PDA

View Full Version : poprawność tekstu

motorek
10-03-2009, 18:46
Proszę o sprawdzenie poprawności tego tekstu pod względem gramatycznym. Bardzo jestem niepewny co do interpunkcji.

W związku z decyzją o skreśleniu z listy studentów z powodu nieuzyskania zaliczenia semestru w określonym terminie, uprzejmie proszę o ponowne wpisanie mnie na listę studentów i rejestrację na sem. drugi.

Ponieważ cykl zajęć dydaktycznych na Politechnice Wrocławskiej, na kierunku fizyka techniczna, w semestrze letnim roku ak. 2009/2010, rozpoczął się później niż miało to nastąpić, a także informację o przyjęciu mnie powziąłem w trakcie semestru, studia rozpocząłem na Uniwersytecie Warszawskim. Pierwszy semestr zaliczyłem na Uniwersytecie Warszawskim studiując na kierunku fizyka techniczna. W załączeniu przedkładam kserokopie indeksu potwierdzające fakt uzyskania zaliczenia semestru. W związku z powyższym, proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.

mala_z_Aarhus
10-03-2009, 22:40
Przepraszam, ale uwazam, ze podany fragment jest nieudany pod wzgledem stylistycznym.
Pismo do rektora, ew. do dziekana nie powinno zawierac skladni, ani skladni charakterystycznej dla mowy potocznej.

motorek
10-04-2009, 09:37
No to proszę mi powiedzieć co poprawić. Ewentualnie zakreślić, które zdania nie podobają się.

mala_z_Aarhus
10-04-2009, 10:02
W związku z decyzją o skreśleniu z listy studentów z powodu nieuzyskania zaliczenia semestru w określonym terminie, uprzejmie proszę o ponowne wpisanie mnie na listę studentów i rejestrację na sem. drugi.

Ponieważ cykl zajęć dydaktycznych na Politechnice Wrocławskiej, na kierunku fizyka techniczna, w semestrze letnim roku ak. 2009/2010, rozpoczął się później niż miało to nastąpić, a także informację o przyjęciu mnie powziąłem w trakcie semestru, studia rozpocząłem na Uniwersytecie Warszawskim. Pierwszy semestr zaliczyłem na Uniwersytecie Warszawskim studiując na kierunku fizyka techniczna. W załączeniu przedkładam kserokopie indeksu (jakiej uczelni?) potwierdzające fakt uzyskania zaliczenia semestru. W związku z powyższym, proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby

motorek
10-04-2009, 10:20
Jak dla mnie wcześniejsza składnia nie była charakterystyczna dla mowy potocznej, no ale to tylko moje przekonanie. Czy we wcześniejszyminterpunkcja była ok?

Ok, to może tak będzie lepiej

Zajęcia dydaktyczne na Politechnice Wrocławskiej, w semestrze letnim roku ak. 2009/2010,rozpoczęły się późiej niż miało to nastąpić. Studia rozpocząłem na Uniwersytecie Warszawskim. W trakcie semestru dowiedziałem się, że zostałem przyjęty. Pierwszy semestr zaliczyłem na Uniwersytecie Warszawskim studiując na kierunku fizyka techniczna. W załączeniu przedkładam kserokopie indeksu z Uniwersytetu Warszawskiego z zaliczonym pierwszym semestrem. Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.

mala_z_Aarhus
10-04-2009, 16:41
Zajęcia dydaktyczne na Politechnice Wrocławskiej (na kierunku, wydziale), w semestrze letnim roku ak. 2009/2010,rozpoczęły się późiej niż bylo to zaplanowane. Dlatego studia na kierunku, wydziale rozpocząłem na Uniwersytecie Warszawskim. W trakcie semestru zimowego (jak przypuszczam?) dowiedziałem się(brzmi potocznie, zostalem listownie (?) poinformowany), że zostałem przyjęty/wpisany na liste studentow kierunek, wydzial PWr.
Pierwszy semestr fizyki technicznej zaliczylem ze srednią (z pracy w dziekanacie, wiem, ze zwraca sie na to uwage) na Wydziale X na UW. Dolaczam/ przedkladam kserokopie indeksu z Uniwersytetu Warszawskiego. Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby( mam nadzieje, ze tam cos jeszcze jest dopisane).