View Full Version : Seria IN USE Cambridge
caboolaq
08-13-2011, 19:59
Osobiście przepadam za tymi książkami. Te poświęcone słownictwu poszerzają je w genialny sposób. Te gramatyczne świetnie porządkują gramatykę. To moi najlepsi przyjaciele;).
Jakie macie doświadczenia z tymi książkami? Dla tłumaczy szczególnie zasadne jest przerobienie książek zorientowanych na słownictwo z konkretnego obszaru, np. IT, czy angielski prawniczy.
Ja też korzystałam z tych książek i polecam. Ostatnia jakiej używałam to 'academic vocabulary in use' i polecam przy pisaniu prac naukowych po angielsku. Obecnie rozważam kupno książki z tej serii do nauki business english. Czy ktoś korzystał i może polecić?
Mam sentyment do niebieskiego Murphy'ego. Ta książka dawno temu dała mi solidne podstawy. Podobają mi się też serie Professional English in Use. Natomiast nie przepadam za zwykłymi Vocabulary in Use, szczególnie Advanced. Wszystko zależy do jakich celów je użyjemy. Czasami wykorzystuję je jako pomoc dydaktyczną na zajęciach z dziecmi (Basic, Elementary), choć nigdy na nich nie bazuję.
Ja, przeciwnie dosyć często wykorzystuję Voc In Use na zajęciach. Sama się z nich uczyłam.
Hello,
Ja również lubię English Grammar in Use niebieską i czerwoną, sama się z nich uczyłam w liceum a teraz to ja z nich uczę. Professional English in Use to bardzo dobra seria. Nie przypadła mi jednak do gustu Advanced Grammar in Use, wydaje mi się, że nie tłumaczy gramatyki tak dobrze jak wcześniejsze części, zwłaszcza przedstawienie czasów gramatycznych jest chyba bardziej zawiłe.
MagdaKobylska
09-11-2011, 09:40
Ja również zgadzam się z poprzedniczką, że seria Professional in Use jest bardzo dobra. Sama korzystałam z serii Professional English in Use FINANCE i z LAW. Naprawdę polecam tym, którzy chcą utrwalić słownictwo techniczne z tych 2 zakresów. Po każdym dziale jest seria kilku zadań, które utrwalają poznane słownictwo. Poza Professional English in Use posiadam również całą serię Grammar In Use oraz Vocabulary in Use, do tego drugiego przydatne jest zakupić odrębną książeczkę Test your English Vocabulary. A na koniec dla tych, którzy chcą utrwalić trudne często Phrasal Verbs proponuję Phrasal Verbs in Use, ja mam poziom Advanced, ale chyba są również inne poziomy.
ebuczynska
09-11-2011, 09:43
Te książki są świetne! Nie tylko potrafią wzbogacić słownictwo ogólne, ale też w przypadku serii business English itp. świetnie wzbogacają słownictwo specjalistyczne. Bardzo dobra baza do tłumaczenia tego typu tekstów. Wielokrotnie korzystałam z tych książek i jestem z nich ogromnie zadowolona. Polecam wszystkim.
MagdaKobylska
09-11-2011, 10:00
Osobiście przepadam za tymi książkami. Te poświęcone słownictwu poszerzają je w genialny sposób. Te gramatyczne świetnie porządkują gramatykę. To moi najlepsi przyjaciele;).
Jakie macie doświadczenia z tymi książkami? Dla tłumaczy szczególnie zasadne jest przerobienie książek zorientowanych na słownictwo z konkretnego obszaru, np. IT, czy angielski prawniczy.
Jak już pisałam wcześniej, ja bardzo polecam Professional English in Use FINANCE. Byłam zaskoczona jak wiele specjalistycznych pojęć jest w tej małej książeczce:))) Ja akurat wykorzystywałam ją jaką świetną pozycje w nauce innych, ale polecam ją przede wszystkim tym którzy w pracy / w tłumaczeniach mają do czynienia z finansami, książka nie tylko utrwala słownictwo angielskie ale i podstawową wiedzę z terminologii finansowej:)
Ja, przeciwnie dosyć często wykorzystuję Voc In Use na zajęciach. Sama się z nich uczyłam.
Niestety moim zdaniem te do vocabulary są trochę zbyt nudne, żeby je robić często na zajęciach. Są stosunkowo mało interaktywne i raczej się nadają na uzupełnienie czegoś/pracę domową, niż materiałtraktowany jako jeden z podstawowych.
Za to serie dotyczące jezyka profesjonalnego są niezastąpione, bo mało który podręcznik ma takie słonictwo, więc im akurat wybaczam tę małą interaktywność ;) Głównie jednak z braku (gdzieniegdzie) lepszych alternatyw.
apprentice
09-27-2011, 20:04
Podobnie jak moi przedmówcy bardzo sobie cenię całą serię IN USE, a w szczególności English Collocations in Use, Business Vocabulary in Use oraz English Idioms in Use. Mam też duży sentyment do English Pronunciation in Use Marka Hancocka - podręcznik służył mi dzielnie na zajęciach z fonetyki :)
shama1985
09-27-2011, 21:59
Książki są naprawdę genialne. Jeśli ktoś ma listę wszystkich pozycji to poproszę, chciałabym zebrać cała kolekcję, bo warto.
Obecnie rozważam kupno książki z tej serii do nauki business english. Czy ktoś korzystał i może polecić?
Mam Business Vocabulary in Use i polecam szczególnie ze względu na kolokacje. Zresztą Collocations in Use też jest godne polecenia.
Ktoś tu zarzucał tym wydawnictwom, że są nudne. Mnie się wydaje, że to są typowe książki do samodzielnej nauki, chociaż zdarza mi się wykorzystywać je podczas lekcji.
Bardzo często pracuję z tymi podręcznikami. Według mnie nie są nudne, lecz "usystematyzowane", co bardzo mi się podoba. Korzystałam z wielu, w czasie pisania pracy magisterskiej bardzo przydał się podręcznik "Academic Vocabulary in Use".
bartek_t
09-29-2011, 19:49
Moim zdaniem te książki nadają się świetnie do self-study. Jednakże jako materiał dydaktyczny nie zawsze spełnią swoje zadanie - jak już ktoś wspomniał, są one zbyt szablonowe, co może, w zależności od ucznia, być sporym problemem.
Ja bardzo często korzystam z Grammar in Use czerwonej i niebieskiej podczas lekcji. Jeżeli w podręczniku jakiś czas np. jest przerabiany przez uczniów ale mało jest do niego ćwiczeń gramatycznych lub ogólnie jako powtórka gramatyki są niezastąpione.
KasiaBor
12-21-2011, 11:25
Uwielbiam te książki. Jest tutaj seria książek zawierająca słownictwo specjalistyczne z konkretnych dziedzin: prawo, finanse, technika. Nie są to tylko książki dla tłumaczy czy przyszłych tłumaczy, ale również dla przedstawicieli (profesjonalistów) tych branż. W miły sposób można nabyć słownictwo specjalistyczne.
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.