View Full Version : Nauka języka ze słuchu
Ostatnio natrafiłem na bardzo rozbudowany podcast dotyczący nauki języka angielskiego English as a Second Language Podcast. Są to kilkunastominutowe odcinki, w których lektor najpierw przytacza historię związaną z jakimś działem słownictwa, a następnie rozbiera ją na czynniki pierwsze i omawia każdy z nich po kolei. Zazwyczaj słucham podcastów, gdy robię coś innego - np. zakładam słuchawki i obieram ziemniaki. Przyznam szczerze, że większość informacji zapamiętuję od razu, chociaż pewnie bez pewnego poziomu wiedzy językowej byłoby to niemożliwe. A jakie są Wasze doświadczenia związane z tą metodą nauki?
marina249
08-11-2011, 12:51
Ostatnio natrafiłem na bardzo rozbudowany podcast dotyczący nauki języka angielskiego English as a Second Language Podcast. Są to kilkunastominutowe odcinki, w których lektor najpierw przytacza historię związaną z jakimś działem słownictwa, a następnie rozbiera ją na czynniki pierwsze i omawia każdy z nich po kolei. Zazwyczaj słucham podcastów, gdy robię coś innego - np. zakładam słuchawki i obieram ziemniaki. Przyznam szczerze, że większość informacji zapamiętuję od razu, chociaż pewnie bez pewnego poziomu wiedzy językowej byłoby to niemożliwe. A jakie są Wasze doświadczenia związane z tą metodą nauki?
Ja również mam takie zdolności zapamiętywania,ale to prawda,że wcześniejsza wiedza ułatwia taką naukę,ja również lubię ten sposób nauki i zapamiętywanie słownictwa ze słuchu idzie mi szybko.
Ja bardzo lubię uczyć się właśnie w ten sposób. Mam pamięć słuchową i szybko zapamiętuję słowa oraz wyrażenia, jak je powtórzę bądź usłuszę. W taki właśnie sposób zdałam fonetykę francuską na studiach, co było bardzo trudnym wyczynem dla większości z nas ;) Siedziałam z nałożonymi słuchawkami i powtarzałam, to co usłyszałam. Kilka takcih odsłuchów i zapamiętujesz praktycznie większość materiału.
Jedyny problem z taką metodą polega na tym, że jest ona dosyć bierna i opiera się na czystym (choć bezbolesnym) zapamiętywaniu. Więc jeśli po wysłuchaniu i wyryciu na pamięć zawartości audycji nie zaczniemy stosować materiału w ćwiczeniach czy rozmowie, to ta wiedza nam szybko uleci... Ja też jestem fanką audycji językowych, ale wydaje mi się, że nie powinny one być stosowane jako jedyna metoda nauki języka.
Faktycznie tak jest, powtarzam sobie co jakiś czas te wyrazy, a zwłaszcza te, które mnie w jakiś sposób zaintrygowały i zaciekawiły. Lekcja, której słuchałem ostatnio, poświęcona była biwakowaniu w lesie - poznałem cały zasób zwrotów określających, że źle się spało i wszystko boli ;) Oczywiście, nauka ze słuchu to nie jedyna metoda, z której korzystam, to nie miałoby sensu zważywszy na brak wielu informacji nt. pisowni i gramatyki, ale jest to ciekawe urozmaicenie.
Jedyny problem z taką metodą polega na tym, że jest ona dosyć bierna i opiera się na czystym (choć bezbolesnym) zapamiętywaniu. Więc jeśli po wysłuchaniu i wyryciu na pamięć zawartości audycji nie zaczniemy stosować materiału w ćwiczeniach czy rozmowie, to ta wiedza nam szybko uleci... Ja też jestem fanką audycji językowych, ale wydaje mi się, że nie powinny one być stosowane jako jedyna metoda nauki języka.
Oczywiście, że nie powinna być to jedyna metoda nauki języka, ale jest bardzo pomocna w szczególności gdy zwracamy uwagę na poprawną wymowę i akcent.
Problem chyba jest w tym, że chcemy zapamiętać podczas słuchania jak najwięcej i w rezultacie pamiętamy bardzo mało. Zgadzam się co do tego, że jest to świetna metoda wypracowania akcentu; natomiast traktowałabym to jako wzmocnienie innych metod nauki, ciekawy dodatek i urozmaicenie, względnie metodę powtórzeniową, a nie jako podstawową metodę nauki języka.
olakubiec
08-15-2011, 06:21
Wdaje mi się, że tego typu metody, prócz wspomnianej poprawy akcentu, pomagają w nauce mówienia, która w wielu szkołach i na licznych kursach jest traktowana bardzo pobieżnie. Zwraca się uwagę na gramatykę czy tez słownictwo, rzadko jednak ludzie potrafią w uczonym języku swobodnie się wypowiadać. Na pewnym poziomie zaawansowania korzystne jest też na pewno słuchanie e-booków, gdyż pomaga to w zapamiętywaniu konkretnych struktur językowych.
Na pewno nie powinna być to jedyna metoda nauki języka obcego. Ale na pewno jest idealna jako dodatkowa opcja stosowana podczas poszerzania wiedzy z danego języka. Szczególnie polecana dla słuchowców.
Na stronie E-ANG.pl jest lista piosenek dla osób mających już pewien zasób słownictwa. Można sprawdzić czy rozumiemy ich słowa.Utwory w tym dziale są spokojne, śpiewane czystym językiem, w miarę prostymi słowami. Jest kilka perełek slangowych ale to tylko dla twardzieli. Większość jest dla uczniów na poziomie średnio-zaawansowanym oraz początkującym. Polecam!:) Super ćwiczenie:) Połączenie przyjemności słuchania dobrej muzyki z nauką.
