PDA

View Full Version : Jadalne kasztany - czy smaczne?


Agnieszka Czarnul
09-02-2011, 12:09
Jadalne kasztany. Co jest w nich dobrego ;)?

Pozdrawiam,

Mona_84
09-02-2011, 12:22
Mają w sobie coś niespotykanego, nie chodzi o sam smak, gdyż dobrze zrobione smakują niebiańsko, może to sam fakt kasztanów, Paryża, itp.

GreyOwl
09-02-2011, 23:44
To tak, jak ze smakiem magdalenki u Prousta - gdy nadchodzi październik, to brakuje mi zapachu pieczonych na ulicy kasztanów...A poza tym są pyszne, a wspaniałe "Crème de marrons de l'Ardèche", czyli krem z kasztanów, jak łatwo się domyślić, albo "La dinde aux marrons", (indyk z kasztanami) miałam okazję jeść, pyszności!

lingwistka2011
09-04-2011, 12:35
Raz je spróbowałam, będąc chyba po raz pierwszy w Paryżu (było to dawno), kupione od ulicznego sprzedawcy. Nie pamiętam, aby mnie zachwyciły.

Lucrezia.Borgia
09-05-2011, 19:01
Krem z kasztanów ubóstwiam, kasztanowe puree z wanilią, kawę i napój z kasztanów również, ale te ze straganów ulicznych jakoś mi nie smakują. Mimo klimatu, miłych wspomnień (mi kojarzą się akurat z Lyonem, nie z Paryżem) nie tęsknię za nimi.

Wielu znajomych prosiło mnie o przywiezienie z Francji kremu z kasztanów i rezygnowali z degustacji już po pierwszej łyżeczce (że niby za słodkie). No ale de gustibus... :)

alinorak
09-05-2011, 19:15
A ja polecam krem z kasztanów z jogurtem naturalnym (koniecznie takim bez cukru). Niebo w gębusi :D

julia_m
09-06-2011, 11:22
Lizbona będzie dla mnie zawsze pachnieć pieczonymi kasztanami :)
Dla mnie smakują jak słodkie ziemniaki... Zawsze będą dla mnie magiczne wspomnienia jesieni lizbońskiej i gorących kasztanów w papierowej tutce, i dymu z piecyków, i jest to w sumie nie do opisania ;)

cdf55
09-06-2011, 12:07
Może faktycznie powinnam spróbować tych z waszych przepisów, bo te które jadłam były ....obrzydliwe! Miałam kilka podejść, ale dla mnie są niestrawne.

Romica
09-11-2011, 14:01
Polecam kasztany z puszki duszone z czerwoną kapustą (może być taka ze słoika). Takie ni to swojskie, ni to francuskie. A smakuje bardzo dobrze!

agadek
09-11-2011, 14:05
Ale smaku narobiliście tymi kasztanami :P
Ja nigdy jeszcze nie próbowałam, ale mam nadzieję że będzie kiedyś okazja, bo z tego co piszecie tutaj myślę, że będą mi smakowały ;)

Lucrezia.Borgia
09-11-2011, 17:25
ale smaku narobiliście tymi kasztanami :P
ja nigdy jeszcze nie próbowałam, ale mam nadzieję że będzie kiedyś okazja, bo z tego co piszecie tutaj myślę, że będą mi smakowały ;)

W sumie nie chcę robić reklamy, ale kiedy tęsknię za kremem z kasztanów mknę do almy albo piotra i pawła - i tu, i tu można kupić w słoiczkach. wprawdzie są dość drogie (ok.10-15 zł za słoiczek, w zależności od rodzaju), ale przecież nie kupuje się tego na jeden raz (zazwyczaj...:) więc od czasu do czasu można się poświęcić :)

Agnieszka Czarnul
09-11-2011, 18:31
ale smaku narobiliście tymi kasztanami :P
ja nigdy jeszcze nie próbowałam, ale mam nadzieję że będzie kiedyś okazja, bo z tego co piszecie tutaj myślę, że będą mi smakowały ;)

