PDA

View Full Version : Niefortunne prezenty

Blue_moon
12-27-2011, 11:01
W tym wątku skupmy się na tym, jakich prezentów nie należy dawać osobom należącym do innej kultury. W Chinach nie daje się w prezencie zegarka, ponieważ symbolizuje on odliczanie czasu jaki pozostał do końca znajomości lub śmierci obdarowanej osoby...
Jakie przykłady wy znacie?

piter
12-27-2011, 11:05
Ja słyszałem, żeby nie dawać nikomu portfela, a szczególnie pustego, gdyż wróży obdarowanemu biedę, niedostatek i nieszczęście.

Blue_moon
12-27-2011, 11:42
Właśnie, nie daje się też butów partnerowi, bo rzekomo od odejdzie. Kolczyki podobno przynoszą pecha...szaleństwo.

Katka
12-28-2011, 20:19
Słyszałam, że w prezentach ślubnych i pierścionkach zaręczynowych nie powinno być pereł, bo perły to łzy.

nataje
12-29-2011, 01:21
Słyszałam o tym przesądzie z butami podobno zegarka się nie powinno dawać bo odlicza czas do rozstania/odejści, także nożów, bo ludzie wierzą, że będzie się walczyć "na noże" z osobą, która je podarowała.

aggie
12-29-2011, 13:02
Słyszałam o portfelach, zegarkach, perłach - ostatnio wywarły na mnie "wrażenie" przesądy, że nie można dawać komuś krzyżyka (żeby nie przekazać mu swojego "krzyża") - no dobra to usłyszałam w gronie rodzinnym więc w miarę stary przesąd. Ale... gdzieś przeczytałam, że zakochani nie powinni sobie dawać książek bo wróży to rychły koniec znajomości. Wychodzi na to, że najlepiej w ogóle prezentów sobie nawzajem nie dawać.

nataje
12-29-2011, 15:19
Zgodzę się. Skoro tyle prezentów niesie ze sobą jakieś zagrożenie to może po prostu z nich zrezygnować ;d po co ryzykować utratę partnera ;d czy zdrowia ;d albo po prostu przestać wierzyć w te bezsensowne przesądy :D

Betty84
12-29-2011, 15:53
Podobno też nie powinno się dawać w prezencie chusteczek - symbol płaczu.
A według mnie to najmniej odpowiednie jest dawanie w prezencie pieniędzy - wskazuje na pójście na łatwiznę i sugeruje, że nie mieliśmy czasu dla obdarowanej osoby.

mugata
12-29-2011, 22:54
Niefortunne prezenty to takie, które nic nowego nie znoszą do relacji, a czasem nawet je psują. Wydaje mi się, że przy spotkaniach międzykulturowych warto sprezentować coś, co jest wyjątkowego dla naszego kręgu, np. rękodzieło. Polski design przeżywa teraz swój rozkwit, warto z tego skorzystać.

suomija
12-29-2011, 23:46
Ja słyszałem, żeby nie dawać nikomu portfela, a szczególnie pustego, gdyż wróży obdarowanemu biedę, niedostatek i nieszczęście.To już wiem dlaczego klepię biedę (dostałam na urodziny od przyjaciółki właśnie portfel):D:D

ana11
01-06-2012, 15:11
Pamiętajcie również, żeby nie dawać ostrych przedmiotów, bo ponoć przecinają nić przyjaźni :D

oluśka
01-09-2012, 15:43
To może zróbmy listę, co możemy komuś podarować w prezencie, bo póki co same zakazy.... ;)

madam1119
01-16-2012, 11:51
W tym wątku skupmy się na tym, jakich prezentów nie należy dawać osobom należącym do innej kultury. W Chinach nie daje się w prezencie zegarka, ponieważ symbolizuje on odliczanie czasu jaki pozostał do końca znajomości lub śmierci obdarowanej osoby...
Jakie przykłady wy znacie?

Takie przekonanie też króluje u mnie w rodzinie, a z Chinami nie mam nic wspólnego :)
Za zegarek czy krzyżyk otrzymany w prezencie, zawsze trzeba "zapłacić" choć 1gr by nie był to prezent!

andrzej
01-20-2012, 11:54
a u mnie panuje takie przekonanie, ze przesądy są bezsensowne...

Aksu
02-02-2012, 12:50
Właśnie, nie daje się też butów partnerowi, bo rzekomo od odejdzie. Kolczyki podobno przynoszą pecha...szaleństwo.

O rany! Ciekawa jestem kto wymyślił takie przesądy... Gdyby to była prawda, to już dawno rozstałabym się z moim narzeczonym.

gargoyle
02-17-2012, 17:27
Nie kupować dezodorantów, bo jeszcze obdarowana osoba pomyśli, że brzydko pachnie.

marti
02-24-2012, 21:40
Nie kupować dezodorantów, bo jeszcze obdarowana osoba pomyśli, że brzydko pachnie.

hahahahaha :D

ja słyszałam właśnie o butach i to dosyć często ale dostałam od chłopaka jakieś 3 pary i jeszcze ze sobą jesteśmy :P

lipcik
02-27-2012, 09:33
Pamiętajcie również, żeby nie dawać ostrych przedmiotów, bo ponoć przecinają nić przyjaźni :D

A ja słyszałam, że jeśli już się daje ostre przedmioty (typu scyzoryk, czy jakiś nożyk), to trzeba od obdarowanej osoby zażądać grosika, podobno tak samo jest z portfelem:)

IWKA
02-27-2012, 10:22
A ja słyszałam, że jeśli już się daje ostre przedmioty (typu scyzoryk, czy jakiś nożyk), to trzeba od obdarowanej osoby zażądać grosika, podobno tak samo jest z portfelem:)

i kwiatkiem. żeby nie zwiędł. :)

Aglo
03-18-2012, 16:19
Niefortunnym prezentem na zakończenie kursu j.polskiego dla obcokrajowców były kwiatki dla nauczyciela a właściwie zawieszona wstążeczka "Ostatnie pożegnanie" - w końcu widzieli się po raz ostatni ;-)

picadilly
04-29-2012, 16:47
Podobno Chińczykom nie daje się zegarków, bo w ich języku słowo "zegar" brzmi podobnie do słowa "śmierć" i stąd ten przesąd.

W relacjach biznesowych i nie tylko nie należy dawać Belgom - czekolady, Francuzom - wina, a Japończykom - sake. Chodzi o to, że możemy dać prezent nie odpowiadający ich standardom jakości względem ich rodzimych specjałów.

W Indiach, gdzie krowy według religii są święte, nawet podarowanie skórzanej aktówki czy portfela potraktowane będzie jak świętokradztwo.

Trzeba też uważać na kwiaty - róże, nawet w innym kolorze niż czerwone, są traktowane jako bardzo osobisty prezent. W jednych krajach preferuje się bukiety z parzystej liczby kwiatów, w innych - z nieparzystej.