PDA

View Full Version : Dziwne przysmaki Hiszpanów


lachjoanna1388
12-08-2011, 15:31
Gdy dowiedziałam się, że jednym z przysmaków kuchni hiszpańskiej są jądra i ogon byka byłam zdegustowana i zszokowana :) czy znacie jeszcze jakieś inne dziwne dania uwielbiane przez Hiszpanów, Portugalczyków, Francuzów lub Włochów? Zapraszam do dyskusji :)

monikabogdalska
12-09-2011, 09:53
No cóż... Ja myślę, że to bardzo subiektywna kwestia. Dla mnie już wystarczająco dziwne są francuskie żabie udka czy jedzenie ośmiornicy albo berberechos w Hiszpanii (choć przyznaję, że ośmiorniczka jest pyszna).
A co powiecie na meksykański sposób przygotowania kurczaka: w czekoladzie! I to mocnej i obficie nałożonej na talerz.

Pozdrawiam, M.

Aga12
12-09-2011, 13:05
No cóż... Ja myślę, że to bardzo subiektywna kwestia. Dla mnie już wystarczająco dziwne są francuskie żabie udka czy jedzenie ośmiornicy albo berberechos w Hiszpanii (choć przyznaję, że ośmiorniczka jest pyszna).
A co powiecie na meksykański sposób przygotowania kurczaka: w czekoladzie! I to mocnej i obficie nałożonej na talerz.

Pozdrawiam, M.

Jeśli gorzka to dlaczego nie.

mfilipek
01-16-2012, 14:00
Np. w Hiszpanii jedzenie w Święta nowo narodzonych prosiąt. W supermarketach leżą w zamrażarkach malutkie prosięta w całości, wypatroszone, ale umyte, wyglądają jakby spały. Nieprzyzwyczajonej Polce serce się kraje.
Z dziwnych rzeczy je się także kopyta świni, mają dziwną galaretowatą konsystencję. Brrr..

ulafoggy
04-11-2012, 16:11
No a kontrowersyjne francuskie fois gras czyli wątróbki ze sztucznie (rurką) napychanych gęsi? Mnie to danie najbardziej przeraża... Nie próbowałam i chyba się nie odważę;-/

pancia1
04-11-2012, 19:57
Ja Wam przypomnę o Polskich przysmakach takich jak: kaszanka (robiona z krwi świnki), móżdżek świński przyrządzony z jajkiem, galareta z nóżek, ozorki ... no i takie różne :) przypominam tylko, że nie zostajemy w tyle :)

trojo
04-11-2012, 22:11
Hmm...ja na szczęście nigdy nie jadłem móżdżków, a słyszałem, że w Hiszpanii kotleciki z móżdżków są bardzo popularne. Podaje się je zwłaszcza dzieciom, bo ponoć są zdrowe. Nie wiem czy chodzi o rozwój mózgu, to by była trochę magia:p

augustyn
04-12-2012, 10:50
jednym z "gorszych" przysmaków jest świnka, a mianowicie gotowanie jej głowy, kładzenie na stole i odkrajanie po kawałku....:/

Angaya
04-12-2012, 14:29
Mnie zabiły chipsy z włoskami. Czy ktoś może kojarzy? Nie pamiętam, z czego są zrobione... W smaku jak chipsy, tylko włoski drapią w gardle :P

augustyn
04-13-2012, 09:36
taaak, to są chyba chipsy z wieprzowiny, na których czasem zdarzają się włoski...:/

kamag
04-22-2012, 18:29
Za to daktyle z bekonem na ciepło pyyychal:)

chiquita20
04-22-2012, 21:06
a propos chipsów mnie totalnie zdziwiło jak podczas wymiany zobaczyłam jak zajadają się chipsami z jajecznicą - meganiezdrowo ale to dla nich typowe

trojo
04-22-2012, 21:14
No i horchata de chufa w Walencji - na początku dziwne, ale pyszne!

Aglo
04-22-2012, 21:39
Mnie zabiły chipsy z włoskami. Czy ktoś może kojarzy? Nie pamiętam, z czego są zrobione... W smaku jak chipsy, tylko włoski drapią w gardle :P


Fuj.... A jak się nazywało to warjactwo?

Angaya
04-25-2012, 23:54
No właśnie nie pamiętam, może ktoś tu pamięta lepiej... Jak koszmar mi mignęły i zniknęły, aby już się nigdy nie pojawić, mam nadzieję ;)

A co do horchaty, mam wrażenie, że można ją tylko pokochać albo znienawidzić - jeśli ktoś spróbował, to nie ma kompromisów!

safona
04-26-2012, 01:00
zampone
Włoskie danie bożonarodzeniowe. Całą wielka wędzona noga prosiaka (czasem z kopytkiem;)) nafaszerowana soczewicą:)

Aglo
04-29-2012, 14:24
zampone
Włoskie danie bożonarodzeniowe. Całą wielka wędzona noga prosiaka (czasem z kopytkiem;)) nafaszerowana soczewicą:)

A jak smakuje?

werta
05-11-2012, 16:12
Na szczęście nie mam uprzedzeń co do kuchni innych narodów, nawet jeśli jest trochę dziwna... Kurczaka z czekoladą chętnie bym spróbowała.

