PDA

View Full Version : Coś dla profesjonalistów ... i nie tylko

ojtam
08-05-2009, 22:09
Witam wszystkich forumowiczów.
Potrzebuje pomocy profesjonalistów.
Dla mnie jest to ważne a dla was może być ciekawym wyzwaniem.
Gdyby ktoś mógł przetłumaczyć mi słowo

"zwierzołak", "zwierzołaki".:confused:

Czekam z niecierpliwością.

CMG
08-06-2009, 01:18
hej,
za wielkiego profesjonaliste to sie nie uważam ale zadania podjąć się mogę:)

na początku trzeba wyjasnić co to takiego jest ten "zwierzołak", jeśli chodzi Ci o coś takiego (http://www.geocities.com/khai_pardus/khais_tutorial.html) i takiego (http://4.bp.blogspot.com/_-SAZgh0VQlQ/SPyJuoGrDZI/AAAAAAAABhs/bUDJQm3aFA4/s400/16_Werebat.jpg) :), proponowałbym tłumaczenie: "werecreature" ewentualnie "wereanimal" lub obie te wersje tyle ze z myślnikami po "were", tak jak na przykład dla wilkołaka mamy "werewolf"

w podanym odnośniku znajdziesz kilka innych, bardziej precyzyjnych określeń

czekamy na dalsze propozycje
pozdrowienia

ojtam
08-06-2009, 17:44
Dokładnie chodzi mi o taką bestie jak pokazałeś na odnośnikach. Ale w przeciwieństwie do wilkołaków czy innych kotołaków. Chodzi tu o to, że te zwierzołaki mają myśleć jak człowiek. Wiedzieć, że są zamienione w to cos z ludzi no i oczywiście są źli do szpiku kości.

CMG
08-07-2009, 11:37
to by sie mniej więcej zgadzało, patrz: pierwszy odnośnik
pozdrowienia

NoOne3
08-07-2009, 15:53
Nie sądzę, żeby charakter tego stwora dało się zawrzeć w jego nazwie. Ot weźmy na przykład wilkołaka, tradycyjnie i mitologicznie jest to człowiek zmieniający się w stwora dzikiego i nieokiełznanego, ale w literaturze, czy filmie często przedstawiane jest to inaczej i tak naprawdę jest to nazwa bardzo ogólna i wieloznaczna.

Przy okazji nie chodzi Ci o Warhammerowych "zwierzoludzi"?

Rzuć może szerszym kontekstem, choćby do czego Ci te zwierzolągi? Do opowiadania, RPG, kryptomitologii?

ojtam
08-18-2009, 22:06
Zwierzołaki potrzebne mi są do opowiadań. Generalnie oni są kimś w rodzaju magów przemieniających się w zwierzoludzi posiadający świadomość i charakter taki jaki mają kiedy sa ludźmi... przyznam się ze w ogóle nie interesowałem się warhammerem więc nie wiem jak tam postacie się kreują

... wydaje mi się ze werecreature będzie tutaj najlepiej pasował. Jeżeli ktoś ma lepszy pomysł pisać. Jeżeli nie to uważam temat za zamknięty,

NoOne3
08-18-2009, 23:18
Wiesz, u Rowling nazywali się oni "Animagami", po angielsku (a raczej z łaciny): "Animagus", mnoga "Animagi". Ważniejszy jednak jest fakt, że nazwa ta została na potrzeby jej twórczości zmyślona, nic więc nie stoi na przeszkodzie, żebyś Ty wymyślił własną.

Byle by nie przekombinować.

Werecreatures ujdzie, choć pasuje do nieco archaicznego "settingu".

ojtam
08-19-2009, 21:46
generalnie zostałem przy nazwie "zwierzołaki", ale nie byłem do końca przekonany i chcialem się dowiedzić jak ta nazwa możę brzmieć po angielsku... Cóż może coś wymyśle