View Full Version : Czy jest to możliwe?
Witajcie, Wybieram się na studia do Francji. Wybrałam kierunek lettres modernes ( tj literatura nowoczesna ) tak jakby odpowiednik filologii polskiej. Kieruenk bardzo mnie interesuje, jest sporo zawodów, które można po nim wykonywac, ale ostatnio stwierdziłam że chciałabym zostać tłumaczem przysięgłym. Czy po tego typu studiach jest to możliwe? Z tego co wiem, zdaje się jakieś specjalne egzaminy na tłumacza przysięgłego i jeśli zdałabym je w przyszłosci to nie ma żadnych przeciwskazań, aby wykonywać ten zawód? Jeszcze jedno male pytanie, zapewne wybiera się specjalizacje np. tłumaczenia administracyjne, medyczne itp? I egzamin zdaje się z zakresu danego słownictwa? \
Z góry dziękuję za pomoc :)
aby zostać tłumaczem przysięgłym trzeba mieć wykształcenie filologiczne w języku w którym mamy zamiar tłumaczyć, nie być karanym przez urząd skarbowy i kilka innych warunków
w internecie jest mnóstwo informacji na ten temat, zacznij od tego (http://www.csx.pl/baza_wiedzy/tlumacz_przysiegly_jak_zostac.1.php) adresu
Mam zmartwienie i bardzo proszк o szybk± odpowiedј. Kochaіam siк ze swoim chіopakiem kilka dni przed sylwestrem i w sylwestra, robili¶my to z gumk± i nie koсczyі we mnie. Gdy kochaіam siк z nim ostatni raz, czyli w sylwestra bardzo dіugo nie mуgі doj¶ж ale po dіugich
wzmaganiach w koсcu miaі wytrysk. Dzisiaj siк јle poczuіam, chciaіo mi siк wymiotowaж lecz nie wymiotowaіam, bolaі mnie trochк brzuch ale nie jadіam nic wcze¶niej takiego co mogіo by mi zaszkodziж. Tak gdzie¶ w dniu 31 grudnia zaczкіy mnie boleж bardzo sutki, byіy nabrzmiaіe. Czy to jest moїliwe їe jestem w ci±їy?? Bardzo proszк o odpowiedј i z gуry dziкkujк.
darkliquoredeyes
11-30-2009, 00:05
Proszę moderatora o zbanowanie użytkownika powyżej.
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.