View Full Version : Techniki pamięciowe
W zawodzie tłumacza oprócz kompetencji językowych bardzo ważna jest dobra pamięć. Trudno być dobrym tłumaczem konferencyjnym bez umiejętnosci zapamiętania kilku minut wypowiedzi. Dlatego też każdy tłumacz musi regularnie ćwiczyć tę zdolność. Wielu używa specjalnych technik pamięciowych, które umożliwiają zapamiętywanie coraz większych porcji tekstu. Czy rzeczywiście nie możemy się bez nich obejść? Jakie techniki pamięciowe znacie i jakie uważacie za skuteczne?
Dorota Sałata
12-26-2009, 13:57
W zawodzie tłumacza oprócz kompetencji językowych bardzo ważna jest dobra pamięć. Trudno być dobrym tłumaczem konferencyjnym bez umiejętnosci zapamiętania kilku minut wypowiedzi. Dlatego też każdy tłumacz musi regularnie ćwiczyć tę zdolność. Wielu używa specjalnych technik pamięciowych, które umożliwiają zapamiętywanie coraz większych porcji tekstu. Czy rzeczywiście nie możemy się bez nich obejść? Jakie techniki pamięciowe znacie i jakie uważacie za skuteczne?
Droga forumowiczko anaszym :)
Tutaj jest link do wątku na tym forum, w którym dużo osób wypowiedziało się na zadany przez Ciebie temat, zapraszam do poczytania, jest tam wiele ciekawych informacji!
To tu: http://forum.mlingua.pl/showthread.php?t=1131
:):):)
A oprocz tego polecam gre w memo, jest swietna, bardzo skuteczna, no i zabawna:)
Czy pamiec trzeba cwiczyc? Raczej tak, jest to wazne narzedzie pracy tlumacza, chyba ze ma on szczescie miec fenomenalna pamiec bez jej cwiczenia:)
agnieszkak
12-29-2009, 20:00
Ja polecam sudoku ;)
Podobno trzeba jeść dużo orzechów:D
http://e-nastolatki.pl/dieta_na_lepsza_pamiec.html
Tutaj jest jeszcze sporo porad odnośnie pamięci:
http://zdrowie.gazeta.pl/zdrowie/1,51212,1764842.html
Na pamięć jest wiele ćwiczeń, wiele jest również stron, w których opisuje się te techniki pamięciowe. Polecałabym uczenie się wierszy, tekstów piosenek , to bardzo fajnie ywrabia pamięć ;)
TECHNIKI MNEMONICZNE (sprawnego zapamiętywania, oparte na wyobraźni i skojarzeniach; Mnemosyne - grecka bogini pamięci)
AKRONIMY - słowa utworzone z pierwszych liter wyrazów wchodzących w skład całej grupy np:
PWST - Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna
PWN - Państwowe Wydawnictwo Państwowe
Zapamiętywanie kolejności położenia planet względem słońca
Merkury Moja
Wenus Wiecznie
Ziemia Zapracowana
Mars Mama
Jowisz Jutro
Saturn Sama
Uran Usmaży
Neptun Nam
Pluton Placki
ŁAŃCUSZKOWA METODA SKOJARZEŃ (ŁMS) - system polega na łączeniu wyrazów (z listy) parami i tworzenia wyobraźni, obrazów kojarzonych przedmiotów.
