PDA

View Full Version : Kuchnia hiszpańska - ulubione potrawy


mariposa
09-11-2011, 12:37
Skoro na forum jest już wątek o kuchni francuskiej i włoskiej, to hiszpańska nie może pozostac w tyle!!
Wszak przez wiele lat najlepszą restauracją (5* od Michelin) była wybierana katalońska "El Bulli" z jej szefem kuchni Ferranem Adria.
Jakie są wasze ulubione hiszpańskie dania?
A te najbardziej oryginalne?
Co powiecie o tapas?
Moje ulubione tapas to pincho moruno (szaszlyczek), champinones con chorizo (pieczarki solone z grilla ze smazonym chorizo) no i oczywiscie tortilla i jamón iberico.
Z ulubionych potraw mój typ to lentejas i cocido ;)
Oryginalny na pewno byl rabo del toro (ogon byka) xD

doraetlabora
09-11-2011, 12:59
Moja ulubione tapas to tortilla z ziemniakami. Łatwo ją zrobić w domu:

Składniki
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
4-5 jaj
50 ml mleka
200 ml oleju słonecznikowego lub oliwy
1 ząbek czosnku, natka pietruszki, sól i pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek i natkę drobno posiekać. Jaja z mlekiem roztrzepać, dodać sól i pieprz. Na patelni teflonowej rozgrzać olej, dodać ziemniaki, cebulę, czosnek i szczyptę posiekanej natki. Wszystkie składniki dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale się nie zrumienią. Następnie odcedzić i lekko ostudzić. Warzywa wymieszać dokładnie z jajkami. Tak przygotowaną masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć powoli. Gdy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć plackiem na patelni. Przykryć patelnię talerzem i przerzucić tortillę na talerz obracając całość do góry dnem. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i zsunąć placek niedosmażoną stroną na patelnię. Smażyć tylko chwilę. Tortilla powinna mieć złocisty kolor i być wilgotna w środku. Podawać na ciepło lub na zimno.

mariposa
09-11-2011, 16:43
Mmm pyszności... xD

anita_g
09-11-2011, 17:52
Do moich ulubionych potraw/przekąsek hiszpańskich zaliczam chipirones (małe ośmiorniczki w panierce), gazpacho (chłodnik z pomidorów, papryki i ogórków). Ze słodyczy zachwyciła mnie w Galicji tarta de Santiago czyli ciasto migdałowe św. Jakuba :) oczywiście o tortilli nie wspomnę, bo to oczywiste;)

mariposa
09-11-2011, 20:41
Haha ja chipirones znam pod nazwą puntillitas xD
Cudowne są tez boquerones (malutkie smażone rybki) i salmorejo (gazpacho tak gęste ze można je nawet kroic nożem!)
W Kordobie podano mi, wbrew mym gustom, bacalao w pomarańczach i bylo absolutnie zniewalajace!! polecam ;)

Aliccja
09-11-2011, 21:13
Dołączam do fanów tortillli ;)
i salmorejo! też jest bardzo proste, jak ktoś ma mikser w domu, można je zrobić bez problemu w 20min.

W barze, w którym pracowałam w Madrycie, podawaliśmy jako tapas paellę z kurczakiem i krewetkami, pychota! Ale osobiście za największy hit uważam patatas alioli - na początku wydawała mi się nie do zjedzenia taka ilość czosnku na centymetrze kwadratowym, ale po spróbowaniu... zamówiłam całą porcję :D

mariposa
09-11-2011, 21:58
Hahaha a patatas bravas? Uuuuwielbiam!
Nie polecam natomiast sosu Alioli z Mercadony (zbyt czosnkowy!) xD

rubia
09-11-2011, 23:27
Patatas bravas! Pyszota! i takie jakby pierożki z różnymi rzeczami, jadłam to w Andaluzji, ale nazwy sobie nie przypomnę.

W Katalonii oprócz tapas jest znakomity deser - crema catalana :)

alinorak
09-12-2011, 15:01
[...] W Katalonii oprocz tapas jest znkaomity deser - crema catalana :)

Ooo tak! w ogóle jestem fanką słodyczy, dlatego do tych pyszności dodam jeszcze jedną słodycz - turrón.

PaulinaD
09-12-2011, 16:24
Dla mnie podstwą kazdej kanapki jest teraz pa amb tomaquet! ;)

PaulinaD
09-12-2011, 16:26
Uwielbiam też oczywiście paellę i jej (moim zdaniem) lepszy odpowiednik arroz caldoso!

xemkax
09-12-2011, 18:09
Ryż w każdej postaci: paella valenciana, paella marinera, arroz al horno, arroz caldoso...
Jeśli chodzi o pierożki to może mówisz o empanadillas? Con pisto, atún, bonito del norte, cebolla, espinacas...
Ajoaceite powinno być bardzo czosnkowe :) Calamares a la romana i alioli to idealne połączenie:)
Croquetas de pollo, de jamón...
Można długo wymieniać:)

voopeem
09-12-2011, 23:04
Jeśli chodzi o tapas, to szczerze uważam że trzeba się po nie wybrać na południe Hiszpanii. Najlepsze w Andaluzji, natomiast nie do przebicia - tylko w Granadzie!

mariposa
09-12-2011, 23:36
Ah calamares a la romana!!! i te cudowne croquetas (prefiero las de jamón) xD
a co powiecie na pollo asado? (odbiegam od tematu ale tak mi ślinka pociekła ze nie moglam sie powstrzymac xD)
paella, fideua, arroz a la marinera... A co powiecie na owoce morza? Navajas a la plancha? pulpo a la gallega? gambas al pil pil? xD
Co do tapas to w tym roku zmienilam zdanie i uwazam ze madryckie tapas sa rownie smakowite co te serwowane w Andaluzji! Naprawde polecam :)

julia_m
09-13-2011, 11:37
Zanim przestałam jeść mięso, uwielbiałam wędliny hiszpańskie, chociaż z reguły są tłuste - fuet, chorizo, jamón serrano, etc.
Tortilla - oczywiście!
Paella - jak najbardziej (owoce morza...)
Słodycze - nie przepadam generalnie, więc i nie zachwyciły mnie hiszpańskie słodycze, tłuste i ciężkie. Nie cierpię turrón, ponieważ przypomina mi znienawidzoną chałwę.
W Maladze jadłam kiedyś specjalnie zrobione ziemniaki z pieca, a raczej jednego wielgachnego ziemniaka z dodatkami (ser, szynka, sos taki chyba śmietanowy trochę, etc.). Nie pamiętam jaka była konkretna nazwa, ale bardzo dobre :) Dla osób, które cierpią na pyrofilię, jak ja, niebo w gębie ;)
Dzięki Hiszpanii przekonałam się także do oliwek i anchois - mniam, mniam, mniam...

