PDA

View Full Version : zaufanie dla Wikipedii

meg.dom
08-12-2011, 08:49
Czy kiedykolwiek pracując nad tłumaczeniem korzystaliście z pomocy Wikipedii? Przyznaję, że mi czasem się to zdarza, zwłaszcza kiedy szukam obcojęzycznych odpowiedników dla nazw różnych instytucji. Zastanawiam się jednak czy Wikipedia jest wiarygodnym źródłem informacji dla tłumacza? Jakie jest Wasze doświadczenie w tej kwestii?

martyna0512
08-12-2011, 13:02
Wikipedia nie jest może jakimś superspecjalistycznym źródłem wiedzy, ale pomaga. I to bardzo. Mi pomogła już wiele razy. Ważna jest dla mnie świadomość, że dane słowo to na pewno to, o co mi chodzi. Wiadomo, że tłumacząc dosłownie np. wyżej wspomniane nazwy instytucji nie możemy mieć takiej pewności.

majakiszka
08-12-2011, 15:00
Jeżeli chodzi o nazwy instytucji i tym podobnych to jak najbardziej można polegać na wikipedii. Jednak jeżeli chodzi o tłumaczenie innego specjalistycznego słownictwa ja często szukam odpowiedników w słownikach angielsko - angielskich, też są bardzo pomocne, szczególnie gdy sami musimy wymyślić odpowiednik.

AnnaLisa
08-13-2011, 14:01
Jeżeli chodzi o nazwy instytucji i tym podobnych to jak najbardziej można polegać na wikipedii. Jednak jeżeli chodzi o tłumaczenie innego specjalistycznego słownictwa ja często szukam odpowiedników w słownikach angielsko - angielskich, też są bardzo pomocne, szczególnie gdy sami musimy wymyślić odpowiednik.

Oczywiście, że korzystałam. Ten wątek łączy się poniekąd z zainicjowanym przeze mnie, czy internet to wróg czy przyjaciel tłumacza. Zapraszam do dyskusji:)

Bentley
08-13-2011, 17:09
Wikipedia niekiedy może się okazać całkiem przydatna jednak musimy pamiętać o tym że może ona być edytowana przez każdego co według mnie nie do końca czyni ją wiarygodnym źródłem informacji.

joannasz
08-13-2011, 20:23
ja tak nie do końca ufam wikipedii, terminy bardziej podejrzane zawsze staram sie potem jeszcze jakoś wyszukać przez googla. nigdy nie ma pewności kto edytował dany artykuł

adam.l
08-13-2011, 22:05
Wikipedia daje na pewno większą pewność poprawności danego pojęcia niż wyszukanie go w googlach na jakimś przypadkowym forum czy w innego rodzaju źródle internetowym. Mnie przynajmniej wiki jeszcze nigdy nie zawiodła.

daria_25
08-13-2011, 23:32
Wikipedia może być bardzo pomocnym źródłem w tłumaczeniach zwłaszcza gdy chodzi o nazwy instytucji czy tego typu podobnych rzeczy. Jednak w kręgach naukowych wikipedia nie cieszy się zbyt dobrą opinią i to nie bez powodu. Ponieważ może ją edytować praktycznie każdy kto ma na to ochotę jest w niej pełno błędów, niedociągnięć, których nikt nie kontroluje. Dlatego też warto wszystko co bierze się z wikipedii sprawdzać także w innych źródłach np. oficjalnych stronach danej organizacji. W przypadku stron takich jak wikipedia sprawdza się znakomicie zasada ograniczonego zaufania.

lenor
08-14-2011, 08:48
Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami, że Wikipedia może się przydać. Ja raczej korzystam z niej jako ze wskazówki i poźniej jeszcze się upewniam. To prawda że każdy może edytować artykuł i to zmniejsza wiarygodność informacji, jednak z reguły na dole strony są linki do innych źródeł w których można znaleźć wiele ważnych informacji. Wikipedia pomaga, ale trzeba być uważnym i ostrożnym:)

Monika108
08-14-2011, 13:05
Mnie na studiach uczulali, że wikipedia nie jest wiarygodnym źródłem informacji i mam to na uwadze, ale korzystam z niej jako dodatkowego źródła, które potwierdzam informacjami na wiarygodnych stronach. Również wikipedia nigdy jeszcze mnie nie zawiodła i ma dobrą renomę, także myślę, że można z niej korzystać uzupełniająco, posiadając już pewną wiedzę na dany temat.