FORMUŁA PAMIĘCI: PAMIĘĆ = OBRAZ + AKCJA
(zobaczyć obraz słowa na ekranie swojego umysłu, kojarzyć słowo z obrazem, układać ze słów i obrazów akcję; obraz - kolorowy, śmieszny, dynamiczny, przesadny, absurdalny, pozytywnym odczuwany wszystkimi zmysłami)
Mnemotechnika "HAKI" - rysunkowy system cyfr: (wspólne ustalenie symboli cyfr) np:
1. świeczka
2. łabędź
3. jabłko, serce, wrona
4. krzesło, schody
5. hak, sierp, dłoń
6. baran (rogi, koszyczek)
7. kosa, toporek
8. bałwan, okulary, gruszka
9. balonik, prysznic, parasol
10. tarcza i miecz
Zapamiętywanie metodą "Haków" 10 największych państw
1. Rosja (Cerkiew, Kreml, Car, Lenin)
2. Ukraina (Kozak, Czapka Kozacka, ukraiński barszcz)
3. Francja (Wieża Eiffla, żaby, ślimaki)
4. Hiszpania (byk, torreador)
5. Szwecja (wikingowie, potop szwedzki)
6. Niemcy (Hitler, Krzyżacy, mur berliński)
7. Finlandia (finka, sauna, lasy, nokia)
8. Norwegia (fiordy, poszarpane morskie wzniesienia)
9. Polska (orzeł biały)
10. Włochy (Juliusz Cezar, Koloseum, makaron, pizza)
Prawo skojarzeń - najważniejsze prawo zapamiętywania! Dobre skojarzenie = zapamiętana informacja;
Prawo początku i końca - najlepiej zapamiętujemy informacje, których uczymy się na początku i na końcu. Dlatego naukę lepiej zacząć i zakończyć na zagadnieniach skomplikowanych i trudnych;
Prawo powtarzania - im częściej coś powtarzasz, tym lepiej to zapamiętujesz;
Prawo wyjątkowości/absurdu/dziwności - zapamiętujemy rzeczy dziwne, śmieszne i absurdalne, nawet jeśli wydarzyły się w dalekiej przeszłości;
Prawo rozumienia - łatwiej zapamiętujemy to, co rozumiemy;
Prawo szczegółowości - informacje, które wzbogacamy o wiele szczegółów (zapach, ruch, kolor, emocje, smak itd.) łatwiej "wchodzą" nam do głowy.
Pamięć może pogarszać się z wiekiem, ale tylko jeśli przestajesz się nią posługiwać, odwrotnie - jeśli ją ćwiczysz, staje się coraz lepsza, bez względu na upływ czasu.
Nie ma wyraźnych dowodów na to, że umiarkowane spożywanie alkoholu niszczy komórki mózgowe. Nieporozumienie bierze się stąd, że nadmierne używanie alkoholu - i tylko nadmierne - rzeczywiście prowadzi do trwałych uszkodzeń w korze mózgowej.
WIĘC LEPIEJ ĆWICZYĆ SWOJĄ PAMIĘĆ :) I NIE PIĆ ALKOHOLU W DUUUŻEJ ILOŚCI ;p
podobno trzeba jeść dużo orzechów:d
http://e-nastolatki.pl/dieta_na_lepsza_pamiec.html - również polecam ;)
Analizując temat technik pamięciowych warto zapoznać się z pojęciem mnemotechniki, którą można znaleźć w Wikipedii:
Mnemotechnika, mnemonika (gr. mneme - pamięć) - ogólna nazwa sposobów ułatwiających zapamiętanie, przechowywanie i przypominanie sobie informacji.
Do sposobów mnemonicznych należy np. kategoryzacja elementów, czyli uporządkowanie i pogrupowanie ich według pewnych zasad: podobieństwa znaczeniowego czy formalnego, skojarzenie ich z innymi elementami, ułożonymi rytmiczne lub mającymi formę logiczną, czy żartobliwą, dzięki czemu łatwo je zapamiętać, stosowanie skrótów werbalnych czy zewnętrznych analogii oraz układu wierszowego. Dzięki technikom może znacznie zwiększyć zakres i trwałość pamięci. Za twórcę mnemotechniki uchodzi Symonides z Keos.
Jednym ze sposobów lepszego zapamiętywania jest metoda stworzenia Samopowielającej się Matrycy Pamięciowej we własnym umyśle. Nie jest to łatwe i wymaga od nas wielu godzin treningu wyobraźni i w ogóle nieomal heroicznego wysiłku przynosząc jednak ogromne korzyści - dzięki Głównemu Systemowi Pamięciowemu (GSP) jest się w stanie zapamiętać praktycznie wszystko.
Podstawę GSP stanowi alfabet fonetyczny, w którym poszczególne cyfry zamienione są na spółgłoski wg poniższej prawidłowości:
Cyfra Odpowiadające głoska Jak zapamiętać
0 s, z z to pierwsza głoska w słowie zero, a o to ostatnia
1 t, d litery t i d mają jedną pionową kreskę, jak cyfra 1
2 n pisane n ma dwie pionowe kreski
3 m pisane m ma trzy pionowe kreski
4 r dominującą głoską w słowie cztery jest r
5 l rzymska cyfra L (czyli 50) kryje słowo pięć; dłoń wyciągnięta ku górze z kciukiem wyciągniętym w bok ma pięć palców
6 j pisane j to lustrzane odbicie szóstki
7 k, g z dwóch siódemek ułożyć można duże K
8 f, w pisane f ma dwie pętelki, jak cyfra 8
9 p, b litery p i b to lustrzane odbicia cyfry 9
Wiecej możecie znaleźć na stronie: http://www.eioba.pl/a70029/mnemotechniki#ixzz0mzKRP6la
Wiadomo, że istnieją również dużo łatwiejsze w wykonaniu techniki, które bez zbyt wielkiego wysiłku i nakładu pracy można wcielić w życie. Jedną z nich jest bardzo oczywista i zapewne używana przez wiele osób metoda skojarzeń.
