PDA

View Full Version : Szkoły tłumaczy

luckystrike
07-12-2007, 00:24
Jeszcze tu nikogo nie ma, więc będę pierwszy. Na stronie http://www.aiic.net/schools/ znajdują się szkoły dla tłumaczy w wybranych krajach. Może komuś się przyda...

Natalia
07-13-2007, 12:19
Proszę o krótki komentarz dotyczący szkół językowych (angielskiego) na terenie Poznania. Wybór jest spory, ale każda szkoła się reklamuje w taki sposób, że trudno jest do tego podejść krytycznie. Dobrze by było, aby placówka dysponowała native speakerem :D Czy coś polecacie?

Natalia
07-13-2007, 12:21
Zapomniałam dodać, że nie jestem tłumaczem. I nie będę. Języka chcę się nauczyć dla siebie w stopniu komunikatywnym :)

Rysia
07-20-2007, 15:59
Może Omnibus albo JDJ? Słyszałam, że jest ok, ale nie mam pojęcia czy tam mają native speakerów :cool:

elma
07-21-2007, 16:47
Zapomniałam dodać, że nie jestem tłumaczem. I nie będę. Języka chcę się nauczyć dla siebie :)

Ja również. Przez kilka miesięcy uczyłam się angielskiego metodą Callana w szkole Akces-Benefit - tak dla przełamania lodów i powtórzenia podstawowych wiadomości. Jest tam native speaker, lektorzy zmieniają się - każde zajęcia z innym. Ale ocenić jakość nauczania spróbuję mniej więcej za rok, jak zdam (lub nie):) egzamin. Na razie stopień komunikacji powoli się poprawia...

kondor
10-10-2007, 14:53
Jedno wiem - nie polecam szkoły "Świat" na ulicy Półwiejskiej w Poznaniu - wiocha... Omijajcie szerokim łukiem.

Kondor

Mania
01-31-2008, 21:25
Może wy mi tu coś poradzicie. Jaką szkołę dla tłumaczy polecacie? Najlepiej na pomorzu:cool:

Klempicz
02-04-2008, 09:36
Najlepiej na pomorzu:cool:

Na Pomorzu to może Tom coś wie. Bo my tu, pani, głównie z Wielkopolski...

Pozdrawiam!

Tom z Sopotu
02-04-2008, 13:14
Ech, ja nie szkolony, amator, dyletant... Od szkół się trzymam z daleka! ;-) Ale popytam, sprawdzę, może coś znajdę.

Mania
02-04-2008, 20:32
wieeeeeeelkie dzięki!:)

Klempicz
02-05-2008, 12:28
Otrzymałem maila w tej sprawie na forum@mlingua.pl, którego poniżej cytuję:

Witam!

W Polsce od 5 lat tłumaczenie można studiować w ramach pięcioletnich, dwustopniowych studiów magisterskich na:

Katedra Języków Specjalistycznych, Wydział Lingwistyki Stosowanej i Filologii Wschodniosłowiańskich, Uniwersytet Warszawski
www.kjs.uw.edu.pl

Kształcenie odbywa sie w ramach języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego.

Pozdrawiam
JL

Nie jest to jeszcze Pomorze, ale - jak to mówią - lepszy rydz niż Śmigły.

Pozdrawiam!

annamaria
03-07-2008, 23:16
Witam, ja polecam podyplomowa szkole tlumaczen dzialajaca przy Wydziale Neofilologii na UAM w Poznaniu

bartek
10-06-2008, 21:10
Jeśli chodzi o studia podyplomowe, to wiele pozytywnych opinii słyszałem o Szkole Tłumaczy i Języków Obcych UAM na Międzychodzkiej. Zajęcia prowadzone są przez profesjonalnych tłumaczy pracujących w Polsce, jak i w strukturach EU. Zajęcia prowadzone są w systemie zaocznym co tydzień, w piątki, soboty i niedziele przez 2 lata! Studia wymagają wielu wyrzeczeń - I rok kosztuje 5900zł, II 6900zł (blok tłumaczenia pisemnego) lub 7900zł (tłumaczenia konferencyjne). Ale na pewno warto się poświęcić. Link do STiJO: http://www.stil.amu.edu.pl/
Inne studia podyplomowe toKształcenie tłumaczy Roczne Podyplomowe Studium Tłumaczenia Środowiskowego: http://ifa.amu.edu.pl/fa/studium_podyplomowe_tlumaczenia_srodowiskowego_ifa _uam

Oprócz tego utworzono szkołę tłumaczy na Wyższej Szkole Języków Obcych w Poznaniu, gdzie zajęcia prowadzone są także przez tłumaczy aktywnych na rynku międzynarodowym i krajowym, ale z tego co wiem, jest to nowy kierunek na tej uczelni, więc ciężko ocenić poziom.

Kształcenie tłumaczy konferencyjnych jest także prowadzone na UAM i jest to specjalizacja na stacjonarnych studiach magisterskich.

Poza tym, liczne kursy, szkolenia i konferencje skierowane do osób chcących zostać w przyszłości tłumaczem, jak i do tych co chcą doskonalić swój warsztat. Jest z czego wybierać:)

Monia z Po-nia
10-06-2008, 22:20
Jeśli chodzi o studia podyplomowe, to wiele pozytywnych opinii słyszałem o Szkole Tłumaczy i Języków Obcych UAM na Międzychodzkiej. Zajęcia prowadzone są przez profesjonalnych tłumaczy pracujących w Polsce, jak i w strukturach EU. Zajęcia prowadzone są w systemie zaocznym co tydzień, w piątki, soboty i niedziele przez 2 lata! Studia wymagają wielu wyrzeczeń - I rok kosztuje 5900zł, II 6900zł (blok tłumaczenia pisemnego) lub 7900zł (tłumaczenia konferencyjne). Ale na pewno warto się poświęcić. Link do STiJO: http://www.stil.amu.edu.pl/

Potwierdzam - sama te studia skończyłam - i bardzo mi się podobał ich praktyczny charakter. No i można się było dodatkowo uczyć przez dwa lata francuskiego ;-)

Wymagania były jednak duże - nie każdemu udało się zdać wszystkie egzaminy...

ola_nar
01-29-2009, 00:07
Poza tym, liczne kursy, szkolenia i konferencje skierowane do osób chcących zostać w przyszłości tłumaczem, jak i do tych co chcą doskonalić swój warsztat. Jest z czego wybierać:)

Czy możesz polecić ciekawe kursy w Poznaniu, dla osób chcących w przyszłości zostać tłumaczem?:o

aknapinska
03-04-2009, 20:55
Może ktoś z was studiował tłumaczenia w Hiszpanii albo we Francji i chciałby się podzielić wrażeniami?