View Full Version : Księgarnie językowe
Mieszkam w Warszawie i często mam problem z dostaniem jakiejś książki w jęz. angielskim (a wydawałoby się, że skoro jest tak popularny, nie powinno być żadnych problemów!). A gdzie wy kupujecie książki? Czy polecacie jakieś konkretne księgarnie, czy zamawiacie przez Internet? Czy też miewacie problem ze znalezieniem książek? Jeśli nie chcecie rzucać nazwami firm, napiszcie po prostu w jaki sposób najczęściej radzicie sobie z kupnem mniej dostępnych pozycji:)
Masz na myśli podręczniki czy literaturę? Jeśli to drugie, to ja często odwiedzam American Bookstore, a to, czego tam nie mogę dostać, kupuję zwykle na allegro bądź w księgarniach internetowych. Znajomi korzystają też z serwisu eBay i raczej sobie to chwalą. :)
martyna0512
08-13-2011, 07:27
Ja mogę polecić dla romanistów, italianistów i iberystów księgarnię internetową Nowela. Mają bardzo dużo tytułów w ofercie, a na przesyłkę nie czeka się długo. Oczywiście, jak to przy zakupach przez internet, trzeba za tę przesyłkę zapłacić (chyba że robi się zakupy za ponad 200 zł, co w przypadku książek językowych nie jest wcale sumą astronomiczną).
Jeśli chodzi o język angielski to nie jestem zbytnio zorientowana, ale chyba internet to jednak najlepszy sposób na takie zakupy. A jeśli chodzi o literaturę, to można na allegro za kilka złotych kupić. Nie są może w superstanie, ale chyba chodzi o to, co w środku, a nie na okładce:P
Ze swojej strony również mogę polecić nowelę - szczególnie jeśli chodzi o materiały do nauki czy słowniki. Ogólnie literaturę w języku francuskim kupić jest bardzo ciężko, ale w marjannie jest całkiem spory wybór w przystępnych cenach.
Jeśli chodzi o readersy po francusku, hiszpańsku, angielsku czy niemiecku, polecam księgarnię ettoi - całkiem spory wybór książeczek na różnych poziomach (od 0 do b1) z płytami i ćwiczeniami podzielonych na kategorie wiekowe (dzieci/młodzież/dorośli)
ania6061
08-16-2011, 16:55
Ja też korzystam z allegro. Jak na razie znalazłam tam wszystko co chciałam. Natomiast jeśli próbowałam w księgarni językowej (nie będę przytaczać nazwy;)) wybór był ograniczony zarówno jeśli chodzi o pozycje naukowe czy literackie a i cena troszkę wyższa.
Ze swojej strony również mogę polecić nowelę - szczególnie jeśli chodzi o materiały do nauki czy słowniki. Ogólnie literaturę w języku francuskim kupić jest bardzo ciężko, ale w marjannie jest całkiem spory wybór w przystępnych cenach.
Jeśli chodzi o readersy po francusku, hiszpańsku, angielsku czy niemiecku, polecam księgarnię ettoi - całkiem spory wybór książeczek na różnych poziomach (od 0 do b1) z płytami i ćwiczeniami podzielonych na kategorie wiekowe (dzieci/młodzież/dorośli)
Dzięki wielkie;) post się przydał
bravenewworld
01-27-2012, 17:06
Mieszkam w Warszawie i często mam problem z dostaniem jakiejś książki w jęz. angielskim (a wydawałoby się, że skoro jest tak popularny, nie powinno być żadnych problemów!). A gdzie wy kupujecie książki? Czy polecacie jakieś konkretne księgarnie, czy zamawiacie przez Internet? Czy też miewacie problem ze znalezieniem książek? Jeśli nie chcecie rzucać nazwami firm, napiszcie po prostu w jaki sposób najczęściej radzicie sobie z kupnem mniej dostępnych pozycji:)
Czegokolwiek byś nie szukała, znajdziesz to na http://www.bookdepository.co.uk/. Ta księgarnia jest po prostu świetna, przystępne ceny i co najważniejsze: wysyłka gratis. Odkryłam ją podczas pisania pracy magisterskiej, kiedy to po nieudanym zamówieniu na www.amazon.co.uk zaczął mnie trafiać szlag. W Bookdepository znalazłam wszystkie interesujące mnie pozycje książkowe, co prawda, zapłaciłam trochę więcej, niż miałabym zapłacić na www.amazon.co.uk, ale książeczki przyszły i to bardzo szybko, więc jak najbardziej polecam.