:-) Taki był cel;). Próbuj próbuj..:)

agadek
09-18-2011, 15:57
w sumie nie chcę robić reklamy, ale kiedy tęsknię za kremem z kasztanów mknę do almy albo piotra i pawła - i tu, i tu można kupić w słoiczkach. wprawdzie są dość drogie (ok.10-15 zł za słoiczek, w zależności od rodzaju), ale przecież nie kupuje się tego na jeden raz (zazwyczaj...:) więc od czasu do czasu można się poświęcić :)

hm..kusząca propozycja ;)

rzustin2
09-26-2011, 13:19
Spróbowałam ale nie chciałabym zjeść tego jeszcze raz, mimo że kasztany jadłam w Paryżu to jednak nie zachwyciły mojego podniebienia:)

Monicza
09-26-2011, 13:24
Krem z kasztanów jest trochę mdły szczerze mówiąc ale pieczone kasztany są bardzo dobre, taka alternatywa dla orzeszków czy innych tego typu przekąsek.

Lucrezia.Borgia
09-27-2011, 17:44
Kilka dni temu w sklepie ze zdrową żywnością natknęłam się na wodne kasztany i pomyślałam, że może to jakaś odmiana tych pysznych, francuskich kasztanów. Źle pomyslałam - straszne paskudztwo, niby w sposobie podawania było napisane, że można je jeść tak surowe, jak ugotowane. Ja zjadłam surowe i smakowały...właśnie jak surowe kasztany wyciągnięte z łupinki i zalane wodą.

Ku przestrodze :)

Lynx85
09-27-2011, 18:22
Ja jadłam kiedyś kasztany kupione na moskiewskim targu, ale upiekliśmy je dopiero w domu, w piekarniku i smakowały wprost wspaniale!! Tego smaku nie da się do niczego przyrównać!
A kasztany wodne też należy docenić - po prostu trzeba je podać w odpowiedni sposób i też będą wspaniałe, np. do sałatki. Szczerze polecam :)

MalgorzSikorska
10-09-2011, 21:42
A ja polecam krem z kasztanów z jogurtem naturalnym (koniecznie takim bez cukru). Niebo w gębusi :D

Ja jadłam z serkiem mascarpone - podobne wrażenia.
Lubię też placek pieczony na mące z kasztanów... :D

kluska
10-22-2011, 20:56
Szczerze? Zielonego pojęcia nie mam, ale jednak mają coś w sobie :) Jak spróbowałam za pierwszym razem to wcale mi nie smakowały, ale potem... Praktycznie nie mogę przejść ulicą, żeby sobie nie kupić :)

Aga12
10-22-2011, 21:32
Polecam kasztany z puszki duszone z czerwoną kapustą (może być taka ze słoika). Takie ni to swojskie, ni to francuskie. A smakuje bardzo dobrze!

Może dlatego, ze były z czerwoną kapustą:). Próbowałam z puszki i były okropne, ale może pieczone są lepsze? Czy można je porównać w smaku do orzeszków ziemnych???

niedotykomka
12-13-2011, 16:26
Jadalne kasztany teraz można nawet kupić w kauflandzie ;) na wagę. Ostatnio jadłam takie, zerwane prosto z drzewa, na surowo w Gruzji. Nie były super rewelacyjne, ale kiedy Gruzini je starli a potem zrobili z nich coś w rodzaju musu i podali z bakłażanami.... niebo w gębie, dosłownie. Zupełnie szczerze, orzechy włoskie zrobione na ten nawet sposób - mogą się niestety schować...
Polecam.

taja
12-18-2011, 01:24
Mają w sobie coś niespotykanego, nie chodzi o sam smak, gdyż dobrze zrobione smakują niebiańsko,
może to sam fakt kasztanów, paryża, itp

No właśnie, może to kwestia tego, gdzie się je jadło i z kim :) Ja będąc w Paryżu, nie mogłam sobie ich odmówić:)

kalinka
12-18-2011, 09:44
Lizbona będzie dla mnie zawsze pachnieć pieczonymi kasztanami :)
Dla mnie smakują jak słodkie ziemniaki... Zawsze będą dla mnie magiczne wspomnienia jesieni lizbońskiej i gorących kasztanów w papierowej tutce, i dymu z piecyków, i jest to w sumie nie do opisania ;)