PiotrZdrodowski
08-21-2011, 19:15
Czy kiedykolwiek pracując nad tłumaczeniem korzystaliście z pomocy Wikipedii? Przyznaję, że mi czasem się to zdarza, zwłaszcza kiedy szukam obcojęzycznych odpowiedników dla nazw różnych instytucji. Zastanawiam się jednak czy Wikipedia jest wiarygodnym źródłem informacji dla tłumacza? Jakie jest Wasze doświadczenie w tej kwestii?

Ze swojego doświadczenia wiem, że Wikipedia bywa pomocna w tłumaczeniach. Zdarzało mi się, że termin, którego poszukiwałem był dostępny i dokładnie opisany tylko w Wikipedii. Oczywiście nie powinno się traktować tego co w Wikipedii ze stuprocentową pewnością, ale zawsze można sprawdzić i potwierdzić przy pomocy anglojęzycznych stronach internetowych.

luiza1008
08-21-2011, 20:18

Również korzystam z wikipedii w tego typu problemach. Tak jak ktoś wcześniej zauważył może ona byc edytowana przez właściwie każdego , co w praktyce oznacza, że można znaleźć tam różne dziwne teksty. Jednak mimo wszystko myślę, że jest w miarę wiarygodnym źródłem informacji, zwłaszcza jęśli chodzi o nazwy instytucji lub przedmioty tzw. codziennego użytku, które bywają nietypowe i nie zawsze tłumaczowi znany jest odpowiednik.
Należy jednak uważać i potwierdzić autentyczność tłumaczenia, zwłasza gdy wydaje nam się dziwne;)

joko
08-21-2011, 20:50
Ja lubię traktować Wikipedię jako pierwszą podpowiedź. Jeśli polskie hasło ma swój odpowiednik w innym języku, to wtedy wiem, czego szukać i mogę szukać dalej, by się upewnić. Na razie się nie zawiodłam. Zwłaszcza, że zazwyczaj się korzysta z terminu, a nie szczegółów podanych w rozwinięciu, a wydaje mi się, że do tych szczegółów jest najwięcej zastrzeżeń.

marcin_k
08-21-2011, 21:07
Jeśli chodzi o instytucje to bardzo często szukając nazw wpisuję w wyszukiwarce przypuszczalne tłumaczenie i wśród wyników wyszukiwania pierwsze strony to wikipedia z właściwym tłumaczeniem. Jednak nigdy nie ufam temu w 100% i zawsze szukam jeszcze oficjalnej strony.

oblozam
08-21-2011, 21:34
Ja uwazam, ze wikipedia moze i powinna byc stosowana w celach referencyjnych. Nigdy jako podstawowe źrodlo informacji

bigapple
08-21-2011, 22:07
Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami:). Wikipedia może byś pomocna jednak nie należy jej traktować jako podstawowego, a tym bardziej nieomylnego źródła informacji. Jak by nie było to każdy może wprowadzić informacje na strony Wikipedii, może to być zarówno specjalista z danej dziedziny, jak i laik. Zatem warto korzystać z tego źródła, jednak należy weryfikować te informacje, aby mieć pewność, że nie powielimy czyichś błędów.

bp77
08-21-2011, 22:10
Wikipedia niekiedy może się okazać całkiem przydatna jednak musimy pamiętać o tym że może ona być edytowana przez każdego co według mnie nie do końca czyni ją wiarygodnym źródłem informacji.

zgadzam sie-wikipedia powinna byc wykorzystywana jako DODATKOWE zrodlo informacji, ale nie OSTATECZNE - tak to widze

skarolinka
08-21-2011, 22:22
Wikipedia jest bardzo przydatna, ale słusznie zauważacie, że nie powinna być ostatecznym źródłem wiedzy. Ja natomiast często korzystam i znajduję tam informacje o które niezwykle ciężko w innych źródłach - kiedyś potrzebowałam na cele tłumaczenia bardzo dużo specjalistycznych nazw ptaków - wiki okazała się nieoceniona, a o pomyłkę w tym wypadku się nie bałam, gdyż nazwy w nawiasie miały odpowiednik łaciński, więc wiadomo było, że jest to ten sam gatunek. Nie wyobrażam sobie skąd wzięłabym te informacje, gdyby nie wiki - można by szukać tekstów paralelnych i opracowywać jakieś glosariusze, ale to kosztuje bardzo dużo czasu, a z pomocą wiki łatwiej jest te informacje znaleźć i przynajmniej wiemy, co potem weryfikować. Jestem za, choć myślę, że tłumacz zawsze powinien być czujny i mieć lekko ograniczone zaufanie - nie tylko do zasobów internetowych.