julia_m
09-13-2011, 11:48
A ktoś miał okazję spróbować kuchni portugalskiej?
Jak dla mnie rewelacją są sardinhas assadas - aaaaach... Pyszne :)
Sopa da pedra - sycąca i pikantna.
Słodycze - jak już pisałam wyżej, nie przepadam za słodkościami, ale ciastka, które jadłam w Portugalii, rozłożyły mnie kompletnie... Nie da rady się oprzeć! Nie dla osób, które nie lubią cynamonu ;)
Przekąski z suszonym dorszem (bacalhau) - nie dla wrażliwych nosów! :P

Niestety, zarówno kuchnia portugalska, jak i hiszpańska jest bardzo mięsna, więc jarosze/wegetarianie nie mają dużego wyboru...

kluska
09-15-2011, 18:09
Drodzy milosnicy tortilli - zrobcie maly eksperyment i zastapcie ziemniaki chipsami... Zostalam kiedys poczestowana wlasnie taka i mimo, ze wole ta tradycyjna, z chipsami te byla calkiem niezla :)

A osobiscie bardzo lubie chocos (matwa), pulpo a la galllega (gotowana osmiornica polan olejem z oliwy i posypana ostra papryka), pimientos de Padrón (http://es.wikipedia.org/wiki/Pimiento_de_Padr%C3%B3n).

Ale glowe trace dopiero dla deserów!!! Zwlaszcza tarta de queso... Z lub bez dzemu truskawkowego. Palmeras de chocolate lub z cukrem. Arroz con leche... Buff, moglabym zyc tylko tym :)

zmillka
09-16-2011, 21:57
Jeśli chodzi o tapas, to szczerze uważam że trzeba się po nie wybrać na południe Hiszpanii. Najlepsze w Andaluzji, natomiast nie do przebicia - tylko w Granadzie!

Zgadzam się! Nigdzie nie ma takich tapas i takich mistrzów w salir de tapas jak w Andaluzji. Ja uwielbiam!

joannadebek
09-18-2011, 02:10
Ja dopiero będąc w Hiszpanii odkryłam soczewicę i, mój typ, cieciorkę:) Bardzo smakuje mi też tortilla, niby podobne do polskiego omletu, a jednak trochę inne:P Rabo de toro nie jadłam, odstrasza samą nazwą:D A jak smakuje?

joannadebek
09-18-2011, 02:14
Jeśli chodzi o tapas, to szczerze uważam że trzeba się po nie wybrać na południe Hiszpanii. Najlepsze w Andaluzji, natomiast nie do przebicia - tylko w Granadzie!

Tysiąc razy tak!! Pyszne, różnorodne, no i tanie:) A po wizycie w Hiszpanii polubiłam zielone oliwki, których wcześniej nie znosiłam.
Co do słodyczy: zaobserwowałam ciekawą rzecz, jedząc tamtejsze supermarketowe bułki z czekoladą: Hiszpanie wymyślili coś czego nie udało się stworzyć Polakom za czasów komunizmu - produkt czekoladopodobny, który się topi:D Za to turrón mają dobry:P

ardillaroja
09-21-2011, 11:54
Ja lubię sos romesco, ser manchego z chilli i estragonem, wszelkie emanadillas (pierożki), flan pomarańczowy. Jednak najlepsze danie jakie jadłam (w kategorii prostota) to makaron penne z chorizo i sosem pomidorowym, tak banalne, ale wyśmienite w smaku.

natalia87
09-21-2011, 21:13
Dla mieszkających w Warszawie, bądź bywających w tym mieście, polecam restaurację TAPA Y TOROS w Złotych tarasach:) riquísimo!

xemkax
09-21-2011, 23:05
Ja dopiero będąc w Hiszpanii odkryłam soczewicę i, mój typ, cieciorkę:) Bardzo smakuje mi też tortilla, niby podobne do polskiego omletu, a jednak trochę inne:P Rabo de toro nie jadłam, odstrasza samą nazwą:D A jak smakuje?

Ja ostatnio próbowałam w Granadzie i powiem, że niezłe:) Uduszone, mięciutkie mięsko, w smaku podobne trochę do wołowiny, było podane z brązowym, lekko słodkawym sosem. Podejrzewam, że wszystko zależy od sposobu przyrządzenia:)

pancia1
02-23-2012, 19:21
ehhh, ale mi narobiliście smaku!!! Ja też uwielbiam tapas w Andaluzji, rewelacja. Też się dopiero tam przekonalam do oliwek, krewetek, surowego mięska.... ehhh, chyba pójdę coś przekąsić...

lakatoia
02-25-2012, 18:02
Romanistką będąc a nie iberystką z zaciekawieniem czytam wątek i proszę o więcej przepisów! Wszystko brzmi pysznie. Widziałam w Poznaniu ostatnio kilka dość świeżych lokali typu winiarnia - tapas bar, mam zamiar wybrać się i posmakować, chociaż domyślam się, że po prawdziwe smaki trzeba wsiąść w samolot i śmignąć do Hiszpanii ;)

rea7
02-25-2012, 19:56
uwielbiam tapas:)!

agachodorowska
03-23-2012, 13:48
Hahaha a patatas bravas? Uuuuwielbiam!

Ja tam wole Alioli, uwielbiam czosnek, a szczegolnie zupe czosnkowa - Hiszpanie jedza ja na przeziebienie:
podsmaz czosnek z szynka pokrojona w kostke, (mozna tez dodac troche grzanek), zalej bulionem, wbij jajko i zagotuj. Pycha!

KatarzynaCh
03-26-2012, 00:41
Tortilla to niewątpliwie mój ulubiony hiszpański przysmak. Kiedy wyjechałam do Hiszpanii na rok, podczas studiów, spróbowałam ją po raz pierwszy i po raz pierwszy też zjadłam ze smakiem ziemniaki, gdyż przez całe dzieciństwo nie znosiłam tego warzywa. Teraz uwielbiam ją w każdym wydaniu. Polecam tortille ze szpinakiem, najlepsza.

dominica85
03-26-2012, 09:03
A ja wczoraj zakupilam ksiazke o kuchnii hiszpanskiej..i sa tam takie rzeczy, ze nic tylko je gotowac!!!;) wygladaja b.smakowicie

ciechorka
03-26-2012, 13:02
Ach te tapas! Takie niby nic a jakie dobre. U mnie najwyższe pozycje w rankingu zajmują: tortilla de patatas, patatass bravas i croquetas.
Mniam:)

NataliaJ
03-26-2012, 13:09
Dołączam do fanów tortillli ;)
i salmorejo! też jest bardzo proste, jak ktoś ma mikser w domu, można je zrobić bez problemu w 20min.

W barze, w którym pracowałam w Madrycie, podawaliśmy jako tapas paellę z kurczakiem i krewetkami, pychota! Ale osobiście za największy hit uważam patatas alioli - na początku wydawała mi się nie do zjedzenia taka ilość czosnku na centymetrze kwadratowym, ale po spróbowaniu... zamówiłam całą porcję :D
Oh patatas alioli są cudowne! Jest to pierwsze danie które polecam Polakom po raz pierwszy odwiedzającym Hiszpanie. Z deserów uwielbiam flan :)

Kashiaa
03-26-2012, 14:16
Moją ukochaną, a w dodatku nie tak rozpowszechnioną jak gazpacho, zupą jest Ajo Blanco.
Kiedyś zostałam nią poczęstowana w Cordobie i rzuciła mnie na kolana.
Jest prosta do zrobienia. Na litr zupy potrzeba
100 gr. migdałów bez skórki,
2 ząbki czosnku,
1 litr wody,
150 gr. miąższu chleba,
100 ml. oliwa z oliwek extra vergine,
30 ml. octu z białego wina,
sól i pieprz wg uznania.