Zimą każda prawie europejska stolica pachnie kasztanami. Przechadzałam się pachnącym Londynem, Lizbona, czy Madrytem. Ale wszędzie jadłam tylko podstawowa wersje kasztanów i przypominają trochę smak ziemniaka. Najlepszy jest zapach!
Bardzo zdziwiliście mnie tymi rożnymi przepisami. Będzie trzeba koniecznie spróbować!

kruger87
12-18-2011, 19:22
Powiem szczerze, że jadłem je w Polsce, jadłem we Francji i naprawdę więcej już nie chce...:)

saraMaga
12-18-2011, 20:55
Ziemniaki + cukier, może i fajnie pachnie, ale nad czym tu się rozczulać, nie wiem.

ulafoggy
04-10-2012, 14:07
Ja z kolei jadłam pieczone kasztany w tureckim Stambule. Sam smak kasztanów zupełnie nie przypadł mi do gustu (jak wysuszone ziemniaki z jakimś dziwnym, trudnym do określenia mdłym dodatkiem), ale klimat miasta przesiąkniętego zapachem pieczonych kasztanów sprzedawanych co kawałek na ulicy - absolutnie bezcenny... Generalnie rzecz ujmując, uwielbiam ich zapach, nie jestem w stanie zrozumieć ich fenomenu jeśli chodzi o smak;-/ Choć z tego co tu piszecie, jest jeszcze szansa, że posmakuje mi jakieś kremowe danie z kasztanowym dodatkiem:-) Czekam więc z niecierpliwością na szansę posmakowania kasztanów w innej formie:-)

julianna87
04-10-2012, 21:39
Ja jadłam pastę z jadalnych kasztanów. Osobiście wolę naszą tradycyjną nutellę z jej tańszymi ekwiwalentami :)

asiamx
04-11-2012, 12:51
Mmmm smakowity wątek;) ja uwielbiam krem z kasztanów, szczególnie z crêpes (najlepiej w Paryżu;)). No i oczywiście jako farsz do mięs, ale też zamiast ziemniaków... Kasztany jadłam jesienią w Rzymie i w Paryżu i muszę przyznać, że te sprzedawane na ulicy mają niepowtarzalny aromat i smak!

Wioletta
05-08-2012, 12:34
Kasztany to dla mnie również smak wspomnień, przypominają mi zimowe wieczory przy kominku we Włoszech, pełny relaks...to nawet nie chodzi o sam smak, jak kiełbaski z ogniska, tworzą nierozłączną całość z atmosferą jaką ewokują....

kingak
05-08-2012, 14:46
Kasztany można też traktować jako surowiec. Na Korsyce w tym celują- jest piwo z kasztanów i mąka kasztanowa. Można więc jeść naleśniki kasztanowe do potęgi- z kasztanowej mąki i z kasztanowym kremem w środku.

Michaela
11-11-2012, 11:59
Ja miałam okazję raz w życiu spróbować kasztany i wg mnie tego smaku nie da się zapomnieć...

mkomarnicka
11-11-2012, 12:25
Pieczone kasztany faktycznie smakują trochę jak słodkie ziemniaki. Bardzo ciekawy smak ma krem z kasztanów - co prawda nie przepadam za słodkim, ale raz na jakiś czas można sobie urozmaicić jadłospis. Świetnie pasuje do naleśników lub racuchów;)

bree123
11-11-2012, 17:41
W Portugalii również spożywa się dużo kasztanów, w szczególności w listopadzie. Same w sobie z solą, przypominają słodkiego ziemniaka; znacznie ciekawsze są w daniach - w szczególności z mięsem. Wołowina z kasztanami - cudowna rzecz!

jolantao
06-12-2014, 21:27
Są przepyszne ale jem je bardzo rzadko, zwykle gdy wyjeżdżam na wakacje na południe Europy i może właśnie to sprawia, że mi tak smakują - kojarzą mi się z wakacjami :-)

MONIQUE31
06-15-2014, 21:00
Pierwszy raz zjadłam w Rzymie i się strasznie rozczarowałam, nie smakowały mi w ogóle... W smaku przypominały rozgotowane ziemniaki...