Aurelia
08-21-2011, 22:48
Zgadzam się, że Wikipedia przydaje się bardzo. W wypadku tłumaczeń, szczególnie jej opcja "przeskakiwania" między językami. Często sprawdzam w ten sposób nazwy instytucji czy fachowe pojęcia. Oczywiście, że nie jest to całkiem wiarygodne źródło wiedzy, że trzeba sprawdzać fakty, porównywać z innymi źródłami, ale trzeba przyznać, że pewne wpisy zrobione są świetnie, a autorzy podają często bardzo dobrą bibliografię.

adzwonkowska
08-22-2011, 13:03
Ja korzystam z wikipedii, ale z głową, tzn. jeżeli sprawdzam np. nazwę jakiejś instytucji to następnie konfrontuję tą nazwę z innymi stronami słownikiem. Można też w sumie zapytać kolegów tłumaczy o opinię.

hauteville
08-22-2011, 15:02
Moja opinia na temat Wikipedii zasadniczo nie różni się od stanowisk przedmówców. Warto też zauważyć, że czasem treść Wikipedii jest znacznie wyższej jakości niż ta znaleziona gdzieś pokątnie na innych stronach internetowych, w tym także tych, które z założenia powinny przedstawiać jakąś wartość.

Ravn
08-22-2011, 15:06
Wikipedia może być dobrym źródłem informacji, pod warunkiem, że to co tam jest napisane, będzie wiarygodne (tj. potwierdzone przez źródła). Nie można też z drugiej strony do końca ufać wikipedii, pamiętajmy, że ta strona nie zawsze jest redagowana przez specjalistów, którzy dobrze znają się na swojej dziedzinie. Także więc, czy to przy wikipedii, czy też innych stronach, powinniśmy zawsze pamiętać o tym, abyśmy weryfikowali informacje. Wiadomo, że w internecie jest pełno rzeczy, które nie zawsze są prawdziwe! :D

Michal
09-21-2011, 22:26
Czytając wpisy w tym wątku mam "wrażenie granicące z pewnością", że wszyscy jesteśmy w 100% zgodni, że Wikipedia nie powinna być podstawowym i/lub jedynym źródłem, bo nie jest w 100% pewnym źródłem. Będy nie wynikają jedynie z niewiedzy lub ignorancji wikipedystów, są również dziełem hakerów, a jak dowodzą niektórzy, nawet wpływu lewicy na Wikipedię!!! Zawsze można zajrzeć do innych encyklopedii internetowych, np. www.conservapedia.com czy do www.brtiannica.com, ale niestety błędy są nawet w Encyklopedii Brytanice.

magdalena_cieslak
09-22-2011, 17:17
Dokładnie. Wszyscy korzystamy z Wikipedii ponieważ jest to najszybszy i najłatwiejszy sposób wyszukiwania informacji. Musimy jednak pamiętać, że należy zwracać uwagę na źródła z jakich zaczerpnięte są te informacje. Odpowiedź na pytanie czy Wikipedia jest wiarygodna brzmi: nie, ale i tak czasem warto do niej zaglądać, aby sobie pomóc;)

finchmeister
09-22-2011, 18:08
Oczywiście, że będą tam błędy, jak w każdej encyklopedii, zresztą - w końcu jest ona stworzona przez człowieka, który nie jest nieomylny :P Owszem, Wikipedia nie jest do końca wiarygodnym źródłem informacji, jednakże jest pomocna jak diabli! :) W końcu daje nam dostęp do wszelkiego rodzaju informacji w mgnieniu oka - i tak, jak daje nam te informacje w mgnieniu oka, tak z przymrużeniem tegoż powinniśmy te informacje czasami przyjmować :)

pweronika
09-23-2011, 22:33
Mnie na studiach uczulali, że wikipedia nie jest wiarygodnym źródłem informacji i mam to na uwadze, ale korzystam z niej jako dodatkowego źródła, które potwierdzam informacjami na wiarygodnych stronach.