Migdały, czosnek i miąższ miksujemy, dolewając powoli oliwę, żeby powstała jednolita masa. Oliwę trzeba dolewać powoli, żeby się nie zważyła. Powoli dodajemy ocet i wodę. Doprawiamy.

Jest pyszna. To jest tradycyjny przepis z Malagi. Ja dodaję więcej czosnku i czasem na wierzch startą skórkę pomarańczową...

KatarzynaCh
04-04-2012, 15:23
Poza tortillą uwielbiam owoce morza. Przed wyjazdem do Hiszpanii ich nie znosiłam, może po prostu ich wygląd nie zachęcał mnie do jedzenia. Obecnie największy mój problem polega na ich przyrządzeniu, dlatego też częściej jadam je w restauracji niż w domu, nie jestem najlepszą kucharką :)

AgataS
04-07-2012, 00:04
Moimi ulubionymi tapasami są:

pa amb tomaquet(pan con tomate)-tapas serwowany najczęściej w Katalonii czyli bagietka posmarowana oliwą i "pastą pomidorową", może być też jeszcze z jamón serrano

pimientos de Padrón-małe,pikantne lub łagodne, zielone papryczki,typowe dla Galicji

empanadas gallegas-empanady(pierożki pieczone) nadziewane tuńczykiem lub mięsem

pyszności!!! ;)

sophistes
04-15-2012, 22:12
Polecam świetny, spawdzony własnoręcznie przepis na Empanadillas:
na 8 pierogów (2 porcje):
150g mąki
13g masła
13g smalcu
50ml białego wina
50 ml wody
½ łyżeczki soli
Farsz:
150g mięsa lub tuńczyka
1 cebula
1 karczoch
1 papryczka
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka masła
Podgrzej wino z wodą, dodaj masło i smalec, ale nie wolno dopuścić do wrzenia. Rozpuść i wymieszaj wszystko. Dodaj gorący płyn do mąki z solą, wymieszaj i wyrób dokładnie ciasto. Odstaw pod ścierką na 2 godziny.Pokrój cebulę, papryczkę, karczochy i czosnek. Smaż wszystko razem z mielonym na oliwie. Dodaj przyprawy.Gdy składniki farszu są podsmażone dodaj kilka kropel chili i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj.Na koniec odstaw z ognia, dodaj zimne masło. Ciasto dość cienko rozwałkuj, wyrabiaj pierogi, dodaj farsz i zagnieć końce widelcem. Nakłuj widelcem górę, bo nadzienie jest ciepłe i podnosi ciasto.
Rozgrzej dużą ilość oleju i smaż empanadillas najpierw ok. 7 minut z jednej strony, potem 4-5 minut z drugiej. Pierogi powinny być zarumienione.

Aglo
04-16-2012, 00:27
Pulpo a la gallega....może i dla niektórych nie wygląda apetycznie,ale zapewniam, ze pyszności !

Aglo
04-16-2012, 00:30
Aha, a na Teneryfie polecam sos - Mojo rojo lub Mojo verde. Niestety mój nie wyszedł tak pyszny....

augustyn
04-16-2012, 09:33
oj czytając te wszystkie opisy pyszności nabrałam ochoty na pyszną prawdziwie hiszpańską tortille i patatas alioli :)

catalina
06-11-2012, 14:51
chocos a la plancha (sepia)-absolutna doskonałość
gambas (krewetki)
pulpo a la gallega (ośmiornica)
adobo (marynowane kawałki ryby, np tuńczyka i smażone na głębokim tłuszczu)
a na deser
flan

smacznego!!!!

gracianf
08-15-2012, 23:17
Szkoda że czasem takie marne tapas do piwa dodają...

MartaElena
08-24-2012, 11:31
Ja jestem zdecydowaną miłośniczką owoców morza,
szkoda że w Polsce ich świeżość jest często wątpliwa.

agnieszka.wiechec
12-30-2012, 22:16
Uwielbiam tapas. Żałuję, że u nas, w Polsce nie ma takich przekąsek w barach. Poza tym, mimo, że to nie hiszpański, a argentyński specjał, polecam empanadas z najróżniejszymi nadzieniami. Pierwszy raz jadłam je w Walencji, a robione były przez Argentyńczyka.

dompa
12-30-2012, 22:28
Zdecydowanie tortilla! Poza tym salpicón, pulp :)

Sobie
12-31-2012, 00:46
Skoro mowa o tapas, w Barcelonie jest charakterystyczny tapas bar, gdzie w niedziele i środy do północy wszystkie tapasy kosztują 1EUR. Lokal pęka w szwach, ale warto!
Nie pamiętam tylko nazwy i lokalizacji, może ktoś wie, o jakim miejscu mówię?

AKL
12-31-2012, 15:45
Ja przede wszystkim uwielbiam wszelkiego rodzaju sery kozie i owcze. Za każdym razem kiedy jestem w Hiszpanii, próbuję wszystkich które wpadną mi pod rękę.

salisbar
12-31-2012, 16:09
Ja z tapas najbardziej lubię chistorrę, mmmmm:) Ale bravas też sa dobre. Polecam też różnego rodzaju croquetas. na początku nie byłam do nich przekonana, bo spodziewałam się czegoś bardziej podobnego do naszych krokietów, ale skończyłam jako ich wielka fanka, zwłaszcza, gdy są podawane z alioli:)
W Andaluzji skosztowałam też i pokochałam salmorejo, pastę z suchego chleba i pomidorów z dodatkiem oliwy, czosnku i przypraw. Podawana z posiekanym jajkiem na twardo i szynką bądź boczkiem. bardzo dobre:)

A z dań większych to zdecydowanie paella w swoim oryginalnym wydaniu czyli valenciana, najlepiej domowa;)

Aleksandra24
01-07-2013, 15:22
Ja z kuchni hiszpańskiej najbardziej lubię: pulpo a la gallega, queso manchego, tarta de Santiago, polvorones, turrón de Jijona, gazpacho i oczywiście: paella de marisco

KasiaT
01-08-2013, 13:58
ja też uwielbiam hiszpańską kuchnię. jestem szczególną fanką croquetas, owoców morza, szczególnie kółek z kalmarów, malutkich smażonych chorizo, tortilli, revuelto, pechuga de pollo en salsa de almendra i mój absolutny favoryt: solomillo al roquefort.
natomiast nie przepadam za daniem, które jest jednym z symboli Hiszpanii: paelli.

