PDA

View Full Version : prawo i filologia

bolcze
06-14-2009, 17:42
Witam, chciałbym poradzić się w kwestii wyboru studiów. Mam zamiar zostać tłumaczem. Studiuję prawo na I roku, na II planowałem zacząć filologię, jednak uświadamiam sobie, że prawo jest absolutnie nie dla mnie, męczę się na tym kierunku i niewiele zapamiętuję. Czy uważacie, że warto te studia dokończyć, poświęcić 5 lat, zacisnąć zęby, tylko po to, żeby zostać dobrym tłumaczem przysięgłym i ewentualnie zwiększyć szansę i zostania przysięgłym i dostania lepszej pracy? Czy sama filologia, oczywiście połączona ze zdobywaniem specjalistycznej wiedzy z zakresu prawa, wystarczy? Dziękuję za ewentualne opinie.

tolek
06-16-2009, 17:11
moim zdaniem warto a prawo i filologia to doskonałe połączenie. Absolwent filologi i prawa nie powinien mieć problemów na rynku pracy. Absolwent filologii albo prawa - niekoniecznie. Życzę wytrwałości.

JoannaGawron
06-16-2009, 23:01
Ukończenie prawa oraz filologii da Ci niepowtarzalną okazję do stania się profesjonalnym tłumaczem tekstów prawniczych. Dzięki studiom prawniczym uzyskasz wiedzę specjalistyczną niezbędną do wykonywania tego rodzaju tłumaczeń.

Trzymam kciuki :o

ostrmonika
06-20-2009, 13:15
Jeśli rzeczywiście "męczysz" się na tym kierunku, to jeśli dodasz do niego filologię, na pewno nie będzie Ci łatwiej. Prawo to studia, z których chyba naprawdę trzeba czerpać jakąś przyjemność, aby nie stały się one udręką, choć jak napisali moi przedmówcy takie połączenie byłoby wprost idealne, bo nie oszukujmy się, do samokształcenia trzeba mieć wielką motywację. Ale nie jest to jedyne rozwiązanie, są szkoły prawa na zasadach studiów podyplomowych (np. w Lublinie jest Szkoła Prawa Amerykańskiego, gdzie zajęcia dodatkowo prowadzone są w języku angielskim) lub szkoły dla tłumaczy, gdzie są zajęcia z tłumaczenia specjalistycznego. Myślę, że takie rozwiązania również otworzyłyby przed Tobą wiele możliwości.