PDA

View Full Version : Szanowna Pani ??.........

kaza1
10-04-2011, 18:18
Witam.Postanowiłem się zalogować na tym forum ,aby od osób ze słownictwem ,gramatyka ,i polszczyzna będących na pan brat , dowiedzieć się coś niecoś o słowie --Szanowna Pani . Zostałem wywołany do tablicy słysząc wczoraj od jednej kobiety ,że to wyrażenie jest już nie stosowne ,przebrzmiałe , a wymawiają je tzw cytuje --Buraki ..... Co o tym sądzicie?? Czy faktycznie kobieta słysząc te słowo może źle się poczuć ?,i czy mówienie tego słowa dotyczy tylko pewnych ludzi ,i pewnej grupy wiekowej ??

Aga12
10-04-2011, 19:37
Witam.Postanowiłem się zalogować na tym forum ,aby od osób ze słownictwem ,gramatyka ,i polszczyzna będących na pan brat , dowiedzieć się coś niecoś o słowie --Szanowna Pani . Zostałem wywołany do tablicy słysząc wczoraj od jednej kobiety ,że to wyrażenie jest już nie stosowne ,przebrzmiałe , a wymawiają je tzw cytuje --Buraki ..... Co o tym sądzicie?? Czy faktycznie kobieta słysząc te słowo może źle się poczuć ?,i czy mówienie tego słowa dotyczy tylko pewnych ludzi ,i pewnej grupy wiekowej ??

Ta pani sama jest burakiem. A czy ta kobieta mówiła to w jakimś konkretnym kontekście?

kaza1
10-04-2011, 20:26
TZN Ja to słowo powiedziałem w jej obecności do drugiej kobiety.

Aga12
10-04-2011, 20:48
Jest to wyrażenie które było stosowane na papierze. W czasach kiedy nie było Internetu i pisano listy na kopertach pisano często Szanowna Pani albo Sz. P. , albo jako nagłówek służbowego pisma.
"W mowie" słyszę to od czasu do czasu wypowiadane trochę żartobliwym tonem np. w sklepie "czym mogę służyć szanownej pani?".
Ile lat mogła mieć ta pani, mogła to być jakaś smarkata (przyzwyczajona do wulgarnych odzywek swoich kolesi) albo dorosła kobieta mająca złość do jakiegoś faceta.

AgnesK
10-04-2011, 21:07
Dziwnie zareagowała ta kobieta. Moim zdaniem wykazała się brakiem kultury osobistej. Sam zwrot jest wyrazem szacunku do drugiej osoby, znakiem dobrego wychowania, nawet jeśli jest coraz rzadziej używany.
Tak sobie teraz pomyślałam, że ta kobieta mogła to odebrać jako drwinę z jej osoby, bo dla młodego pokolenia może być zwrotem służącym do "nabijania się z kogoś".

Aga12
10-04-2011, 21:15
Tak sobie teraz pomyślałam, że ta kobieta mogła to odebrać jako drwinę z jej osoby, bo dla młodego pokolenia może być zwrotem służącym do "nabijania się z kogoś".

Ale to nie było nawet bezpośrednio skierowane do niej, tylko do drugiej kobiety.

shama1985
10-04-2011, 22:06
Może kobiecina nie ma do siebie szacunku? Każdy zwrot, którym wyrażamy szacunek dla drugiej osoby zawsze będzie na czasie. Pomyślcie sami: czy to nie sprawia Wam przyjemności, kiedy ktoś właśnie w taki sposób okazuje wam szacunek? Świadczy to też o wychowaniu.

nataliaf
10-04-2011, 22:23
Chciałam zwrócić uwagę na fakt, iż zwrot "Szanowna Pani" może wyrażać bardzo wiele w zależności od akcentu i tonu, z jakim te słowa z naszych ust wypadną. Może to być zarówno wypowiedziane jako oznaka szacunku, ale także i drwiny, groźby itd. A co najważniejsze przy tym: ludzie nie zawsze dobrze odczytują intencje drugiej osoby, i wydaje mi się, iż do tego doszło w tym przypadku. Interpretacja tonu, z jakim zostały wypowiedziane te słowa, jest subiektywna. I to są częsta przyczyna zakłóceń powstających w komunikacji interpersonalnej.

