![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
||||
|
||||
![]() Heather Dale - niektóre piosenki inspirowane muzyką celtycką, inne bardziej współczesne, a przede wszystkim naprawdę świetne, zaskakujące teksty.
|
|
||||
|
||||
![]() Muzyka celtycka jest przepiękna! <3 <3 <3
Moi ulubieni wykonawcy to : Secret Garden, Carlos Carlos Núñez ("Un galicien en Bretagne"), Nolwenn Leroy, Alan Stivell i Mike Oldfield ("Voyager"). Ostatnio odkryłam też piosenkę "Meadows of heaven" zespołu Nightwish. Zespół co prawda pochodzi z Finlandii, ale piosenka ma w sobie coś "celtyckiego" ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Luar na Lubre - galicyjski zespół folkowy, bardzo klimatyczna, "hiszpańska" odmiana muzyki celtyckiej. Zadziwiające jak bardzo podobna może być muzyka z Irlandii i północnej Hiszpanii ;d
|
|
||||
|
||||
![]() Mnie najbardziej urzekli Dick Gaughan (pół-Szkot, pół-Irlandczyk) oraz Karine Polwart.
|
|
||||
|
||||
![]() Najczęściej towarzyszy mi Adrian von Ziegler. Uwielbiam jego kompozycje.
|
|
||||
|
||||
![]() A wie ktoś, czy Cotton Cat jeszcze istnieje i nagrywa? Byłam na ich koncercie lata temu i bardzo mi się spodobali, do dzisiaj mam ich kasetę magnetofonową (!) w domu.
|
|
||||
|
||||
![]() Ja też często słucham von Ziegler, lubię jego muzykę.
|
|
||||
|
||||
![]() Polecam muzykę celtycką w wersji folk metalowej : Eluveite, Mago de Oz oraz folk punkowy Dropkick Murphys
|
|
||||
|
||||
![]() Kiedyś uwielbiałem Enyę, ale z każdym następnym albumem jej muzyka miała coraz mniej wspólnego z muzyką celtycką. Lubiłem tez Clannad i oczywiście Loreenę Mckennit, chociaż w przypadku tej ostatniej podobała mi się wyłącznie All Souls night.
|
|
||||
|
||||
![]() Od siebie polecam Grai
[url]https://www.youtube.com/watch?v=8gMCxCI9IBw[/url] |