PDA

View Full Version : Kuchnia rosyjska


Olga87
09-01-2011, 11:27
Jakie dania kuchni rosyjskiej jedliście? Co wam smakowało, a czego za żadne skarby więcej nie zjecie?
Dla mnie numerem jeden są: манты, пельмени, салат "оливье" и шуба :)

intella
09-01-2011, 22:27
Wielbię ponad wszystko solankę, czeburieki i okroszkę, pychota!

maszka88
09-02-2011, 18:21
пельмени nade wszystko :)

Mariola
09-02-2011, 22:19
пельмени i квас - potrafi ugasić pragnienie.

bezon
09-02-2011, 22:24
Soljanka, ucha, kwas chlebowy i śledź "pod shuboj" :)

Poza tym uwielbiam to, w jaki sposób Rosjanie celebrują picie herbaty..

Olga87
09-03-2011, 00:14
A pochwalę się: dzisiaj na kolację jadłam śledzia "pod szuboj":D

A co do picia herbaty to tzw. "Чаепитие". Jest to swego rodzaju rytuał i wizytówka Rosji i bynajmniej nie da się tego porównać z piciem herbaty o 17 w Anglii.

Weronika_R
09-04-2011, 23:03
Zgadzam się z Wami że пельмени są najlepsze :) nauczyłam się sama je robić i mogę powiedzieć, że jest to danie, które często podaje do obiadu ;)

magdak91
09-04-2011, 23:11
zdecydowanie пельмени! jak u większości ;)

quenya
09-05-2011, 02:35
пельмени rzeczywiście przebijają wszystko! :) ale bardzo zasmakowały mi tez блины- czyli rosyjski wariant naszych naleśników, przygotowywane są z mąki gryczano-pszennej i podawane najczęściej z jesiotrem, czarnym kawiorem, konfiturą albo owocami. pycha :)

Cisia
09-05-2011, 10:59
Najgorsza rzecz na świecie to dla mojego podniebienia chłodnik na kwasie z ogórkami. To tak jakby piwo zmieszać z mizerią, posypać koperkiem i jeść łyżką. Bleeee :eek:

Ju$ti
09-05-2011, 11:21
A mnie strasznie smakowały пироги с начинкой:) no i oczywiście bliny. Poza tym Rosjanie maja coś, czego u nas jest bardzo mało - słone przekąski, typu сухарики i suszone solone ryby, które zapach mają straszny, ale smakują świetnie;p

Kell-Raa
09-05-2011, 13:24
A mnie strasznie smakowały пироги с начинкой:) no i oczywiście bliny. Poza tym Rosjanie maja coś, czego u nas jest bardzo mało - słone przekąski, typu сухарики i suszone solone ryby, które zapach mają straszny, ale smakują świetnie;p

W pełni się z tym zgadzam. W Polsce oprócz paluszków mamy syfiaste chipsy. W Rosji suchariki czy suszone ryby i owoce morza, które wyśmienicie smakują i są zdecydowanie zdrowsze od chipsów.

nikla
09-05-2011, 18:05
Czy ktoś ma własne doświadczenia i wie, czy rzeczywiście wszyscy Rosjanie piją herbate wkładając najpierw kostke cukru do ust i 'przepijają' ? Ktoś mi to kiedyś powiedział i nie miałam okazji jeszcze sprawdzić na własnej skórze.

kamilajka
09-05-2011, 18:10
Ja nie spotkałam się z "zapijaniem" kostki cukru. Ale za to godny spróbowania jest zwyczaj podawania herbaty z konfiturami, wpół płynnymi zazwyczaj. Pychotka :)
Aha, hit - "сщленые помидоры" i "рассол" z tychże pomidorów. Trzeba było się przyzwyczaić, a i owszem, ale teraz to mi do nich tęskno...

mongoloid
09-06-2011, 05:22
Mnie tam smakowało wszystko (oprócz obiadków na stołówce Puszkina) bo wszystko było nowe.
Ale jakoś waniliowa coca-cola mi nie podeszła.
Wszystkie pikantne przekąski, albo marynowane... Pychota.
Oprócz marynowanej marchewki.
Smakowało mi także rosyjskie piwo. Nie każde, ale Baltika wiodła prym.
Kwas - dało się wypić.
Bimber od znajomego matki spod Kurska - pychota.

No i oczywiście serki homogenizowane w typie batoników. Kiedyś była afera, że niezdrowe, zawierają szkodliwe substancje itp. Ale który głodny student by się przejmował...

agulka129
09-06-2011, 10:16
No i oczywiście serki homogenizowane w typie batoników. Kiedyś była afera, że niezdrowe, zawierają szkodliwe substancje itp. Ale który głodny student by się przejmował...

Tak, syroki są genialne! Zawsze się nimi opycham i też nie przejmuję się, co tam w środku może się znajdować ;) Oczywiście zgadzam się też co do пельмени i blinów, a do picia polecam морс - pychota!

Aurelia
09-06-2011, 17:05
Ja byłam zachwycona nabiałem - dużo większym niż u nas wyborem przeróżnych jogurtów i kefirów. W Puszkińskiej stołówce jedzenie może najlepsze nie było, ale za to tanie (o co w Moskwie trudno), a do tego prawie codziennie była ryba (moi rosyjscy znajomi "z miasta" nie mogli się nadziwić, że u nas tak często była ryba, bo ryby w Rosji są ogólnie bardzo drogie).
Piwo mają dobre i do tego spory wybór. No i nie zapominajmy o rosyjskiej wódce.

jo_anka_
09-07-2011, 09:58
Zgadzam się, stołówka w Puszkinie była tania i całkiem duże porcje dawali. Co do piwa to dla mnie najlepsza była Baltika 7 i Staryj miel'nik :)

maszka88
09-07-2011, 11:05
Ojej, a ja mam okropne wspomnienia związane ze stołówką w Puszkinie. Fakt, że cena była zdecydowanie zaletą. Ale co do potraw... nieee.

maszka88
09-07-2011, 11:06
A jeśli już narzekam, to rozczarował mnie smak kwasu. Dla mnie smakuje on jak piwo, które zwietrzało. Ale tak poza tym dania kuchni rosyjskiej są pycha ;)

bezon
09-07-2011, 11:07
Stołówkę w Puszkinie dało się przeżyć, bardzo ich zupy lubiłem. Ale jeśli chodzi o pure - tragedia, 70% wody :P Odważył się ktoś na zjedzenie serwowanej tam sałatki/surówki (nie mam pojęcia jak to określić) z kapusty morskiej? :D

I jeszcze coś, o czym trzeba wspomnieć mówiąc o szeroko rozumianej kuchni.. nazwy niektórych produktów, Rosjanie wykazują w tym kierunku niesamowitą inwencję :D Zupki chińskie "Энциклопедия вкуса", wino "Исповедь грешницы" (ze skąpo ubraną panią na etykiecie, ubranie której można zdrapać :P), wino "Душа царицы", "Дедушкин самогон"... Zawsze przywożę też jako suwenir-ciekawostko-wyzwanie dla palaczy papierosy "Беломорканал" (znane z multika "Ну, рогоди") i "Прима носталгия". Od takich "smaczków", dla nas często egzotycznych, tam się roi :)

jo_anka_
09-07-2011, 12:44
Jeszcze przypomniała mi się kolorowa wata cukrowa w plastikowej folii, zapakowana w taką kulkę в Ашане... Ze słodkości jeszcze - аленки, ирис-кис-кис... Z zagranicznych produktów w Rosji - sushi było tanie.

cynamonowapanna
09-07-2011, 15:35
Jeszcze przypomniała mi się kolorowa wata cukrowa w plastikowej folii, zapakowana w taką kulkę в Ашане... Ze słodkości jeszcze - аленки, ирис-кис-кис... Z zagranicznych produktów w Rosji - sushi było tanie.