W niektórych ciucholandach można kupić a nieduże pieniądze anglojęzyczne książki i filmy.:D
monikabogdalska
01-28-2012, 07:36
Hej!
Z językowych polecam ci Akademię (www.ksiazki.org) Często znajduję na jej stronie internetowej oferty tańsze niż np. w Noweli (choć ta też ma wiele ofert). Ponadto w Wwie na Placu Bankowym jest Coliber (http://www.co-liber.pl/): sprowadzą ci prawie wszystko, nawet po chińsku czy japońsku, plus jeśli masz kartę klienta, masz 10% zniżki. I jest jeszcze Bookcity (http://www.bookcity.pl/info/ksiegarnia_jezykowa_warszawa.html), też w Wwie. Bardzo mili i też dobrze się z nimi współpracuje.
Dla hispanistów oczywiście również Elite (www.ksiegarniahiszpanska.pl), która ma swoje sklepy w Wwie i Krakowie.
Pozdrawiam, M.
smerfetka_31
01-28-2012, 20:31
Gorąco polecam sieć księgarni językowych PolAnglo. Kupuję również przez allegro i eBay.
Dla italianistów największy wybór ma italicus : www.italicus.com.pl,
dla romanistów jest jeszcze bliźniaczy educator www. ksiegarniaedukator. Udało mi sie tam kiedyś zamówić książkę po francusku, której nigdzie indziej nie mogłam dostać
dla Romanistów, podczas wizyt w Krakowie, polecam księgarnię Edukator, można tam pooglądać książki, a także zamówić, jeśli nie ma interesującej nas pozycji. Na pewno wybór mniejszy, a ceny wyższe, niż w internecie, ale jesli ktoś chce sobie pooglądać, a nie szuka czegoś konkretnego, to jest to właściwe miejsce.
Anglojęzyczne:
eBay /allegro
ostatnio American Bookstore na Nowym Świecie się likwiduje i mają bardzo interesujące zniżki (do 70%)
antykwariaty różne- niestety szybko znikają - świetny był kiedyś Redding's Bookshop w podziemiach BUWu, teraz All That Stuff (działają też na allegro)
jeśli chodzi o książki dla iberystów - to polecam księgarnię Elite, ktoś już pisał o niej wcześniej.
dekolada
03-11-2012, 20:51
Romaniści i italianiści z duzych miast typu Kraków czy Warszawa i tak mają o wiele łatwiej, mi jako mieszkance Lublina pozostają praktycznie tylko księgarnie internetowe:( A może znacie jakieś fajne adresy w Lublinie, o których nie wiem?
Niestety, w sprawie Lublina nie pomogę :) gdyby jednak ktoś był zainteresowany księgarniami w Gdańsku to polecam wymienianą już sieć PolAnglo a także niewielką księgarenkę English Unlimited - co prawda nazwa wskazuje konkretny profil księgarni ale dostać można też tam książki we wszystkich innych głównych językach europejskich (niemieckim, francuskim, hiszpańskim, włoskim).
Czasem kupuję poprzez allegro z księgarni English Bookstore, oferującej książki używane. Tanio można znaleźć książki w bardzo dobrym czy wręcz idealnym stanie, wysyłka pocztą albo odbiór osobisty w Poznaniu (co mi akurat bardzo pasuje, gdyż nie płacę dzięki temu za wysyłkę). Ogólnie polecam się przyjrzeć, ciekawe mają te aukcje czasami ;)
ciechorka
03-12-2012, 10:22
Iberystom polecam w Poznaniu księgarnię "Nowela", natomiast wszystkim z Trójmiasta - "Siesta". W obydwu istnieje możliwość zakupów przez internet.
W Krakowie polecam księgarnie:"Edukator" i "Elite"
http://ksiegarniaedukator.pl/
http://ksiegarniahiszpanska.pl/
Ja też polecam księgarnię Edukator. Kilka razy kupowałam tam książki, albo w ich siedzibie w Krakowie albo przez internet, nigdy się nie zawiodłam. Na życzenie klienta mogą zamówić każdy tytuł z Francji. Warto obserwować stronę internetową, bo można trafić na kuszącą promocję albo wyprzedaż niektórych pozycji.
arlettepp
04-02-2012, 22:47
Zadałam pytanie na innym wątku, ale się nie doczekałam odpowiedzi i dotarłam na "Księgarnie językowe". Wszystkim Romanistom polecam księgarnię http://www.marjanna.com.pl/, istnieje również w wersji internetowej. Przetestuję z pewnością polecanego przez Was Edukatora.