zuzagelner
01-09-2013, 21:47
Miałam przyjemność być w Hiszpanii przed Bożym Narodzeniem. Wtedy po raz pierwszy spróbowałam przysmaku świątecznego o nazwie "polvoron". Byłam zachwycona, dopóki nie przeczytałam na etykietce, że to w uproszczeniu zasmażona mąka z migdałami;) Mimo wszystko, zachęcam do spróbowania, ale to już dopiero w przyszłym roku.

joaflor
01-11-2013, 15:09
uwielbiam tapas ! chociaż przyznam że nie znam wszystkich nazw. Uwielbiam mariscos... kalmary w panierce, mejillones, ostrygi... mniam! no i tortillę, nachosy. Chciałabym żeby u nas ktoś wpadł na pomysł podawania jedzenia do piwa (w cenie piwa rzecz jasna ;) )

emszymm
03-11-2013, 11:18
San Sebastian = najlepsze tapas w Hiszpanii:)

AGDOS
04-03-2013, 20:40
Patas de calamar, pulpo a la gallega, gambas al ajillo - generalnie mariscooo :) no i klasyczny jamon, ser i wyborne czerwone winko. Mniam

futku
04-03-2013, 23:38
Ja też jestem fanką tortilli. A jakby ktoś w Galicji się stołował to polecam tapas w Lugo, bo to było jedyne miejsce gdzie znalazłam tapas za darmo, plus przepyszne galicyjskie wino. A w A Coruña najlepsze tapas sa w La Bombilla.

Malwus007
04-04-2013, 10:35
Może mam dziwny gust, ale mi pozmakowała morcia... to taka hiszpańska kaszanka:) oprócz tego chipirones i boquerones.. w Granadzie w jednej z najlepszych knajp tapas w jakiej byłam (nazwy nie pamiętam) serwowano takie wielkie pieczone ziemniaki z farszem w środku, oczywiście gratis :) mniam mniam!

voila
04-05-2013, 02:15
Moje ulubione tapas to ensaladilla rusa.

dominika.bryndal
04-05-2013, 10:20
niestety jestem wegetarianka i niebardzo mi pasuje kuchnia hiszpanska.. nikomu z wegetarian nie polecam dluzszego pobytu tam jesli tos jest bardzo wybredny- wielokrotnie podczas wyjsc do restauracji patrzylam w karte i naprawde nie bylo co zamowic po za postres. no chyba ze ktos lubi jesc na okraglo patatas bravas..

kamilawlaz@wp.pl
05-14-2013, 11:41
Jak dla mnie najlepsze jrest TABERNERO- taki polski bigos jak dla mnie:) PYCHA. Jadlam to w Andaluzji.

olinda
05-17-2013, 20:33
Jestem ciekawa czy smakuje wam kuchnia hiszpańska? Macie jakieś ulubione potrawy? Ja muszę przyznać, że nie przepadam, aż tak bardzo za hiszpańskim jedzeniem. Już wolę polskie potrawy. Jedyne co naprawdę mi smakuje to ryby, przyrządzone po prostu w piekarniku z oliwą...mniam! U nas trudno o świeże rybki. Raz też jadłam przepyszne tapas z awokado.

kamilawlaz@wp.pl
05-17-2013, 23:45
Mi w 100% odpowiada ta kuchnia, przede wszystkim lubie owoce morze na rozne sposoby przyrzadzane!

matrioszka
05-18-2013, 12:12
Kuchnia hiszpańska jest ciekawa, ale ciężko coś z niej wybrać, jeśli nie lubi się owoców morza...:p Kilka rzeczy, które bardzo lubię to gazpacho (chłodnik z pomidorów i papryki), omlet z ziemniakami i szynka serrano.

meegi_84
05-18-2013, 17:19
Lubię hiszpańskie potrawy, chociaż niektóre są ciężkie i tłuste. Uwielbiam paellę i tortilla de patatas (czasem robię ją w domu, ale nigdy nie wychodzi tak smaczna i wilgotna jak w Hiszpanii).

ewelina0680
05-18-2013, 19:29
Ja nie przepadam aż tak bardzo za hiszpańskimi potrawami, za to bardzo lubię desery np. flan, arroz con leche, natillas:)

kola
05-19-2013, 01:06
Gazpacio;) oczywiście dobrze zrobione i przepyszne tortille ;)

ninoos
05-19-2013, 01:40
Jak dla tylko i wyłącznie przepyszna paella!:)

dominika.bryndal
05-19-2013, 13:15
Ja jestem wegetarianką i miałam bardzo ciężkie życie w Hiszpanii. Zapychałam sie głównie owocami i papas bravas.

BRRRKNSTOCK
05-19-2013, 17:05
Lubię hiszpańskie potrawy, chociaż niektóre są ciężkie i tłuste. Uwielbiam paellę i tortilla de patatas (czasem robię ją w domu, ale nigdy nie wychodzi tak smaczna i wilgotna jak w Hiszpanii).

O tak tortilla prawdziwa! Wiecznie mylona z tymi mącznymi plackami ; ) Uwielbiam! Do tego gazpacho, guacamole, oliwki świeże - wszystko!

msmiga
05-22-2013, 11:57
Ja lubię hiszpańską kuchnię ale nie uwielbiam. Niektóre potrawy są dla mnie trochę za tłuste i ciężkie. Ale uwielbiam za to hiszpańskie składniki np: jamón serrano, chorizo, oliwki, owoce morza, wina i owoce. Bardziej mi więc smakują hiszpańskie przystawki niż pełne dania. Poza oczywiście paellą, którą uwielbiam.

mariapluta
05-22-2013, 13:05
Ja osobiście bardzo lubię kuchnię hiszpańską (zawsze przytyję jak tam pojadę :p) i dla mnie absolutnym nr 1 są croquetas de jamón! To moja ulubiona tapa. :)

arojek
05-22-2013, 21:23
Mi osobiście bardzo smakuje kuchnia w Hiszpanii. Szczególnie lubię paella, gazpacho, tapas i obowiązkowo do picia wino sangria z pokrojonymi owocami.

kszczurek
05-23-2013, 18:46
Mnie średnio smakuje kuchnia hiszpańska ze względu na to, że nie przepadam za owocami morza, oliwkami i jamón serrano :D Ale uwielbiam churros! :) i montaditos!!!

BeataK
05-24-2013, 02:46
Ayy jedzonko... :p Ja ostatnio jestem miłośniczką bocadillos de calamares... wielka szkoda, że u nas nie można nabyć.

ina708
05-24-2013, 10:47
Krokiety z szynką. PYCHA!

Judyta Łepkowska
05-25-2013, 00:58
Uwielbiam paellę.

studentka92
05-25-2013, 14:20
Uwielbiam, wprost ubóstwiam paellę ! :)

Judyta Łepkowska
05-26-2013, 01:25
Uwielbiam, wprost ubóstwiam paellę ! :)

Bo jest boska. :D

agn12
05-26-2013, 21:57
A ja chociaż za kuchnią hiszpańską średnio przepadam, zdecydowanie uwielbiam tortillę!! :D

meegi_84
05-26-2013, 22:05
A jak wam smakuje gazpacho?