Sushi i kebaby (chociaż czy ja wiem, czy to dla nich takie zagraniczne...? ;) ) Takiego kebaba w lawaszu, jaki można zjeść w Moskwie nie ma nigdzie! :) A ze słodkości to moim hitem są syrniczki. Pychota.
Swoją drogą nie wiem, czy wiecie, ale w Warszawie otworzył się ostatnio sklep z rosyjskimi specjałami:
http://rusmagazin.pl/

Olga87
09-07-2011, 15:48
Jak ktoś jest smakoszem chałwy, myślę, że ta kupiona w Rosji (nie wiem gdzie jest produkowana) bardzo mu posmakuje. Dla mnie pycha:)

Agafil
09-08-2011, 21:14
oj taaak- morska kapusta to największe ohydstwo jakie zjadłam, a skusiła mnie, wstyd mówić, niska cena..;)w pubach do piwa obowiązkowo suchariki z sosem czosnkowym mniam niam, za to świnie uszy jakoś mi nie podeszły;) Z zup bardzo mi smakowało щи czyli kapuśniak za to zupa z cytryną солянка to dla mnie jakaś abstrakcja. A w bufecie na uniwerku najlepsze były zawsze пирожки tanie i sycące-chociaż jak raz zaspana stałam kolejce a koleżanka poprosiła o pirozhok z czymś-powiedzmy z mięsem a babka ryknęła na nią "A widzisz tu taki??!!!To znaczy że nie ma!!!" to już zawsze sprawdzałam co dokładnie jest w ofercie w tym czasie;)

kasiunia6
09-09-2011, 17:10
Ja uwielbiam bliny, solankę a przede wszystkim smakuje mi kiszona kapusta taka wg prawdziwej receptury, zamierzam sama taką zrobić.

Ju$ti
09-09-2011, 23:13
Tak, syroki są genialne! Zawsze się nimi opycham i też nie przejmuję się, co tam w środku może się znajdować ;) Oczywiście zgadzam się też co do пельмени i blinów, a do picia polecam морс - pychota!

Ja też uwielbiam syroki!!! rewelacja:) A mors żurawinowy piłam w Ёлки-палки i też bardzo mi smakował.

Też jakoś średnio wspominam stołówkę Puszkina - jakoś nie mogłam spokojnie jeść kiedy po podłodze biegały тараканчики;/ brr... Dobre i niedrogie rosyjskie jedzenie serwowali w takiej jadłodajni na Nowym Arbacie, prawie naprzeciwko Domu Książki:)

GreyOwl
09-09-2011, 23:55
Naleśniki w Irkucku! To był zwykły bar mleczny, a wybór jak w ekskluzywnej naleśnikarni. Na słono, na słodko... Zapomniałam, jak się to miejsce nazywało, ale mam wrażenie, że jak będąc w Irkucku zapytacie o naleśniki, to miejscowi będą wiedzieli :)

Balbinka
09-10-2011, 23:04
Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami. Dodam, że блины w Rosji są rytualnym daniem, przygotowywanym na cześć nadejścia wiosny. Polecam блины боярские. Jeżeli kogoś zainteresują, to mogę podać przepis po rosyjsku:) Są przepyszne...:)

aguska06
12-16-2011, 00:17
Stołówkę w Puszkinie dało się przeżyć, bardzo ich zupy lubiłem.

Mnie tez smakowały zupy w Puszkine :), z drugim daniem gorzej ;). W ogóle uważam, że zupy w Rosji są fenomenalne (zwłaszcza wymieniana już wielokrotnie solanka).

Poza tym smakowała mi:
-крошка картошка z przepysznymi наполнителями (do dzisiaj mi ślinka cieknie jak sobie to przypomnę)
-jogurty Чудо - prawdziwe cudo :) jadłam codziennie
-soki firmy вим-биль-дан
-chałwa kupowana na wagę na bazarze na stacji metra Тёплый стан
-cukierki алёнка
-drinki w puszkach :)

Kto jeszcze nie próbował - polecam!

aszkaptaszka
12-16-2011, 17:35
Kiedyś w Rosji próbowałam kupić normalne chipsy (np. paprykowe lub solone), ale nawet największe sklepy oferowały wyłącznie chipsy o smaku kraba lub kawioru! Trochę mnie to wkurzyło, bo nie przepadam za smakiem rybopodobnym;)

doreczka
12-18-2011, 15:26
pielmieni, soljanka, bliny....

bobvanila
12-18-2011, 16:47
Widzę, że wypróbowaliącie już trochę tych dań, ja niestety nie znam rosyjskiego i za wiele nie rozumiem, a chętnie przygotowałabym coś przez was sprawdzonego... może mi ktoś podać przepis na coś mniami ?

osolga
12-20-2011, 13:48
пельмени nade wszystko :)

Nie ma to jak pielmieni. Sądzę, że jeśli się ich nie próbowało, to nie ma co mówić o kuchni rosyjskiej. Szkoda, że tak mało jest restauracji z rosyjską kuchnią :(
Pozdrawiam serdecznie.

mari1
12-20-2011, 19:08
Это правда. Без салата" Оливье", селёдки под шубой ни один праздничный стол не обходится.
Moje ulubione danie to голубцы (gołąbki) и щи из квашеной капусты ( kapuśniak ale z kapustą kiszoną)
Dużo ilość dań rosjanie jedzą z śmietaną: zupy, bliny, упомянутые пельмени и голубцы тоже

olenka504
12-20-2011, 22:46
Czy ktoś ma własne doświadczenia i wie, czy rzeczywiście wszyscy Rosjanie piją herbate wkładając najpierw kostke cukru do ust i 'przepijają' ? Ktoś mi to kiedyś powiedział i nie miałam okazji jeszcze sprawdzić na własnej skórze.

Пить чай в прикуску - raczej jest zjawiskiem o podłożu historycznym. Kiedyś nie było cukru sypkiego lub w kostkach, a w jednej bryle. Dlatego się odłupywało kawałek cukru, kłądło się na język i zapijało herbatą.
Pewnie ktoś tak jeszcze robi. ALe myślę, że nikt z młodego pokolenia. :)

olenka504
12-20-2011, 22:50
I jeszcze dla tych, którzy lubią gotować rosyjskie dania (a raczej dania z obszarów byłego ZSRR) polecam stronkę, z ktorej sama często korzystam (jeśli akurat mama jest nieosiągalna ;) )
http://gotovim-doma.ru/
Pozdrawiam

Anna_K
12-27-2011, 09:06
Przepyszne pomidory kiszone! Czy ma ktoś przepis jak je zrobić?

annogi
02-01-2012, 20:29
ja ostatnio próbowałam napoju pod nazwą сбитень i gorąco polecam :D !

Jancios
02-04-2012, 19:42
Ja bardzo lubię чянахи, чебуреки и пелмени. Pierwsze 2 pozycje to nie jest rosyjska kuchnia, a raczej gruzińska, lecz trwale zakorzeniły się na rosyjskich stołach.

wojtekbo
02-05-2012, 23:36
A ja polecam potrawę zwaną "жаркое" zwłaszcza teraz, w tych mroźnych dniach.

barbarra
02-06-2012, 12:35
Chleb w Moskwie był okropny, ale w końcu udało mi się znaleźć godne zastępstwo: chlebek wschodniego typu, okrągły, płaski, z grubą obwódką. Nazywa się to (chyba) lawasz i smakuje naprawdę super :)
Do tego bardzo podobał mi się zwyczaj kiszenia kapusty z żurawiną. W stołówce Puszkina spróbowałam za to surówki z kiszonej kapusty - bez żurawiny, za to z pomarańczą. Dziwne, ale smaczne.
Za to wędliny, właściwie bez wyjątku, wyglądały podejrzanie i nie byłam w stanie się do nich przekonać.

wojtekbo
02-06-2012, 13:09
A czy ktoś z Was zastanawiał się, dlaczego słodycze ze wschodu, zwłaszcza cukierki i chałwa cieszą się wśród Polaków dość dużym powodzeniem? Miałem okazję wielokrotnie jeść słodycze, ale mnie nie zachwyciły. A jaka jest Wasza opinia na ten temat?

barbarra
02-08-2012, 23:05
A czy ktoś z Was zastanawiał się, dlaczego słodycze ze wschodu, zwłaszcza cukierki i chałwa cieszą się wśród Polaków dość dużym powodzeniem? Miałem okazję wielokrotnie jeść słodycze, ale mnie nie zachwyciły. A jaka jest Wasza opinia na ten temat?