Zgadzam się, że podcasty dla uczących się języków obcych są idealnym rozwiązaniem. Dzięki dołączonym skryptom będącym zapisem danego podcastu można od razu sprawdzić nowe słówka i obejrzeć je w kontekście żywego języka. Bardzo istotną zaletą podcastów jest to że są one w nieco wolniejszym tempie niż normalny język mówiony. W internecie można znaleźć podcasty o różnorodnej tematyce, czyli dla każdego coś miłego. Oto przydatne linki:
www.podcastsinenglish.com
www.englishcaster.com
brokenflowers
09-05-2011, 12:03
To jest świetna metoda na rozszerzenie zasobu słownictwa. Sama zapamiętuje dużo słówek oglądając seriale lub słuchając wywiadów na youtube. Myślę, że to jedna z najbardziej efektywnych metod nauki języka. Wyłapywanie nowych zwrotów z kontekstu wymaga nie lada zdolności, a zapamiętanie jest uwieńczeniem sukcesu.
angli.magda89
09-05-2011, 14:04
Oczywiście słuchanie różnego rodzaju programów edukacyjnych, wywiadów, audycji radiowych oraz słuchanie połączone z oglądaniem dają bardzo wiele w nauce obcego języka, jednak nie można traktować tego typu nauki jako głównego a raczej jako pomocniczego przy nauce akcentu, wymowy, słuchania. Pamiętajmy, że znajomość gramatyki, słownictwa i pisowni pełni tutaj podstawową rolę, bez tego niestety nawet i słuchanie nie da nam oczekiwanych rezultatów. Na pewno trudno byłoby zrozumieć rodowitego brytyjczyka wypowiadającego się na jakiś temat w radiu osobie która ma ubogi zasób słownictwa, a i zasady gramatyki nie są jej dobrze znane.
Dlatego czytajmy również książki, czasopisma zagraniczne i odświeżajmy naszą pamięć z zakresu gramatyki.
Pozdrawiam :):p
(...) nie można traktować tego typu nauki jako głównego a raczej jako pomocniczego przy nauce akcentu, wymowy, słuchania. Pamiętajmy, że znajomość gramatyki, słownictwa i pisowni pełni tutaj podstawową rolę, bez tego niestety nawet i słuchanie nie da nam oczekiwanych rezultatów. Na pewno trudno byłoby zrozumieć rodowitego brytyjczyka wypowiadającego się na jakiś temat w radiu osobie która ma ubogi zasób słownictwa, a i zasady gramatyki nie są jej dobrze znane.
Dlatego czytajmy również książki, czasopisma zagraniczne i odświeżajmy naszą pamięć z zakresu gramatyki.
Pozdrawiam :):p
Też tak uważam. Tego typu ćwiczenia są świetnym uzupełnieniem podstawowego trybu nauki, ale raczej nie wyobrażam sobie, że uczę się w ten sposób języka od podstaw. Przede wszystkim jestem wzrokowcem, więc byłoby to mało wydajne. No i jakoś jestem przyzwyczajona do poznawania w pierwszej kolejności podstaw gramatyki, chociaż istnieją systemy nauki, które maksymalnie eliminują takie tradycyjne ćwiczenia.
No i jakoś jestem przyzwyczajona do poznawania w pierwszej kolejności podstaw gramatyki, chociaż istnieją systemy nauki, które maksymalnie eliminują takie tradycyjne ćwiczenia.
Z takiego systemu korzystali chyba bohaterowie Kubusia Puchatka ;)
A tak serio, to jasne, że najpierw trzeba poznać podstawy gramatyki, pisowni itp, bo jak inaczej wyobrazić sobie, o czym ten lektor tak właściwie do nas mówi? Języki są konwencjonalne, nie znajdziemy ich w mózgu bez właściwego przygotowania.
Nauka języka ze słuchu jest doskonałym sposobem poznawania języków obcych.Jednym z największych plusów tej metody jest fakt, iż możemy uczyć się samodzielnie, w dogodnym dla nas miejscu i czasie. Tego typu nauka może skutecznie uzupełniać tradycyjne zajęcia z lektorem dając tym samym szansę utrwalania zdobytych umiejętności językowych. Im więcej słuchamy, tym lepsze efekty osiągniemy.
Jeżeli chodzi o inne pomysły na naukę języka ze słuchu, to każda metoda jest dobra. Oczywiście oglądanie filmów w oryginale jest jedną z przyjemniejszych metod. Nie tylko słuchamy ale również oglądamy i łatwiej jest nam określić kontekst danej sytacji. Ale równie efektywne jest słuchanie audycji, audio booków, czegokolwiek i w jakiejkolwiek sytuacji. Najważniejsze jest "osłuchanie" się z danym językiem. Jadąc samochodem nie musimy tracić czasu i mamy możliwość wykorzystania np. audio booków. Idealna metoda!!! Polecam.
rzustin2
09-12-2011, 13:32
Ja nie mam żadnego doświadczenia w tej metodzie nauki ale myślę, że może być to bardzo pomocne:) Spróbuję
http://angielski-online.pl/szybka-nauka/62-szybka-nauka-jezyka/255-overlearning-metoda-szlifowania-jezykow-dla-wytrwalych
Co sądzicie o tej metodzie nauki języków?
mariposa
09-13-2011, 00:09
Święta racja, nie ma to jak osłuchc sie z językiem.
Chciałam zauważyc, że dobrą pamięcią słuchową odznaczają się głównie kobiety :)
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.