PDA

View Full Version : Tlumaczenia konferencyjne- prosba!

AGnieszka
02-19-2008, 11:25
Witam wszystkich serdecznie,
Jestem w tym miejscu po raz pierwszy i z gory przepraszam, ze powtarzam moj watek z innego forum, ale szukam jak najwiecej informacji.
Przejde moze do rzeczy- jestem studentka piatego roku jednej z uczelni w Cz-wie i mam ogromna prosbe i nadzieje, ze wsrod Was znajda sie osoby, ktore cos podpowiedza. Jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej "Specyfika zawodu tlumacza konferencyjnego" i mam pewnien problem. Napisalam czesc teoretyczna (troche tla historycznego dot. tlumaczenia, rodzaje tlumaczenia ustnego; oczywiscie opis cech osobowosciowych jakie powinien posiadac TK, problemy napotykane w jego/jej pracy; co czyni TK dobrym a czego powinien unikac; opis miejsca pracy TK czyli booth- i tu o wyznaczonych przez AIIC standardach ISO 2603 i 4043; jakie czynniki wplywaja na jakosc tlumaczenia i troche o ocenie jakosci tlumaczenia; bardzo ogolnie o ksztalceniu tlumaczy w Polsce i w Europie.
Wszystko ok, tylko rodzi sie problem z czescia praktyczna mojej pracy i tu moja prosba o wszelkie sugestie na ten temat. co moglabym w tej czesci napisac? myslalam o przedstawieniu jakichs konkretnych przypadkow, nie wiem moze cos o jakims spotkaniu konkretnych osob np. politykow (jak przebiegala praca tlumacza, jak sie do niej przygotowywal, jakie napotkal problemy, etc.), czy moze cos z wizyty Papieza dwa lata temu. Wiem, ze to chyba malo realne, ale moze jest ktos kto moglby cos podpowiedziec.
Myslalam rowniez o tym zeby porownac wyznaczone standardy dot. kabin z faktyczna sytuacja (na ile sie ich przestrzega, czy maja sie one jakos do rzeczywistosci..bywa pewnie, ze nie, ale zeby to stwierdzic trzeba konkretow, czyli opini ludzi profesjonalnie zajmujacych sie T konferencyjnym). co jeszcze...
Szczerze przyznaje, ze jestem amatorem w tej dziedzinie, ale musze z tego wybrnac, wiec jesli ktos moglby cos podpowiedziec, zasugerowac to bede bardzo wdzieczna. Prosze nie myslec, ze nie przemyslalam tematu.. myslalam, szukalam, chodzilam po bibliotekach, ale wszystko co znalazlam to teoria.
Szczerze licze, ze moze ktos podpowie co jeszcze mozna by w tej czesci napisac, zeby byl zwiazek z watkami poruszanymi w czesci teoretycznej, o ktorej wam wspomnialam.

Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka

Gosia
03-11-2008, 14:31
Witaj Agnieszko,

chciałabym Ci pomóc, ale nie bardzo wiem, jak. Jeśli poszukiwane przez Ciebie materiały dotyczą pracy magisterskiej, to czy nie powinnaś uzgodnić jej formy i treści ze swoim promotorem? W pracy magisterskiej istotna jest teza, trzymanie się tematu, dbanie o kompleksowe omówienie tematu. Jeśli chciałabyś otrzymać jakieś sugestie, podaj proszę temat pracy. Myślę jednak, iż najbardziej efektowna okaże się rozmowa z promotorem.

Pozdrawiam,
Gosia

Jaga
03-12-2008, 09:32
Agnieszko,

z tego co wiem, formę części praktycznej ustala się z promotorem :D
Oczywiście wykonanie musi być Twoje, ale WSZYSTKIE podstawy omawiacie wspólnie.
Tak jak napisała Gosia - koniecznie z nim porozmawiaj (nie mam pojęcia, dlaczego nie masz w tej kwestii wsparcia :eek: ).

Trzymam kciuki i pozdrawiam :) ,
(J)aga

katarzynaz
04-18-2009, 13:53
Przychodzi mi na myśl pytanie: "Co chcesz udowodnić w swojej pracy?"
To jest przecież "myśl przewodnia" i na tej podstawie powinnaś całą pracę oprzeć. Zresztą, na pewno to wiesz:)
Dołączam się do zdania dziewczyn - porozmawiaj z promotorem:)