Cukierki są po prostu dobre i troszkę inne niż polskie (któreś z alionek smakują prawie jak michałki, ale bez orzechów i czekolady :p). Chałwa (ta na wagę) arachidowa jest najlepsza, jaką jadłam w życiu. Rozpływała się w ustach - a ta polska (zawsze i bez wyjątku sezamowa, co najwyżej z dodatkiem orzechów) rozpada się na takie wkurzające twarde drzazgi... Idealny prezent dla mnie? Kilogram chałwy arachidowej. A najlepiej dwa :D

aszkaptaszka
02-09-2012, 19:42
Rosyjskie słodycze są dla mnie prima sort:) Najlepsze są dla mnie rosyjskie bardzo powszechne torty.

MarinaJU
02-12-2012, 10:56
щербет и зефир - warty spróbowania :)

wojtekbo
02-13-2012, 12:51
Cukierki są po prostu dobre i troszkę inne niż polskie (któreś z alionek smakują prawie jak michałki, ale bez orzechów i czekolady :p). Chałwa (ta na wagę) arachidowa jest najlepsza, jaką jadłam w życiu. Rozpływała się w ustach - a ta polska (zawsze i bez wyjątku sezamowa, co najwyżej z dodatkiem orzechów) rozpada się na takie wkurzające twarde drzazgi... Idealny prezent dla mnie? Kilogram chałwy arachidowej. A najlepiej dwa :D

Jeśli chodzi o chałwę, to faktycznie masz rację, że polska jest kiepska. Ale podobną konsystencję do arachidowej ma chałwa grecka, którą można nabyć w supermarketach w Polsce. Tej wschodniej w naszych sklepach raczej się nie kupi. Może kiedyś to się zmieni.

idontlikemondays
02-20-2012, 16:27
Chleb w Moskwie był okropny, ale w końcu udało mi się znaleźć godne zastępstwo: chlebek wschodniego typu, okrągły, płaski, z grubą obwódką. Nazywa się to (chyba) lawasz i smakuje naprawdę super :)
Do tego bardzo podobał mi się zwyczaj kiszenia kapusty z żurawiną. W stołówce Puszkina spróbowałam za to surówki z kiszonej kapusty - bez żurawiny, za to z pomarańczą. Dziwne, ale smaczne.
Za to wędliny, właściwie bez wyjątku, wyglądały podejrzanie i nie byłam w stanie się do nich przekonać.

Mógł to być лаваш (chociaż ten który ja jadłam bardziej przypominał naleśnik, niż chleb), ale opis trochę bardziej mi jednak pasuje do chlebka o nazwie лепёшка, który jest absolutnie boski! Och, co ja bym dała za świeży szaszłyk z lepioszką :D
Co do słodyczy: absolutnie uwielbiam syrki w czekoladzie ;) Z innych cudów wschodniej (niekoniecznie rosyjskiej, bardziej krymsko-tatarskiej) kuchni polecam wyrób o nazwie Пахлава. Cholernie słodkie i lepkie, ale jakie pyszne!
A do picia - niezastąpiony kwas :) Szkoda, że w Polsce tak ciężko dostać przyzwoity w smaku kwas!

loleczka87
03-18-2012, 22:37
Ja osobiście tęsknie za wpadaniem do Крошки-картошки na szybką przekąskę:)

Może ma ktoś jakiś fajny przepis lub pomysł na ciekawe i smaczne nadzienie???

Eleonora
04-02-2012, 20:26
w Rosji najlepsze są przekąski, tzw. smażony chleb (kiedyś robiłam go u nas a kademiku, to Polacy dziwnie się patrzyli :D), a także suszona ryba :) naprawdę jest co podać i przyrządzić na szybką rękę :)

niusza
04-03-2012, 12:50
Wiele potraw z ichniej kuchni mi smakuje, ale takie szablonowe to:
пельмени
крошка-картошка
блины
сырки
чебуреки
пирожки с начинкой
i wiele wiele innych....
Jeśli chodzi o picie to oczywiście квас najlepiej ze стаканчика kupiony у бабушки z takiej śmiesznej beczułki, piwa (jako że lubię bardzo mocne to балтика 9 z posmakiem spirytusu :) ) i wódki oczywiście, bez których obcowanie z Rosjanami się nie liczy :)

dobivati
04-03-2012, 21:34
Niewątpliwie bardzo smaczne były sucharki z Aszana, zwłaszcza o smaku czosnkowym ;)

Poza wymienianymi często do tej pory blinami itp do moich faworytów kulinarnych które często teraz sama przyrządzam w domu są leniwe gołąbki,szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Syrniki, to takie twarogowe słodkości ze zgusionką ;)

Generalnie rzecz biorąc nabiał mają super! Tylko mięso w przeraźliwych cenach!

Jeśli ktoś będzie zainteresowany przepisem na leniwe gołąbki lub syrniki mogę napisać ;)

niusza
04-04-2012, 13:09
To ja bardzo poproszę te przepisy, szczególnie na сырки ale i gołąbki brzmią ciekawie.
Z doświadczenia wiem, że ucząc kogoś danego języka, wrzucenie przepisu jest niezłym przerywnikiem, ale przerywnikiem na temat :)

jqasko
04-04-2012, 14:51
пельмени :d

saule
04-04-2012, 19:06
Robimy w domu пельмени,холодник,a na każde Świeto шубу i оливье

dobivati
04-04-2012, 22:44
To ja bardzo poproszę te przepisy, szczególnie na сырки ale i gołąbki brzmią ciekawie.
Z doświadczenia wiem, że ucząc kogoś danego języka, wrzucenie przepisu jest niezłym przerywnikiem, ale przerywnikiem na temat :)

Syrniki:
Нам понадобится:
500гр. творога
8ст.л. манной крупы
сахар (по вкусу)
вареная сгущенка
немного муки.

1. Замешиваем тесто из творога,манки и сахара;
2. мокрыми руками формируем лепешку из теста,в середину кладем начинку и закрываем сверху второй лепешкой
3. формируем руками сырник. Немного обваливаем в муке
4. и отправляем на сковородку обжариваем до румяной корочки
Приятного аппетита!!

Mogą być ze sgusionką lub bez.. coś podobnego do rosyjskiej sgusionki można kupić w biedronce;)
Podobno kiedyś mamy robiły syrniki swoim pociechom jeśli te nie chciały jeść twarogu w tradycyjnej postaci ;)

Ленивые голубцы рецепт

300-400 гр фарша свино-говяжьего
1 репчатую луковицу
1 морковь
кусочек кочанной капусты
300-400 гр риса
1 ст ложка томатной пасты
50 гр растительного масла
приправа для риса
соль по вкусу

Готовить ленивые голубцы очень быстро и очень просто: начать надо с того, что покрошить лук, морковь потереь на терку, нашинковать капусту, промыть рис и разморозить фарш.
Следующим шагом в чугунок влить растительное масло, всыпать капусту, морковь и лук и поставить на огонь. Выдерживаем до тех пор, пока капуста станет мягкой и пустит сок. Периодически помешиваем. К протушенной капусте добавляем фарш. Теперь его необходимо тщательно размять, размешав вместе с капустой до однородной массы. Разминать фарш надо сразу же, чтобы он не сварился одним куском.
К растертой и размешанной массе из фарша и капусты добавляем столовую ложку приправы для риса (она продается в пакетиках, но можно заменить на любые другие специи для капусты или для плова). Не перемешивая, всыпаем слоем промытый рис. Его можно использовать любой - круглый или длинный, прожаренный или не прожаренный, какой вы больше предпочитаете.
Вливаем разведенную в воде томатную пасту. Теперь разводим ложку томатной пасты с водой и заправляем ленивые голубцы. Солим, вливаем необходимо количество воды (лучше меньше, если выкипет, а рис окажется сырой, можно доливать порциями холодную).
Оставляем голубцы вариться на медленном огне и уже больше не перемешиваем. Если вода выкипает, а рис сырой - подливаем чашечкой. Готовность ленивых голубцов определяем по готовности риса. Выключаем огонь и только теперь перемешиваем блюдо и подаем к столу. Можно в качестве соуса использовать тот же майонез или сметану, как и к обычным голубцам.

pelka.monika@gmail.com
04-06-2012, 13:44
Czy jest w Krakowie restauracja serwująca kuchnię rosyjską?

bo wiem, że jest węgierska, włoska restauracja.

zjb
04-06-2012, 14:35
Jest w Krakowie sporo restauracji etnicznych, jeśli tak to można nazwać, w tym rosyjska Wiśniowy Sad na Grodzkiej 33. Była też Kalinka na Gertrudy, ale się zamknęła.