Jadłam je w kilku regionach, ale najlepsze było w Granadzie.

anna_ch
05-27-2013, 11:31
Ja tęsknię oczywiście za owocami morza, sevillanas (oliwki), oliwą z oliwek i dobrymi winami. Oprócz samych potraw w Hiszpanii podoba mi się też samo celebrowanie posiłków i wieczorne uczty ;)

emilemil12
05-27-2013, 12:03
Dania, które znam to paella i gazpacho, które jakoś moimi ulubionymi nie są. Za to bardzo lubię desery: churros, krem kataloński i flan. :D

elkemp
08-12-2013, 13:54
Kuchnia śródziemnomorska jest o wiele smaczniejsza od kuchni polskiej . Ale oczywiście królują ryby i owoce morza. Uwielbiam paelle i nigdzie tak nie smakuje jak w Hiszpanii . a jak ktoś nie lubi owoców morza i lubi potrawy zbliżone do polskiej kuchni to zawsze może przyrządzić torrijas . Polecam.

JolaJo
08-12-2013, 15:47
Paella i gazpacho jako potrawy rządzą. No ale te sery i jamon i baccalà :P pycha

gattino20
08-13-2013, 05:09
Paella i tortilla - mniam :)

AnnaNatalia
08-13-2013, 18:28
Jeśli chodzi o mnie to numerem jeden jest klasyczna tortilla z ziemniaków, jajek, ew. cebuli, boczku, przygotowywana na każdą okazję przez typową hiszpańską rodzinę. :) Lubię również potrawy z północy (Bilbao, San Sebastian) wszelkie przepisy na bazie krewetek. Za winem hiszpańskim nie przepadam.

marem
12-21-2013, 08:11
Ja uwielbiam klasyczną tortillę! Mogłabym ją jeść o każdej porze dnia i nocy :) I zawsze można ją w jakiś sposób urozmaicić. Poza tortillą lubię jeszcze paellę, ale tylko z kurczakiem, albo królikiem. Owoce morza nie wchodzą w grę!

Iness
12-21-2013, 12:31
A propos Granady..... Tam podają najlepsze tapas, jakie gdziekolwiek jadłam! Gorąco polecam!
Jak ostatnio byłam, do piwa podawali za każdym razem jakiś inny rodzaj, więc po kilku piwkach zebrała się niezła kolekcja potraw: oczywiście kanapeczki z jamon i oliwą, mini-paella, krewetki, patatas bravas, croquetas de jamon, ale chyba największym hitem dla mnie było takie danko: mini-bób z chorizo na ciepło (boski! szkoda, że nie wiem jak się nazywa).

martafiecko
12-23-2013, 00:11
Papas arrugadas con mojo verde, paellaz kurczakiem, tortilla española, churros con chocolate, calamares, queso manchego

KasiaP
12-23-2013, 07:19
Papas arrugadas con mojo verde, paellaz kurczakiem, tortilla española, churros con chocolate, calamares, queso manchego

O tak! churros con chocolate! Pyszności. Ogólnie z jedzeniem w Hiszpanii nie miałam problemów - smakowały mi ichniejsze specjały. Raz tylko popłakałam się, kiedy dostałam zamówione danie. Miałam ochotę na paellę, ale nie lubię owoców morza. A że zamawialiśmy jakoś w pośpiechu to nie przyszło mi do głowy zapytać jaką mają paellę. No i przyszła na stół... patrzyła na mnie... ;) :D

tartarinka
12-24-2013, 11:40
Uwielbiam gazpacho :) pycha. Turrona mogłabym jeść kilogramami :)i pić hiszpańskie trunki :) co do paelli to niestety nie smakują mi owoce morza. Nie umiem ich jeść i jak widzę to mijam dalekim łukiem :)

Aniaaaaaa
12-29-2013, 19:15
Ja uwielbiam paelle. No i churros, oczywiście! :)

aleksandrakub
01-03-2014, 00:48
Nie jestem fanką kuchni hiszpańskiej, bardziej odpowiada mi włoska, ale na pewno zawsze chętnie jem owoce morza pod każdą postacią. Czasem tylko pojawia się problem, jak dobrać się do tego co leży na talerzu ;)

fka_b
01-09-2014, 15:19
Najbardziej lubię tortille i empanadas :)

ikarina
01-10-2014, 16:47
Ja nie przepadam za hiszpańską kuchnią. Nie lubię oliwek ani owoców morza a jamon serrano zjem ale w bardzo małych ilościach. Moją ulubioną potrawą są lentejas. Nie ma lepszej zupy jeśli umnie się ją dobrze zrobić :)

majeanna
01-10-2014, 18:08
Tortilla, hiszpański omlet, pychota :)

luilui
01-10-2014, 23:21
Ja też dołączam się do wielbicieli tortilly! Niesamowicie proste ale smaczne danie:) I wspomniane już churros - to zdecydowanie dla mnie pierwsze miejsca!
A poza tym, z racji mieszkania przez ponad rok w Galicji (Ersamus!) to kuchnia galicyjska - pulpo a la gallega, czyli słynna, galicyjska ośmiornica, pychota!:)

agusia
01-11-2014, 14:48
Czy ktoś próbował kuchni hiszpańskiej? Rewelacja, o ile turysta lubi rybki, bo ja je kocham.....
podaję powiedzmy dosłowne tłumaczenia najpyszniejszych przekąsek, w tym argentyńskich

el caldo gallego-rosołek uwaga raczej mięsny; el turron- wyborny nugat!; la horchata-napój orzeźwiający
z orzechów cibory; la sobrasada-pasztecik

A może znacie inne potrawki Ameryki Łacińskiej?

ivonnevu
01-11-2014, 16:43
Z latynoskich, ale bardziej hiszpańskich specjałów, trudno nie wspomnieć o paelli, flan, jamón serrano, różnego rodzaju tapas i empanadas, w sumie to można by tak bez końca...

Ze swojej strony tylko gazpacho bym raczej nie polecała, jak dla mnie ma dosyć specyficzny zapach i nie jest to potrawa, do której bym kiedykolwiek chętnie wróciła.

Aniaaaaaa
01-11-2014, 21:00
Co do specjałów Ameryki Łacińskiej to niestety nie próbowałam.
Natomiast kuchnią hiszpańską jestem zachwycona. Moje ulubione to paella i tortilla. Dla odwaznych : pulpo al la gallega no a na deser/ śniadanie churros :)

luilui
01-11-2014, 23:03
Jeżeli chodzi o kuchnię Ameryki Łacińskiej to przychodzą mi na myśl przepyszne kolumbijskie arepas i ceviche, danie na bazie surowej ryby, popularne w Peru, specyficzne, ale dobrze przyprawione - pycha! :)

Barpie
01-12-2014, 17:30
Jeśli chodzi o kuchnie latynoamerykańską to oczywiście meksykańskie tacos-są fantastyczne :) Co do tortilli to trzeba pamiętać, że tortilla hiszpańska i meksykańska znacząco się różnią.

luilui
01-14-2014, 20:38
Jeśli chodzi o kuchnie latynoamerykańską to oczywiście meksykańskie tacos-są fantastyczne :) Co do tortilli to trzeba pamiętać, że tortilla hiszpańska i meksykańska znacząco się różnią.

dokładnie! W Polsce chyba ta meksykańska jest kojarzona przede wszystkim, a typowa tortilla hiszpańska (tortilla española) ma z nią niewiele wspólnego! Ja ja uwielbiam, choć moją ulubioną jest klasyczna, z cebulą. Jedliście może jakieś inne jej wariacje?

kalaallit
01-14-2014, 22:15
A może znacie inne potrawki Ameryki Łacińskiej?

