PDA

View Full Version : Stawki dla lektorów

Vila_Slovinka
05-27-2008, 10:20
Co prawda jest to forum dla tłumaczy, ale może ktoś się orientuje, jakie są w szkołach językowych średnie stawki dla lektorów języków obcych? Dostałam propozycję pracy jako lektor i nie mam pojęcia, ile powinnam żądać za godzinę lekcji? słyszałam, że lektorzy zatrudnienia przez szkoły językowe nie zarabiają zbyt dobrze..

aldreda
07-25-2011, 19:33
hmm, moj kolega, ktory pracuje w X szkole jezykowej mówił mi, że to 4o złotych , ale nie pamietam czy netto czy brutto. Gdy ja aplikowałam o pracę lektora i wpisałam 50 zł nikt do mnie nie oddzwonił:(Pwodzenia!

edytag
09-13-2011, 13:44
Stawka zależy od szkoły i doświadczenia lektora. Początkowo zaczyna się od niewielkich kwot. Czasem jest to tylko 20 zł netto albo nawet mniej...

magdalena_cieslak
09-13-2011, 14:53
Właściciele szkół zazwyczaj chcą aby samemu proponować stawkę, licząc oczywiście, że będzie ona jak najniższa. Myślę, że zależy to od doświadczenia, wykształcenia (i mam nadzieje, że od tego czy posiada się uprawnienia- blok metodyczny), jak również od ilości osób w grupie i jej poziomie. Kilka dni temu moja koleżanka była na rozmowie o pracę i jak zaproponowała 30zl za godzinę to chcieli od razu z nią podpisywać umowę (wiem jednak, że bardzo kogoś potrzebowali), inna zarabia 50zl za godzinę więc chyba nie ma z góry ustalonej stawki.

agastroba
09-13-2011, 20:23
Moja koleżanka zatrudniała nauczycieli w szkole językowej w Katowicach, gdzie lektor miał prowadzić zajęcia w ramach projektu z Unii, za takie lekcje dostaje się nawet 70 zł za godzinę. Niestety z tego co się orientuję, za normalne zajęcia zazwyczaj płacą od 25-40 zł brutto w zależności od miasta.

iza_bella83
09-14-2011, 07:51
W/g mnie to zależy od doświadczenia kandydata na lektora i od "papierków" czyli wykształcenia, ale także od danej szkoły językowej. Myślę, że tak w granicach 20-40 zł netto. Oczywiście w większych miastach są większe stawki:)

paola
09-14-2011, 11:42
ja na początku swojej drogi tzn. zaraz po ukończeniu studiów zarabiałam 35zl za 60min. Dodam, ze chodziło o nauczanie jezyka specjalistycznego, co wymagało ode mnie wiekszego przygotowania niż zazwyczaj.

lenor
09-14-2011, 12:16
Z mojego doświadczenia to ok 30 zł za 45 min. Ale jak już wspomniano bywa różnie.

wiedziemka
09-14-2011, 12:25
ja właśnie zaczynam i dwa miesiące temu w Warszawie zaproponowano mi stawkę 30 zł brutto za 60 min za zajęcia indywidualne za naukę języka ogólnego od początku... tak na razie wygląda moje doświadczenie. To nie żadne kokosy, wiadomo, ale na początek dobre i to :)

UR87
09-16-2011, 16:02
Ja za zajęcia indywidualne trwające 60 min dostaję 30 zł netto a za grupę powyżej 4 osób 40 zł netto. Nie są to wysokie stawki, ale cóż...jest to moja pierwsza praca więc nie mogę wybrzydzać. Osoby mające już jakieś doświadczenie w nauczaniu dostają więcej...podobno :)

ideolo
09-27-2011, 12:30
Czy orientujecie się jakie są stwaki dla lektorów zatrudnionych na państwowych uczelniach wyższych na umowę zlecenie?

Asia S.
09-27-2011, 12:42
Z tego co się orientuję, to bardzo często stawka za godzinę pracy uzależniona jest od liczby osób w grupie, którą uczysz. Im liczniejsza grupa, tym wyższe wynagrodzenie. So, it depends.....

ideolo
09-27-2011, 22:08
OK, dzięki. Pytam bo słyszałam, że jest stawka dla lektorów na państwowych uczeniach wyższych ustalona przez Ministerstwo i że jest to 34 PLN ale nie dosłyszałam czy jest to 34 PLN za 45 min czy za 90 min, może to też zależy od miasta lub uczelni.