Z podobnych smaków jest tez Ukraiński Smak na Kanoniczej 15.

eska4444
04-06-2012, 19:06
Пирог блинчатый с черной икрой - palce lizać :)

niusza
04-10-2012, 13:44
dobivati dzięki wielkie za przepisy:)
nie omieszkam wypróbować

dragunov37
04-10-2012, 14:37
Jakby ktoś był przejazdem w Karpaczu to serdecznie polecam restaurację dedykowaną komunizmowi! Super klimat, smaczne bliny i cała reszta rosyjskiego stołu :)

zjb
04-11-2012, 00:02
Czy ktoś ma własne doświadczenia i wie, czy rzeczywiście wszyscy Rosjanie piją herbate wkładając najpierw kostke cukru do ust i 'przepijają' ? Ktoś mi to kiedyś powiedział i nie miałam okazji jeszcze sprawdzić na własnej skórze.

W Azerbejdżanie do dziś nie podają do herbaty cukru, tylko cukierki, które się popija herbatą. (Polskie cukierki owocowe świetnie się do tego nadają :). Nie wiem, czy picie ' v prikusku' to rosyjska tradycja przejęta przez kraje Wschodu, czy na odwrót - np. w krajach kultury perskiej piją herbatę podobnie.

W Afganistanie do herbaty, która jest tam niezwykle poważnie traktowana - to afgański napój narodowy - podawali słodkie cukierki zwane nukol.

zjb
04-13-2012, 21:08
Odwiedziła mnie w okolicy Świąt azersko-ukraińska para znajomych, mieszkających na co dzień na Słowacji.
I okazało się, że dopiero w Polsce odkryli żur z jajkiem i białą kiełbasą...

W związku z tym prośba: czy znacie przepisy W JĘZYKU ROSYJSKIM na żur - zaczynające się od zrobienia zakwasu z mąki - aż po dodawanie chrzanu, białej kiełbasy itd.

Zresztą zdaje się, ze białej kiełbasy w swoich krajach nie dostaną - macie jakieś pomysły, czym ją zastąpić?

Będę bardzo wdzięczny- a oni jeszcze bardziej :)

jarecki
04-13-2012, 23:13
Пельмени zdecydowanie wygrywają :)
Mogę polecić jeszcze блины, уха, оладьи i wiele, wiele innych pyszności :)

niusza
05-01-2012, 16:02
Jako, że mamy tydzień majówkowy w pełni :) polecam zrobienie domowej podróbki kroszki-kartoszki.
Oczywiście nijak się ma ona do tej z Arbatu, ale może służyć za namiastkę przywołującą wspomnienia:
Korzystając z rozpalonego grilla ( i atmosfery towarzyszącej :) ) owijamy, umyte wcześniej, dowolnie wybranej wielkości ziemniaczki (kartofle/pyry - zależy kto gdzie mieszka) w folijkę aluminiową i wrzucamy w żar grilla/ogniska czy innego piekarnika. Po upieczeniu takowej kartoszki nie pozostaje nam nic innego jak włożyć do niej dowolnie przygotowaną naczinkę. Proponuję zacząć od masełka :)
Przepis na taki farsz byłby mile widziany, więc jak ktoś ma jakiś pomysł to ja poproszę.
Choć moja rodzinka i znajomi wersją minimalistyczną są zachwyceni, polecam :D
S M A C Z N E G O !!!

zjb
05-03-2012, 00:57
Kroszka-kartoszka jest bardzo popularna w Anglii (choć tam nie wiedzą, jak się naprawdę nazywa :)

Jedzą to często z tartym serem żółtym (w różnych jego odmianach), białym serkiem kremowym ze szczypiorkiem (to chyba moja ulubiona wersja), krewetkami, boczkiem (i znowu serem tartym), tuńczykiem i kukurydzą - no i ze swoja nieśmiertelną fasolką w sosie pomidorowym (baked beans, najlepiej firmy Heinz :), którą dają nawet na grzanki, ale to już inny wątek.

Romashka
05-06-2012, 17:14
Odwiedziła mnie w okolicy Świąt azersko-ukraińska para znajomych, mieszkających na co dzień na Słowacji.
I okazało się, że dopiero w Polsce odkryli żur z jajkiem i białą kiełbasą...

W związku z tym prośba: czy znacie przepisy W JĘZYKU ROSYJSKIM na żur - zaczynające się od zrobienia zakwasu z mąki - aż po dodawanie chrzanu, białej kiełbasy itd.

Zresztą zdaje się, ze białej kiełbasy w swoich krajach nie dostaną - macie jakieś pomysły, czym ją zastąpić?

Będę bardzo wdzięczny- a oni jeszcze bardziej :)

chodzi o przepisie w języku rosyjskim czy o rosyjskiej wersji żurka? Rosyjskiej wersiji raczej nie znam (i chyba nie ma czegoś takiego), a przepis w jęzuku rosyjskim zna Google:). Masz szukać "журек".
a zamiast białej kiełbasy może sprobować купаты?

O to przykład.

Состав:

Для закваски - жура:

0,5 ст ржаной муки
1 небольшой кусочек чёрного хлеба
2 зубчика чеснока
1 лавровый листик
2-3 горошины душистого перца
2/3 ст кипятка
0,5 л холодной кипячёной воды

Для супа - журека:

1,5-2 ст закваски (жура)
2,5 л воды
2-3 моркови
2-3 картофелины
4 яйца, сваренных вкрутую
600 г копченостей (2 разных вида)
150 гр сметаны
1 ст. л. сушеного майорана
2-3 зубчика чеснока
1 ч. л. хрена (пасты)
1-2 лавровых листа
черный свежемолотый перец
соль
зелень по желанию


Приготовление закваски (жура):
В большую банку всыпать муку, залить кипятком и хорошо размешать (чтобы не было комочков). Затем постепенно влить холодную воду, постоянно помешивая. Добавить поломанный кусок хлеба, чеснок, душистый перец и лавровый лист.
Банку неплотно прикрыть крышкой или обвязать марлей.
Поставить для брожения в теплое место на 4-6 дней. Закваску перемешивать 1-2 раза каждый день.
Готовую закваску процедить через сито, перелить в чистую посуду и хранить в холодильнике.

Приготовление супа:
Картофель и морковь вымыть и очистить. Положить в кастрюлю, залить холодной водой. Отварить до готовности.
Овощи вынуть из бульона и очистить.
В овощной бульон положить копчености, довести до кипения и томить на медленном огне 40-45 минут.
Вынуть мясо из бульона. В бульон добавить закваску, лавровый лист, майоран. Посолить и поперчить по вкусу. Варить бульон на медленном огне 10 минут.
Через 10 минут влить в бульон сметану, добавить измельченный чеснок и хрен. Довести до кипения и выключить. Дать постоять 10-15 минут.
В это время порезать (довольно крупно) мясо и овощи. Яйца разрезать пополам. Зелень мелко нарезать.
В тарелки положить немного овощей и мяса. Залить все горячим бульоном, посыпать зеленью. Подавать!

zjb
05-06-2012, 21:49
Dzięki, z wyszukiwaniem w Google'u bym sobie poradził, ale z oceną jakości przepisów na żurek - to już nie za bardzo... Potrafię rozpoznać, że jeśli jest o Arkadiuszu Żurku, to nie tego szukam...

