View Full Version : CATy pod Open Office?
Witajcie,
Jak wyżej, czyli czy ktoś słyszał o CATach typu wordfast, ale działających pod Open Office?
Coś mi świta. Postaram sie do jutra znaleźć odp., a jeśli nie napisze, tzn., że nie znalazłam.Pozdrawiam.
Proponuję Xcliff Translation Editor (30 dniowa bezpłatna wersja testowa do pobrania na stronie http://www.heartsome.net/EN/downloads.html).
Dzięki za info. Wreszcie jakiś sensowny CAT, który działa pod Mac OS. Właśnie zainstalowałem i dam znać, jak się sprawuje.. Ale pierwsze wrażenie *****:)!
O, dzięki... W weekend wypróbuję :-)
Pozdr.
Dziwne, że nikt nie wspomniał o OmegaT. Program nie tylko b.dobrze spisuje się we współpracy z OpenOffice, ale także świetnie działa pod Linuxem! Co więcej, jest darmowy, więc jest to na pewno dobre rozwiązanie dla np początkujących tłumaczy, którzy bez dużych nakładów finansowych chcą się sprawdzić na "polu walki" ;)
Problem niestety w tym, że większość CATów używa VisualBasica, którego OpenOffice (zapewne słusznie) nie używa. Jeżeli więc liczysz na integrację z edytorem tekstu na zasadzie współpracy Trados-Word, to raczej nie ma szans.
tomek860
07-30-2008, 13:58
Jeśli chodzi o współpracę w OpenOffice to muszę pochwailć:) Natomiast mogą być problemy przy próbie otwarcia plików *.doc, czyli MS Offica.
tomek860
10-07-2008, 12:34
Do openoffice jest wtyczka co się nazywa anaphraseus i działa tak samo jak wordfast.
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.