View Full Version : Najpiękniejsze zakątki Europy
marina249
08-11-2011, 12:48
Mam takie pytanie,przy okazji Waszych pobytów zagranicznych czy to w celach turystycznych czy też nauki języków,na pewno odwiedziliście jakieś urocze miejsca i może mięlibyście ochotę podzielić się z nami na ich temat.A może to właśnie one zainspirowały Was do nauki języków?Czekam na propozycje.
pusteblume1234
08-12-2011, 22:20
Jakiś czas mieszkałam w zachodnich Niemczech i moim ulubionym miastem jest Aachen (po polsku Akwizgran). Jest to przede wszystkim miasto uczelni, a co za tym idzie - studentów. Poza tym Aachen odznacza się cudowną dawną architekturą, brukowanymi uliczkami nie tylko na Starym Mieście oraz całym mnóstwem ciekawych rzeźb z mosiądzu, z których każda ma swoją historię i znaczenie symboliczne, i które są porozrzucane po całym mieście.
Ogólnie nie jestem fanką miast, ale Aachen ma, według mnie, jakąś taką swoją specyficzną przyjemną atmosferę :)
cytrynowy
02-19-2012, 19:36
Mnie bardzo podobało się wybrzeże Chorwacji z mnóstwem różnej wielości wysepek.
dolinka79
02-19-2012, 19:45
Polecam południową Italię :) szczególnie... Zwiedziłam ten kraj wzdłuż i wszerz, ale najpiękniejsze jest wybrzeże Amalfi i Positano :) aha i Capri tez jest super :) pozdrawiam
Polecam Cypr. Jest dość daleko więc prawie jak Turcja, ale z powodu bliskości z Grecją Cypr wydaje się trochę antyczny. Piękne nieskalane infrastrukturą dzikie wybrzeża, pogoda przez 12 miesięcy. Cudnie!!!
netgirl999
02-19-2012, 22:58
A ja uwielbiam Dublin - mnóstwo uliczek i wieczór na ławce przy rzece w centrum miasta :)
DominikS
02-20-2012, 08:24
Ja ostatnio byłem w Barcelonie, przepiękne miasto, niezwykła architektura, mam nadzieję, że niedługo uda mi się ponownie odwiedzić Katalonię :)
Jest wiele miejsc w Europie, które są piękne, i do których bym z chęcią wróciła. Ale do rzeczy... na pewno polecam Rzym i wędrówki po jego uliczkach, niekoniecznie tych najsławniejszych; oraz południe Francji, zarówno wschodnią jak i zachodnią część - co najfajniejsze, można tam znaleźć naprawdę wiele fajnych campingów więc taka podróż jest bardzo pouczająca i wcale nie aż taka droga. A wrażenia - bezcenne :)
Uwielbiam Barcelonę... Można się zagubić w uliczkach i trafić na klimatyczne bary, restauracje, sklepiki... Rewelacja dla mnie. Mam nadzieję, że wrócę tam nie raz! Podobało mi się też bardzo na Teneryfie i w słynnej Toskanii. Polecam wszystkim!
Polecam Kretę, wśród drzew oliwnych, w towarzystwie ukochanej osobie. Wyobraźcie sobie: gorące słońce, cisza, a Ty siedziesz w cieniu pięknego drzewa, patrząc na krajoraz. Z daleka widać niebieskie niebo, który łączy się z niebieskim bezchmurnym niebem i dookoła skaliste górki, większość jest pokryta kolejnymi drzewkami oliwnymi.....