Przekażę Twój przepis i zobaczymy.
Nie wiem, czy maja купаты, to zdaje się gruziński pomysł? Jak nie, to jakieś сырые колбасы będą musiały wystarczyć.

Dzięki wielkie za pomoc.

Romashka
05-06-2012, 22:52
Proszę bardzo)
Tak, купаты to coś gruzińskiego, ale są chyba w marketach w Rosji (w Petersburgu napewno są).

saule
06-23-2012, 19:14
Droga,ale bardzo smaczna potrawa - naleśniki z kawiorem.No i ogórki małosolne:)

LadyMi
08-06-2012, 13:11
Ja namiętnie się zajadałam się na obiad пожарскими котлетами a na deser сырниками. Poza tym lubiłam chodzić do "Крошки-картошки". Podstawą dania był tam ziemniak do którego dobierało się różnego rodzaje dodatki według uznania. Ja zawsze znalazłam tam coś dla siebie i za każdym razem w innej kombinacji. Już zauważyła, że w Polsce powstały podobne restauracje, ale nie miałam okazji w nich zjeść i porównać. Aż się od tych opisów głodna zrobiłam.

lejdimasza
08-11-2012, 00:52
A ja z Rosji najlepiej wspominam buraczki ze stołówki w Bibliotece im. Lenina w Moskwie. Podane z czosnkiem, śmietaną, startym żółtym serem i pietruszką. Lody też warte spróbowania w tym kraju.:)

Katasza
08-11-2012, 22:24
Najgorsza rzecz na świecie to dla mojego podniebienia chłodnik na kwasie z ogórkami. To tak jakby piwo zmieszać z mizerią, posypać koperkiem i jeść łyżką. Bleeee :eek:

Mówisz pewnie o okroszce :) Zabawne, właśnie miałam pisać, że to dla mnie numer jeden, szczególnie w lecie - świetnie orzeźwia ;) Ja jednak mam troszkę bardziej rozbudowany przepis:

ogórki, rzodkiewka, cebula, masa szczypiorku i koperku, jajka na twardo, ziemniaki + kwas

W polskiej wersji zamiast kwasu daję gazowaną wodę mineralną i kefir. Pychotka :)

amelia
08-12-2012, 11:08
Ja dodam kilka pyszności z kuchni tatarskiej w których zakochałam się po powrocie z Krymu, a mianowicie Cziburieki z jakimkolwiek farszem, coś jakby pierogi smażone na głębokim oleju i Samsa (bułeczki z cebulą i baraniną ale można dodać tez inne rodzaje mięsa) :)

Dodatkowo pyszna i b. prosta do wykonania pasta do chleba - starty żółty ser+ majonez + czosnek

SMACZNEGO :D

Tezzo
08-12-2012, 22:16
Super! Znalazłem tu całe multum ciekawych smakołyków... Nawet człowiek pojęcia nie ma, że takie istnieją :) Niestety nie miałem jeszcze okazji spróbować настоящих rosyjskich przysmaków, ale gdy tylko będę miał okazję spróbować to na pewno nie odmówię sobie takiej przyjemności :) No i przy okazji wiem już co omijać szerokim łukiem.

Petroskoi
08-13-2012, 00:49
Сырники, калитки, варенье из морошки, :p

dorka_88
08-13-2012, 18:23
Ja kocham wszelkiego rodzaju bliny (najlepsze ze сгущенкой) , kwas, suchariki (choć to raczej zakąska pod piwo :P), ikrę z łososia, pielmieni, uwielbiam tzw. "крошка-картошка", kto był w Moskwie wie o co chodzi :)

Katasza
08-13-2012, 20:57
A kto lubi сырки? :) To było prawdziwe odkrycie w Rosji :)

annaz
08-14-2012, 21:21
Kawior z łososia i bliny - ulubione z grillowanym kurczakiem i jabłkiem z Teremoka

Beata1986
08-18-2012, 18:35
блины, пельмени, кулебяка с мясом и рисом

AnnaSi
10-29-2012, 12:15
солянка, блины, пельмени, no i oczywiście икра :) i jeszcze mało popularne u nas (choć z tego, co się ostatnio dowiedziałam, produkowane w Polsce na kaliningradzki rynek!) квашеные помидоры и яблока :)

aridana
10-29-2012, 15:15
Ja podzielę się przepisem na sałatkę "Оливье"--> http://gotovim-doma.ru/view.php?r=146-recept-Salat-Olive
SMACZNEGO :)

davedave21
10-29-2012, 23:59
uwielbiam bliny i można je względnie łatwo przyrządzić, dla zainteresowanych przepis: http://mniami.pl/przepis,6548,bliny-pszenne-z-porzeczkami.html

Alex72
10-30-2012, 10:15
Ta, chałwa rosyjska smakuje całkowicie inaczej niż u nas w Polsce. Uwielbiam kuchnie rosyjską ale u mnie w domu mamuśka miesza ja z ukraińską, kazachską i z innymi "dość egzotycznymi" :D Potrawy mam tu na co dzień jedynie za czym tęsknie to rosyjskie słodycze i może przyprawy, bo resztę można zaleźć i przygotować.:D

lena1666
10-30-2012, 21:22
Bliny na słodko wg przepisu mojej babuszki:D

mareesha
11-05-2012, 11:30
Ja uwielbiam блины,драники, пельмени, to wiadomo, ale spotkałam się w Rosji z jeszcze jedną nietypową potrawą - морская капуста, nie wiem czy to rdzennie rosyjski produkt, ale nigdzie więcej tego nie widziałam.

Galina83
11-05-2012, 13:36
Żarenaja kartoszka- to numer jeden,uwielbiam te chrupiące,smażone ziemniaki, a do tego kefirek:) . Na Ukrainie również bardzo popularne.

katarzyna1987
11-05-2012, 15:08
Z kuchni rosyjskiej to uwielbiam oczywiście pielmieni i bliny

katarzyna1987
11-12-2012, 01:17
Czy spotkaliście się podczas pobytu w Rosji z możliwością skosztowania czegoś niezwykłego bądź dziwnego?. Mi w pamięć zapadła suszona ryba, pakowana w foliową torebkę i podawana jako zagryzka do piwa:)

AnnaSi
11-12-2012, 02:09
Tak tak, suszona ryba to klasyk.
Mnie zaskoczyły kiszone pomidory i jabłka. Niestety, po spróbowaniu mój entuzjazm zmalał, nie zasmakowały mi te rosyjskie rarytasy :D

lymha
11-17-2012, 20:45
Bardzo przypadła mi do gustu kroszka-kartoszka! Niby zwykły pieczony ziemniak z masłem i skwarkami, a naprawdę dobry :D

dżaw
11-17-2012, 23:22
Nie wiedziałam, że kiszone pomidory to przysmak rosyjski, u mnie w domu też się je jada:P

sawcz27
11-18-2012, 20:39
пельмени i strogonow :)

ros87
11-18-2012, 20:42
co do pomidorów to u mnie w domu jada się je właśnie w tej postaci. (poza mną) ;)
z kuchni rosyjskiej poleciłabym krusztadki.
link to przepisu http://www.gotujmy.pl/krusztadki-rosyjskie2,przepisy,153812.html

Kiniaczek
11-26-2012, 00:30
Polecam чебуреки , takie bułeczki z różnymi nadzieniami (mięsne,serowe, z kapustą itd) smażone na głębokim oleju. Można je kupić w kioskach z jedzonkiem blisko metra i na ulicy:D

Alex72
11-26-2012, 00:31
Polecam чебуреки , takie bułeczki z różnymi nadzieniami (mięsne,serowe, z kapustą itd) smażone na głębokim oleju. Można je kupić w kioskach z jedzonkiem blisko metra i na ulicy:D

Można je także szybko i łatwo przygotować w domu. Sama robię i polecam, palce lizac. ;)

EwelinaPtak
12-08-2012, 18:01
Jak ktoś jest smakoszem chałwy, myślę, że ta kupiona w Rosji (nie wiem gdzie jest produkowana) bardzo mu posmakuje. Dla mnie pycha:)

Zgadzam się, chałwa najlepsza na świecie. Przede wszystkim można kupować na kilogramy w każdym sklepie: sezamowa, słonecznikowa, czekoladowa...

