View Full Version : Zaleganie z płatnościami za tłumaczenia
Witam,
Robiłam ostatnio tłumaczenie serialu dla firmy Eurocom. Pracę oddałam w terminie, nie było żadnych zastrzeżeń co do jej jakości. Niestety, na pieniądze czekam ponad dwa miesiące. Powody opóźnienia to cała lista "opowieści z mchu i paproci". Ciekawa jestem czy ktoś z Was miał już do czynienia z tą firmą i jak wyglądała kwestia płatności.
Nie miałem okazji współpracować z biurem Eurocom, ale podobną przygodę miałem z innym biurem tłumaczeń. Jeżeli biuro nie uzgodniło z Tobą wydłużonego terminu płatności oraz nie zgłosiło zastrzeżeń co do jakości otrzymanego przekładu, nieuzasadniona jest zwłoka w wypłacie wynagrodzenia. Jeżeli nie reagują na Twoje wezwania do zapłaty i nie kwapią się do załatwienia sprawy polubownie, jedyną rzeczą jaka przychodzi mi do głowy to wystąpienie na drogę prawną. Jeżeli podpisałaś umowę na wykonanie tego tłumaczenia to sprawa jest przesądzona. Poza tym, dobrym pomysłem jest opisanie przypadku na wszystkich możliwych forach tłumaczy, co pomoże innym ustrzec się w przyszłości podobnych sytuacji.
Na szczęście dostałam w końcu przelew, dwa i pół miesiąca po terminie. Oczywiście nie było mowy o żadnych przedłużonych terminach płatności. Eurocom tłumaczył się, że pierwszy raz doszło w ich firmie do takiej sytuacji, w co nie wierzę. Nie polecam tej firmy nikomu, ale i tak wiem, że wiele osób jeszcze się na nich oszuka.A jeśli chodzi o ich profesjonalizm, to dodam tylko, że nie raczyli mnie poinformować o terminie nagrań, ani na nie zaprosić, chociaż chciałam nadzorować nagranie za darmo.
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.