PDA

View Full Version : Przepisy na pasty do kanapek


hormiguita
04-04-2016, 14:58
Może ktoś podzieli się jakimś przepisem. Ja polecam z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami. Pycha:)

hopelionheart
04-04-2016, 16:38
Super jest pasa jajeczna z awokado, z czosnkiem i kolędrą, polecam! Jest dużo różnych przepisów w opcjonalnymi dodatkami.

izabelabonia
04-04-2016, 18:37
Najlepsza jest tradycyjna jajeczna z dodatkiem szczypiorku. Jajka, majonez, szczypiorek i gotowe :) Polecam testować sklepowe pasty, bo jest teraz naprawdę duży wybór smaków :)

polka008
04-06-2016, 12:52
Ser biały i makrela z puszki w sosie pomidorowym. :D

KapKat
04-07-2016, 14:33
Choć sama nie jestem wegetarianką, gorąco polecam wegetariański paprykarz z kaszy jaglanej, bez problemu można znaleźć przepis w sieci.

malicja12
05-15-2016, 11:22
Ja bardzo lubię pastę z avocado. Rozgniatam miąższ dojrzałego avocado, następnie dodaję soku z cytryny, szczyptę soli, wgniatam 1 lub 2 ząbki czosnku i połówkę posiekanej czerwonej cebulki. Pastę można jeść solo z chlebem lub dać na wierzch plasterek szynki. Jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu a do tego zdrowa. Polecam !

overlord130
05-15-2016, 15:21
Pasta z tuńczyka z mleczkiem kokosowym i suszonymi pomidorami

Składniki

tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka / 120 g
suszone pomidory - 3-4 / 60 g
mleczko kokosowe - 1-2 łyżki / 50 g
cytryna - sok z 1/2 cytryny / 10 ml
przyprawy pieprz, ewentualnie chilli. radzę nie dodawać więcej soli
Potrzebne akcesoria:
miska
blender

Etapy przygotowania

1

Czas (10 min) potrzebny na:
Przygotowanie: ok. 5-10 min.
Gotowanie: 0 min.!

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na jednolitą masę blenderem.

SZACUNKOWA KALORYCZNOŚĆ:
Całość: 277 kcal
Białko: 26,5 g; Tłuszcze: 9,5 g; Węglowodany: 17,8 g; Błonnik: 2 g

ksantypa
05-27-2016, 17:02
Ja uwielbiam dwie pasty na bazie sera feta. Zazwyczaj robię obie, każdą z połowy kostki.

Pasta 1
- ser feta
- odrobina śmietany 18%
- suszone pomidory, pokrojone na niewielkie kawałki
- pieprz

Pasta 2
- ser feta
- zielone i czarne oliwki pokrojone w plasterki
- oregano

Świetnie pasują przede wszystkim do grzanek i wafli kukurydzianych, tych cienkich, z firmy GoodFood.

annajot
08-12-2016, 23:50
Moja mama robi pyszną pastę z makreli. Makrela, jajka, ogórek kiszony, majonez - polecam!

Aga12
08-13-2016, 20:38
Może ktoś podzieli się jakimś przepisem. Ja polecam z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami. Pycha:)

A jak ją robisz?

magra
08-14-2016, 11:12
Moja ulubiona - zmiksowane lub utarte na dużych oczkach rzodkiewki, do tego twaróg, jogurt naturalny i szczypiorek. Proste a genialne :)

ZuzannaStepien
08-14-2016, 20:42
Ja uwielbiam pastę hummus. Można kupić aktualnie w większości sklepów, ale jeszcze nigdy nie odważyłam się by zrobić sama, chociaz podobno nie jest to takie trudne.

zuzinki
08-17-2016, 23:05
Dopiero zaczynam swoją przygodę z własnoręcznym robieniem past, ale ostatnio zrobiłam z awokado i jajek i wyszła rewelacyjna. Wykorzystałam połówkę awokado, 2 jajka, trochę soku z cytryny, pieprz, sól i około 3 łyżeczek jogurtu naturalnego dla bardziej kremowej konsystencji.

NatsuB
08-21-2016, 15:17
znam jeden dobry przepis na kanapki, ale to nie jest pasta, ale pasztet i do tego z cukinii :) Bardzo dobry na śniadanie jak i na kolację.

gtumasiewicz
09-11-2016, 14:06
Bardzo prosta pasta:
-zetrzeć ser żółty na tarce
-dodać czosnku
-dodać czerwonej papryki
-odrobinę majonezu
Pasta jest przepyszna, ale tłusta i nie zaleca się jedzenia jej często, a także przed spotkaniem (smak czosnku długo się utrzymuje mimo mycia zębów).

Patrycjam
09-19-2016, 19:51
Wczoraj robiłam pyszną pastę jajeczną- jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce dodać 2 łyżeczki jogurtu greckiego, szczypiorek, sól i pieprz.

annap2
09-20-2016, 20:06
Awokado z majonezem i odrobiną soku z limonki - pycha!

Marylin
09-20-2016, 21:42
Zawsze zwycięża hummus - sama przygotowuję regularnie i jest zawsze w moim jadłospisie :D

annkaw
09-26-2016, 19:17
Hummus jest świetny, nic nie trzeba robić, bo można kupić już gotowy :D

an.t
09-26-2016, 19:26
Polecam pastę kukurydzianą, przepis znalazłam na tej stronie http://www.olgasmile.com/pasta-kukurydziana.html, ale moim zdaniem lepiej dodać mniej czosnku, jest słodkawa :-)

Melissa
03-13-2018, 12:19
Polecam wegetariański smalec z jabłkiem że strony Jadłomania:

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na jeden słoik:
1 puszka białej fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
2 cebule
1 jabłko
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 goździk
1 jałowiec
½ łyżeczki majeranku
¼ łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka sosu sojowego
olej do smażenia
sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebulę posiekać w kostkę, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę oraz jabłko wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota a jabłka miękkie.
W międzyczasie fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i ¼ szklanki zimnej wody, odstawić.
Z podsmażonej cebulki i jabłka wyłowić przyprawy, z którymi wszystko się smażyło. Dodać to wszystko do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę – kawałki cebulki i jabłek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu w lodówce.

scartissue2
05-27-2018, 22:11
Ja lubię po prostu pastę jajeczną, czyli jajka, majonez, musztarda, sól, pieprz;)

Cylek
05-27-2018, 23:35
Smaczne są robione z awokado albo z makreli. Innych nie miałem okazji robić ale chyba skorzystam z niektórych waszych propozycji.

PaulinaHoppe
05-28-2018, 00:08
Hummus jest świetny i można kombinować ze smakami. Jest wiele opcji gotowych do kupienia i są one często bardzo smaczne, ale nic nie przebije zrobionego samemu. Ja do mojego lubię dodawać suszone pomidory, ostry sos chilli i curry.

adamjarmolowicz
05-28-2018, 10:57
Tuńczyk, majonez, kukurydza i por :) Nic nie przebije tego połączenia

olaprzybysz
07-02-2018, 19:05
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i majonezem, najlepsze co może być na kanapki. Lubię też pastę z łososia i szczypiorku.