() wymawiam bez 't' i zawsze reaguję na jego wymowę z 't' jakby to był błąd. Natomiast bardzo często moi uczniowie mówią z 't' i widzę, że się niepotrzebnie wstydzą, ponieważ nie wiedzą, że oby dwie wymowy są jak najbardziej w porządku. Trzeba uświadamiać!
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Ja również wymawiam bez 't' i mam wrażenie, że druga opcja nie brzmi dobrze. Ale dość często słyszę ludzi wymawiających 't'. Nie pozostaje nic innego, jak się przyzwyczaić
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Bez t brzmi jakoś tak bardziej... elegancko
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Bez "t". Zawsze, jak słyszę z "t" mam wrażenie, że to słowo z kosmosu
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Z tego co mi wiadomo mówiąc ofTen mówimy niepoprawnie. Ja osobiście unikam "t"
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Bez "t" i "e" ale da sie uslyszec w Ameryce zarowno t jaki i e
|
|
||||
|
||||
![]() Sam wymawiam bez "t", tak mnie wytresowali nauczyciele i korepetytorzy. Tym niemniej nie przeszkadza mi druga wymowa, poniekąd jest lepsza, bo bardziej odpowiada transkrypcji.
|
|
||||
|
||||
![]() Unikam zawsze "t", zresztą niewiele razy słyszałem, żeby ktoś mówił z "t".
|