PDA

View Full Version : Gwiazdka !

Queen Of The Horizon
11-15-2011, 12:18
Mam kolejne refleksyjne pytanie : ) Z czym kojarzy Wam się stwierdzenie "pierwsza gwiazdka"? Z pierwszą gwiazdką, która pojawia się na niebie w Wigilię czy z pierwszymi świętami w życiu człowieka? Ta informacja jest mi potrzebna do tłumaczenia, a google i własny osąd nie pozwalają mi obiektywnie tego ocenić.

oasiaa
11-15-2011, 12:50
Mnie kojarzy się z pierwszą gwiazdką w życiu. Może to dlatego, że w mojej rodzinie nigdy nie było tradycji czekania z Wigilią na pierwszą gwiazdkę, tylko po prostu zaczynało się kolację, jak już wszyscy przybyli :)

Lynx85
11-15-2011, 13:10
Mi zdecydowanie kojarzy się z pierwszą gwiazdką na niebie, kiedy to można było zasiadać do stołu razem z całą rodziną - wszystkie dzieciaki wypatrywały gwiazdy z nosami przyklejonymi do szyby ;)
Obecnie ta tradycja niekiedy zanika, ze względu na to, że przy obecnym tempie życia bardzo często rodzina zjeżdża się z wielu stron Polski, więc nie zawsze jesteśmy faktycznie w stanie zasiąść od razu po wypatrzeniu pierwszej gwiazdki - prędzej następuje to wtedy jak wszyscy się zejdą :) Niemniej jednak, tak bardzo weszło mi to w krew, że z niczym innym mi się nie kojarzy...

bumpy
11-15-2011, 15:32
Mi zdecydowanie kojarzy się z pierwszą gwiazdką na niebie, kiedy to można było zasiadać do stołu razem z całą rodziną - wszystkie dzieciaki wypatrywały gwiazdy z nosami przyklejonymi do szyby ;)
Obecnie ta tradycja niekiedy zanika, ze względu na to, że przy obecnym tempie życia bardzo często rodzina zjeżdża się z wielu stron Polski, więc nie zawsze jesteśmy faktycznie w stanie zasiąść od razu po wypatrzeniu pierwszej gwiazdki - prędzej następuje to wtedy jak wszyscy się zejdą :) Niemniej jednak, tak bardzo weszło mi to w krew, że z niczym innym mi się nie kojarzy...

Potwierdzam, pierwsza gwiazdka, to ta której się wyczekuje w Wigilię i która jest sygnałem do rozpoczęcia świętowania :)

katberek
11-16-2011, 13:24
Mnie zdecydowanie kojarzy się właśnie z "sygnałem" do rozpoczęcia kolacji wigilijnej, z wypatrywaniem jej na niebie :)

Queen Of The Horizon
11-19-2011, 23:58
Czyli jednak zdania są podzielone : ) Uwielbiam takie wyrażenia w języku, które wywołują różne skojarzenia u różnych ludzi. Trzeba pokombinować !

annnabellla
12-03-2011, 15:10
No to ja zaprezentuję Ci kolejne stanowisko, dość odmienne: dla mnie Gwiazdka oznacza po prostu Święta Bożego Narodzenia, wiem też, że na Kujawach na Św. Mikołaja mówi się Gwiazdor. :)

sveg
12-03-2011, 16:03
No to ja zaprezentuję Ci kolejne stanowisko, dość odmienne: dla mnie Gwiazdka oznacza po prostu Święta Bożego Narodzenia, wiem też, że na Kujawach na Św. Mikołaja mówi się Gwiazdor. :)

nie tylko na Kujawach, ale też w Wielkopolsce :] przynajmniej tej wschodniej

maadzzikk
12-07-2011, 16:48
Dla mnie "pierwsza gwiazdka" również oznacza pierwszą Wigilię. U mnie w rodzinie dość szybko zaczyna się świąteczna kolacja. Jest nawet za jasno, żeby wypatrzeć gdzieś gwiazdkę na niebie. A nawet jak jest już ciemno, to zasiadamy do stołu wtedy, kiedy wszyscy już są gotowi, rodzina się zjechała i już nie można wytrzymać z głodu ;p

Camcio
12-07-2011, 16:52
Definitywnie Wigilia. Zdrobnienie słowa gwiazda sprawia, że ta kolokacja staje się rozpoznawalna w kontekście, w którym jest najczęściej używana.

sanki
12-18-2011, 17:43
Mnie zdecydowanie kojarzy się bardziej z pierwszymi w życiu Świętami Bożego Narodzenia. Pod koniec grudnia dni są tak krótkie, że choć dość wcześnie zasiadamy do wieczerzy wigilijnej, to zwykle jest już ciemno i, jeśli nie ma chmur na niebie, widać już więcej niż jedną gwiazdkę. Poza tym, czy słowa Gwiazdka, w znaczeniu święta, nie powinniśmy pisać wielką literą?

anna.nowackakoscielniak
12-18-2011, 22:09
Dla mnie "pierwsza gwiazdka" kojarzy się z pierwszą gwiazdką na niebie, która pozwala nam rozpocząc Wieczerzę Wigilijną.

jakub
12-18-2011, 22:29
Pozwolę sobie dodać też opinię o pierwszej gwiazdce w znaczeniu tej na niebie. Póki jej nie widać to nie można rozpakowywać prezentów- problem się pojawia jak mamy mocno zachmurzone niebo ;)

IWKA
12-18-2011, 23:31
pierwsza Gwiazdka - pierwsze Święta.

pierwsza gwiazdka - pierwsza gwiazda na niebie, zasiadanie do wieczerzy.

Katka
12-19-2011, 00:10
Tak! Pierwsza gwiazdka na niebie - wyczekiwana, bo wtedy rozpoczyna się kolację wigilijną, wypatrywana przez okno w jednym pokoju, a wtedy akurat przychodzi Mikołaj i jak zwykle się mijamy i nie mogę go zobaczyć. Przecież nie mam komina! Zawsze musi wybrać to drugie okno.