Drugi obraz: Rano wsajesz w np. Kuopio, Finlandii (średniej wielkości miasto). Jest siarczysty mróz ale widok...niebieskie niebo, wszystkie drzewa (większość liściaste) pokryte świeżych puchem śniegu, drogi ładnie odśnieżone ale po obu stronach nie wydeptany śnieg. Wiedząc, że masz możliwość ogrzać się w gorącej saunie po zimnej wyprawie naprawde daje dużo radości :)
Jestem zodiakalnym Rakiem i uwielbiam każde miejsce, w którym jest woda :) Więc jak ktoś już wspomniał wyżej, wybrzeże Chorwacji - najpiękniejsze morze w Europie, ciepłe, czyste, pełne rybek i takich. Piękne zabytkowe miasteczka, wąskie uliczki, drzewa oliwne i czerwona ziemia. Najpiękniejsze miejsce na ziemi.
A z dużych europejskich miast, o dziwo Genewa zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie: do miasta przyssane jest olbrzymie jezioro otwarte dla turystów (i to za wiele niższe pieniądze niż w Polskich turystycznych jeziorkach jak Kryspinów k. Krakowa), po którym kursuje komunikacja miejska, takie wodne busy :) Miasto jest czyściutkie, pełne zabytków, pełne życzliwych, ufnych ludzi, mieszanka francuskiego i niemieckiego... Na pewno muszę się tam jeszcze kiedyś wybrać, najlepiej na dłużej niż ostatnio.
madulenka
02-23-2012, 21:17
Đavolja varoš (Devil's town) niezwykłe formacje skalne w południowej Serbii. Były serbskim kandydatem w konkursie na siedem nowych cudów świata.
http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%90avolja_Varo%C5%A1
http://www.djavoljavaros.com/
http://www.tt-group.net/Fotografije_Srbije/Djavolja-Varos/Djavolja-Varos.htm
Polska najpiękniejsza, polecam. A z zagranicznych to chyba jeszcze Krymu nie było :)
Cote d'Azur, polecam bardzo!
Zdenicka.c
03-18-2012, 00:20
Dla mnie najpiękniejsze, najciekawsze miejsce w Europie to Paryż. To właśnie to miejsce skłoniło mnie do nauki języka francuskiego, to w tym miejscu chciałabym nawet przez pewien okres czasu mieszkać...a dlaczego właśnie Paryż jest dla mnie najpiękniejsza? Nie jestem w stanie powiedzieć, oczarował mnie język francuski, oczarowało mnie zachowanie Francuzów podczas pobytu we Francji, oczarowała mnie wieża Eiffla :) a może kiedyś byłam w minionym życiu Francuzką :-D
Dorian Grey
03-18-2012, 11:55
Do dzisiaj wspominam swój pobyt w Luksemburgu w 1998 roku. Przepiękne miasto, godne polecenia. Także podróż do Rumunii wiąże się z wieloma pieknymi wrażeniami: Bukareszt, Constanca, Bran. Warto tam się wybrać...:)
Z europejskich miast uwielbiam Londyn. Kombinacja nowoczesnych i historycznych budynków obok siebie - świetne. Bardzo mi się podobało Muzeum Brytyjskie. Wstęp był i jest darmowy.
Bardzo piękne są klasztory Meteory w Grecji. Jak mógli zbudować te klasztory w takim miejscu. Musiała to być naprawdę trudna rzecz.
ciechorka
03-18-2012, 19:35
Żeby odpowiedzieć na to pytanie, musiałabym napisać cały referat.
Spróbuję krócej- Czarnogóra, Pireneje, północ Hiszpanii, Rumunia i (jeśli przyjąć, że to też Europa): Gruzja!!!!
agata.hung
03-18-2012, 22:13
Ja bardzo gorąco polecam Węgry. Nam Polakom są bliskie, a jednak ciągle mało o nich wiemy i nie odkryliśmy ich jeszcze do końca.