A jeśli chodzi o potrawy, to smakuje mi najbardziej: soljanka, barszcz ukraiński, kwas, mors, ciebureki, pelmeni, vareniki, bliny.

EwelinaPtak
12-08-2012, 18:11
манты, a co to takiego? :)

goreckakara
12-09-2012, 21:31
Prawdziwe rosyjskie bliny z kawiorem lub kwaśną śmietaną i pielmieni, hmmm pychotka!

NATALIAKAMA
12-10-2012, 09:28
Zdecydowanie ,кто не попробовал пельмени ,чебуреков, окрошки летом, ухи, блинчиков, не угостили его чаем с молоком или сливками, бутерброду с красной икрой, селедка под шубой, щи, обязательно пусть попробует .:D

agafia
12-27-2012, 21:38
bliny z ikrą i śmietaną! tylko, że taką prawdziwą ikrą, a nie podróbą za 30 rubli ;)

vzheshch
12-27-2012, 21:48
Pelmieni i sałatka "Oliwje" to zdecydowanie nr 1 dla mnie:))

akeja
12-31-2012, 14:49
W moim domu królują dania łączone z wpływami kuchni rosyjskiej i litewskiej. Moje ulubione potrawy to wszelkie dania ziemniaczane, tj. pyzy z mięsem, babka ziemniaczana, pierogi. A niedziela przez wiele lat zaczynała się od blinów. Je też lubię:)

suzannah
02-09-2013, 15:13
Ja zajadałam się kiedyś blinami na słodko, gdy odwiedziła mnie dziewczyna z wymiany uczniowskiej. Oczywiści można je jeść praktycznie ze wszyskim z sosem pomidorowym, z rybą, mięsem, śmietaną.

Enide
02-11-2013, 02:58
Pielmieni - niby nic specjalnego, ale strasznie za nimi tęsknię. Najlepsze były "Irkuckie". :D

martaw33
06-16-2013, 12:53
Ostatnio będąc w Kaliningradzie miałam okazję spróbować rosyjskich блинов. I muszę przyznać, że troszkę się rozczarowałam spodziewając się czegoś więcej niż zwykłego naleśnika. Nie wiem, być może nie trafiłam w dobre miejsce, a może po prostu bliny to właśnie nic szczególnego.

milenakuropatwa
07-11-2013, 19:26
Przede wszystkim czeburieki :) Są najlepsze :)

marti1604
09-09-2013, 02:01
Kuchnia rosyjska...mmm.. pyszna, syta... Poniżej link do przepisu na tradycyjnie rosyjskie bliny.
http://delo-vcusa.ru/recepti/zakuski-i-salati/blinyi-na-moloke-osnovnoy-retsept/

K.Przybyś
09-09-2013, 18:34
To ja dorzucę kilka słów o książkach kucharskich. Ponad rok temu trafiła do mnie "Rosyjska kuchnia" (red.Inna Łukasik) i muszę przyznać, że jest to książka dla wprawionych w swym dziele kucharzy. Nie znajdziecie tu wszystkiego krok po kroku, niektóre proporcje podawane są "na oko", więc jest to pozycja dla zaawansowanych.

Adriannna666
09-09-2013, 21:01
ja polecam obejrzeć sobie Кухню батюшки Гермогена :D

jelena.agiejewa@gmail.com
11-19-2013, 07:50
Polecam: http://www.russianfood.com/recipes/bytype/?fid=103 ;)

emmsienk
11-23-2013, 15:40
a ja wszystkim POLECAM poszperać i dowiedzieć się, czym zakąszają Rosjanie przy piciu alkoholu. :P
Okropności! suszone ryby, kalmary, ale kto wie, może komuś przypadnie do gustu :)

ineszka89
11-23-2013, 23:06
a ja wszystkim POLECAM poszperać i dowiedzieć się, czym zakąszają Rosjanie przy piciu alkoholu. :P
Okropności! suszone ryby, kalmary, ale kto wie, może komuś przypadnie do gustu :)

To mi przypomina jak jakiś czas temu oglądałam na YouTube program pt. "Jak się pije w Rosji" i też ciekawe rzeczy tam były w tym temacie. Chociaż nie wiem czy można brać całkiem na poważnie to co tam było pokazane, np. zakąszanie rękawem :P

Ale żeby nie schodzić zbytnio z tematu ja zawsze chciałam spróbować "śledzia pod pierzynką" wg rosyjskiego przepisu :)

kalaallit
11-24-2013, 02:08
a ja wszystkim POLECAM poszperać i dowiedzieć się, czym zakąszają Rosjanie przy piciu alkoholu. :P
Okropności! suszone ryby, kalmary, ale kto wie, może komuś przypadnie do gustu :)

Suszone ryby bardzo smaczne sa :) taka zdrowsza alternatywa dla czipsow, nie tylko przy piciu alkoholu. Tylko zuc trzeba mocno :)

adrbr
11-24-2013, 12:40
Ale żeby nie schodzić zbytnio z tematu ja zawsze chciałam spróbować "śledzia pod pierzynką" wg rosyjskiego przepisu :)

Ja próbowałam, ale niestety nie przypadł mi do gustu, ale to pewnie dlatego, że nie cierpię buraków ;-) no i jednak były robione przez Polkę, więc może czegoś zabrakło :P

tlumacz82
11-24-2013, 21:23
Suszone ryby bardzo smaczne sa :) taka zdrowsza alternatywa dla czipsow, nie tylko przy piciu alkoholu. Tylko zuc trzeba mocno :)

Wiem z autopsji, że taka suszona ryba "tarańka" jest najlepsza do piwa. Tej dużej ilości soli nie odczuwa się w połączeniu z piwem. Ponoć przy oglądaniu meczów nie ma lepszej przykąski:p

tlumacz82
11-24-2013, 21:32
Ja próbowałam, ale niestety nie przypadł mi do gustu, ale to pewnie dlatego, że nie cierpię buraków ;-) no i jednak były robione przez Polkę, więc może czegoś zabrakło :P

Moim zdaniem, "шуба" czyli "śledź pod pierzynką" jest bardzo dobrą sałatką, ale zależy kto jaki ma przepis i co kto lubi. Z kolei polecam pierogi z mięsem (surowym:p) tzw "пельмени. W Rosji najczęściej podawane są z octem i czarnym pieprzem mielonym:D

Dyta
11-24-2013, 22:36
A czy możecie polecić jakieś dobre restauracje z kuchnią rosyjską w Polsce?

adrbr
11-25-2013, 09:01
"Wiśniowy Sad" w Krakowie . Jadłam tam tylko raz (pierogi w śmietanie, bardzo dobre), ale mogę powiedzieć, że klimat jest wspaniały. Piękny wystrój, miła obsługa i język rosyjski dobiegający z zaplecza ;-) myślę, że jest warta polecenia.

michalinagrzeda
11-26-2013, 11:33
A może zna ktoś dobrą, rosyjską restaurację w Warszawie? Uwielbiam rosyjską kuchnię, kiedyś w Gdańsku trafilam na cudowne miejsce a nie wiem jak sytuacja przedstawia się w stolicy. Widziałam np. sieć Babooshka, warto próbować czy raczej nie? Mam uprzedzenie do sieciówek.. Może jakies bardziej niszowe miejsca? :)