Ja również polecam Italicus w Krakowie dla italianistów. Mają bardzo szeroką ofertę, a zakupy można zrobić również przez internet. Chociaż ja wolę na miejscu.. Nie mieszkam w Krakowie, ale czasem bywam, a tak miła i zawsze pomocna obsługa :) I zniżki dla studentów oraz nauczycieli włoskiego :)
ja polecam polanglo :) jeśli nie ma czegoś na miejscu to zamawiają, czasem trzeba poczekać. nie ma problemu z trudno dostępnymi pozycjami, dzwonią gdy książka jest do odebrania ;)
a jeśli ktoś jest z trójmiasta to polecam także english unlimited ;)
natomiast według mnie najlepsza księgarnia internetowa to bookcity.pl ;)
InkyBlack
04-10-2012, 16:34
Ze swojej strony mogę polecić kilka księgarni językowych w Krakowie, przydatnych szczególnie anglistom, choć nie tylko:
- Główna Księgarnia Naukowa, ul. Podwale 6
- Księgarnie Językowe Egis, Plac Matejki 5
- PolAnglo, ul. Krupnicza 3
- InterBook, ul. Karmelicka 27
Mogę także polecić stronę www.abebooks.com, która bardzo przydała mi się podczas pisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Można tam znaleźć całkiem niedrogie książki - nowe oraz używane. Przyznam, że te używane są w doskonałym stanie.
Polecam księgarnię NOWELA! Ma naprawdę bogaty asortyment na miejscu (Poznań), większość pozycji widnieje w internecie (http://www.nowela.pl/), a do tego na zamówienie sprowadzają książki z zagranicy (koszt przesyłki nie jest wielki jeśli mają umowę z daną księgarnią zagraniczną). Nowela proponuje też rabaty dla firm (15%) oraz dla nauczycieli- również uczących prywatnie (20%). Na miejscu wyprzedawane książki są nawet za 1zł!
Poza tym polecam szperanie na allegro, gdy antywariaty wystawiają tam książki za grosze;)
magda.mb
04-20-2012, 11:31
Polecam wszystkim książki z allegro. Po pierwsze wybór jest bardzo dobry, po drugie ceny są niższe niż w sklepach. Jeśli chodzi o książki anglojęzyczne, to polecam English Bookstore na allegro. Mają bardzo duży wybór literatury. Są to książki używane, ale ich stan zazwyczaj jest bardzo dobry (jeśli jest zły, jest to zaznaczone w opisie). Można tam znaleźć naprawdę dobrą literaturę, za stosunkowo niską cenę.
A czy ktoś wie, jak to jest z e-bookami z Amazona?
Widzę i na wersji angielskiej i na niemieckiej, że wiele książek na Kindla jest za darmo albo za symboliczną kwotę. Dlatego zastanawiam się, czy nie kupić ich czytnika. Ale gdzieś słyszałam, że to są ceny tylko dla danego terytorium i kupując z zagranicy trzeba coś dopłacić. Czy ktoś jest bardziej zorientowany?
picadilly
05-04-2012, 17:06
Zaopatruję się we wspominanym już Angielskim Antykwariacie (http://www.englishbooks.pl/index.php)
Ponadto potwierdzam, że w ciucholandach można znaleźć coś ciekawego - ale tu nigdy nie wiadomo, czy się znajdzie, to czego się szuka
Sprzedawcy na allegro mają szeroki wybór; no i jeszcze parę księgarni internetowych:
(http://www.thebookstore.pl/ksiegarnia-obcojezyczna.htm)
(http://tradebooks.pl/)
Internet ma tą przewagę, że nie trzeba biegać po całym mieście, żeby przeszukać okoliczne księgarnie.