Moi wykładowcy też przestrzegali przed Wikipedią, ale jak dotąd, jeszcze się na niej nie zawiodłam.

psotka
09-25-2011, 17:21
Moi też zawsze powtarzali, żeby nie ufać Wikipedii, ale tyle razy mi się przydała w tłumaczeniach, że nie wyobrażam sobie bez niej pracy.

maszka88
09-25-2011, 18:03
Otóż to. Mnie również wiele razy uratowała. Myślę, że warto z niej korzystać, ale z umiarem. No i mieć ograniczone zaufanie :)

kosatek
09-26-2011, 08:08
Wczoraj polska wikipedia miala urodziny, z tej okazji zalozyciel polskiej wersji sie wypowiadal i sam przestrzegal, ze nie nalezy korzystac z wikipedii jako jedynego autorytatywnego zrodla informacji. Nalezy korzystac z ksiazek, a takze innych stron internetowych.
:)

Mięta
09-26-2011, 08:31
Myślę, że Wikipedia jest świetnym źródłem informacji "po trochu na temat wszystkiego" i że ogólnie, z grubsza hasła pojawiające się tam są sensowne i składne. To, że nie jest to 100% źródło informacji, które powinno się cytować w pracach magisterskich, to już inny fakt. Myślę jednak, że póki co spełnia swoją rolę i w dodatku staje się coraz bardziej wiarygodna.

litka76
09-26-2011, 09:06
Ja zawsze sprawdzam ten sam temat w kilku różnych źródłach, dla porównania.

UR87
09-26-2011, 09:25

Ja również czasami zerkam do Wikipedii mimo, że wiele osób uważa ją za mało wiarygodne źródło, to trzeba jednak przyznać, że można tam znaleźć dużo potrzebnych nam informacji. Tak jak we wszystkim, tak i w korzystaniu z wikipedii należy zachować umiar i dla pewność sprawdzić daną informację również w innym źródle.

Arletta
09-26-2011, 09:29
Wszystkiego najlepszego dla polskiej Wikipedii z okazji dziesiątych urodzin!
Mnie też wykładowcy uczulali, żeby z Wikipedii korzystać ostrożnie. Rzeczywiście czasami przy przeskakiwaniu pomiędzy poszczególnymi wersjami językowymi wychodzą głupoty, ale nie mogę odmówić tej encyklopedii aktualności. Niestety PWN nie nadąża. Korzystam bardzo często.

Mona_84
09-26-2011, 09:39
Mnie również uczono by Wikipedię omijać szerokim łukiem, jednak czasem do niej zaglądam. Staram się ponad to sprawdzać daną informację jeszcze w innych źródłach tak dla pewności.

paula_tum
09-26-2011, 09:49
Wikipedia nie jest taka zła, ale należy sprawdzac wyszukane tam informacje. Co do np. nazw instytucji, czy też nazw oficjalnych raczej staram się szukac strony oficjalnej tej instytucji, żeby potwierdzic, czy dobrze przetłumaczyłam. ;) na studiach korzystania z wikipedii nikt z wykładowców raczej nie pochwalał :P

Nigra
09-26-2011, 09:55
Wikipedia zawiera mnóstwo informacji, często mijających się z prawdą. Przyznam, że zaglądam ale też weryfikuję informacje jeszcze na oficjalnych stronach bądź wiarygodniejszych źródłach. Plusem Wikipedii jest to , że artykuły pisane są przystępnym językiem. No i też pozycjonowanie stron Wikipedii jest najczęściej na pierwszym miejscu w wyszykiwarkach, więc chcąc nie chcąc, jest to pierwszy odnośnik jaki widzimy:) Z wykladowcami się zgadzam. Wikipedia nie powinna być żródłem w bibligrafii właśnie ze względu na brak 100% pewności co do zawartych informacji. Swoją drogą, te informacje musiały też się skądś pojawić więc warto poszukać oficjalnych i sprawdzonych informacji.