Chciałabym dodać do listy miejsc wartych zobaczenia węgierskie miasto Pecs - na południu Węgier, przy granicy z Chorwacją. Mnie urzekło swoim lekko pofalowanym ukształtowaniem, łagodnym klimatem, mieszanką Wschodu i Zachodu. Pecs jest znacznie mniejszy od Budapestu, ale dzięki uniwersytetowi nie jest wcale prowincjonalnym miasteczkiem. W 2010 r. był Europejską Stolicą Kultury i wiele dzięki temu wyróżnieniu zyskał. Obok zwiedzania licznych zabytków warto po prostu przejść się uliczkami i posłuchać mieszanki różnych języków.
goldwhisper
03-19-2012, 12:14
Chorwacja - czysta, piękna woda, ciepło, prześliczne wybrzeża... tylko język irytujący;)
Grecja jest fantastyczna. :)
Polecam południową Italię :) szczególnie... Zwiedziłam ten kraj wzdłuż i wszerz, ale najpiękniejsze jest wybrzeże Amalfi i Positano :) aha i Capri tez jest super :) pozdrawiam
Też poleciłbym te miejsca :)
Dla mnie najpiękniejszym zakątkiem były norweskie fiordy.
Z tych rzeczy, które widziałam na własne oczy, to już wspominany Krym - okolice Bakczysaraju z wielkim kanionem, i oczywiście pas nadmorski - w dole morze, w górze szczyty aż do nieba, a przez to wszystko podróż najdłuższą linią trolejbusową na świecie - niesamowite :)
Mnie bardzo podobało się wybrzeże Chorwacji z mnóstwem różnej wielości wysepek.
mnie rowniez, ale jako jeden z bardziej wyjatkowych miejsc w Europie wskazalabym Plitvickie jeziora w Chorwacji, przepieknie!!! mozna zrobic pocztowkowe zdjecia nie bedac profesjonalnym fotografem! wystarczy tam byc i miec aparat!
Grecja jest fantastyczna. :)
zgadzam sie, Grecja mnie urzekla, moze dlatego ze byla pierwszym krajem tak odmiennym od Polski, ktory odwiedzilaml, pokochalam wszystko co greckie, jezyk, ludzi kraj... sam klimat jest niezapomniany, cieple wieczory, spacery nad morzem i miejskie zycie rozpoczynajace sie po zmroku, wspaniale!
loleczka87
04-05-2012, 19:04
Polecam całą Hiszpanię, w ostatnie wakacje trochę ją pozwiedzałam i jestem zachwycona, najbardziej polecam miasteczko Tossa de Mar, Walencję, Sewillę i Madryt. Przepiękny jest również Paryż i Bordeaux.
Zachwycił mnie tkliwy urok Chorwacji. Słońce, plaża, wiele atrakcji turystycznych i bardzo uprzejmi wobec polaków chorwaci.
ulafoggy
04-24-2012, 13:27
Mnie najbardziej zachwycił do tej pory Półwysep Iberyjski oraz europejsko-azjatycki Stambuł. Jeśli chodzi o Hiszpanię polecam przede wszystkim wspomnianą już Barcelonę (a zwłaszcza dzieła Gaudiego, np. Park Guell czy Sagradę Familię), Figueres, gdzie znajduje się robiący niesamowite wrażenie "pałac z jajami" Salwadora Dalego, przepiękne Pireneje oraz bitwę pomidorową, tzw. tomatinę pod Walencją (fajne emocje). Co do Portugalii, punktem obowiązkowym jest oczywiście Lizbona i bajkowy, pełen kolorów Palacio da Pena pod Lizboną. Polecam także Cabo da roca (bardzo ładne widoki, tylko niesamowity wiatr) i Porto (koniecznie z degustacją wina;-)).
No i oczywiście polecam kilkudniową wycieczkę do tureckiego Stambułu, który zostanie mi w pamięci jako miasto kolorów, ciekawych smaków, kotów, pieczonych kasztanów, meczetów oraz śpiewu muezinów. Wrażenia absolutnie niezapomniane!
julianna87
04-24-2012, 16:39
Polecam Aix i prowansje, fantastyczny klimat....ach :))
Dla mnie Włochy i Chorwacja oraz ruchome wydmy w Łebie.:)
Aleksandra26
04-26-2012, 16:41
Och mnóstwo jest takich miejsc. Pamiętam czerwone klify na wyspie chorwackiej Vir, różne miasta na wybrzeżu Francji tak Carcasonne o zachodzie słońca, wspaniałe widoki jadąc przełomem rzeki Verdun...