W Katowicach polecam księgarnię edukacyjno-językową Omnibus (Al. W. Korfantego 2a) - w ofercie przede wszystkim podręczniki, słowniki itp
Pietrann
05-04-2012, 18:24
American Bookstore jest w porządku, ale najlepiej kupować w sieci. Na Allegro jest o wiele taniej, a książki są często w idealnym stanie, czasem można kupić nieużywaną pozycję za 2/3 albo i połowę ceny sklepowej. Czasem zamawiam coś w salonach Empik (jeśli odbiera się książkę bezpośrednio w sklepie, nie pobierają opłaty za wysyłkę) A jeśli czegoś nie ma ani w Empiku ani na Allegro, czy Merlinie, to na pewno jest na eBay'u. Jedyna wada to długi czas oczekiwania na przesyłkę. Słyszałam, że niedługo ma zacząć działać w Polsce Amazon. Polecam także księgarnię internetową "Tradebooks"
dagmara7
05-07-2012, 18:59
Jeżeli chodzi o polecenie to oczywiście polecam allegro, ponieważ tam jest ogromny asortyment książek. Czasami prawdziwe 'perełki' możemy znaleźć w naprawdę dobrych cenach :) osobiście lubię używane książki, więc tym bardziej polecam książki i materiały z allegro, które używane potrafią być w naprawdę dobrym stanie. Jeżeli chodzi o księgarnie językowe do których możemy zajrzeć i na żywo sprawdzić dostępny materiał to polecam: Kielce- księgarnia językowa "Stamina" mieszcząca się przy ulicy Kościuszki. :)
Jak na razie znam tylko Angielski Antykwariat - zamawiałam tam książki potrzebne do pracy magisterskiej. Zazwyczaj wybieram opcję zapłaty przy odbiorze; książki dotarły naprawdę szybko. Raz zaryzykowałam i zamówiłam książkę opisaną jako "bardzo zużyta, w złym stanie" - była mi potrzebna "na szybko", a antykwariat miał tylko ten jeden egzemplarz. Kiedy przesyłka doszła, okazało się, że książka jest w całkiem dobrej formie, miała tylko podpis poprzedniego właściciela na stronie tytułowej, więc było to pozytywne doświadczenie.
jeżeli chodzi o książki po angielsku to dość łatwo je dostać po księgarniach, polecam chociażby empik :) gorzej jest z innymi książkami, np. z hiszpańskiego ...
pelle_kb
05-16-2012, 20:29
Jeżeli chodzi o literaturę, to w Krakowie bardzo polecam amerykańską księgarnię w Galerii Krakowskiej i Massollit na Felicjanek, który ma naprawdę obłędny wybór jak chodzi o literaturę piękną, poezję, historię wszelaką, judaistykę, feminizm, psychologię, socjologię etc... i oczywiście wszystko po angielsku! Można tam też poczytać angielską gazetę i zjeść pysznego bajgla popijając go równie pyszną herbatą. ;) Prowadzą też sprzedaż wysyłkową.
Massolit (massolit.com, massolit.pl dla tych, którzy nie mogą osobiście odwiedzić)
to miejsce kultowe, nie tylko dla miłośników Bułhakowa - choć malutkie :(
Może z czasem dorówna Shakespeare and Company - chyba tak się nazywa ta slynna księgarnia amerykańska w Paryżu?
A jakie są Wasze ulubione księgarnie w ogóle? (jeśli to nie nazbyt off-topic ... ale księgarnie to gatunek ginący, więc warto powspominać)
W Londynie jest sporo fajnych na Charing Cross Road (jak w tym filmie 84 Charing Cross Road - o księgarzu i jego amerykańskiej klientce). W szczególności Foyles, księgarnia w której podobno wszystko jest, ale nic nie można znaleźć.
No i legenda: Blackwells w Oksfordzie...
Shakespeare i Massolit - wnętrza:
http://www.wayfaring.info/wp-content/uploads/2011/12/inside-shakespeare-and-co.jpg
http://www.cracow-life.com/pictures/m.1307.jpg
A ja warszawiakom chciałabym polecić bibliotekę zamiast księgarni - zbiory obcojęzyczne (ang., fr., wł., hiszp., ros.) posiada biblioteka publiczna przy ul. Meissnera 5. Uczących (się oraz innych) na pewno zainteresują zbiory British Council, jest mnóstwo podręczników. Do tego spora biblioteczka audiobooków, a za niewielką roczną opłatą także filmy i muzyka. miłego korzystania
A ja warszawiakom chciałabym polecić bibliotekę zamiast księgarni - zbiory obcojęzyczne (ang., fr., wł., hiszp., ros.) posiada biblioteka publiczna przy ul. Meissnera 5. Uczących (się oraz innych) na pewno zainteresują zbiory British Council, jest mnóstwo podręczników. Do tego spora biblioteczka audiobooków, a za niewielką roczną opłatą także filmy i muzyka. miłego korzystania
W warszawskim British Council była kiedyś dobra biblioteka ale parę lat temu ją zlikwidowali, niestety.
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.