W Peru mozna sprobowac roznych zwierzat, np: paca (na Galapagos mozna dostac jakies wnetrznosci paki z makaronem... obrzydliwosc...), swinka morska (cuy, serwowana w calosci, smakuje troche kurczakowo), alpaka (moja ulubiona potrawa, w wersji z sosem pieprzowym), jaszczurka (lagarto, smakuje jak krokodyl), pirania (dostepna w Amazonii, mocno zgrillowana mozna chrupac razem z oscmi).
Jako dodatki popularne sa slodkie ziemniaki, ryz, ziemniaki z pikantnym sosem - papas a la huancaina, ryz, quinua (komosa), ryz, oca (rodzaj ziemniaka), wiecej ryzu, i...banany. Spotkalam sie z tym w Ekwadorze i Peru, banany w zupie, prazone lub gotowane w rosole banany do glownego, banany w deserze...
A co pic? Chicha morada - sok z czarnej kukurydzy i Inca Cola - gazowany napoj o smaku gumy balonowej. Albo herbata muña, smakuje troche jak mietowa, czy z koki (dostepne sa tez cukierki z liscmi koki ;) ).
Najfajniejsze chyba sa jednak wszechobecne cukiernie z super ciachami i deserami!
Poza tym bogactwo owocow przytlacza, lucuma, camu camu, acai, guanabana i inne dostepne w kartonikach i koktajlach.

agusia
01-15-2014, 14:32
Super, w tej kuchni od razu widac duszę podróżnika, tylko pozazdrościc, ja zaledwie byłam w paru krajach
Ameryki.....najchętniej zwiedziłabym całą od A do Z....

ikusiolek
01-19-2014, 14:19
Zdecydowanie tortilla de patatas, paella i churros. Zestaw, który mogłabym jeść codziennie :)

MartaD
01-26-2014, 20:21
Chocolate con churros w mroźny dzień, czekolady firmy Suchard i tortilla de patatas w bagietce.

lismaja
01-26-2014, 21:05
ja jestem wegetarianka i mialam bardzo ciezkie zycie w hiszp. zapychalam sie glownie owocami i papas bravas

Podzielam te trudy! też jestem wege i wydawałoby się, że kuchnia hiszpańska powinna być lekka i bliższa śródziemnomorskiej ale nic bardziej mylnego! oczywiście dużo zależy od regionu ale przewaznie jest ciężka i tłusta. je się dużo tłustych mięs (zwłaszcza na północy), dużo majonezu i smażonego.
Z pozytywów bardzo podoba mi się idea "tapas" i to, że praktycznie wszystko może nim być. No i oczywiście wszechobecne oliwki z różnymi nadzieniami, tapenada i paella vegetariana :)

wero von rudzia
02-03-2014, 01:50
Mój numer 1 to salmorejo.

Kinja
02-08-2014, 17:08
Zdecydowanie paella :)

Sara Anna
02-09-2014, 20:47
Kuchnia wspaniała, jedyne nad czym nie mogłam przejść do porządku dziennego podczas wakacyjnego pobytu w Barcelonie, to zwyczaj rzucania wszystkich śmieci na podłogę w knajpkach. Niby wszyscy dookoła tak robią, ale samemu jakoś tak jednak głupio... :)

bulciu
02-09-2014, 21:35
To nie jest moja ulubiona kuchnia, ale naprawdę lubię paellę i churros :)

dandyska
02-09-2014, 21:44
w Peru na ulicach serwuje się jeszcze (z tych bardziej znanych potraw) anticuchos (szaszłyk, serca wołowe)czy salchipapas (frytki podsmażane z parówką). Dania kosztujące grosze. Ja uwielbiam emolientes, czyli gorące wywary z ziół sprzedawne w kramikach, np. w Arequipie po zmroku.

martaszostek@vp.pl
02-10-2014, 01:35
Jaki przyjemny temat;) Uwielbiam wszelkiego rodzaju tapas. Sama przyrządzałam nawet ostatnio croquetas, tortilla de patatas z cebulą i bolas de carne i wyszły bardzo smakowite. Ktoś tu pisał o Peru to i ja się podzielę wrażeniami z mojej podróży do Ameryki Łacińskiej a konkretnie do Meksyku. Mogłabym opowiadać godzinami, więc ograniczę się do wymienienia kilku przysmaków które tam jadłam: cemitas (podobno typowe dla Puebli:), mole i oczywiście tacos (zwłaszcza de ranchero) takie prawdziwe a nie tex mex jak to określiła moja koleżanka:)

ultrapryska98
02-10-2014, 12:07
Bardzo lubię Hiszpańską kuchnię. Miałam okazję przekonać się jak gotują Hiszpanie gdy byłam na wymianie studenckiej przez jakiś czas.

LucyInTheSkyWithDiamonds
02-10-2014, 14:15
Z pewnością nie będę oryginalna, jeśli napiszę o tortilli, no ale cóż, jest pyszna! Uwielbiam też wywodzącą się z Andaluzji zupę na zimno - gazpacho. Niebo w gębie :)

ANKARA
02-11-2014, 09:18
Na mnie najwększe wrażenie zrobiła wizyta w mięsnym w Hiszpanii. O mało nie skończyło się przejściem na wegetarianizm. Szynki (całe z nogą i "kopytem") wydzielały totalnie zamraczające zapachy, pani za ladą kroiła z nich cieniutkie plasterki oparta o racicę, skrawała aż do kości cienkim nożem. Ale to absolutna pycha. wiec warto ten duszący zapach pokonać i nie kupować paczkowanej szynki. Drugi szok to obrane ze skóry króliki,w całości z oczkami, jak koty.

kamilla1
02-15-2014, 14:31
Dla mnie boskie jest w Hiszpanii zwykłe bocadillo posmarowana pomidorami, polana oliwą i posypana serem oraz oliwkami...
A z piekarni wspominam pyszne croissant z serem i wędliną na ciepło - proste, a przepyszne. Ciągle tęknię za takimi śniadaniami :)

wero von rudzia
02-15-2014, 21:18
Jak dla mnie, to z kuchni hiszpańskiej najlepsze jest salmorejo, które jem prawie codziennie.. Nawet dorobiłam się przezwiska: Salmoruszka... spolszczona nazwa salmorejo (według znajomego Hiszpana).

kat.piekarska
02-15-2014, 21:46
Trochę z innej beczki, jakie są dla Was najgorsze przysmaki kuchni hiszpańskiej? Dla mnie zdecydowanie najgorsze było ucho krowy lokalny przysmak w Galicji. Nie przepadam także za jamon iberico.

juki
02-16-2014, 01:10
Myślę, że warto spróbować smażonego mleka (Leche frita) , chociaż nie każdemu może przypasować:)

marta731
02-16-2014, 16:29
Paella (w różnych wariacjach) i gazpacho :) Kusi mnie, żeby w najbliższym czasie spróbować "olla podrida".

