PDA

View Full Version : Żonglowanie zwiększa pamięć

Dorota Sałata
12-26-2009, 13:51
Pisząc pracę licencjacką natrafiłam na ciekawy artykuł dotyczący żonglowania http://www.thejugglingshop.com/epages/es116579.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/es116579_shop/Categories/NewShopServices - Juggling can boost brain power.
Artykuł ten opowiada o badaniu przeprowadzonym przez naukowców na dwóch grupach ludzi, jedna z grup uczyła się żonglować przez 3 miesiące, a druga nie. Naukowcy zmierzyli rozmiar istoty szarej w mózgach osób z obu grup przed i po eksperymencie i doszli do wniosków, że istota szara w mózgach osób z grupy żonglującej zwiększyła się.
Zatem zwiększyły się też zdolności mózgu do zapamiętywania.

O żonglowaniu i jego pozytywnym wpływie na pracę mózgu pisze w swojej książce "Pamięć - trening interaktywny" jej autor Marek Szurawski.

Ja sama będąc w liceum uczyłam się żonglować. Było to właśnie podczas kursu technik pamięciowych. Na początku wydawało mi się to głupie i ciężko było nauczyć się żonglować 3 piłeczkami, ale po 2 miesięcznym treningu (około 10 minut dziennie) udało mi się.
Oczywiście nikt nie przeskanował mojego mózgu tak jak w tym eksperymencie z artykułu, jednakże zaobserwowałam pewne zależności, którymi chcę się z Wami podzielić.

Po pierwsze zwykle żonglowałam w przerwach podczas uczenia się np. do testu i muszę przyznać, że jest to świetne ćwiczenie również relaksacyjne, można zapomnieć na chwilkę o nauce i rozruszać się (szczególnie na początku nauki, kiedy to piłeczki jeszcze nam spadają). Jest to na pewno lepszy sposób na spędzenie przerwy w nauce niż obejrzenie czegoś w TV.

Po drugie zauważyłam, że po żonglowaniu lepiej jest mi się skoncentrować na materiale i efekty nauki są lepsze.

Po trzecie żonglowanie to świetna zabawa dająca poczucie satysfakcji, kiedy już się opanuje podstawową sztukę żonglowania można uczyć się nieskończonej ilości różnych trików i potem np. zadziwia znajomych :p;)

Tak więc moi drodzy forumowicze - ŻONGLUJCIE !!! :)

Dorota Sałata
12-26-2009, 14:06
Dla zainteresowanych tym tematem dołączam link do strony Międzynarodowej Organizacji Żonglerów

http://www.juggle.org/howto/howtobasics.php

Dowiecie się tu dosłownie wszystkiego na temat żonglowania.

Stronka zawiera także filmiki szkoleniowe uczące żonglowania od podstaw, a dla zaawansowanych żonglerów są nowe ciekawe triki :)

ewelinchen
12-27-2009, 10:17
Też uczyłam się żonglowania na kursie szybkiego zapamiętywania i szybkiego uczenia. To fakt, że stymuluje naszą pamięć, usprawnia i poprawia. Ponadto psychologowie w Anglii używają żonglowania do walki z dysleksją a także do pracy z dziećmi z ADHD i jako forma terapii z upośledzonymi.

Prócz żonglerki polecam też zabawę z kostkami do gry. Trzymacie w dłoni 4 kostki do gry, rzucacie je na np. stół, zakrywacie dłonią, odkrywacie dosłownie na kilka setnych sekundy, i musicie powiedzieć, ile jest oczek na 4 kostkach. Potem zwi ększacie ilość kostek, i wykonujecie to samo, czyli rzuacacie kostkami, zakrywacie, odkrywacie szybko kostki, zapamiętujecie oczka na wszystkich kostkach, szybka kalkulacja i mówicie ile jest oczek. Potem oczywiście musicie to sobie sprawdzić. Nie przejmujcie sie efektami na początku, ze zamiast 16 oczek, mówicie że jest np 8 ;)) trening czyni mistrza, próbujcie.

Dorota Sałata
12-27-2009, 20:25
Też uczyłam się żonglowania na kursie szybkiego zapamiętywania i szybkiego uczenia. To fakt, że stymuluje naszą pamięć, usprawnia i poprawia. Ponadto psychologowie w Anglii używają żonglowania do walki z dysleksją a także do pracy z dziećmi z ADHD i jako forma terapii z upośledzonymi.

Prócz żonglerki polecam też zabawę z kostkami do gry. Trzymacie w dłoni 4 kostki do gry, rzucacie je na np. stół, zakrywacie dłonią, odkrywacie dosłownie na kilka setnych sekundy, i musicie powiedzieć, ile jest oczek na 4 kostkach. Potem zwi ększacie ilość kostek, i wykonujecie to samo, czyli rzuacacie kostkami, zakrywacie, odkrywacie szybko kostki, zapamiętujecie oczka na wszystkich kostkach, szybka kalkulacja i mówicie ile jest oczek. Potem oczywiście musicie to sobie sprawdzić. Nie przejmujcie sie efektami na początku, ze zamiast 16 oczek, mówicie że jest np 8 ;)) trening czyni mistrza, próbujcie.

A no tak, racja też robiliśmy takie ćwiczenie i to bardzo fajna zabawa, na początku nie wychodzi ale potem jak się człowiek skoncentruje to w mgnieniu oka można zapamiętać cyfry. Ćwiczenie to udowadnia jak szybko przechodzą impulsy do mózgu.

Aga12
09-13-2011, 23:35
Czy ktoś jeszcze może potwierdzić lub zaprzeczyć takim skutkom żonglowania? Zastanawiam się, czy sprawdzić, może już ktoś przetestował:D.

maszka88
09-16-2011, 16:34
Chyba sprawdzę na sobie. O efektach dam znać :D

zmillka
09-16-2011, 21:16
fascynujące. Stosowałam różne techniki na zwiększenie pamięci, ale o żonglowaniu nie słyszałam. Do tej pory najczęściej starałam się zapamiętywać nazwy przystanków każdego autobusu, którym jechałam. Praktyczne, szczególnie jak trzeba czekać :) Natomiast nie sprawdza się przy stałych trasach, bo te zna się z przymusu.