View Full Version : szkolenia TRADOS
Mam pytanie: czy korzystał ktoś ze szkoleń trados? Warto?
Mam Tradosa od niedawna i niestety nie poznałam jeszcze jego wszystkich tajników, które pewnie moga ułatwić pracę...
Różny firmy proponują ok. dwóch dni szkolenia, z programu wnioskuję że dla początkujących i zaawansowanych i właśnie nie wiem który ewentualnie wybrać, bo strasznie zaawansowana jeszcze nie jestem, ale takie rzeczy jak instalacja itp. mam już za sobą.
Ostatnio korzystałam ze szkolenia Trados dla początkujących, organizowanego przez dystrybutora. Przez jakiś czas próbowałam sama go rozpracować, ale bez szczególnych rezultatów - być może dlatego, że zbyt słabo znam angielski, żeby poradzić sobie tylko w oparciu o instrukcje ze strony SDL. Szkolenie faktycznie pomogło mi korzystać z potencjału tego programu - przedtem nie byłam w stanie dojść, jak się tworzy bazę tłumaczeń. Jeśli dobrze pamiętam - program zajęć obejmował tworzenie projektu, zapisywanie przetłumaczonego pliku w formacie docelowym, tworzenie TM, tworzenie słownika, korzystanie z Win Align (dodawanie do bazy par dokumentów przetłumaczonych wcześniej. To był chyba punkt dodatkowy, bo szybko uporaliśmy się z poprzednimi). Plusem jest na pewno to, że podczas szkolenia zawsze możesz wyjaśnić na bieżąco wszystkie wątpliwości.
Jeżeli jednak masz smykałkę do samodzielnej nauki, pomóc Ci mogą biuletyny edukacyjne http://www.lspsoftware.pl/biuletyn/ Ostatnio wyszedł też podręcznik Jerzego Czopika "Trados dla (nie)wtajemniczonych".
szczepkas
09-09-2011, 21:37
Wydaje mi się, że warto skorzystać z takiego szkolenia. Nie jest to koszmarnie drogie, no i można poznać możliwości programu, zaoszczędzając tym samym masę czasu, jaką poświęciłoby się na samodzielne jego rozpracowywanie ;) sama zamierzam w najbliższym czasie zapisać się na szkolenie i myślę, że nie będę żałować :)
Napewno warto. W końcu nie ma lepszej inwestycji niż inwestycja w siebie :)
Na stronie http://greater.pl/sdl-trados-studio-sprzedaz-cennik/promocje-licencja-trados-studio-indywidualne-szkolenie-stacjonarne/ znajduje się też ciekawa oferta promocyjna- Licencja SDL Trados Studio 2011 (przedsprzedaż) z indywidualnym szkoleniem stacjonarnym, opracowaniem pamięci tłumaczeń i baz terminologicznych. Oferta obowiązuje do końca września. Uważam, że mimo cen promocyjnych przedstawionych na stronie, oferta wymaga dużego nakładu pieniężnego.
Magda Legut
12-21-2011, 16:01
Korzystałam z usług Greater Translation i jestem bardzo zadowolona. Byłam na szkoleniu podstawowym z Tradosa i zastanawiam się nad poziomem zaawansowanym.
4 godziny indywidualnego szkolenia, indywidualne podejście, uzyskałam odpowiedź na wszystkie pytania, jak czegoś nie pamiętałam, spokojnie wracaliśmy do tego i omawialiśmy raz jeszcze. Na początku krótki wstęp teoretyczny, a potem już tylko praca z programem. Naprawdę super!
Cena jak na indywidualne szkolenie zdecydowanie niewygórowana.
Polecam :)
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.