Dla mnie Włochy i Chorwacja oraz ruchome wydmy w Łebie.:)
Spróbuj ruchome wydmy w Czołpinie, troche dalej za Łebą w Słowińskim Parku Narodowym ;) nieco większy obszar wydm ;) mniej znane a zatem mniej oblegane przez turystów miejsce :D
Zachwycił mnie tkliwy urok Chorwacji. Słońce, plaża, wiele atrakcji turystycznych i bardzo uprzejmi wobec polaków chorwaci.
zgadzam się Chorwaci są bardzo uprzejmi, szybko można poznać jakiś ludzi, szczególnie jeśli mieszka się w niewielkim mieście, ja mieszkałam przez 2 tygodnie w Biogradzie i pod koniec mojego pobytu, spacerujac po miescie nie jedna twarz byla znajoma, do tego ludzie poznawali tez mnie, pozdrawiali mnie. Przemiłe wrażenie!
Mnie najbardziej zachwycił do tej pory Półwysep Iberyjski oraz europejsko-azjatycki Stambuł. Jeśli chodzi o Hiszpanię polecam przede wszystkim wspomnianą już Barcelonę (a zwłaszcza dzieła Gaudiego, np. Park Guell czy Sagradę Familię), Figueres, gdzie znajduje się robiący niesamowite wrażenie "pałac z jajami" Salwadora Dalego, przepiękne Pireneje oraz bitwę pomidorową, tzw. tomatinę pod Walencją (fajne emocje). Co do Portugalii, punktem obowiązkowym jest oczywiście Lizbona i bajkowy, pełen kolorów Palacio da Pena pod Lizboną. Polecam także Cabo da roca (bardzo ładne widoki, tylko niesamowity wiatr) i Porto (koniecznie z degustacją wina;-)).
No i oczywiście polecam kilkudniową wycieczkę do tureckiego Stambułu, który zostanie mi w pamięci jako miasto kolorów, ciekawych smaków, kotów, pieczonych kasztanów, meczetów oraz śpiewu muezinów. Wrażenia absolutnie niezapomniane!
kiedy bylas w Sagrada Familia? ja byłam we wrzesniu 2009, wtedy jeszcze wykańczali wnetrze wiec mozna bylo zobaczyć jak pracują architekci, ale poza tym nic ciekawego, do tego trzeba bylo stac w kilometrowej kolejce najpierw do samego kosciola, potem w kilometrowej jesli chcialo sie wjechac na wierze, z czego juz zrezygnowalismy, poza tym bilety wstepu tez nie byly tanie. stwierdzilam ze to jest troche przereklamowane.
Ja polecam Lozannę w Szwajcarii, urokliwe miasto. Na brzegu widać Alpy, które wydają się być w zasięgu ręki i po przeciwnej stronie Francja. Szczególnie polecam rejs statkiem z Francji do Szwajcarii późnym wieczorem, kiedy to brzeg Lozanny jest oświetlony. Można się zauroczyć tym miejscem.
basilili
04-28-2012, 09:11
ja polecam mała wysepkę w okolicy Wenecji - BURANO - pełna różnokolorowych domków, pięknie wygląda oświetlona po zmroku ;-)
anna1208
04-28-2012, 09:53
A ja polecam coś dla osób, które nie maja za dużo pieniędzy - Praga - jest przepiękna, jest to dobre miejsce na weekendowy wypad ponieważ większość zabytków jest skupiona więc nie trzeba daleko jeździć. Z mężem zrobiliśmy sobie wycieczkę Wrocław - Szklarska Poręba - Praga. Było wspaniale, a Polska też jest przepiękna!
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.