Kojarz ze sobą elementy, sprawiając, aby w twojej wyobraźni:
1. zderzały się ze sobą
2. sklejały się ze sobą
3. stały jedno na drugim
4. stały jedno pod drugim
5. stały jedno w drugim
6. zamieniły się miejscami - np. papieros staje się drzewem a drzewo papierosem
7. zmieniły się sytuacjami
8. splotły się ze sobą
9. zawinęły się jedno w drugie
10. niech mówią
11. niech tańczą
12. niech wymienią się kolorem, zapachem, akcją.
- również polecam ;)
Co do orzeszków, popieram! To bardzo pomaga :)
Pamięć może pogarszać się z wiekiem, ale tylko jeśli przestajesz się nią posługiwać, odwrotnie - jeśli ją ćwiczysz, staje się coraz lepsza, bez względu na upływ czasu.
Nie ma wyraźnych dowodów na to, że umiarkowane spożywanie alkoholu niszczy komórki mózgowe. Nieporozumienie bierze się stąd, że nadmierne używanie alkoholu - i tylko nadmierne - rzeczywiście prowadzi do trwałych uszkodzeń w korze mózgowej.
Nie jestem na 100% pewien, ale czytałem gdzieś, że przy naszej ilości szarych komórek i przy szkodach jakie wywołuje alkohol, trzeba pić naprawdę w kosmicznych dawkach, aby uszkodzić poważnie mózg. Co do pamięci w starszym wieku, znam wiele osób będących w wieku emerytalnym, które zapamiętują wiele szczegółów, nie mają problemu z przypominaniem sobie wspomnień, posiadają ogromną ilość informacji na wiele tematów. Jednak to logiczne, iż nie używając, nie ćwicząc pamięci, będzie ona słabnąć. To podobna sytuacja jak z mięśniami.
Nie jestem na 100% pewien, ale czytałem gdzieś, że przy naszej ilości szarych komórek i przy szkodach jakie wywołuje alkohol, trzeba pić naprawdę w kosmicznych dawkach, aby uszkodzić poważnie mózg. Co do pamięci w starszym wieku, znam wiele osób będących w wieku emerytalnym, które zapamiętują wiele szczegółów, nie mają problemu z przypominaniem sobie wspomnień, posiadają ogromną ilość informacji na wiele tematów. Jednak to logiczne, iż nie używając, nie ćwicząc pamięci, będzie ona słabnąć. To podobna sytuacja jak z mięśniami.
Też znam wiele osób w podeszłym wieku, które na swoją pamięć nie mogą narzekać. Ćwiczenie pamięci jest bardzo ważne i na pewno pomaga w utrzymaniu jej w dobrej kondycji. Wydaje mi się, i znam to też z opowieści znajomych, że studenci na kierunkach wymagających dużo uczenia się na pamięć (takich jak właśnie filologie, medycyna), kształtują i trenują swoją pamięć osiągając coraz lepsze wyniki. Z upływem czasu, kiedy ich pamięć jest wytężona, zapamiętują coraz więcej i coraz szybciej.
Wielu używa specjalnych technik pamięciowych, które umożliwiają zapamiętywanie coraz większych porcji tekstu. Czy rzeczywiście nie możemy się bez nich obejść?
Moim zdaniem mało jest osób z darem aż tak wspaniałej pamięci i niepotrzebujących pomocy specjalnych technik pamięciowych. Poza tym, nawet jeśli ktoś posiada pamięć na poziomie bardzo dobrym, to nic nie zaszkodzi ulepszyć ją jeszcze bardziej;)
Na pamięć jest wiele ćwiczeń, wiele jest również stron, w których opisuje się te techniki pamięciowe. Polecałabym uczenie się wierszy, tekstów piosenek , to bardzo fajnie ywrabia pamięć ;)
Uczenie się wierszy i tekstów piosenek wyrabia pamięć? Nie spotkałam się jeszcze z takim stwierdzeniem;) Każdy z nas wie, że piosenki i wiersze zapamiętuje się o wiele łatwiej z powodu rymów i dlatego ja, na lepsze zahartowanie pamięci, polecałabym ćwiczyć zapamiętywanie nieco trudniejszych gier słownych.
