View Full Version : Gdzie studiujecie ?
Pytanie ogólne do forumowiczów: gdzie studiujecie i jaki kierunek; ewentualnie co już skończyliście. Ja obecnie jestem na licencjacie na Wyższej Szkole Bankowej (WSB uczelnia Chorzów (http://www.wsb.chorzow.pl)), w przyszłości planuję także germanistykę.
justynagy
11-30-2010, 21:06
Uniwersytet Łódzki - filologia :)
wicherek__
07-18-2011, 23:33
w tym roku ukończyłam NKJO w Rzeszowie. praca pt. 'The representation of selected animal idioms in bilingual English-Polish dictionaries obroniona' na 5 :)
mwojtowicz
07-19-2011, 19:17
Ja studiuję Stosunki Międzynarodowe również na UŁ. Bardzo mi się podoba.
laurelindorinan
07-19-2011, 22:42
dopiero będę studiować prawo na UG o ;)
a jeśli chodzi o języki to jestem absolwentką klasy dwujęzycznej francuskiej z certyfikatami ;)
NUI Galway, Irlandia- literatura angielska plus jézyk hiszpaski(4 letni licencjat)
University of Westminster , London magister tumaczenia ustne i pisemne(1 rok)
Ja skończyłam na początku lipca filologię ukraińską na Uniwersytecie Warszawskim. Oprócz tego został mi jeszcze jeden semestr logistyki na prywatnej uczelni. Często spotykam się z zaskoczeniem ze strony znajomych, że zdecydowałam się na połączenie tak różnych dyscyplin, jednak uważam, że warto, chociażby ze względu na zdobycie konkretnej specjalizacji tłumaczeniowej.
ania1234
07-20-2011, 16:51
Ja ukończyłam filologię angielską na UMCSie w Lublinie i fotografię w LSSiP również w Lublinie :)
fergee13
07-23-2011, 21:52
ja jestem po NKJO w Dcy a w tym roku zaczynam studia na UJ na filologii angielskiej :)
magdakolbusz
07-24-2011, 23:47
ja jestem po NKJO w Dcy a w tym roku zaczynam studia na UJ na filologii angielskiej :)
O proszę, ja też jestem absolwentką Dębickiego NKJO ale zeszłoroczną:)
magdakolbusz
07-24-2011, 23:48
*dębickiego
Ja jestem tegoroczną absolwentką lingwistyki stosowanej język angielski z rosyjskim na UKW w Bydgoszczy i dodatkowo jestem na III roku Zarządzania Firmą na WSB. Mnie również wiele osób wypytywało skąd zainteresowanie tak dwoma różnymi dziedzinami. Zdecydowałam się na zarządzanie, ponieważ języki obce to niestety w dzisiejszych czasach podstawa a nie wyjątkowa umiejętność i chciałam wyszkolić się w dziedzinie zupełnie niezwiązanej z filologią, która może mi się przydać w pracy w międzynarodowym przedsiębiorstwie.
fergee13
07-25-2011, 13:12
a ja ciebie też znam :D:p bo też jestem zeszłoroczna ;]
magdakolbusz
07-25-2011, 13:41
a ja ciebie też znam :D:p bo też jestem zeszłoroczna ;]
to chyba zmienię nazwę użytkownika, hmmm.. jednak nadal nie mam pojęcia kim jesteś:)
fergee13
07-27-2011, 10:25
ee nie przesadzaj nie musisz zmieniać nic ;]
Ja właśnie obroniłam tytuł licencjata z filologii rosyjskiej na UMCS w Lublinie. Studiuję jednocześnie Zarządzanie także na UMCS.
WeronikaW
07-28-2011, 13:49
Ja skończyłam na początku lipca filologię ukraińską na Uniwersytecie Warszawskim. Oprócz tego został mi jeszcze jeden semestr logistyki na prywatnej uczelni. Często spotykam się z zaskoczeniem ze strony znajomych, że zdecydowałam się na połączenie tak różnych dyscyplin, jednak uważam, że warto, chociażby ze względu na zdobycie konkretnej specjalizacji tłumaczeniowej.
O:) Ja bardzo podobnie:) Logistyka międzynarodowa na uniwersytecie (licencjat obroniony w czerwcu) i 2gi rok na filologii, z tym że angielskiej.
U mnie nikt nie jest zaskoczony. Większość i tak uważa, że studia anglistyczne są bardziej hobby, niż przyszłością.
