PDA

View Full Version : cokolwiek / książka

jodynka
07-10-2007, 23:12
Nie no, jak tak może być, żeby w Hydeparku nie było żadnego wątku...
No to może na dobry początek -
jakie książki polecacie do czytania po angielsku dla kogoś, kto jest na poziomie prawie średniozaawansowanym, ale chciałby wskoczyć trochę wyżej (i przy okazji poczytać coś fajnego)? Mówię oczywiście o sobie.

Pozdrawiam!
jodynka

blueberrygood
07-11-2007, 09:19
Witam!
Oto taka lista lista książek, które są fajne do czytania i na taki poziom średniozaawansowany. Niektóre książki są z programów licealnych np. w Australii. Myślę, że będzie je trudniej zdobyć niż zrozumieć ;) Zacznę może od tych łatwiejszych...

1. I am David (Anne Holm)
2. The October Child (Eleanor Spence)
3. Harry Potter :D
4. Kane and Abel (Jeffrey Archer)
5. Little Women (Louisa May Alcott)
6. The Chronicles of Narnia (C.S. Lewis) - wszystkie 7 :)
7. To Kill A Mockingbird (Harper Lee)
8. My Name is Asher Lev (Chaim Potok)
9. The Gift of Asher Lev (Chaim Potok)
10. Jane Eyre (Charlotte Bronte)

Myślę, że taka lista na razie Ci wystarczy :) Mam nadzieję, że pomogłam.
Pozdrawiam!

jodynka
07-11-2007, 12:27
Witam!

6. The Chronicles of Narnia (C.S. Lewis) - wszystkie 7 :)

O kurde, no przecież!
Tym bardziej, że znam to po polsku :)
Dzięki wielkie, pomysły świetne!
Pozdrawiam!
j.

Muminka
07-13-2007, 12:59
Blueberrygood, mogłabyś polecić jakąś księgarnię (najlepiej wysyłkową)? Ja niestety nie mam ostatnio do nich szczęścia i dostaję zniszczone książki. A na ciągłe reklamacje nie mam siły... :confused:
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

blueberrygood
07-13-2007, 16:41
Blueberrygood, mogłabyś polecić jakąś księgarnię (najlepiej wysyłkową)?

Trudno mi polecić jakąkolwiek księgarnie wysyłkową, ponieważ z żadnej nigdy nie korzystałam. Jeśli nie znajdę czego potrzebuję w księgarniach językowych (np. POLANGLO, Empik), wchodzę na Ebay. Tam znajdziesz właściwie wszystko i po niższych cenach niż w sklepach. Oczywiście najlepiej kupować u sprawdzonych sprzedawców. A czy książka jest nowa czy nie, to dla mnie nie ma żadnego znaczenia. Byleby była cała :) Mam nadzieję, że pomogłam.
Pozdrawiam!

Muminka
07-13-2007, 20:17
Ostatnio szukałam czegoś sensownego w Empiku ale mają tam straszne deficyty. Chyba faktycznie skorzystam z Ebaya albo z Amazon :p Mam tylko nadzieję, że pakują lepiej niż polskie wydawnictwa.
Dzięki za odp. i pozdrawiam!
M.

olaka
02-07-2012, 16:51
Polecam internetowe wydawnictwo Gandalf :) Mają tam naprawdę spory wybór literatury obcojęzycznej. :) Osobiście, to tam zamawiam takie książki.

hassaniec
02-07-2012, 18:25
twilight ma latwy jezyk...choc ksiazka denna

ania89
02-07-2012, 19:49
twilight ma latwy jezyk...choc ksiazka denna

Zgadzam się - książka jest napisana naprawdę prostym językiem, na pewno dałabyś radę ;-) Co do samej treści, mnie osobiście nie zachwyciła, ale to już kwestia gustu ;-) Polecam też Harry'ego Potter'a - jest napisana trudniejszym językiem, ale pamiętam, że jak czytałam w gimnazjum, dawałam radę, a pewnie miałam poziom taki jak opisujesz ;-)

aggie
02-07-2012, 21:08
Popieram pomysł z Harrym Potterem. A jeśli masz możliwość wyboru dowolnych książek to polecam cokolwiek z tzw. czytadeł typu Confessions of a Shopaholic. Przecież nie musi być od razu klasyka literatury ;) a jest w sam raz na poziom średniozawaansowany :)

edi1989
02-09-2012, 14:07
Fajnie czyta się "The Secret Garden".