![]() |
Wyrazy o dwóch przeciwstawnych znaczeniach
Występują w naszym ulubionym języku wyrazy, które posiadają dwa przeciwstawne znaczenia [czy uzasadnione jest określenie ich mianem 'kontranimów'?]. Niezawodna Wiki- podaje następujące przykłady:
fast - szybko VS mocno, na stałe; sanction - aprobata VS restrykcja; seed - obsiać VS wypestkować; cleave - rozszczepiać, podzielić VS wiernie trwać przy kimś; Dodam do nich: custom - zwykły VS szczególny; bolt - zapezbieczyć VS uciec; aught - wszystko VS nic; clip - przymocować VS odłączyć, uciąć; dollop - duża ilość VS niewielka ilość; enjoin - zalecać, nakazywać VS zabraniać; transparent - niewidoczny VS oczywisty. Proponuję utworzyć pełną listę angielskich pojęć tego typu. |
Moje propozycje:
overlook- to examine; watch over vs to fail to notice; miss peer- an equal; fellow (e.g. classmate) vs a nobleman wind up- to start; prepare vs to end; conclude bolt- to secure a place vs to dash away suddenly |
Ja znalazłam jeszcze :
cleave- rozszczepiać, wiernie trwać oversight- przeoczenie, nadzór citation- pochwała i pozew enjoin- zalecać i zabraniać |
ja polecam dla zainteresowanych stronkę, gdzie jest dosyć pokaźny zbiór takich słówek tzw. kontranimów . have fun with words:)
[url]http://www.rinkworks.com/words/contronyms.shtml[/url] |
Nauka tego języka nigdy się nie skończy... :)
|
I to jest właśnie najpiękniejsze :D ja nawet nie miałem pojęcia o istnieniu takich słów, a tu proszę :)
|
Kolejne przykłady:
dust - to spray with powder or remove dust from sth mad - enthiusiastic about sth or angry at sth trim - add or remove from |
Dodam jeszcze, np:
Certain definite / hard to specify Fix to restore to function / to make non-functional Mad carried away by enthusiasm or desire / carried away by hatred or anger |
Myślę że pod ten temat również można podłączyć frazę 'Tell me about" na zasadzie 1. I want to know more vs. I already know..
btw znalazłam też informację że contranyms are also known as Janus-faced words na cześć rzymskiego boga Janusa tradycyjnie przedstawianego jako postać o dwóch twarzach patrzących w przeciwne kierunki :) |
Cytat:
jak to się dzieje? i jak to wyjaśnić? czy wyrazy te wchodziły do języka jako dwa różne wyrazy, w różnym czasie i ewoluowały w kierunku jednakowej pisowni? wiecie coś na temat etymologii kontranimów? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:15. |