A szkoda:) Bo ja idąc na filologię nareszcie poczułam, że robię to, co kocham i czym chcę się w przyszłości zajmować:)
hanulja12
07-28-2011, 14:22
Hej,
ja powoli (bardzo powoli:))kończę filologię rosyjską (specjalność kultura Rosji) na UJocie. Wcześniej skończyłam stosunki międzynarodowe, też na UJocie.
pozdrawiam:)
KasiaPaszkiel
07-28-2011, 22:20
A ja polecam filologię angielską na Uniwersytecie Śląskim z własnego doświadczenia. Pozdrawiam wszystkich:)
Ja studiuję na UW filologię angielską i ugrofinistykę. I (nawet mimo wszechobecnego chaosu) bardzo sobie to studiowanie chwalę. :)
patrycja_h
07-29-2011, 18:34
I (nawet mimo wszechobecnego chaosu) bardzo sobie to studiowanie chwalę. :)
Wszechobecny chaos, heh... tak samo jest na filologii angielskiej na UG. Ale tam cały wydział filologiczny jest nie do ogarnięcia :rolleyes:
Wszechobecny chaos, heh... tak samo jest na filologii angielskiej na UG. Ale tam cały wydział filologiczny jest nie do ogarnięcia :rolleyes:
Podejrzewam, że na UW jest podobnie. :P Na anglistyce na przykład wszystkich ważnych rzeczy dowiadujemy się przypadkiem, w ostatniej chwili albo już po fakcie. ;)
Zresztą uczelnie wyższe w Polsce ogólnie nie są jakoś superporządnie zorganizowane. Znajomi z innych uczelni też narzekają na bajzel w dziekanatach/sekretariatach.
patrycja_h
07-29-2011, 23:37
Podejrzewam, że na UW jest podobnie. :P Na anglistyce na przykład wszystkich ważnych rzeczy dowiadujemy się przypadkiem, w ostatniej chwili albo już po fakcie. ;)
No u nas dokładnie to samo. Ale z opowieści znajomych wynika, że tak niezorganizowany jest tylko ten jeden wydział, więc naprawdę nie wiem z czego to wynika. I tak dobrze, że ostatnio zagościła tam cywilizacja w postaci portalu studenta, bo jeszcze rok temu zapisywaliśmy się na zajęcia z tłumaczeń przy użyciu kartek na drzwiach gabinetów. Można się domyślić, co się tam działo ;)
No u nas dokładnie to samo. Ale z opowieści znajomych wynika, że tak niezorganizowany jest tylko ten jeden wydział, więc naprawdę nie wiem z czego to wynika. I tak dobrze, że ostatnio zagościła tam cywilizacja w postaci portalu studenta, bo jeszcze rok temu zapisywaliśmy się na zajęcia z tłumaczeń przy użyciu kartek na drzwiach gabinetów. Można się domyślić, co się tam działo ;)
My się rejestrujemy przez USOS, ale ten system czasami takie rzeczy odstawia, że zastanawiam się, czy takie kartki nie byłyby lepsze. ;)
dorottya
07-31-2011, 16:43
A ja jestem studentką pierwszego roku studiów drugiego stopnia na filologii węgierskiej i pierwszego roku studiów pierwszego stopnia filologii czeskiej. Oba na UJ :)
Ja obecnie studiuję w Poznaniu - Wyższa Szkoła Bankowa (uczelnia Poznań (http://www.wsb.poznan.pl/)) na Aleja Niepodległości 2, kierunek informatyka i ekonometria, specjalność grafika. Oprócz tego intensywny kurs niemieckiego :) wkrótce zdawanie certyfikatów i mam nadzieję, że za rok praca w Niemczech :)
magdakolbusz
08-01-2011, 11:16
A ja polecam filologię angielską na Uniwersytecie Śląskim z własnego doświadczenia. Pozdrawiam wszystkich:)
Ja studiuje obecnie na UŚ :)
Ja UW zaocznie, więc trochę gorzej bo wszystko ściśnięte w weekendzie. Za to kursy, wykłady i wykładowcy fajni;) ale budynek jak na UW trochę straszny;p
UŚ anglistyka, język biznesu i rosyjski, również język biznesu ;)
Świeżo ukończona filologia angielska na UŁ, a terz za ciosem podyplomówka o kierunku tłumacz specjalistyczny:)
karanka90
08-08-2011, 07:53
Bardzo dobrze Cię rozumiem, też studiuję filo ang na UG ;)
Ja ukończyłam w tym roku NKJO w Gliwicach na specjalności j.włoski. Od października kontynuacja na UŚ ;)
marina249
08-09-2011, 10:40
w tym roku ukończyłam NKJO w Rzeszowie. praca pt. 'The representation of selected animal idioms in bilingual English-Polish dictionaries obroniona' na 5 :)
Ktory NKJO ukończyłaś w Rzeszowie?Ja w paźdz.rozpoczynam Italianistykę w Promarze.
Slawistyke na Uniwersytecie Lodzkim i Tlumaczenia na Uniwersytecie w Wielkim Tyrnowie w Bułgarii :)
ja jestem po ZKJO w Gdańsku a teraz jestem na studiach uzupełniających z filologii angielskiej (translatoryka)
Toshinus
02-20-2012, 14:49
Uniwersytet Zielonogórski - Filologia angielska, specjalność - translatoryka.
