PDA

View Full Version : Tłumacz przysięgły języka ukraińskiego

ira86
12-10-2011, 16:18
Witam

proszę o pomoc.
Żeby zostać tłumaczem przysięgłym, trzeba:
1) ma obywatelstwo polskie albo obywatelstwo jednego z państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub, na zasadach wzajemności, obywatelstwo innego państwa;

5) ukończyła magisterskie studia wyższe na kierunku filologia lub ukończyła magisterskie studia wyższe na innym kierunku i studia podyplomowe w zakresie tłumaczenia, odpowiednie dla danego języka;

6) złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin z umiejętności tłumaczenia z języka polskiego na język obcy oraz z języka obcego na język polski, zwany dalej "egzaminem na tłumacza przysięgłego".

Zastanawiam się czy można jakoś obejść pkt 5. Urodziłam się na Ukrainie , tam też skończyłam szkołę średnią, ale studia już robiłam w Polsce. Czy żeby zostać tłumaczem języka ukraińskiego trzeba robić jeszcze studia podyplomowe w zakresie tłumaczenia, odpowiednie dla danego języka. Szukałam w internecie gdzie można by było zrobić takie studia, i powiem szczerze że nie ma dużego wyboru. Znalazłam tylko w Olsztynie.:(

Co doradzicie ?

Czekam na propozycje :o