Ja polecam sudoku ;)
Dzięki;) Bardzo ciekawie to wygląda, dlatego może sama spróbuję.
Prawo skojarzeń - najważniejsze prawo zapamiętywania! Dobre skojarzenie = zapamiętana informacja;
To jest, według mnie, najlepsza z technik pamięciowych. Do dziś pamiętam panią, która uczyła nas w liceum różnych sztuczek pamięciowych i ta okazała się najskuteczniejsza. Pani nauczyła nas kilkunastu japońskich słówek w dziesięć minut, przy czym nie ominęła nas dobra zabawa. Niektóre wyrazy do dziś pamiętam np. „neko” (kot) kojarzyliśmy z polskim słowem „mleko” i tak też zapamiętaliśmy znaczenie;)
Co do orzeszków, popieram! To bardzo pomaga :)
Nie wydaje mi się;) Próbowałam orzeszków i nawet minimalnej zmiany nie zauważyłam. Po prostu trzeba być wypoczętym i maksymalnie skupić się na tym, co robimy.
izabellaw
05-05-2010, 10:24
Z tego co kiedyś wyczytałam na zajęcia z psychologii ogólnej. (jednak nie pamiętam źródła) to pamięć jednak pogarsza się z wiekiem bodajże po 30 czy 35 roku życia. Spadek ten jest umiarkowany i ćwicząc pamięć możemy utrzymać ją na dobrym poziomie. Jednak po jakimś roku życia osiągnięcie takich samych rezultatów polepszenia pamięci przy takim samym nakładzie pracy jest trudniejsze i nigdy nie osiągnie się takich efektów jak chociażby (porównywalnie) w wieku lat 18.
izabellaw
05-05-2010, 10:30
Nie wydaje mi się;) Próbowałam orzeszków i nawet minimalnej zmiany nie zauważyłam. Po prostu trzeba być wypoczętym i maksymalnie skupić się na tym, co robimy.
w każdym aspekcie pracy, a także w pracy tłumacza wydajność wzrasta, gdy prowadzimy higieniczny tryb życia. Na pewno nie jest to technika zapamiętywania informacji, jednak jest to niezbędne do funkcjonowania na "pełnych obrotach". Najważniejsza jest tu: odpowiednia ilość snu (nie za dużo, nie za mało), zdrowe odżywianie się, uprawianie sportu - co pomaga nam dotlenić mózg, a to z kolei zmniejsza uczucie zmęczenia i dzięki temu nasza zdolność koncentracji wzrasta.
izabellaw
05-05-2010, 10:38
" Napisał natusia Zobacz post
Na pamięć jest wiele ćwiczeń, wiele jest również stron, w których opisuje się te techniki pamięciowe. Polecałabym uczenie się wierszy, tekstów piosenek , to bardzo fajnie ywrabia pamięć "
Uczenie się wierszy i tekstów piosenek wyrabia pamięć? Nie spotkałam się jeszcze z takim stwierdzeniem;) Każdy z nas wie, że piosenki i wiersze zapamiętuje się o wiele łatwiej z powodu rymów i dlatego ja, na lepsze zahartowanie pamięci, polecałabym ćwiczyć zapamiętywanie nieco trudniejszych gier słownych.
Myślę, że uczenie się wierszy lub czegokolwiek na pamięć, nie jest dobrą metodą pamięciową. Choć być może nie oto dokładnie Wam chodziło. Jednak moje zrozumienie waszych wypowiedzi doprowadziło mnie do pewnej konkluzji: uczenie się na pamięć NIE jest dobrym rozwiązaniem. Zapamiętywanie informacji poprzez ciągłe jej powtarzanie nie jest zbyt efektywne. Wydaje mi się, że owa metoda została w nas zakorzeniona od czasów szkolnych: uczenie się, a raczej wkuwanie na pamięć: wierszy, dat historycznych itp. Metoda ta jest metodą niezwykle pracochłonną i mało efektywną.