Agatta93
06-16-2014, 13:21
Nigdy nie próbowałam czegoś podobnego lecz słyczałam o nich. Po tym co przeczytałam mam chęć ich spróbować może kiedyś nadarzy się okazja. :)

Oldzia2306
06-19-2014, 23:42
Jadłam kasztany raz podczas mojej wycieczki do Francji. Wg mnie - nic specjalnego. Złe nie były, wręcz całkiem ok, ale spodziewałam się lepszych wrażeń :).

a.rzepecka
06-20-2014, 17:48
Typowy rzymskie przysmak ;) Szczerze mówiąc nic specjalnego, ale każdy ma trochę inny smak ;)

vedette26
07-14-2014, 14:05
Ja kasztany dostaję czasem od babci z Belgii, pyszności. Jem czasem surowe, czasem jako dodatek do mięsa, pieczone oczywiście. Jakoś nie wpadłam na to, żeby podawać je zamisat ziemniaków, ale w sumie mi ich nie przypominają.
Najbardziej frustrujące jest ich obieranie :D

Katja
07-15-2014, 13:51
Takie sobie, mnie nie zachwyciły. Zjeść można, ale bez rewelacji.

NatiGaby
07-15-2014, 14:01
Pyszne. Rzymskie, jak dotąd ;)

mglebock
07-17-2014, 19:00
Jadłam kiedyś w sałatce i bardzo mi smakowały, próbowałam też pieczonych- tu bez rewelacji. Przywiozłam teraz z Francji słoik kasztanów, jeśli więc ktoś z Was zna ciekawy przepis na to z czym je przyrządzić, byłabym wdzięczna za podzielenie się nim:)

baszar
07-18-2014, 20:54
Na słodko mi nie podeszły - takie krochmalkowe cukierki, ale same, gotowane - całkiem dobre.

IzabelaL
07-19-2014, 18:20
Mi się kasztany kojarzą przede wszystkim z placem Pigalle w Paryżu i tam też je jadłam :) Całkiem smaczne, smakują trochę jak słodkie ziemniaki :D

Agnese_A.
11-05-2014, 10:47
Gdy pierwszy raz spróbowałam kasztanów, wydały mi się całkowicie bez smaku. Potem, z dnia na dzień zaczęłam je doceniać, aż w końcu polubiłam do szaleństwa. Polecam wszystkim.

madziadance
11-05-2014, 13:59
Jadłam raz i mimo mojej miłości do Francji i wszystkiego, co francuskie - nie powtórzę tego ;) Jak dla mnie są bez smaku, a konsystencje mają niedogotowanego kurczaka.

benka013
11-12-2014, 11:02
Na Węgrzech jadłam naleśniki z sosem z jadalnych kasztanów i nie za bardzo mi smakowało. Za to ostatnio w Grecji kupiłam kilkanaście surowych kasztanów i to już zupełnie inna historia. Smakowały jak orzechy. Idealna przekąska, tylko trudno się obiera.

Moninite
11-16-2014, 19:17
Ja jadłam pieczone kasztany w Barcelonie,które sąi popularną i typową przekąską podczas święta Wszystkich Świętych jak u nas pańska skórka. Jak dla mnie przepyszne! Smakują jak ziemniaki,ale pod koniec uderza słodka nuta. Jadłam też zupę z pieczonych kasztanów w knajpie Vapiano i też bardzo sobie chwalę:]

Agnese_A.
12-25-2014, 12:16
Ja osobiście miałam przyjemność zbierać jadalne kasztany. Pierwszy raz gdy wzięłam je do ust wydały mi się bez smaku. W kolejnych dniach, w miarę jak się przyzwyczaiłam do ich jedzenia, zaczęły nabierać smaku. Teraz trudno mi się bez nich obejść :-)

scotmar
12-27-2014, 17:16
Jadłam raz ze stoiska w Grenadzie podczas Świąt, nie smakowały mi za bardzo, były takie gumiaste i lekko spalone, prawdopodobnie zależy od przygotowania.

emidzemi
12-29-2014, 12:54
Kasztany mają dość specyficzny smak, który nie do końca mnie przekonywuje, ale prawdą jest, że jeśli umie się je dobrze przyrządzić, mogą być na prawdę pyszne. We Włoszech, na przykład, je się kasztany prażone albo dodaje do sosów

MaciejCz
12-29-2014, 21:16
Prażone kasztany są przepyszne, ale w innych formach (krem) nie próbowałem. Ale nieco kosztują, niestety...