Jako, że uwielbiam gotować, uwielbiam też próbować nowych przepisów i dość, być może dziwnych dla nas, specjałów. Ogon byka był taki sobie, horchata też mnie nie przekonała, ale zaspokoiło moją ciekawość :)

Natomiast jeśli chodzi już o stricte kuchnię hiszpańską, to nie uważacie, że są bardzo konserwatywni w swoich przepisach i nie wychodzą z ram kuchni narodowej? Dość mało widzę restauracji chińskich, włoskich (których zawsze wszędzie pełno), nie wspominając już o tajskich czy amerykańskich lub polskich, których zawsze jest dużo mniej. Wg mnie Hiszpanów ciężko namówić do próbowania nowych potraw, wolą swoją tortillę i salmorejo :)

Angaya
05-12-2012, 11:40
Włosi, z tego co wiem, mają podobne podejście...

Kashiaa
05-14-2012, 13:26
Czipsy z wieprzowiny są przepyszne!!! Trzeba jednak przyznać, że jednocześnie dość specyficzne.
Ale w końcu na kurczaku z rożna też zdarzają się resztki upierzenia...

Tu jest link do najobrzydliwszych potraw świata (można głosować):

http://listas.20minutos.es/lista/las-comidas-mas-extranas-y-asquerosas-del-mundo-66329/

Ostatnio oglądałam program na Kuchni+ o przysmakach argentyńskich, pochodzących z różnych części krowy. Można śmiało stwierdzić jedno: oni nic nie marnują...

werta
05-18-2012, 19:42
Włosi, z tego co wiem, mają podobne podejście...

myślisz, że to wynika z przekonania, że dieta śródziemnomorska jest najzdrowsza i skoro tak, to po co szukać czegoś innego? Taką propozycję podała mi moja koleżanka Hiszpanka kiedy z nią o tym dyskutowałam, trudno zakwestionować tu brak logiki.

gracianf
09-15-2012, 11:49
Mnie zadziwiły kasztany sprzedawane na ulicy, ale to taki hiszpanski przysmak.

catalina
09-24-2012, 09:47
Daniem, którego unikałam po jednokrotnym spróbowaniu były huevas aliñadas. To rodzaj sałatki z gotowanej ikry. Wygląda to tak http://www.entrepucheros.com/huevas-alinadas/. Nie mogłam się przemóc, żeby to okropieństwo ponownie zamówić w barze.

kkuczynska
09-26-2012, 12:53
Przynajmniej nie jedzą świnek morskich.. tak jak Peruwiańczycy..

MartaElena
09-28-2012, 12:42
Mnie zadziwiły kasztany sprzedawane na ulicy, ale to taki hiszpanski przysmak.

W Polsce też można spotkać jadalne kasztany, również sprzedawane na ulicy.

dompa
11-01-2012, 13:18
Ja najbardziej zdziwiona byłam kiedy pierwszy raz zobaczyłam percebes, ale musze przyznać, że polubiłam :)

Iberystka
11-02-2012, 11:44
Mnie niezbyt przypadły do gustu churros. Tłuste to takie i bez smaku. Chociaż w połączeniu z gorącą czekoladą smakuje to nawet, nawet...

basienkabb
11-02-2012, 16:11
No a kontrowersyjne francuskie fois gras czyli wątróbki ze sztucznie (rurką) napychanych gęsi? Mnie to danie najbardziej przeraża... Nie próbowałam i chyba się nie odważę;-/

Nie wiem czy to takie kontrowersyjne, jak już ktoś tutaj wspomniał mi też mamy potrawy, które są troszkę inaczej przyrządzane. Fois gras chyba raz udało mi się spróbować, nie specjalnie smak przypadł mi do gustu, ale wiem jedno że ten przysmak jest strasznie drogi i Francuzi pozwalają sobie na niego tylko na święta bożego Narodzenia.

Jeśli natomiast chodzi o hiszpańskie jądra byka, to ostatnio jak bylam tam to zaproponowali mi to jako tapas, zdecydowanie odmówiłam ;) tego nigdy nie opdważę się spróbować!

Margot
11-03-2012, 15:00
Portugalska Francesinha. Bleeeeeee

ollua
11-03-2012, 15:20
uwielbiam sery, wśród nich wiele śmierdzących, ale do owczego sera z Sardynii "casu marzu" nie mogę się przekonać... Głównie z powodu znajdujących się w nim larw much, które jeżeli żyją, trzeba je jeść z serem, a jeżeli są martwe to oznacza, że ser nie nadaje się do spożycia.

Gioconda
10-21-2013, 13:11
http://blogs.lainformacion.com/strambotic/2012/03/20/comidas-asquerosas-espana/

1.duszone grzebienie koguta (Zamora)
6.letnie mleko z dorszem (Kraj Basków)

w rejonie Karaibów to jajo zółwia :D nie jedzone,lecz pite (surowe).jako afrodyzjak.tak mówią :rolleyes:

P.Wierzba
10-21-2013, 16:26
Dla mnie najgorszą potrawą jest hiszpańska zupa salmorejo podana z surowym jajkiem.
...

marem
10-26-2013, 08:03
Ja mam wrażenie, że w kuchni hiszpańskiej nic się nie marnuje... Mnie przeraża jedzenie uszu świni, czy jej nóg i w ogóle jakiejkolwiek części głowy. I jeszcze płuca... Fuj! Ale to wszystko kwestia przyzwyczajenia i kultury.