Iwonka.Anna
02-16-2014, 16:45
Z kuchni argentyńskiej to głównie stek. Mięso wołowe w każdej postaci jest tam po prostu genialne.

Andaluzja kojarzy mi się głównie z gaspacho, którym się zajadałam bez opamiętania.

Desery to sorbety.

Śniadanie to sok wyciskany ze świeżych pomarańczy.

sub
02-16-2014, 21:17
A słyszeliście o alfajores? To rodzaj ciastek, smakują super, według mnie nawet lepiej niż churros!
Na pierwszym miejscu jednak, zawsze i wszędzie króluje --> sangria! ;)

kalaallit
02-16-2014, 23:55
w Peru na ulicach serwuje się jeszcze (z tych bardziej znanych potraw) anticuchos (szaszłyk, serca wołowe)czy salchipapas (frytki podsmażane z parówką). Dania kosztujące grosze.

Po anticuchos ze straganu w Cuzco mialam niestrawnosc przez caly dzien - az szkoda, ze dobrze smakowaly :)

kaszajuk
02-18-2014, 16:11
Tortilla de patatas to zdecydowanie mój faworyt :)

Rovitzka
02-21-2014, 15:22
tortilla de patatas i paella z owocami morza...aż mi ślinka pociekła :D

HIPERKENA85
02-21-2014, 15:37
Jak większość osób uwielbiam paellę.

klaudia342
05-04-2014, 21:43
Tortilla de patatas zdecydowanie. Choć nie jest to skomplikowane danie mnie bardzo smakuje. Poza tym owoce morza, chipirrones to moje ulubione.

annacos
05-23-2014, 23:17
Oprócz owoców morza, gorąco polecam las albondigas (pulpety wołowe), które są przyrządzane według specjalnej receptury i wychodzą znakomicie.

Gosia533
05-27-2014, 11:30
Uwielbiam paellę oraz ze słodkości crama catalane :)

KajaKozlowska
06-02-2014, 13:38
Ja też nie jestem wielką fanką kuchnii hiszpańskiej. Nasza polska bardziej mi pasuje. Ale jest kilka potraw, które uwielbiam. Na przykład: pulpitos al ajo (małe ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem i natka pietruszki), chipirones rebozados (smażone kalmary w panierce) i oczywiście paella.

Agnieszka94
06-13-2014, 17:37
Ja też należę do wielbicieli churros! Same, z cukrem pudrem albo z czekoladą - zawsze świetne! Co ciekawe można je całkiem łatwo zrobić samemu, polecam poszukać przepisów w internecie. :)

mslabkowska
06-14-2014, 18:27
Uwielbiam i polecam paellę! Pycha :)

drogue
06-14-2014, 22:19
Paella Valenciana (con pollo y mariscos) :D
ze słodkich rzeczy, to lubię Flan...

majka3232
07-13-2014, 20:55
Z dań kuchni hiszpańskiej znam tylko - tortilla española i gazpacho, które mi smakowały. Jednak z tego co wiem Hiszpanie używają dużo owoców morza, których nie znoszę, więc pewnie nie zasmakowałyby mi ich inne potrawy. Osobiście wolę kuchnię włoską.

paulinaxxxxxxx
07-13-2014, 23:22
Najbardziej lubię ryby i owoce morza (chyba w każdej postaci;)). Poza tym lubię hiszpańską tortillę, paellę i przeróżne mini kanapeczki. Z deserów uwielbiam flan, ryż na mleku i churros z czekoladą.

sevillana
07-24-2014, 23:26
Bardzo lubię kuchnię hiszpańską, przede wszystkim oliwa z oliwek, oliwki, jamon serrano, gazpacho genialne na lato, pożywne a jednocześnie lekkie, paella,no i oczywiście tapas, taka różnorodność, że nie wiadomo czego spróbować. Ze słodyczy uwielbiam flan, ale trzeba uważać, bo nie zawsze trafi się na świeżo przyrządzony (wtedy jest boski), ale np. na podróbkę, którą można dostać w każdym Corte Ingles. pozdrowienia dla hiszpanomaniaków ;)

annakopec
07-25-2014, 22:46
Dla mnie będzie to, poza różnymi tapas, Poncha :-)

zuzaa
07-28-2014, 09:46
Paella mniamm zreszta jak i cala kuchnia hiszpańska

ozzilas
08-11-2014, 14:00
Ja nie za bardzo przepadam za kuchnią hiszpańską jednak churroz bardzo mi smakuje.

dejanira
11-12-2014, 13:04
Ja na Erasmusie zajadałam się tortilla de patatas. Nie wiem, czy obecnie coś się zmieniło w związku z kryzysem, ale w okresie, kiedy ja byłam w Hiszpanii, za tapas z piwem albo kawą płaciłam śmieszne pieniądze, tego właśnie mi w Polsce brakuje.

Anna308
11-13-2014, 00:11
Uwielbiam Frittate przynajmniej raz w tygodniu jest u mnie na obiad w domu.

edemma
11-13-2014, 21:59
suszony tuńczyk, patatas bravas, salmorejo i to wszystko w towarzystwie wina z pomarańczy :D

Kukka
11-16-2014, 23:13
alli oli rządzi :)

patrycja.kant
11-17-2014, 13:57
Salmorejo <3

Jakub Ł
11-19-2014, 12:01
Jeśli chodzi o oryginalność to myślę, że całkiem wysoko plasowałaby się zakąska którą miałem okazję spróbować na Calle Laurel w Logroño.

Jeżeli wiecie jak wyglądają czekoladki "Ferrero Rocher" (te w złotych opakowaniach) to powyższe wyglądało identycznie natomiast w istocie było kulką z morcilli obtoczonej orzechami. Morcilla to hiszpańska kaszanka, popularna przede wszystkim w regionie Burgos. W Polsce nigdy nie przepadałem za kaszanką ale hiszpańska za sprawą przypraw smakuje inaczej, moim zdaniem znacznie lepiej :P.

Innym razem znajomi poczęstowali mnie owocami morza, których nazwy niestety nie zapamiętałem, ale żartobliwie nazywali je "paznokciami diabła". Wyglądały jak malutkie raciczki. Jadalna zawartość była dość smaczna, ale tego nibymięska było jak na lekarstwo i nie wyobrażam sobie, że komuś może chcieć się poświęcać tyle czasu na obdzieranie niejadalnych części żeby dorwać się do tej jadalnej.

