PDA

View Full Version : szkolenia TRADOS

zuza445
09-08-2011, 21:17
Mam pytanie: czy korzystał ktoś ze szkoleń trados? Warto?
Mam Tradosa od niedawna i niestety nie poznałam jeszcze jego wszystkich tajników, które pewnie moga ułatwić pracę...
Różny firmy proponują ok. dwóch dni szkolenia, z programu wnioskuję że dla początkujących i zaawansowanych i właśnie nie wiem który ewentualnie wybrać, bo strasznie zaawansowana jeszcze nie jestem, ale takie rzeczy jak instalacja itp. mam już za sobą.

Romica
09-09-2011, 13:04
Ostatnio korzystałam ze szkolenia Trados dla początkujących, organizowanego przez dystrybutora. Przez jakiś czas próbowałam sama go rozpracować, ale bez szczególnych rezultatów - być może dlatego, że zbyt słabo znam angielski, żeby poradzić sobie tylko w oparciu o instrukcje ze strony SDL. Szkolenie faktycznie pomogło mi korzystać z potencjału tego programu - przedtem nie byłam w stanie dojść, jak się tworzy bazę tłumaczeń. Jeśli dobrze pamiętam - program zajęć obejmował tworzenie projektu, zapisywanie przetłumaczonego pliku w formacie docelowym, tworzenie TM, tworzenie słownika, korzystanie z Win Align (dodawanie do bazy par dokumentów przetłumaczonych wcześniej. To był chyba punkt dodatkowy, bo szybko uporaliśmy się z poprzednimi). Plusem jest na pewno to, że podczas szkolenia zawsze możesz wyjaśnić na bieżąco wszystkie wątpliwości.
Jeżeli jednak masz smykałkę do samodzielnej nauki, pomóc Ci mogą biuletyny edukacyjne http://www.lspsoftware.pl/biuletyn/ Ostatnio wyszedł też podręcznik Jerzego Czopika "Trados dla (nie)wtajemniczonych".

szczepkas
09-09-2011, 21:37
Wydaje mi się, że warto skorzystać z takiego szkolenia. Nie jest to koszmarnie drogie, no i można poznać możliwości programu, zaoszczędzając tym samym masę czasu, jaką poświęciłoby się na samodzielne jego rozpracowywanie ;) sama zamierzam w najbliższym czasie zapisać się na szkolenie i myślę, że nie będę żałować :)

Camila
09-10-2011, 09:48
Napewno warto. W końcu nie ma lepszej inwestycji niż inwestycja w siebie :)
Na stronie http://greater.pl/sdl-trados-studio-sprzedaz-cennik/promocje-licencja-trados-studio-indywidualne-szkolenie-stacjonarne/ znajduje się też ciekawa oferta promocyjna- Licencja SDL Trados Studio 2011 (przedsprzedaż) z indywidualnym szkoleniem stacjonarnym, opracowaniem pamięci tłumaczeń i baz terminologicznych. Oferta obowiązuje do końca września. Uważam, że mimo cen promocyjnych przedstawionych na stronie, oferta wymaga dużego nakładu pieniężnego.

Magda Legut
12-21-2011, 16:01
Korzystałam z usług Greater Translation i jestem bardzo zadowolona. Byłam na szkoleniu podstawowym z Tradosa i zastanawiam się nad poziomem zaawansowanym.
4 godziny indywidualnego szkolenia, indywidualne podejście, uzyskałam odpowiedź na wszystkie pytania, jak czegoś nie pamiętałam, spokojnie wracaliśmy do tego i omawialiśmy raz jeszcze. Na początku krótki wstęp teoretyczny, a potem już tylko praca z programem. Naprawdę super!
Cena jak na indywidualne szkolenie zdecydowanie niewygórowana.
Polecam :)