PDA

View Full Version : znowelizowany Kodeks Tlumacza Przysieglego

Kecher
09-06-2011, 23:27
Dla zainteresowanych podaje adres strony TEPISu. Znajdziecie na niej informacje o szkoleniach, publikacjach oraz znowelizowany Kodeks tlumacza przysieglego.

http://www.tepis.org.pl/

Serafina
09-11-2011, 22:05
A jestem ciekawa jak ma się rzecz z osobami, które jeszcze parę lat temu dostawały tł. przysięgłego na tzw. pieczątkę. Jechało się do urzędu wojewódzkiego, urzędnik wbijał, chyba coś się płaciło i tak się rodziła przysięgły. Kolega mi mówił, że przechlapałam sprawę, że nie załapałam się na pieczątkę. Ale wtedy uprawnienia działały chyba tylko na terenie danego województwa. Jak wygląda to po zmianie przepisów? Automatycznie uprawnienia rozeszły się na całą Polskę? Ciekawe, bo przecież prawo nie działa wstecz.

Kecher
10-03-2011, 14:29
szczerze mowiac, wydaje mi sie ze uprawnienia przysieglego, ktory zdobyl 'tytul' przed ustanowieniem egzaminu dotyczyly dzialalnosci na terenie calego kraju. Nigdy nie slyszalam o jakiejs pseudo regionalizacji. Moze w odniesieniu do wezwan przez instytucje panstwowe tak to dziala ale jest to kierowane raczej wzgledami praktycznymi- obu stronom wygodniej jest zatrudnic kogos z okolicy niz z drugiego konca kraju.
A jesli chodzi o szczesliwcow, ktorych ominelo zdawanie egzaminu na przysieglego to pewnie z wielka radoscia korzystaja ze zdobytych uprawnien ku wiekszej lub mniejszej uciesze i zadowoleniu zleceniodawcow. Widzialam kilka tlumaczen autorstwa tychze szczesciarzy i musze przyznac, ze niektore wykazuja ogromna kreatywnosc autora i wielka swobode w stosunku do zachowania formalnych ram tlumaczenia. Oczywiscie nie chce generalizowac, pewnie w tej grupie jest tez mnostwo kompetentnych osob.

Dunya
10-04-2011, 13:57
Przysięgli "pieczątkowi" działają na terenie całego kraju, nie ma tu regionalizacji.

TEPIS nie był zachwycony tą nowelizacją. Mam dziwne przeczucie, że nie będą przyjmować tych, którzy nie mają skończonej filologii lub bodaj podyplomówki dla tłumaczy.