madz
10-05-2011, 22:05
Samo wyrażenie nie ma nic wspólnego z 'buractwem'. Z założenia, ma wyrażać szacunek. Czasem sympatię, nieco żartobliwie - wobec znajomych, z którymi jesteśmy na 'ty'. Jest może nieco zakurzone, często używane ironicznie. Ale to nie powód do wyciągania takich wniosków. Według mnie, reakcja pani była bezzasadna.

harmata.hanna
10-06-2011, 11:17
Zgadzam się z przedmówcami - wszystko zależy od tonu głosu i intencji mówiącego. A pani, która - jak by nie patrzeć - nazwała Cię burakiem, sama ma pewne braki w kulturze osobistej.

Cynka87
10-06-2011, 16:00
Dziwnie zareagowała ta kobieta. Moim zdaniem wykazała się brakiem kultury osobistej. Sam zwrot jest wyrazem szacunku do drugiej osoby, znakiem dobrego wychowania, nawet jeśli jest coraz rzadziej używany.

też się z Tobą zgadzam... być może faktycznie ją to uraziło tylko dlatego że miała wrażenie że może się z niej nabijasz.. ale jeśli nie o to chodzi to naprawdę zachowała sie poniżej poziomu i pozostawię tę kwestię bez komentarza:) na szczęście są jeszcze ludzie którzy umieją się zachować:)

lopika
10-09-2011, 11:02

bardzo ciekawy problem poruszyles, nigdy nie przypuszczala bym ze zwrot "Szanowna Pani" moze miec wydzwiek negatywny, ale jak widac na zalaczonym przykladzie kazdy z nas reaguje inaczej

magda2507
10-09-2011, 19:10
Hmm ja nigdy nie spotkałam się z użyciem wyrażenia 'Szanowna Pani' w mowie. Ale w formie pisemnej. Ciężko mi powiedzieć czy przestarzałe czy nie.

Asia S.
10-09-2011, 20:34
Sądzę,że zwroty grzecznościowe nie są niczym złym, wręcz przeciwnie są potrzebne zwłaszcza w dzisiejszym świecie, kiedy tak często ludzie zapominają o byciu uprzejmym. Wszystkie formy, które wyrażają szacunek do drugiego człowieka są jak najbardziej na miejscu. Nawet te, które niektórzy uważają za przesadzone.

elie
10-09-2011, 21:30
też się z Tobą zgadzam... być może faktycznie ją to uraziło tylko dlatego że miała wrażenie że może się z niej nabijasz..

może Pani obcując na co dzień z "buractwem" nie jest nauczona, że można się do siebie odnosić z szacunkiem, a zwrot potraktowała, jako zwykłą ironię ;) jak widać, odczytanie intencji rozmówcy nie jest takie proste, jakby się mogło wydawać.

lenor
10-09-2011, 21:53
Dziwne. Samo słowo "szanowna" o ile nie wypowiedziane ironicznie, jest przecież przejawem grzeczności. Śmieszne gdy ludzie ludzie pouczają innych o grzeczności a sami są przy tym obraźliwi.

zmillka
10-09-2011, 22:20
Zupełnie nie rozumiem oburzenia bohaterki anegdoty...

Controversia
10-10-2011, 10:18
Rzeczywiście zwrot "Szanowna Pani" w piśmie jest wyrazem szacunku, ale wydaje mi się, że w mowie już się go w takim kontekście nie używa, no chyba, że starsze pokolenie. Młodzi ludzie używają tego zwrotu albo w żartobliwym tonie, albo właśnie ironicznie. Ale żeby tak to zinterpretować trzeba to wypowiedzieć odpowiednim tonem głosu, co chyba w opisywanej przez Ciebie sytuacji nie miało miejsca, więc również uważam, że oburzenie tej Pani było nie na miejscu.

paola
10-10-2011, 13:05
Bohaterka anegdoty miała ewidentnie zły dzień :)