poliglotka32
06-29-2015, 10:22
Cześć,

Produkty francuskie można oczywiście nabyć w na przykład w Carrefourze, w tym kasztany, takie zielonkawe, do zjedzenia albo do ugotowania, czy na grill. Nie skusiłam się na kasztany z paryskiego grilla, studiując wiele lat temu we Francji, ale naleśniki z kremem z kasztanów to jeszcze mi smakowały. Natomiast jak spróbowałam te kasztany z paczki z Carrefoura, kupione z ciekawości w Warszawie, nawet dość drogie, to po prostu nie dało się jeść!

Pozdrawiam,
poliglotka32

karla8
07-01-2015, 13:29
Parę dni temu oglądałam akurat program o kasztanach jadalnych. Podopno prawdziwych maroni, każdy powinien choć raz w życiu spróbować!
Ja jeszcze nie miałam okazji, ale na pewno kiedyś spróbuję :)

weroniqaw
07-01-2015, 21:23
Jadalne kasztany mają ciekawy smak i są naprawdę dobre. Tylko niestety trochę drogie w naszym kraju...

MartaH
07-06-2015, 18:18
Kasztany pycha! Smakują dla mnie podobnie jak słodkie ziemniaki. Tylko że kasztany trudniej się obiera, ale warto, chociażby po to żeby wiedzieć jak smakują.

Truefair
07-06-2015, 18:36
Będąc w Chinach również spróbowałam smażonych kasztanów:) Smakowały jak zwykłe ziemniaki, co było dziwne, biorąc pod fakt, że w Chinach jada się ryż, a ziemniaki przyrządzają w całkiem inny sposób niż my:p Było to dość miłe przeżycie, ale chyba już więcej nie kupiłabym smażonych kasztanów. Po co komu kasztany, jeżeli ma się w domu ziemniaczki?:)

emf
07-07-2015, 13:40
Jadłam kasztany w Turcji ale w słodkiej wersji. Chyba polane były jakimś syropem. Pierwszy kęs wydał mi się dziwny ale im więcej jadłam tym bardziej mi smakowały.

Caro_Lynn92
07-19-2015, 00:27
Smażone kasztany tak, ale np. puree z kasztanów jest dla mnie czymś obrzydliwym, mdlącym i w ogóle nie ;p ale znam osoby, które ubóstwiają :)

paulina564
07-24-2015, 21:28
Jak dla mnie jadalne kasztany są bardzo słodkie. Jedzone na 'surowo' przypominają orzechy laskowe, natomiast po ugotowaniu lub upieczeniu ich miąższ staje się bardzo pyszny :) Polecam dla tych, którzy jeszcze nie smakowali :)

SylwiaMaciaszek
08-12-2015, 01:20
Są bardzo smaczne. Jesienią gdy już troszkę zimno doskwiera jak się kupi papierową tytkę pełną rozgrzanych i spękanych kasztanów, które ogrzewają tak miło ręce i ładnie pachną w zestawieniu z zimnym już powietrzem, o cóż więcej prosić może jedynie o gorącego grzańca do towarzystwa

mala
08-19-2015, 11:10
Raz spróbowałam w Zurychu i nigdy więcej :))) nie rozumiem tej fascynacji;)

martasmagowska
08-20-2015, 17:31
Takie z piekarnika są genialnie :) Smak mają specyficzny, myślę że nie każdemu "podejdą".

estera.py
08-23-2015, 11:24
Wielu osobom smakują. Mi osobiście nie. Wydają mi się mdłe i za tłuste.

MrKS
08-23-2015, 14:17
Mi nie podchodzą. Coś mi w nich po prostu nie pasuje moim kubeczkom smakowym :D

marekm
01-25-2016, 14:21
jak ziemniak tylko słodki

anka93
01-25-2016, 15:43
Jeszcze nigdy nie jadłam, ale myślę, że czas spróbować:) Zdania są podzielone, dlatego warto przekonać się samemu.

videocompiler
01-25-2016, 19:58
Najpyszniejsze prosto z piekarnika i gęsto polane Nutellą. Rodzice przywozili kiedyś z Włoch, teraz zostają mi delikatesy.