Dyta
12-02-2013, 17:29
A może zna ktoś dobrą, rosyjską restaurację w Warszawie? Uwielbiam rosyjską kuchnię, kiedyś w Gdańsku trafilam na cudowne miejsce a nie wiem jak sytuacja przedstawia się w stolicy. Widziałam np. sieć Babooshka, warto próbować czy raczej nie? Mam uprzedzenie do sieciówek.. Może jakies bardziej niszowe miejsca? :)

A gdzie to było w Gdańsku? Na ul. Dłuugiej?

emmsienk
12-04-2013, 13:37
Ale żeby nie schodzić zbytnio z tematu ja zawsze chciałam spróbować "śledzia pod pierzynką" wg rosyjskiego przepisu :)

warto... mmm pychota :)

niedługo będę w Krakowie, to z pewnością zawitam w Wiśniowym sadzie. dzięki za info ;)

mrozza
12-09-2013, 20:46
Przedwczoraj kupiłam na ryneczku na tallińskim blokowisku genialny sosik do chleba i ciepłych potraw -> хреновина! tu omówienie z wikipedii: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D 0%B0 generalnie pyszny, domowo ostrości :D
zabawne, bo kobieta, która sprzedawała (i zapewne, sama produkowała), powiedziała, że to adżika - bardzo smaczny kaukaski sosik (pomijam fakt, że z tą nazwą zaznajomiła mnie przyjaciółka, bo ja osobiście usłyszałam: Tadżyk - i uznałam, ze lepiej nie pytać ponownie....). Ponoć w adżyce nie powinno być chrzanu.

ineszka89
12-13-2013, 01:05
Przypomniałam sobie jeszcze o kwasie chlebowym! Warto byłoby kiedyś spróbować... :) Rosjanie mają do niego taki sentyment, że widziałam kiedyś reklamę próbującą powstrzymać ekspansję Coca Coli w imię kwasu chlebowego :D

adrbr
12-15-2013, 12:43
Podobno głównym konkurentem Coca-Coli był właśnie kwas chlebowy - słyszałam taką ciekawostkę na zajęciach ;-)

ZygierK
12-15-2013, 18:28
Jeżeli chodzi o Warszawę to polecam "Bistro Babooshka" ( znajduję się w dwóch punktach: ul. Grójecka 18/20, ul. Oboźna 9, lok. 102). Jedzenie pyszne i ceny przystępne ;)

biaj
01-10-2014, 17:48
блины с вареной сгущенкой - pyszota!
сгущенка to dla mnie największe odkrycie przywiezione z Rosji :)

magdazbara
02-02-2014, 00:25
Kuchnia rosyjska to majstersztyk! Już na myśl o (tak często wymienianych) "пиельмени" cieknie ślinka. :D Zupa rybna, bliny, manty, cziebureki to potrawy, z którymi rozstać było mi się bardzo ciężko. Ostatnio, ku mojej wielkiej radości, jadłam w Polsce белаши - pączki z nadzieniem mięsnym (podobnym do pielmieni). Pychota! :p

olyapodolyan
02-02-2014, 21:35
Pelmieni sa najleprze :)
Barszcz oni tez bardzo smacznie gotuja :) Troche po innemu jak Ukraincy, wiecej czosnku

juki
02-09-2014, 19:34
Ja ostatnio jadłam prawdziwe pielmieni i jestem zachwycona! Bardzo lubię też борщ, щи, сушки, пряники, зефиры и сухарики к пиву

Micu
02-10-2014, 12:56
Daniem, które zapadło mi w pamięci podczas pobytu na Ukrainie, były манты. Niebo w gębie! Zdecydowanie obowiązkowa pozycja ze wschodniego menu:)

kasiarzynka44
02-10-2014, 15:57
przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia Czeburieki ;)

matrioszka24
02-15-2014, 21:51
Ja swojego tygodniowego pobytu w Zatoce (Ukraina) jeśli chodzi o jedzenie nie wspominam dość dobrze, na stołówce praktycznie parówka i kasza, albo zupa mleczna...ale za to otworzona jest fajna restauracja w Rzeszowie "Matryoshka" i tam można naprawdę smacznie zjeść, ja osobiście polecam Naleśniki po ukraińsku z serem, boczkiem, sosem pieczarkowym i śmietaną... mniam :)

mrslacrimosa
02-16-2014, 01:17
Ja bedac 2 tygodnie na Ukrainie zakochalam sie w smaku ukrainskiego barszczu (warto zaznaczyc, ze przedtem nie tolerowalam barszczu ;) z pampuszkami (malymi drozdzowymi buleczkami) pychota! objadalam sie nim prawie codziennie ;p No I warto wspomniec o pierogach podawanych z kwasna smietanka, polecam! :)

ciola88
02-16-2014, 23:04
Zagadzam sie z wiekoszcia, niech zyja пельмени !!

kasiarzynka44
02-17-2014, 21:00
Hej! Inspiruje mnie kuchnia rosyjska, znacie jakieś łatwe przepisy na coś pysznego i w dodatku rosyjskiego?:)

mrslacrimosa
02-17-2014, 22:57
Po pierwsze- pielmieni, czyli rosyjskie pierozki, po drugie- barszcz, co prawda nie rosyjski, bo ukrainski, ale zachowany w klimacie wschodnich potraw :) po trzecie- bliny. W necie jest sporo przepisow na te potrawy:)

kasiarzynka44
02-20-2014, 09:36
Ostatnio robiłam сырники, co dziwne nawet mi wyszły :)

juki
02-23-2014, 05:18
jestem największą fanką pielmieni i gorąco zachęcam do spróbowania chociaż raz. ja tradycyjnie gotowane ze śmietaną, ale słyszałam, że w niektórych rejonach je się smażone, a w jeszcze innych zamiast ze śmietaną to z octem i pieprzem.
z rosyjskich przysmaków polecam suszone rybki (bardziej kupić niż zrobić, ale nic nie stoi na przeszkodzie. no chyba, że wrażliwe powonienie. ;-)) i jeszcze zupy np. solankę. Na solankę bez problemu można znaleźć porządny przepis w internecie.

matrioszka24
02-23-2014, 13:50
Polecam lubiane chyba przez wszystkich bliny :)


SKŁADNIKI:

2 jaja
150 g mąki gryczanej
150 g mąki pszennej
20 g drożdży
300 ml letniego mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jaja rozdzielić na żółtka i białka. Mąki połączyć. Drożdże rozpuścić w mleku. Masło rozpuścić, połączyś z mlekiem, mąką, solą, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 15 min. Białka ubić na sztywno połączyć z resztą ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką ciasto kupkami po czym lekko wygładzić łyżką. Piec po obu stronach na złoto. Bliny można podawać z plastrami wędzonego łososia, kawiorem oraz kwaśną śmietaną ale również na słodko np. z marmoladą.


