PDA

View Full Version : Tlumaczenie komiksów

chikita88
11-08-2009, 12:40
Hej, pisze w tym roku prace licencjacka na temat tlumaczenia humoru w komiksach:)
czy mozecie mi cos doradzic :)? nie wiem jak mam ustalic moj plan pracy, tzn nie jestem pewna czy w teorii mam sie bardziej skupic na tlumaczeniu komiksow czy tlumaczeniu humoru....
i jeszcze mam takie pytanie, gdyz nie potrafie znalezc dwoch najwazniejszych ksiazek :Language of comics" i "language of comics:word and image" Czy ktos moglby mi pomoc? Moze ma ktos te ksiazki?
Bylabym wdzieczna za wszystkie wskazowki :)

Krzysiek
12-21-2009, 19:23
The Language of Comics znalazłem tutaj: http://englishtips.org/index.php?newsid=1150804895
Żeby pobrać książkę należy się tylko zarejestrować;)

DanW
09-11-2011, 23:03
Ja pisałem magisterkę na temat błędów tłumaczeniowych w komiksach i w części teoretycznej skupiałem się bardziej na ogólnym tłumaczeniu komiksów, a tylko kawałek teorii poświęcałem najważniejszemu zagadnieniu (jest na to przecież dużo miejsca w części praktycznej :).

rusałka
09-19-2011, 20:00
To, co mogę Ci doradzić, to zgromadzenie materiałów do zbadania humoru oraz języka, czyli przejrzenie komiksów w języku zródlowym i docelowym. Kiedy pojawią się konkretne przykłady, pojawią się pomysły. Jeśli w temacie jest "humor", polecałabym zająć się właśnie nim. Na pewno będzie on zawarty nie tylko w ilustracjach, ale także w sposobie zapisu.