View Full Version : literatura dziecięca
witam, mam prośbę potrzbuję pomocy przy zorganizowaniu na rozdzialy i podrozdzialy pracy magisterskiej o literaturze dzieciecej, nazwacg wlasnych w tej literaturze i jakichs przykladowych utworow. ogolnie potrzebuje pomocy na ten temat
Mouchette
11-29-2009, 20:46
Polecam książkę "Polskie tłumaczenia angielskiej literatury dziecięcej. Problemy krytyki przekładu" Moniki Adamczyk-Garbowskiej. Autorka przytacza dużo przykładów do różnych zagadnień, np. błędy tłumaczeniowe, deformacje (językowe, fonetyczne, gramatyczne), nazwy. Książka podzielona jest na rozdziały: model krytyki przekładu, analizy przekładów na poziomie leksykalno-składniowym, stylistycznym, socjologicznoliterackim. Jest całkiem ciekawa, może znajdziesz w niej jakieś pomysły :)
bardzo dziękuję za pomoc, zastanawia mnie fakt, dlaczego na mój post odpowiedziała tylko jedna osoba, a na niektóre jest cała lista odp
gdzie to trzeba umieszczać,żeby inni to czytali?
darkliquoredeyes
12-09-2009, 01:08
Myślę, że inni użytkownicy forum jak najbardziej czytają nowe posty. Być może po prostu nie przeczytała tego tematu jeszcze osoba (poza Mouchette), która mogłaby Ci pomóc w sposób merytoryczny, stąd brak licznych odpowiedzi. Natomiast ich duża ilość w innych wątkach wynika prawdopodobnie z tego, że tematy są dowolne, gdzie każdy może wyrazić swoją opinię - a wiadomo, że poglądami chętnie się każdy dzieli. Zresztą studenci praktykujący w mlingua muszą obowiązkowo uczestniczyć w dyskusjach na zadany temat, dlatego nie dziw się, że ilość odpowiedzi w niektórych wątkach rozrasta się z dnia na dzień. Rozrasta się, bo musi i tyle ;-) Mimo, że czasami to jałowe dyskusje i powtarzanie tej samej frazy sto razy, niestety. Nie ma to jak pomysł na darmowe pozycjonowanie serwisu poprzez wymuszoną aktywność studentów na forum - gratuluję temu, kto to wymyślił, bo pomysł na podbicie rankingu strony w googielku miał bardziej niż dobry. Dla każdego, kto zna się trochę na marketingu w wyszukiwarkach nie stanowi to żadnej tajemnicy.
Poza tym może mało konkretnie określiłaś w czym Ci pomóc. Chyba nikt nie napisze Ci planu całej magisterki wraz z wyszukaniem całego materiału...
realziplock
03-17-2012, 19:21
Hej!
Ja też w swojej pracy będę zajmować się literaturą dziecięcą i też jestem na początkowym etapie kompletowania bibliografii. Wiem jednak, że na ten temat sporo pisał niejaki Peter Hunt, tej tematyce poświęcono także 2 numery Przekładańca.
Wunschpunsch
03-18-2012, 01:00
witam, mam prośbę potrzbuję pomocy przy zorganizowaniu na rozdzialy i podrozdzialy pracy magisterskiej o literaturze dzieciecej, nazwacg wlasnych w tej literaturze i jakichs przykladowych utworow. ogolnie potrzebuje pomocy na ten temat
Też mam taki problem i cierpie na brak czasu... przejrzę jutro to co mam to mogę Ci privem podesłać :)
Ja natknęłam się na taką książkę Anny Legeżyńskiej: "Kryłow po polsku. Teoretyczne problemy tłumaczenia bajki" (choć u niego te bajki były satyrami zabarwionymi politycznie).
freezing89
05-14-2012, 12:34
Wspomniany Peter Hunt i Adamczyk-Grabowska, ale i też Oittinen, Borodo, Jan van Coillie, O'Sullivan. O samej historii literatury dziecięcej: John R. Townsend. Są już wątki na ten temat na forum. Powodzenia.
d.czaderska
05-17-2012, 16:35
Od siebie dodam, że jak zwykle pomocny będzie Barańczak "Ocalone w tłumaczeniu" - jest tam krótki rodział poświęcony literaturze dzięcięcej, a raczej poezji.
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.