PDA

View Full Version : Deja Vu - AutoSearch

silvija
09-13-2011, 19:53
Pomocy!!Tłumaczę prezentację w PowerPoint i chyba się pogubiłam. Wszystko było w porządku z importowaniem pliku, natomiast kiedy rozpoczęłam tłumaczenie zauważyłam, że nie wyświetlają mi się słowa, które wysłałam do bazy terminologicznej w okienku AutoSearch, tzn. że ich tam nie ma?
Oraz kolejny problem: nie wyświeta mi się propozycja słowa wcześniej już przetłumaczonego..i wysłanego do bazy terminologicznej.Do tego wszystkiego, żadne kolory i oznaczenia nie pojawiają mi się po przetłumaczeniu segmentu i przejściu do następnego.
Pomóżcie proszę...

ebuczynska
09-14-2011, 10:16
Czasami jest tak, że jak dodasz termin do bazy terminologicznej w języku polskim np. w określonym przypadku, to jak później będziesz miała ten wyraz ale w innym przypadku to program tego nie zauważy i nie wyświetli propozycji. Tak samo jest z angielskimi wyrazami np. w liczbie mnogiej.

silvija
09-14-2011, 10:29
Dziękuję, cenna wskazówka. Tylko z tymi kolorami jeszcze mam problem..tzn. nie są ani zielone, ani czerwone, po prostu są białe.Być może powinnam zaznaczyć coś w ustawieniach?Czy ktoś ma podobnie?

ebuczynska
09-16-2011, 14:28
Hm, ja miałam oznaczenia kolorami czerwonymi i niebieskimi. Ale nic specjalnie nie zmieniałam w ustawieniach, po prostu tak już było 'od nowości'. Poszukaj w ustawieniach, bo powinnaś mieć takie oznaczenia.

Agathka
09-18-2011, 16:07
Jezeli tłumaszysz sama, to nie będą się pojawiały kolory w paskach. Na tomiast jeżeli używasz opcji "pretranslate", "scan" itp. wtedy program podaje propozycje tłumaczenia, a kolory w paskach świadczą o stopniu zgodności. Jeżeli natomiast masz czerwony znaczek z krzyżykiem przy pasku, to oznacza, że jest problem z kodami w tym segmencie i musisz sprawdzić czy wszystkie są poprawnie skopiowane.