![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Bez "t". Tak uczą w szkołach, chociaż rzeczywiście spotyka się obie formy - co kraj to obyczaj.
|
|
||||
|
||||
![]() Bez t, ale słyszałam nawet u nativów z.
Ale zebra z e? Serio? |
|
||||
|
||||
![]() Mnie wymowa 'often' wcale nie razi. Obejrzyjcie od czasu do czasu wiadomosci BBC a sami sie przekonacie
|
|
||||
|
||||
![]() Ja też mówie bez t, chociaż słychać czasem w filmach czy serialach z t... więc myśle że można i tak i tak
|
|
||||
|
||||
![]() Na fonetyce uczono mnie wymawiać bez T i bez E, jednak nie raz słyszałam różne wersje... Myślę, że to zależy od akcentu.. Tak samo jak wymowa coffee w USA
|
|
||||
|
||||
![]() osobiście wymawiam 'ofn' z taką shwą w środeczku
![]() |
|
|||||
|
|||||
![]() Nigdy nie wymawiałam słowa "often" z literą "t" . Choć zgadzam się z wypowiedziami dotyczącymi nauki w szkołach. Zdarza się , że nauczyciele wymawiają i nauczają z literą "t".
|
|
||||
|
||||
![]() I mnie uczono, że ma być bez "t". Ale muszę przyznać, że obie wersje brzmią dla mnie bardzo dobrze. Jednak przyzwyczajenia biorą tu górę i "often" automatycznie wypowiadam bez "t".
|
|
||||
|
||||
![]() Oczywiście, że bez "t". Akurat język angielski jest obfity w dziwne wymowy. Zaczynając studiować bardzo się zdziwiłam jak niektóre słowa powinny brzmieć. Moim największym zaskoczeniem było słowo: SAW (2 forma czasownika see) . W szkole zawsze wymawialiśmy to z "ł" na końcu. A tu się okazuje, że "ł" ma nie być.
|
|
||||
|
||||
![]() Wiem, ze u mnie znajomi mieli duzy problem z wymowa slowa ''diarhoea''
![]() |