![]() |
Wielojęzyczne gry planszowe
Co myślicie o wielojęzycznych grach? Czy spotkaliście się np. z grą Tabu w kilku językach jednocześnie?
|
Jednocześnie? Nie, ale to mogłoby być ciekawe. Chciałabym dostać w swoje rączki Tabu angielsko-rosyjskie.
|
Cytat:
|
Ja grałam w niemieckie Tabu, ale z zestawem dwujęzycznym się nie spotkałam.
|
Ja też grałam w niemiecką wersję Tabu. Mój wykładowca wykorzystał to na zajęciach z Konwersacji z leksyką. Ale to była gra jednojęzyczna. Nie wiedziałam, że istnieją też inne.
|
Nie widzę problemu. Wystarczy wymieszać karty z zestawów w różnych językach i można się bawić :D.
|
Dokładnie, można wymieszać, ale to oznaczałoby zakup wielu zestawów, a lepiej by było kupować gotowe zestawy w językach jakie nas interesują. W przypadku Tabu ok, ale jest wiele innych gier, które mogłyby być automatycznie w kilku językach. Takie gry na pewno pomagałyby w code-switchingu.
|
Myślę, że łatwiej byłoby jednak zmieniać języki gry co jakiś czas niż mieszać karty z różnych języków;)
Co do wielojęzycznych gier raczej nigdy się z tym nie spotkałam i nie wiem za bardzo jak miałoby to wyglądać. Zazwyczaj takie gry są wykorzystywane do nauki jednego języka. Chyba, że byłaby jakaś gra planszowa z losowaniem kart, gdzie trzeba odpowiedzieć na jakieś pytanie w konkretnie podanym języku. A jeśli takich gier nie ma, to tylko do dzieła i samemu trzeba takową stworzyć;) |
Uwielbiam tę grę. Największy sens ma granie w nią używając języka obcego. A konieczność szybkiej zmiany myślenia w różnych językach mogłoby być bardzo absorbujące :)
|
Czy znacie jakieś inne gry, które pomagają w nauce?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:54. |