kingaf
01-31-2016, 20:26
Kasztany kojarzą mi się z jesienią i pobytem w Hiszpanii, tam można było je dostać prawie na każdym rogu. Muszę przyznać, iż są smaczne, lecz dla mnie za bardzo syte. Chętnie zjadłabym je przed wyprawą w góry a nie jako przekąskę. Bardzo cieszy mnie, że nie mają glutenu. Pod poniższym linkiem można poczytać o ich właściwościach odżywczych:

http://cookitlean.pl/dlaczego-warto-jesc-kasztany-jadalne/

Kayla
03-27-2017, 19:41
Ja miałam przyjemność spróbować takich kasztanów raz w Lizbonie i uważam, że są przepyszne :D jeśli będę miała kolejną okazję na pewno ją wykorzystam

barbarapasula
03-27-2017, 21:00
Mnie niestety zupełnie nie przypadły do gustu. Czułam się, jakbym jadła coś, co się nie nadaje do jedzenia.

paris
03-31-2017, 18:47
Mnie również jak dotąd smak jadalnych kasztanów jakoś nieszczególnie przypadł do gustu. W każdym razie podobno są bardzo zdrowe, więc może się jeszcze kiedyś do nich przekonam. No i po upieczeniu bardzo ładnie pachną:). A z Francji pamiętam kasztany leżące wśród martwych liści pod drzewami, które z zapałem zbierałam i przynosiłam do domu. Nie wiem, czy były to te jadalne czy niejadalne, raczej chyba to drugie:).

jgajdamo
04-03-2017, 14:11
Podobne w smaku do ziemniaków ale droższe ... :o

Missilanka
04-19-2017, 20:29
Osobiście nie przepadam za smakiem jadalnych kasztanów... no ale gusta są różne ;)

agatumi
04-19-2017, 23:31
Ja próbowałam dawno temu w Rzymie, gdy byłam w podstawówce i na pewno było w tym coś niezwykłego, zapamiętałam scenę, ale smaku już nie.

Spróbowałam ich ponownie będąc w Chinach, gdyż są tam niezwykle popularną uliczną przekąską, ale zawiodłam się okropnie, takie bez smaku, konsystencja tez nie powala...
a trzeba podkreślić, że nie jestem wybrednym człowiekiem, do tego kocham ziemniaki, a tu sie okazało, ze dla mnie jadalne kasztany są zwyczajnie niedobre.

Lily
04-23-2017, 11:53
Le Castagne we Włoszech. Najlepsze są pieczone na ogniu. Suszone kasztany mieli się na mąkę i robi różne słodkości.

AgaZet
04-23-2017, 15:26
Miałam swego czasu sąsiada, Libańczyka, którego pokazowym daniem były kasztany. Faktycznie w smaku przypominały nieco ziemniaki. Ale to akurat dobrze, bo ziemniaki uwielbiam. Kasztany juz teraz też :)

Ewentualnie
04-23-2017, 15:31
Mnie pieczone kasztany nie zachwyciły, ale jeżeli ktoś poczęstuje to nie odmówię. Miałam też okazję próbować karmelizowanych i one były okropne.

potattoe
04-23-2017, 15:35
Miałam wielkie oczekiwania wobec pieczonych kasztanów, ale smak mnie zawiódł. Przypominały słodkie, gotowane ziemniaki, nic specjalnego według mnie.

PatrycjaW
04-23-2017, 17:39
Lizbona będzie dla mnie zawsze pachnieć pieczonymi kasztanami :)
Dla mnie smakują jak słodkie ziemniaki...


Właśnie! Twardsza wersja słodkich ziemniaków:(. Trafiłaś w sedno, julio. Może bardziej oczekiwałam orzechowego smaku i stąd zawód. Przejrzę wątek i może zainspiruje mnie do dania kasztanom drugiej szansy:).

Gummyslav
04-24-2017, 22:19
Póki co, moje pierwsze doświadczenie z jadalnymi kasztanami to "słodzony przecier z kasztanów jadalnych o smaku waniliowym" z Lidla i całkiem mi smakował :) Tylko może nawet był trochę za słodki.

