PDA

View Full Version : Subtitle Workshop - jak wpisać znak '&'?'


darkliquoredeyes
01-11-2010, 10:14
Czy ktoś orientuje się jak w Subtitle Workshopie, przy ustawieniu języka na East Europe, można wpisać znak '&'? Jak wpisuję to zamienia mi go w napisach na tzw. dolną spację _. Nie mogę tego pominąć, bo znak & występuje w nazwie firmy.

Tom z Sopotu
01-11-2010, 14:15
Czy ktoś orientuje się jak w Subtitle Workshopie, przy ustawieniu języka na East Europe, można wpisać znak '&'? Jak wpisuję to zamienia mi go w napisach na tzw. dolną spację _. Nie mogę tego pominąć, bo znak & występuje w nazwie firmy.

A może po prostu napisz "and" albo "i" (zależy na jaki język tłumaczysz) zamiast &? To, rzecz jasna, nie rozwiązuje problemu, ale podpowiadam, jak go można ominąć. ;)

darkliquoredeyes
01-11-2010, 14:48
Problem tkwi w tym, że oprócz tego, że nazwę wymawia lektor, którego tłumaczę, to w międzyczasie na ekranie pojawiają się jeszcze wbudowane napisy, tzw. on-screen text, gdzie widać np. imię i nazwisko osoby, plus stanowisko i nazwa firmy, w której zastosowane jest to &. Dlatego chciałabym, aby moje napisy były zgodne z tym co najpierw mówią, a co potem widać później na filmie. Dziękuję za sugestię, gdybym nie znalazła rozwiązania to pozostanie mi napisać 'and'.

darkliquoredeyes
01-12-2010, 12:07
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? :-)