Gwidon88
02-24-2012, 21:17
Filologia angielska z elementami germanistyki we WSJO w Poznaniu - tytuł licencjata. Filologia angielska na UAM w Poznaniu - tytuł magistra (w toku). :)
Uniwersytet Gdański, translatoryka. Zgadzam się, że panuje tam względny chaos, ale generalnie poziom studiów jest wysoki i jestem zadowolony.
Ja studiuję na UAMie w Poznaniu filologię romańską z filologią angielską (to jest jeden kierunek). :)
UKW w Bydgoszczy - lingwistyka stosowana angielski z niemieckim;)
Ja skończyła KUL, Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne z Fil. Angielską jako wiodącym kierunkiem. Teraz przygotowuję się do doktoranckich na Etvos Lorand Uni w Budapeszcie.
ciechorka
02-26-2012, 12:52
UAM w Poznaniu, filologia hiszpańska i szwedzka plus WSJO (dydaktyka jęz. hiszpańskiego). Wcześniej epizod ze skandynawistyką na UG - raczej nie polecam...
Ja jestem na I roku magisterki z filologii angielskiej na UW. Od następnego roku chciałbym też równolegle zacząć prawo ale co i jak to jeszcze zobaczymy... :rolleyes:
chamedafne
02-26-2012, 13:05
Ja skończyłam licencjat na Wyższej Szkole Języków Obcych w Poznaniu, magisterkę zrobiłam na Uniwersytecie Adama Mickiewicza. Tam też ukończyłam studia filozoficzne.
sokananasowy
02-26-2012, 16:39
Ja kończę magisterskie na Politechnice Warszawskiej, kierunek Global Production Engineering and Management.
paulina8901
02-26-2012, 17:52
Ja zaczęłam w tym roku akademickim magisterkę na UAMie - kierunek filologia niderlandzka. I po tych 3,5 roku nie narzekam:)
Uniwersytet Łódzki - filologia rosyjska:)
Patrycjaaa
02-26-2012, 22:30
Uniwersytet Zielonogórski - Filologia angielska, specjalność - translatoryka.
Uniwersytet Zielonogórski - Filologia romańska, specjalność - translatoryka :) Pozdrawiam
insomniac
02-26-2012, 22:43
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa- ekonomika menedżerska... bronie sie w kwietniu :O
wish me luck :P
Slawistyka na UJ w Krakowie.
Ja studiuję Tłumaczenia specjalistyczne na UW (mgr)
UAM Poznań, Etnolingwistyka (języki specjalizacji angielski/japoński) i Koreanistyka.
aguska06
02-27-2012, 08:38
Skończyłam Uniwersytet Humanistyczno Przyrodniczy w Kielcach i Politechnikę Świętokrzyską. Lubię niestandardowe połączenia: humanistyka+uczelnia techniczna :)
licencjat- Katolicki Uniwersytet Lubelski (filologia)
magisterka- Uniwersytet Łódzki (też filologia)
Podyplomowe Studium dla Kandydatów na Tłumaczy Przysięgłych UAM Poznań :)
UAM Poznań, Etnolingwistyka (języki specjalizacji angielski/japoński) i Koreanistyka.
Ja skończyłam Etnolingwistykę (ang i jap) :)
smartyna
02-27-2012, 21:45
Polonistyna na UJ w moim ukochanym Krakowie
gargoyle
03-12-2012, 18:39
WSJO w Poznaniu. Pierwszy rok mgr filologia angielska.
Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej
:)
martynaszymska
03-12-2012, 20:45
Wyższa Szkoła Filologiczna we Wrocławiu ;) filologia włoska!
dekolada
03-14-2012, 22:06
Filologia romańska na UMCS-ie w Lublinie
Jestem na drugim roku filologii angielskiej w Olsztynie, specjalizacja translatorska.
Tomassen
03-15-2012, 00:29
Filologia rosyjska na UJ, I rok. :)
michauwilczynski
03-15-2012, 09:32
Zarządzanie ze specjalnościa HR na Politechnice Częstochowskiej
Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, filologia angielska.
emiliakiszycka
03-16-2012, 12:34
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Poznań
Studia językowe są tam naprawdę trudne, ale ma się satysfakcję z dyplomu ;)
Filologia Angielska, Uniwersytet Opolski :)
IV rok filologii włoskiej na Uniwersytecie Śląskim :)
UMK w Toruniu, filologia nowogrecka (hellenistyka) i archeologia
Ja mam licencjat z filologi angielskiej i magisterkę z amerykanistyki - Uniwersytet Łódzki.
mzywiecka
03-17-2012, 23:01
Skończyłam Filologię Angielską na Uniwersytecie Wrocławskim, obecnie kończę studia na Akademii Muzycznej w Poznaniu (fortepian) i Corporate Finance na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu.
Dorian Grey
03-18-2012, 11:56
Ja skończyłem administrację na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach.:)
goldwhisper
03-19-2012, 12:13
anglistyka UMCS Lublin :rolleyes: lepiej nie wnikać ;)
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.