Mela
09-26-2011, 09:58
Jeśli chodzi nie o wyszukanie samych terminów czy nazw, ale ogólnie o informacje, to dobrze jest sprawdzić artykuł na dany temat w różnych wersjach językowych wikipedii. Porównajcie np. informacje o Machiavellim na stronie polskiej i włoskiej. Niebo i ziemia (właściwie: ziemia i niebo). Generalnie rzecz biorąc, jeśli szukamy info o ludziach, instytucjach, wydarzeniach historycznych itp. związanych z danym narodem (a przez to językiem), to w tym języku mamy szanse na dobre opracowania. W innych redaktorzy mogą korzystać z bardzo ograniczonych źródeł (jeśli nie są specjalistami) i całość ujęcia jest nie do końca adekwatna...

Sylwia6432
09-26-2011, 10:26
Też zaglądam do Wikipedii i przyznam, że jakośc artykułów jest bardzo różna, jednak zawsze to jakis punkt wyjścia, wiadomo, że trzeba sprawdzić jeszcze w innych źródłach, ale właściwie zawsze powinno się tak robić, nie tylko w przypadku wikipedii.

Calak
09-26-2011, 12:19
Zgadzam się ze stwierdzeniem, że jest to dobre źródło nazw, skrótów, nazwisk w różnych językach itp. Jednak juz dawno temu nacięłam się na błędnych datach biograficznych. Wykładowcy na germanistyce oczywiście również odradzają czerpanie wiedzy z Wikipedii, jednak zdażyło się, iż sami podawali nam artykuły stamtąd zaczerpnięte. Trzeba niestety wszystko dokładnie sprawdzać przed potraktowaniem artykułu z Wiki poważnie.

marinara
09-26-2011, 12:48
ja tak nie do końca ufam wikipedii, terminy bardziej podejrzane zawsze staram sie potem jeszcze jakoś wyszukać przez googla. nigdy nie ma pewności kto edytował dany artykuł
Zgadzam się z Przedmówcą w 100%. Również tak czynię.

Ankoku
09-26-2011, 14:54
Wikipedia jest wygodnym źródłem znalezienia informacji ale nie można tylko na niej bazować.Artykuły z niej powinno się porównać jeszcze z innymi źródłami aby mieć wiedzę czy jest to poprawne czy nie.Wikipedia jest codziennie edytowana,owszem ludzie starają podnieść się jej poprawność ale nie można jej ślepo wierzyć bez sprawdzenia tego samego w innych źródłach.

marcelina_t
09-26-2011, 14:59
Wikipedia czasem się przydaje i dlatego zdarza mi się z niej korzystać. Jednakże zawsze sprawdzam informacje w innych źródłach, bo po prostu jej nie wierzę. Do Wiki każdy ma dostęp i może napisać, co mu się podoba.

klaudia
09-26-2011, 17:43
Wikipedii nie można ufać. Czasem spotkałam się z naprawdę świetnymi artykułami, lecz niestety są też takie pozostawiające dużo do życzenia. Jak już zostało wspomniane, każdy może tam napisać co mu się żywnie podoba, bo nikt tego nie kontroluje i nie weryfikuje prawdziwości artykułów. Tak więc zalecam ostrożność.

eufrozyne
09-28-2011, 13:18
Mi też zdarzało się czasem szukać odpowiedników z innego języka na Wikipedii. Jeszcze się na niej nie zawiodłam. Oczywiście o ile tylko mam czas sprawdzam, czy dana nazwa figuruje jeszcze gdzieś.

aga555
09-29-2011, 23:18
Nie można demonizowac Wikipedii. Trzeba sprawdzac też inne zródła, ale jest arcyprzydatna, a błędy zdarzają się wszędzie. Czytałam gdzieś ostatnio, że prawdopodobieństwo wystąpienia błędu jest podobne w Wikipedii i w prestiżowych publikacjach typu "Nature" (sic!!!)

klaudynq
09-30-2011, 21:26
Osobiście często korzystam z Wikipedii przy szukaniu odpowiedników różnych wyrażeń technicznych albo ich defnicji. Jednakże zawsze staram się to także sprawdzić z innym źródłem. Gdy jednak niczego nie moge znaleźć to ufam Wikipedii.