Hiszpania potrafi zaskoczyć ; )

Domiwena
11-21-2014, 01:04
Ja najbardziej lubię klasyczną tortillę. A ze słodyczy churros con chocolate, pychota. Chociaż to jest w sumie konsumowane w formie śniadania, a nie deseru. :)

martaes
03-02-2015, 10:47
Najlepsze są najprostsze potrawy: kataloński pan amb tomaca (banalny chleb nacierany pomidorem i czosnkiem z odrobiną oliwy) jest najlepszym tego przykładem :)

magdalenamalek
03-06-2015, 22:01
Bez czego nie obejdzie się hiszpańska wigilia ? Bez turronu ! miód i migdały, mniam :) Uwielbiam go, a sposób przygotowania jest bardzo prosty :)

alexandra_76
03-09-2015, 11:52
Prawdziwa paella jest bardzo smaczna, ale ja jestem zwolenniczką przede wszystkim hiszpańskich słodkości i deserów. Dlatego churros i turrón wspominam najmilej.

bmdudek
04-11-2016, 03:29
Dla mnie będą to przede wszystkim klasyczne hiszpańskie przegryzki idealne w swojej prostocie - jamon serrano, fuet, chleb z oliwą, ser manchego itp., ale także flan oraz wszelkiego rodzaju słodkie wypieki. Polecam też horchate de chufas, choć jej smak nie każdemu przypada do gustu :)

Dorota94
04-25-2016, 23:31
Lubię kuchnię hiszpańską głównie dlatego, że jedzą tam sporo mięsa :) Tradycyjna paella z owocami morza mnie nie zachwyciła, z kurczakiem już była dobra :)

papie
04-30-2016, 13:12
Tradycyjna paella z owocami morza mnie nie zachwyciła, z kurczakiem już była dobra :)

Również preferuję wersję z kurczakiem! Oprócz tego moją ulubioną potrawą jest empanada z rybą (np. tuńczykiem).
Obie potrawy można z łatwością przyrządzić w swoim domu bez konieczności wyjeżdżania do Hiszpanii. :)

ank92
04-30-2016, 14:11
Ja bardzo lubię hiszpańską tortillę, paellę oraz chocolate con churros ;)

bmdudek
05-02-2016, 14:48
Przzypomnial mi się jeszcze jeden "smaczek" - bedąc ostatnio w Hiszpanii, w pewnym tapas barze podano mi grillowane alcachofas - nigdy wcześniej tego nie jadłam, ale jest to miłość od pierwszego ugryzienia, polecam każdemu, kto wybiera się w najbliższym czasie ;)

MickyMouse
05-05-2016, 11:48
a możesz powiedzieć coś więcej ?

KapKat
05-05-2016, 12:41
Również nie przepadam za hiszpańską kuchnią, ale posmakował mi ich omlet z ziemniakami i soczewica z chorizo.

milenadbrwsk
05-05-2016, 15:40
Tyle słodyczy a nikt nie wspomniał o polvorones! Pyszne kruche ciasteczka, popularne, szczególnie w Andaluzji, w okresie Bożego Narodzenia. Hiszpanie często żartują z tego jak ciężko jest powiedzieć polvorón mając jednego z nich w ustach! :)

gosiaa992
05-06-2016, 00:44
Czym byłoby życie bez słodkości, więc jak dla mnie najlepsze są churros :D

bmdudek
06-13-2016, 12:33
Tyle słodyczy a nikt nie wspomniał o polvorones! Pyszne kruche ciasteczka, popularne, szczególnie w Andaluzji, w okresie Bożego Narodzenia. Hiszpanie często żartują z tego jak ciężko jest powiedzieć polvorón mając jednego z nich w ustach! :)

Aż dziwne, że ja o nich nie wspomniałam! Zajadałam się polvoronami cały grudzień, już za nimi tęsknię. Moje życie nabrało sensu, kiedy dowiedziałam się od Hiszpana, że przed otworzeniem i zjedzeniem powinno się je zgnieść w dłoni.

milenadbrwsk
06-16-2016, 10:40
Aż dziwne, że ja o nich nie wspomniałam! Zajadałam się polvoronami cały grudzień, już za nimi tęsknię. Moje życie nabrało sensu, kiedy dowiedziałam się od Hiszpana, że przed otworzeniem i zjedzeniem powinno się je zgnieść w dłoni.

Serio?! Tego nie wiedziałam! Może to żart, haha :)

ailistrae
06-16-2016, 22:39
Owoce morza i gazpacho to moi faworyci.

Anitta
11-05-2016, 19:25
Jakie są wasze ulubione przepisy hiszpańskie? Ja najbardziej lubię andaluzyjskie salmorejo :)

stychcbgb
11-07-2016, 09:50
Jako że jestem wielką fanką słodyczy, to moje trzy ulubione potrawy są oczywiście słodkie, a więc: miguelitos, crema catalana i klasycznie churros (z czekoladą są mega, ale zjem i bez :D).

aneczka3453
11-07-2016, 12:52
Moje ulubione to paella - bogactwo smaków.
Ulubioną wariacją jest paella z krewetkami, polecam :)

em3Mario
11-07-2016, 15:01
Uwielbiam Torillę i paellę z kurczakiem. Niestety jadłem je tylko w Polsce, dlatego smak przyrządzonych w Hiszpanii moze być trochę inny.

Aneska
11-08-2016, 19:15
Paella, paella, paella! Uwielbiam! Oprócz tego patatas bravas, jak ktoś wychodzi ze mną na tapas, to bez pytania wie, że będziemy je zamawiać :D. Polecam też danie, którego próbowałam w Santa Pola: gazpacho marinero, coś jak gazpacho manchego, tylko na wywarze z owoców morza, a nie mięsnym.
A ze słodkości to turrony (ale tylko te czekoladowe z Mercadony :D)

Aneska
11-08-2016, 19:26
Cytat:
Zamieszczony przez bmdudek
Aż dziwne, że ja o nich nie wspomniałam! Zajadałam się polvoronami cały grudzień, już za nimi tęsknię. Moje życie nabrało sensu, kiedy dowiedziałam się od Hiszpana, że przed otworzeniem i zjedzeniem powinno się je zgnieść w dłoni.
Serio?! Tego nie wiedziałam! Może to żart, haha :)

To nie żart ;), mnie też uświadomiła koleżanka. I faktycznie zgniecione smakują lepiej. Ale ja osobiście ich nie lubię :rolleyes:

gabriw
11-09-2016, 19:18
Zdecydowanie paella! Jeśli chodzi o owoce morza jestem raczej sceptyczna. No i tradycyjna tortilla z ziemniakami też bardzo smaczna.

m_grden@wp.pl
11-24-2016, 12:22
Tortilla de patatas, patatas bravas albo alioli, pulpo a la gallega i calamares!

Kinga88
12-06-2016, 16:14
Pewnie popełniam bluźnierstwo, ale muszę się przyznać, że kuchnia hiszpańska mnie nie porwała. Jedyne co mi naprawdę smakowało w Hiszpanii to gazpacho, churros i turron.