View Full Version : mieszkaniec Oławy
gosiat1985
09-12-2011, 17:01
Czy ktoś na forum wie, jak nazywa się mieszkaniec Oławy? :)
kate1230
09-12-2011, 21:39
Ja znalazłam w słowniku że to oławianin
Mnie się też podoba oławianin. Z tymi mieszkańcami to w ogóle czasem śmieszne rzeczy wychodzą :) No bo jak będzie mieszkaniec Koła? Kolanin? A pani to kolanka :)
Chyba bezpieczniej zachować formę mieszkaniec/ mieszkanka Koła
gosiat1985
09-14-2011, 11:45
Czy ktoś ma jakieś inne propozycje? Jak jeszcze można nazwać mieszkańca Oławy? :)
Słownik poprawnej polszczyzny podaje: oławianin, oławianka, liczba mnoga oławianie
forma w dopełniaczu oławianina, oławian
Mnie się też podoba oławianin. Z tymi mieszkańcami to w ogóle czasem śmieszne rzeczy wychodzą :) No bo jak będzie mieszkaniec Koła? Kolanin? A pani to kolanka :)
Ja słyszałam, że mieszkanki Koła to szprychy :) taki żart po prostu krąży, bez obrazy dla nikogo :) A tak na poważnie to mieszkam bardzo blisko Oławy i faktycznie mieszkaniec to oławianin, a mieszkanka oławianka.
gosiat1985
09-26-2011, 17:34
Mieszkańca Oławy możemy nazwać oławianinem lub oławiakiem. Obie formy są poprawne, ale różnią się statusem stylistycznym. Przyrostek "-ak" nadaje słowu charakter potoczny, natomiast "oławianin" jest zupełnie neutralny stylistycznie. Podobnie jak m.in.: "warszawianin" i "warszawiak".
Też myślę, ze forma oławianin jest poprawna. Oławiak natomiast kojarzy mi się z folklorem, coś jak krakowiak;)
Miałam znajomego ze wsi Budy Zaklasztorne.
Jak sobie z tym byście poradzili?:) Ja mówiłam per "Budzianin Zaklasztorny" :)
harmata.hanna
09-27-2011, 17:02
Ha, a może "Budzianiec"? ;)
Tutaj chyba nie ma innej opcji - słowa "mieszkaniec" nie obejdziesz.
ja bym stanęła na budzianin. Bo jak się doda "zaklasztorny" bez zmian to wychodzi, że się czai za klasztorem :eek:
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.