View Full Version : Język angielski??
harmata.hanna
10-14-2011, 23:57
Od dłuższego czasu trochę frapuje mnie podział tej części forum, a dokładnie sprecyzowanie "języka angielskiego" jako "brytyjski, szkocki, walijski, irlandzki, kanadyjski, amerykański, australijski, nowozelandzki, południowoafrykański". Nie wiem, czy na ten przykład Irlandczycy byliby zadowoleni, gdyby zakwalifikować ich język (de facto IRLANDZKI) jako angielski. Pewnie jestem przeczulona, ale tak tylko chciałam zwrócić uwagę.
joannasz
10-15-2011, 08:37
po 1. średnio rozumiem argument, przecież tu chodzi o grupę języków, a z przyczyn historycznych irlandzki mimo wszystko jest tak kojarzony/powiązany. idąc tokiem twojego myślenia, dlaczego na wydziałach filologii angielskiej można się uczyć irlandzkiego? przecież powinien być w takim razie wydział irlandzki, czy coś...
po 2. ten temat chyba raczej należy do działu organizacja forum....
Alicja_D
10-15-2011, 11:01
W ten sposob myslac, nie powinno tez byc np szkockiego (scottish gaelic?), walijskiego, i nowozelandzkiego (maori?)
Ja mysle, ze skoro jest pod szyldem "Angielski", to chodzi o jego odmiane, a nie Irlandzki w sensie Irish Gealic! ;)
po 1. średnio rozumiem argument, przecież tu chodzi o grupę języków, a z przyczyn historycznych irlandzki mimo wszystko jest tak kojarzony/powiązany. idąc tokiem twojego myślenia, dlaczego na wydziałach filologii angielskiej można się uczyć irlandzkiego? przecież powinien być w takim razie wydział irlandzki, czy coś...
Angielski jest językiem germańskim, irlandzki jest językiem celtyckim. To zupełnie różne grupy. Tak historycznie.
Według mnie, angielski został na forum oddzielony od języków germańskich ze względu na ilość jego użytkowników tutaj. I odmian tego języka - akcentów, pidżinów i tak dalej.
harmata.hanna
10-17-2011, 22:13
Odmiany odmianami - jeśli chodzi o irlandzki angielski, szkocki angielski itp to jak najbardziej, tylko że to bardziej kwestia akcentu, a nie języka jako takiego. Przykładowo język irlandzki nie ma wiele wspólnego z angielskim, bo jak już to zauważył/a madz - jeden z nich jest językiem celtyckim, a drugi germańskim. Chodziło mi również o kulturowe znaczenie wrzucenia wszystkiego do jednego worka, z czym się zwyczajnie nie zgadzam.
Alicja_D
10-17-2011, 22:31
Anna w Szkocji tez maja Gaelic, nie tylko inny akcent.
Ogolnie problem uwazam za nikly :D
Angielski irlandzki i angielski szkocki sa odmianami angielskiego, bo brzmia inaczej od (stu tysiecy odmian ;)) angielskiego z Anglii, a jednoczesnie oba kraje maja swoje wlasne jezyki, a fakt ze sie tu nie pojawily osobno jako Irish Gealic i Scottish Gaelic (jakas tam swoja jeszcze nazwe ma) pewnie wynika z faktu, ze malo jest tutaj tlumaczy gealicko- polskich.
Odmiany odmianami - jeśli chodzi o irlandzki angielski, szkocki angielski itp to jak najbardziej, tylko że to bardziej kwestia akcentu, a nie języka jako takiego. Przykładowo język irlandzki nie ma wiele wspólnego z angielskim, bo jak już to zauważył/a madz - jeden z nich jest językiem celtyckim, a drugi germańskim. Chodziło mi również o kulturowe znaczenie wrzucenia wszystkiego do jednego worka, z czym się zwyczajnie nie zgadzam.
Nie sądzę aby w przypadku tego forum ta dyskusja miała jakikolwiek sens, podziały są tu uproszczone. Moim zdaniem jest to jak najbardziej w porządku, chociaż niekoniecznie zgadzam się na przykład z tym, że język fiński jest wrzucony do grupy języków skandynawskich. Podobnie rzecz się ma z irlandzkim - może i faktycznie nie znajduje się w superodpowiednim dziale, ale czy warto aż tak się tego czepiać? Trzeba zdać sobie sprawę, że tworzenie osobnego działu forum na mało popularne języki ugrofińskie jest co najmniej bez sensu i dodaje tylko pracy moderatorom, poza tym im więcej działów, tym trudniej wszystkie ogarnąć. ;p
Nie ma się czego czepiać, ponieważ to forum, a nie podręcznik.
Przenoszę temat do "Organizacji forum".
Alicja_D
10-17-2011, 23:29
Zgadzam sie z powyzszym postem w zupelnosci :)
harmata.hanna
10-18-2011, 21:48
Zwyczajnie uważam, że lepiej byłoby zostawić to bez specyfikacji.
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.