izabellaw
05-05-2010, 10:53
Prawo skojarzeń - najważniejsze prawo zapamiętywania! Dobre skojarzenie = zapamiętana informacja;"
To jest, według mnie, najlepsza z technik pamięciowych. Do dziś pamiętam panią, która uczyła nas w liceum różnych sztuczek pamięciowych i ta okazała się najskuteczniejsza. Pani nauczyła nas kilkunastu japońskich słówek w dziesięć minut, przy czym nie ominęła nas dobra zabawa. Niektóre wyrazy do dziś pamiętam np. „neko” (kot) kojarzyliśmy z polskim słowem „mleko” i tak też zapamiętaliśmy znaczenie;)
TAK, TAK, TAK. W 100% zgadzam się z moimi przedmówczyniami: prawo SKOJARZEŃ to jest to. Paradoksalnie im bardziej absurdalne skojarzenie tym lepsze zapamiętywanie i na dłuższy okres czasu.
Co jeszcze mogłabym polecić to robienie map pamieci(skojarzeń), wypisywanie najważniejszych słów z kontekstu wypowiedzi w kolejności (tzw key words).
izabellaw
05-05-2010, 11:12
może warto gdzieś jeszcze na marginesie powiedzieć o pewnej cesze pamięci zwanej: SELEKTYWNOŚĆ. Lepiej zapamiętujemy to co jest na początku i na końcu danej wypowiedzi + to co nacechowane emocjonalnie.
izabellaw
05-05-2010, 11:16
Chciałabym jeszcze dodać jak ważna jest tzw "background knowledge". Może przed danym tłumaczeniem, warto dowiedzieć się czegoś o temacie debaty i osobach biorących w niej udział. Może to w jakimś stopniu pomóc nam zapamiętać ich wypowiedzi.
izabellaw
05-05-2010, 11:21
TECHNIKI MNEMONICZNE (sprawnego zapamiętywania, oparte na wyobraźni i skojarzeniach; Mnemosyne - grecka bogini pamięci)
AKRONIMY - słowa utworzone z pierwszych liter wyrazów wchodzących w skład całej grupy np:
PWST - Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna
PWN - Państwowe Wydawnictwo Państwowe
Zapamiętywanie kolejności położenia planet względem słońca
Merkury Moja
Wenus Wiecznie
Ziemia Zapracowana
Mars Mama
Jowisz Jutro
Saturn Sama
Uran Usmaży
Neptun Nam
Pluton Placki
ŁAŃCUSZKOWA METODA SKOJARZEŃ (ŁMS) - system polega na łączeniu wyrazów (z listy) parami i tworzenia wyobraźni, obrazów kojarzonych przedmiotów.
FORMUŁA PAMIĘCI: PAMIĘĆ = OBRAZ + AKCJA
(zobaczyć obraz słowa na ekranie swojego umysłu, kojarzyć słowo z obrazem, układać ze słów i obrazów akcję; obraz - kolorowy, śmieszny, dynamiczny, przesadny, absurdalny, pozytywnym odczuwany wszystkimi zmysłami)
Mnemotechnika "HAKI" - rysunkowy system cyfr: (wspólne ustalenie symboli cyfr) np:
1. świeczka
2. łabędź
3. jabłko, serce, wrona
4. krzesło, schody
5. hak, sierp, dłoń
6. baran (rogi, koszyczek)
7. kosa, toporek
8. bałwan, okulary, gruszka
9. balonik, prysznic, parasol
10. tarcza i miecz
Zapamiętywanie metodą "Haków" 10 największych państw
1. Rosja (Cerkiew, Kreml, Car, Lenin)
2. Ukraina (Kozak, Czapka Kozacka, ukraiński barszcz)
3. Francja (Wieża Eiffla, żaby, ślimaki)
4. Hiszpania (byk, torreador)
5. Szwecja (wikingowie, potop szwedzki)
6. Niemcy (Hitler, Krzyżacy, mur berliński)
7. Finlandia (finka, sauna, lasy, nokia)
8. Norwegia (fiordy, poszarpane morskie wzniesienia)
9. Polska (orzeł biały)
10. Włochy (Juliusz Cezar, Koloseum, makaron, pizza)
Pomimo, że sama często używam do zapamiętywania metody haków to niestety była ona już wcześniej wspomniana. Toteż, poza wyżej wymienionymi znalazłam taką metodę pamięciową:
"Rzymski pokój – technika bardzo przydatna w zapamiętywaniu dużych ilości informacji. Należy wyobrazić sobie jakieś pomieszczenie, np. swój pokój, z najdrobniejszymi szczegółami, meblami, ozdobami itd. Następnie pojedyncze zagadnienia które musimy zapamiętać, zamieniamy na obrazy i łączymy z poszczególnymi elementami znajdującymi się w pokoju. Tworzymy barwną, zabawną historyjkę, która ułatwi nam zapamiętanie trudnego materiału, a dodatkowo dostarczy zabawy poprzez szukanie skojarzeń pomiędzy np. doniczką a mięśniem gładkim."