Hoglady
05-01-2017, 16:20
Kasztany jadłam w Zagrzebiu, takie tradycyjne "z ulicy" , które miały wspaniały charakterystyczny "przydymiony" zapach i smak. Do domu przywiozłam kupione kasztany do zrobienia w piekarniku, ale to nie było to samo!

magda04
05-01-2017, 21:32
Zawsze chciałam zjeść takie kasztany i po przeczytaniu niektórych komentarzy już szukam, gdzie je mogę dostać :-D

AleksandraCecylia
05-05-2017, 10:20
Kasztany jadłam tylko raz, przygotowała je dla mnie moja francuska znajoma. Były pyszne, a tylko podgrzane w piekarniku!
Jadłam też takie desery/kremy z kasztanów, ale to nie to samo.

ilona1208
05-09-2017, 18:59
Jadłam w Turcji - słodkie i nawet dobre :) Kiedyś Teściowa zrobiła risotto z kasztanami i było to ciekawe doświadczenie. Ale nie ma się tego jeść garściami :D

szatek92
05-15-2017, 14:20
Zawsze chciałam spróbować, ale jakoś nigdy nie miałam okazji - jadłam raz tylko jakiś krem/marmoladę ? kasztanową i to było przepyszne :)

KamilaKinach
12-10-2017, 21:23
Smakują jak takie duże orzeszki ziemne. Polecam spróbować na jakimś Jarmarku Bożonarodzeniowym (teraz ich pełno) - najlepiej prażone. Podczas jedzenia trzeba uważać, bo niedopieczone kasztany są twarde i można sobie ukruszyć ząb :P

encja
12-11-2017, 00:40
Miałam okazję spróbować podczas Erasmusa w Ljubljanie. Całkiem niezłe, takie nasze polskie ziemniaki.

Blanche
01-21-2018, 17:41
Krem z kasztanów bardzo mi smakował, aczkolwiek jeśli chodzi o same kasztany, to nie miałam zbyt dużo szczęścia. Kiedy po raz pierwszy ich skosztowałam na wrocławskim jarmarku bożonarodzeniowym, były spalone, suche i twarde. Myślę jednak, że dam im jeszcze kiedyś szansę, tylko z pewnością w innym miejscu.

alexis1307
02-15-2018, 23:01
Mnie kompletnie nie posmakowały. Przypominają coś między bobem, którego nie znoszę, a ziemniakami ;) Próbowałam też we Francji kremu z kasztanów i czułam tam tylko cukier.

annaty
03-26-2018, 16:49
Ja znam pieczone kasztany z ulic Lizbony. Szczerze mówiąc nie są szałowe, ale uwielbiam zapach unoszący się na ulicach jesienią. Dodaje klimatu miejscu.

MartaM_ch
10-12-2018, 17:44
W Chinach można kupić ciepłe kasztany na ulicznych stoiskach w rozsądnych cenach. Pierwszy raz je zasmakowałam właśnie tam i od tej pory bardzo je lubię. :)

nina12
10-12-2018, 20:33
Jadalne kasztany. Co jest w nich dobrego ;)?

Pozdrawiam,

Jak dla mnie smak mają dość specyficzny, osobiście nie dla mnie :P. Za to ich zapach jest przepiękny, kojarzy mi się z moim pobytem w ramach Erazmusa w Bolonii. Tam jesienią w centrum sporo jest właśnie takich sprzedawców ulicznych, sprzedających świeżo upieczone kasztany.

EPinkiewicz
10-13-2018, 18:06
Choć same pieczone kasztany nie smakowały mi specjalnie, to zrobiona z nich słodka pasta wręcz przeciwnie. Jest świetnym dodatkiem do kruchych ciasteczek :D

pantofel102
10-13-2018, 22:08
Miałam okazję spróbować pieczonych kasztanów w Hiszpanii i bardzo przypadły mi do gustu :)

justfortunee
11-02-2018, 00:44
Ja dopiero niedawno dowiedziałam się, że istnieje takie coś jak jadalne kasztany :D Teraz są na mojej liście potraw do spróbowania.

KasiaNBień
11-04-2018, 15:54
Ojej, ja miałam okazję spróbować takich kasztanów w Hiszpanii, ale jakoś tego nie zrobiłam. A czytając teraz wypowiedzi, chyba mam czego żałować! :( Następnym razem.