PDA

View Full Version : Tłumacz - konsultant, przewodnik

dagmara1
01-16-2012, 17:39
Tłumacz to, jak się okazuje, również idealny towarzysz w podróżach. Nie tylko wykona potrzebne tłumaczenia ale także będzie przewodnikiem i konsultantem. Jest to bardzo dobry pomysł, bowiem wyjeżdżając gdzieś za granicę nie pozostajecie sami sobie. Tłumacz towarzyszy Wam na każdym kroku - odbierze z lotniska, będzie wykonywał tłumaczenia w czasie odbywanych przez Was spotkań a także będzie służył radami i ewentualną pomocą, w razie potrzeby. W ramach takich usług znajdują się tłumaczenia, ułatwiające porozumiewanie się, nie tylko w ramach spotkań biznesowych ale także w sytuacjach codziennych, dzielenie się wiedzą na temat określonego kraju a także kompleksowa pomoc w organizacji pobytu za granicą. Można śmiało powiedzieć, że tłumacz będzie po części Waszym asystentem, na którego będziecie mogli liczyć w każdej sytuacji.

Queen Of The Horizon
01-17-2012, 22:25
Świetne wnioski! Zgadzam się całkowicie. Tłumaczenie nie musi oznaczać wyłącznie ślęczenia nad kartkami czy pocenia się w booth na konferencjach. Praca tłumacza może być niesamowicie ciekawa dzięki takim zleceniom, jakie opisałaś. Jednak wtedy od tłumacza wymaga się znacznie więcej, niż tylko znajomości języka i kultury : )

netgirl999
01-22-2012, 22:28
Myślę że to też wspaniała okazja nie tylko dla klienta ale i dla tłumacza - podróżować, poznawać nowe miejsca i kultury oraz przede wszystkim ludzi, pracować we wspaniałych okolicznościach. Ja miałam okazję dwa razy wyjechać jako tłumacz za granicę i akurat byłam w tych krajach po raz pierwszy i dotąd jedyny ale mogąc uczestniczyć w szkoleniach w firmach poznałam kulturę pracy ludzi za granicą oraz zwiedziłam dwie przepiękne stolice:) Polecam!