źródło: http://www.szybka-nauka.net/klucz-do-pamieci.html
izabellaw
05-05-2010, 11:34
Ważne jest także wyzbycie się negatywnych emocji, gdyż nacechowanie negatywne informacji sprzyja ich blokowaniu. Skojarzenia (jak już wcześniej wspominałam) wykorzystywanie do ich tworzenia barw, ruchu. Tworzenie związków czegoś nowego z czymś znanym, stałym. Przesada (lepiej zapamiętujemy to co charakterystyczne, dziwne), używanie jak największej ilości zmysłów przy zapamiętywaniu, tworzenie "żywych" obrazów jak najbardziej uszczegółowionych itp.
źródło (godne polecenia): http://www.3net.pl/mnemonika/roz4/roz4b.htm
izabellaw
05-05-2010, 11:47
Prawo skojarzeń - najważniejsze prawo zapamiętywania! Dobre skojarzenie = zapamiętana informacja;"
TAK, TAK, TAK. W 100% zgadzam się z moimi przedmówczyniami: prawo SKOJARZEŃ to jest to. Paradoksalnie im bardziej absurdalne skojarzenie tym lepsze zapamiętywanie i na dłuższy okres czasu.
Co jeszcze mogłabym polecić to robienie map pamieci(skojarzeń), wypisywanie najważniejszych słów z kontekstu wypowiedzi w kolejności (tzw key words).
Może więc odpowiem na pytanie jak tworzyć mapy skojarzeń by były one jak najbardziej efektywne?
- Potrzebna jest czysta kartka, ułożona poziomo (A3, A4), ważne żebyśmy po prostu całą obejmowali wzrokiem.
- Na środku jest tytuł z jakimś symbolem, rysunkiem itp.
- Od tego środka prowadzimy linie, których grubość zmniejsza się wraz z oddaleniem od środka, rysujemy te linie pod takim kątem by nie trzeba było odwracać kartki czytając wyrazy umieszczone na tych liniach
- Na liniach oczywiście umieszczamy słowa-klucze (key words), najlepiej drukowanymi literami. Długość tych wyrazów powinna być mniej więcej taka jak linii. Wyrazy pisane poziomo.
- Każde zagadnienie innym kolorem
- Numeracja głównych linii w celu uporządkowania
Na podstawie źródła: Bubrowiecki Andrzej, "Techniki pamięciowe dla każdego", wyd Złote Myśli
W tłumaczeniu ustnym ważna jest głównie pamięć krótkotrwała, w której przechowywuje się dane z kilku ostatnich chwil i wątpię, żeby dało się ją jakoś poprawić:D
A jak długo próbowałaś jeść te orzechy? Podejżewam, że najpierw trzeba je jeść regularnie przez jakieś pół roku, żeby później móc dostrzec jakieś efekty;)
Prawo początku i końca - najlepiej zapamiętujemy informacje, których uczymy się na początku i na końcu. Dlatego naukę lepiej zacząć i zakończyć na zagadnieniach skomplikowanych i trudnych;
Prawo powtarzania - im częściej coś powtarzasz, tym lepiej to zapamiętujesz;
Prawo wyjątkowości/absurdu/dziwności - zapamiętujemy rzeczy dziwne, śmieszne i absurdalne, nawet jeśli wydarzyły się w dalekiej przeszłości;
Prawo rozumienia - łatwiej zapamiętujemy to, co rozumiemy;
Prawo szczegółowości - informacje, które wzbogacamy o wiele szczegółów (zapach, ruch, kolor, emocje, smak itd.) łatwiej "wchodzą" nam do głowy.
Dla mnie działa zwłaszcza 2,4 i 6 prawo, zwłaszcza te absurdu, jednak można przez nie "marnować" pamięć na zapamiętywanie niepotrzebnych informacji:D
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.