Smacznego :)

kasiarzynka44
02-24-2014, 18:04
Co prawda będąc w Kalininradzie nie miałam szczęścia do zjedzenia pysznych blinów bo miałam zawsze pecha, albo mi się przyklejały do folii albo nadzienie wcale nie słakowało... ale dzięki bardzo za przepis :) napewno zrobię!:)

Ksenia2144
02-24-2014, 22:26
Od razu naszła mnie ochota na coś dobrego i w dodatku widzę, że jest przepis na bliny, które kiedyś jadłam.

viktorh
03-02-2014, 17:38
Polecam rybną zupę "Ucha" szczególnie dobrze smakuję przygotowywana np nad jeziorem ze świeżych ryb.
Przykładowy przepis:

UCHA RYBACKA (ZUPA RYBNA) - składniki:
1 kg małych ryb (płoci / okoni / karasi)
1-1.5 kg świeżych filetów z dużych ryb (karpia / szczupaka / lina)
1 pęczek włoszczyzny
2-3 cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
po 1 łyżce posiekanej natki i koperku
1/2 cytryny
sól
pieprz
UCHA RYBACKA (ZUPA RYBNA) - sposób przygotowania:
Drobne ryby oczyść i umyj. Włoszczyznę obierz i umyj, cebule obierz. Włóż do garnka razem z rybkami, wlej 2 litry wody. Dodaj przyprawy korzenne, gotuj 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Filety podziel na porcje (usuń ości), włóż do odcedzonego wywaru. Gotuj 15 minut, wlej wino, dodaj zieleninę i cytrynę pokrojoną w półplasterki. Przypraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z pieczywem. Ucha najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.

inna2107
03-03-2014, 15:13
Moje ulubione to Селедка под шубой- przepisów dostępnych również dużo ( śledź pod pierzynką)

inna2107
03-03-2014, 15:43
Ach, no i wspomniane bliny, to kojarzą mi się przede wszystkim z blinami ze startymi ziemniakami ( i nie są to zwykłe placki ziemniaczane :))- takie jadałam podawane albo ze śmietaną, albo z masłem.

Tetiana
03-03-2014, 16:30
Sałatka «Мимоза» – jedna z ulubionych sałatek byłego związku radzieckiego.
Składniki:
jajka ugotowane– 6 szt
ziemniaki gotowane w mundurkach – 4 szt
marchewka gotowana w mundurkach – 2 szt
cebula – 1 szt
ser żółty tarty – 50 g
makrela wędzona — 1 szt.
majonez i sól
Ziemniaki, jajka (białka osobno od żółtek), marchewkę trzemy na tarkę na grube oczka, cebulę kroimy w kostkę, najlepiej ją sparzyć wrzątkiem, żeby miała delikatniejszy smak. Rybę należy obrać, powybierać ości, mięso rozdrobnić widelcem. Wszystkie składniki należy układać następującymi warstwami, każdą smarując warstwą majonezu:
tarte ziemniaki lekko osolone
cebula
tarty ser
ryba
tarte białka
tarta marchewka z odrobiną soli
tarte żółtka - ostatniej warstwy nie smarujemy majonezem

smacznego! :)

natalia5775
03-03-2014, 16:47
Z rosyjskich dań polecam pielmieni - coś pysznego :)

kulparkiv
03-03-2014, 18:32
Pelmeni, to, podobno, nie rosyjskie, zaś komiackie oraz komiacko-permiackie danie.
Z tego co wiem o kuchni Federacji Rosyjskiej, chętnie spróbowałbym okroszkę oraz soliankę.
Nie spróbowałem jeszcze żadnego z tych dwóch dań, mam nadzieję że zdarzy się taka możliwość.

izabela888
03-17-2014, 15:25
Składniki: 250 g mąki pszennej, 300 g mięsa, (wieprzowe i baranina w równych proporcjach), duża cebula, 1 kostka bulionowa, 4 łyżki śmietany lub 50 g masła, sól, pieprz.

1.Mięso oraz cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa, skropić bulionem (1 kostka/pół szklanki wody), dodać szczyptę soli, obficie przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać.
2.Wyrobić gładkie ciasto z mąki, wody i szczypty soli (im cieplejsza woda tym bardziej miękkie wyjdzie ciasto).
3.Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawać krążki kieliszkiem do wina.
4.Nakładać na każdy krążek łyżeczkę nadzienia i dobrze zalepiać brzegi.
5.Gotować 5 min. w lekko osolonej wodzie.
6.Wyjąc łyżką cedzakową i podawać polane śmietaną lub stopionym masłem (Pielmieni ze stopionym masłem można udekorować posiekaną natką pietruszki).

izabela888
03-30-2014, 17:09
A czy możecie polecić jakieś dobre restauracje z kuchnią rosyjską w Polsce?

Restauracja "Kuchnia Rosyjska" Gdańsk ul.Długi Targ 11
http://www.kuchnia-rosyjska.aleks.pl/

nadia83
04-09-2014, 21:58
Jeśli chodzi o kuchnię rosyjską to w Polsce kojarzymy zazwyczaj kilka potraw które są dla nas wspólne, czego doskonałym przykładem mogą być chociażby pierogi, ale w rzeczywistości kuchnia ta posiada wiele unikalnych i charakterystycznych tylko dla siebie dań. Świetnym przykładem jest tutaj znany i ceniony właściwie na całym świecie strogonow. Kuchnia rosyjska oferuje nam także szeroki wybór zup takich jak chociażby podawana na zimno okroszka (окрошка), przygotowywana z warzyw szczi (щи) czy gęsta solanka. Ponadto jednym z prawdopodobnie najbardziej znanych na świecie składników kuchni rosyjskiej jest kawior, który poławiany jest na ogromną skalę w rejonie Morza Kaspijskiego.

mide
04-09-2014, 23:53
To ja jeszcze dodam paschę wielkanocną, bo zbliża się Wielkanoc (w tym roku prawosławna Wielkanoc zbiegła się w czasie z katolicką). Pascha wielkanocna symbolizuje dobrobyt, a w składzie ma same pyszności :)
Tu jest sprawdzony przepis: http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia-i-przepisy/pascha-wielkanocna-czy-wiesz-co-to-jest,17_37634.html

Ciam
04-10-2014, 15:02
Będąc w Rosji żywiłam się warenikami (mniam!) i próbowałam uchy - zupy rybnej (nie wygląda dobrze, ale smakuje wyśmienicie). Niestety moje próby wykonania tych dań spełzły na niczym :/ Polecicie jakąś dobrą restaurację na śląsku?

Tetiana
04-10-2014, 15:47
polecam stronę internetową http://www.gastronom.ru
a poniżej link na pashę, czyli jak najbardziej aktualne przed świętami tematy
http://www.gastronom.ru/recipe/12897/tvorozhnaya-pasha

viktorh
04-14-2014, 11:20
Jadłem świetne danie syberyjskiej kuchni: pozy (danie podobne do rosyjskich mant).

UrszulaL
01-08-2017, 23:27
Pielmieni i wareniki to zdecydowanie mój numer jeden! Będąc w Moskwie miałam też okazję skosztować pysznego (i tłustego ;)) cujwanu (kuchnia mongolska). Długo czekałam też, aby spróbować kroszki kartoszki. Niestety natrafiłam na kiepski punkt gastronomiczny i byłam bardzo rozczarowana.

kloss
01-08-2017, 23:55
Polecam rybną zupę "Ucha" szczególnie dobrze smakuję przygotowywana np nad jeziorem ze świeżych ryb.
Przykładowy przepis:

UCHA RYBACKA (ZUPA RYBNA) - składniki:
1 kg małych ryb (płoci / okoni / karasi)
1-1.5 kg świeżych filetów z dużych ryb (karpia / szczupaka / lina)
1 pęczek włoszczyzny
2-3 cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
po 1 łyżce posiekanej natki i koperku
1/2 cytryny
sól
pieprz
UCHA RYBACKA (ZUPA RYBNA) - sposób przygotowania:
Drobne ryby oczyść i umyj. Włoszczyznę obierz i umyj, cebule obierz. Włóż do garnka razem z rybkami, wlej 2 litry wody. Dodaj przyprawy korzenne, gotuj 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Filety podziel na porcje (usuń ości), włóż do odcedzonego wywaru. Gotuj 15 minut, wlej wino, dodaj zieleninę i cytrynę pokrojoną w półplasterki. Przypraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z pieczywem. Ucha najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.


Ucha i zupa rybna to nie to samo, każdy Rosjanin to powie:)))
Jeżeli jest 100 gram, to jest to ucha, a jak wódki brak to tylko zupa rybna;)

Prazubr
03-24-2017, 00:34
Lubię pielmieni, szkoda że w Polsce trudno je dostać.

pkubica
03-24-2017, 11:26
Podawana na zimno Okroszka. Uwielbiam i polecam :)