![]() |
Jakie tematy na prace licencjackie/magisterskie?
Tak jak w tytule, jakie tematy macie lub planujecie mieć na prace licencjackie/magisterskie?
Ja jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej i wstępnie mój temat to : Translation of humour in 'How I Met Your Mother' TV series, czyli coś co przy okazji lubię i jest wymówka na oglądanie serialu :D |
Jeszcze nie mam dokładnie sprecyzowanego tematu pracy, ale na pewno będzie to coś ściśle związane z kontrastem w udźwięcznianiu i ubezdźwięcznianiu w polskim i angielskim, ogólnie asymilacja fonetyczna. Dopiero zaczynamy seminaria, więc wszystko jeszcze na świeżo.
|
Licencjat pisałam na temat propagandy w III Rzeszy na przykładzie filmu i teatru. Pracę magisterską pisałam o wspomnieniach Niemców, którzy mieszkali w Łodzi :). Zdecydowanie temat pracy mgr był ciekawszy i lepiej mi się nad nim pracowało. Dowiedziałam się dużo o historii Łodzi i tego, jak Niemcy postrzegali to miasto.
|
Cytat:
|
W pracy magisterskiej zamierzam zająć się terminologią specjalistyczną, a dokładniej tłumaczeniami prawniczymi. Licencjat natomiast pisałam z technik tłumaczeniowych na podstawie dzieł literackich.
|
Ja pisze pracę licencjacką w tematyce literatury. Mój temat to Bildunsroman in selected works by Charles Dickens. Na podstawie Opowieści wigilijnej i Wielkie nadzieje:)
|
Jestem w trakcie pisania licencjatu na temat ujęcia tzw. "rodzajnika nieokreślonego" w j. hiszpańskim - un/una jako rodzajnik i jako liczebnik.
|
Ja piszę pracę magisterską o strategiach tłumaczeniowych. Będę omawiała je na przykładzie tłumaczenia książki Corneli Funke "Tintenherz".
|
Cytat:
|
Cytat:
A licencjat pisałem na temat metafor w muzyce rockowej oraz metalowej w latach na przestrzeni ostatnich 30 lat. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:20. |