AleksandraRybak
10-02-2011, 09:58
Wikipedia nie jest w stu procentach wiarygodnym i specjalistycznym źródłem, ale chyba jednym z najlepszych jeżeli chodzi o tłumaczenie nazw instytucji i organizacji różnego typu. Sama najczęściej z niej korzystam przy tłumaczeniu takich nazw i nie przychodzi mi na myśl żadne inne źródło.

antwuan
10-02-2011, 10:59
Niektórzy piszą, że Wikipedii nie można ufać i należy sprawdzać terminy w pozostałych źródłach np. "google". Mają rację, ale chyba nie do końca. Czy "google" są sprawdzonym źródłem? Obecnie w internecie można umieścić wszystko, a jak wiemy każdy ma dostęp. Ciekawy jestem, jakbyśmy tłumaczyli terminy i nazwy, gdyby Wikipedia zakończyła działalność.

margon
10-02-2011, 11:28
Wykorzystuję zasoby Wikipedii, kiedy potrzebny jest mi, np. odpowiednik terminu w danym języku, jednak znaleziony wyraz staram się jeszcze potwierdzić w innych źródłach. Co do pozostałych treści merytorycznych Wikipedii to traktuję je już z dużym dystansem.

katwid3
10-02-2011, 11:29
Niektórzy piszą, że Wikipedii nie można ufać i należy sprawdzać terminy w pozostałych źródłach np. "google". Mają rację, ale chyba nie do końca. Czy "google" są sprawdzonym źródłem? Obecnie w internecie można umieścić wszystko, a jak wiemy każdy ma dostęp. Ciekawy jestem, jakbyśmy tłumaczyli terminy i nazwy, gdyby Wikipedia zakończyła działalność.

Wlaśnie, a jednak to do Wikipedii zaglądamy najczęściej. Też wyszukuję tam różne informacje i jeśli by jej nie było to należałoby ją na nowo stworzyć :) Ograniczone zaufanie jest oczywiście wskazane, jak wszędzie. Jednak ja się jeszcze nie zawiodłam. :)

Romica
10-02-2011, 15:44
Wikipedię traktuję raczej jako rozbudowany słownik wielojęzyczny niż encyklopedię. Przy braku specjalistycznych słowników z rumuńskiego (jedyny naukowo-techniczny wyszedł w latach osiemdziesiątych a medycznego w ogóle nie ma) i niezbyt dużym wyborze źródeł jeśli chodzi o francuski, trudno jest zupełnie zrezygnować z wiki. Sama treść definicji interesuje mnie mniej, choć nazwy haseł głównych czasem nie do końca odpowiadają sobie w różnych wersjach językowych - ale zawsze jest to jakaś pierwsza podpowiedź, czego dalej szukać.

agulka129
10-02-2011, 16:58
Również zdarza mi się szukać w Wikipedii odpowiedników w obcym języku, zwłaszcza jeśli chodzi o nazwy instytucji, organizacji itp. Myślę, że tu można liczyć na jej wiarygodność. Problemy zaczynają się dopiero przy treści danego hasła, gdzie ludzie często z premedytacją podają błędne dane.

monique_m
10-05-2011, 20:28
Ja korzystam czasem z Wikipedii, bardzo często pomaga jeśli chodzi o nazwy instytucji. Można tez znaleźć przy okazji inne informacje. Myślę, że jeśli treść artykułów jest edytowana to często stają się lepsze i wiarygodniejsze, ale oczywiście to nie jest regułą. Warto sprawdzać też oczywiście dane informacje w innych źródłach. Jeśli mam tłumaczenie dotyczące instytucji to mam zwyczaj wchodzenia na strne tej instytucji.

iza_bella83
10-06-2011, 12:41
Jeżeli chodzi o mnie i o moje doświadczenia z Wikipedią, to jest to dobre kompendium wiedzy, dzięki któremu nauczyłam się wielu rzeczy, a i również podczas tłumaczenia była mi niezbędna. Jednak kiedy nie sprawdza się ( a czasem mi się to zdarzało), to najlepszym źródłem do znalezienia odpowiedniego np. wyrazu, które chce się przetłumaczyć są przeróżne fora dla tłumaczy, gdzie myślę każdy może coś polecić, a także niezawodne papierowe słowniki :)

Asia S.
10-06-2011, 15:54
Korzystam z niej w sytuacjach beznadziejnych. Jest to moja ostatnia deska ratunku.

ingari
11-21-2011, 12:00
do bardzo szybkiego tłumaczenia jak najbardziej, ale warto zweryfikować to tłumaczenie w innych źródłach