PDA

View Full Version : działalność gospod. tłumacza przysieglego i rozlicznie z sadami

inkaski
02-12-2008, 10:33
Witajcie,
od kilku miesięcy prowadzę działalność gospodarczą, jestem tłumaczem przysięgłym, w zeszłym roku wykonywałam tłumaczenia dla sądów, wystawiałam im rachunki (nie jestem Vatowcem), zapłacili mi po ok. 3 miesiącach, okazało się, że na konto wpłynęła kwota pomniejszona o podatek dochodowy, ktory ja juz zaplacilam wczesniej (wystawiajac rachunki jako firma, wpisywalam je do KPiR), powinnam im jakas korekte wystawic? No i teraz jeszcze dostalam z sadu Pit 11, a przeciez nie podpisywalam z nimi zadnej umowy. Ksiegowa w sadzie jest na L4 i nie moge sie tam od nikogo nic dowiedziec. Mozeci mi podpowiedziec jak rozwiazujecie tego typu kwestie i co powinnam zrobic w tej sytuacji? Dziekuje i pozdrawiam.

Klempicz
02-12-2008, 11:17
:eek: :eek: :eek:

noemi52
03-11-2008, 16:42
Sytuacja jest dość skomplikowana ze względu na bałagan legislacyjny. W rozliczeniach z sądami i prokuraturami mimo, że występujesz jako firma (wystawiasz rachunek firmowy) twoja usługa jest traktowana jako działalność wykonywana osobiście (art. 13 ust. ordynacja pod.). Płatnikami podatku dochodowego są w tym wypadku w/w organy (wymóg ustawowy). Ty więc nie odprowadzasz żadnego podatku.W związku z tym nie wpisujesz tych przychodów do KPiR. Należy założyć do tych rachunków osobną teczkę. W sytuacjach ekstremalnych może się zdarzyć, że wystawiłaś np. rachunek we wrześniu danego roku, a sąd wypłaci ci należność w następnym roku i wtedy jako płatnik odprowadzi do US należny podatek. Czyli twój przychód/dochód "przejdzie" na następny rok, będzie ujęty w PIT z sądu w następnym roku. Czarno widzę korektę rachunku dla sądu. Raczej należy wyjaśnić sprawę w US. Prawdopodobnie będziesz mieć nadpłatę podatku dochodowego i wykażesz to w zeznaniu podatkowym. Całe szczęście w tym nieszczęściu to to, że nie jesteś płatnikiem VAT. Bo wtedy to dopiero sprawy się komplikują !!!
Życzę powodzenia !!!