PDA

View Full Version : Zdania złożone

adaxada
05-15-2009, 17:11
Hej! Mógłby mi ktoś zrobić te zadania(wykres+ nazwy zdań) ?
1. Jestem opanowany podczas dyskusji, więc nikt mnie nie wytrąci z równowagi, gdy mówię albo słucham złośliwych komentarzy, które mnie dotyczą.
2. Abyś nie denerwowała się, oddychaj głęboko i spokojnie, ponieważ to pomoże ci ukryć emocje.
3. Jeśli pójdziecie do kina, nie zajmujcie dowolnych miejsc, ale siadajcie na tych, które wskazują wam zakupione bilety.
Z góry dzięki

anko
05-16-2009, 09:32
Analiza zdania nr 2:

(2) oddychaj głęboko i spokojnie, ----? (w jakim celu?) ---->(1) Abyś nie denerwowała się, ----> (dlaczego?)---->(3) ponieważ to pomoże ci ukryć emocje.

(1) Zdanie podrzędnie złożone: okolicznikowe celu
(2) Zdanie nadrzędne
(3) zdanie podrzędnie złożone: okolicznikowe przyczyny

Jest to zdanie wielokrotnie złożone. Niestety, z przyczyn technicznych nie mogę narysować tutaj wykresu, ale zdania są nazwane i ponumerowane, więc myślę, że nie będziesz mieć problemów z ich rozrysowaniem. Kolejność zdań w mojej analizie została zamieniona na potrzeby zadania odpowiedniego pytania. Oczywiście jeśli chodzi o kolejność rysowania to będzie ona następująca: (1)dół,(2)góra,(3)dół.

anko
05-16-2009, 09:38
Gdyby jednak pojawiły się jakieś problemy z rozrysowywaniem zdań, to polecam wikipedię. Wszystko jest tam ładnie opisane i wyjaśnione:

Zdanie podrzędnie złożone: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zdanie_podrz%C4%99dnie_z%C5%82o%C5%BCone

Zdanie współrzędnie złożone: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zdanie_wsp%C3%B3%C5%82rz%C4%99dnie_z%C5%82o%C5%BCo ne

Warto sobie poczytać.

anko
05-16-2009, 09:51
Być może na coś się przyda też analiza części zdania:

2. Abyś nie denerwowała się, oddychaj głęboko i spokojnie, ponieważ to pomoże ci ukryć emocje.

abyś - spójnik
nie - partykuła
denerwowała się - orzeczenie
oddychaj - orzeczenie w formie trybu rozkazującego
głęboko - okolicznik
i - spójnik
spokojnie - okolicznik
ponieważ - spójnik
to - podmiot
pomoże - orzeczenie
ci ukryć emocje - dopełnienie

BasiaS
05-16-2009, 14:57
wykres do pierwszego zdania:
Jestem opanowany(1)| podczas dyskusji,(2)| więc nikt mnie nie wytrąci z równowagi,(3)| gdy mówię (4)|albo słucham złośliwych komentarzy,(5)| które mnie dotyczą.(6)

___1___
kiedy?
___2___>.....>__3___
kiedy?
___4___<......>__5___
jakich?
___6___

1) zd. nadrzędne
2) zd.podrzędne okolicznikowe czasu
3) zd.współrzędne wynikowe
4)zd.podrzędne okolicznikowe czasu
5) zd.współrzędne rozłączne
6) zd.podrzędne przydawkowe
mam nadzieję, w porządku są:)

monisz
05-16-2009, 17:43
3. Jeśli pójdziecie do kina, nie zajmujcie dowolnych miejsc, ale siadajcie na tych, które wskazują wam zakupione bilety.

(1) jeśli pójdziecie do kina, - zdanie podrzędnie złożone okolicznikowe warunku (w jakim wypadku)
(2) nie zajmujcie dowolnych miejsc, - zdanie nadrzędne
(3) ale siadajcie na tych, - zdanie współrzędnie złożone przeciwstawne
(4) które wskazują wam zakupione bilety - zdanie podrzędnie złożone przydawkowe

(2) ____>.......<_____ (3)
: :
: :
(1)____: :______ (4)

Chyba dobrze narysowałam wykres i opisałam zdania..... Jeśli ktoś widzi coś do poprawienia, to piszcie. Ostatnio takimi wykresami zdaniami w polskim to zajmowałam się chyba w podstawówce.....:D Jak fajnie wrócić do błogich czasów dzieciństwa:D

monisz
05-16-2009, 17:45
Oj, źle się wysłał wykres;/

Powinno być: (1) na dole i w górę do (2), (2) i (3) na górze, (4) w dół od (3).

monisz
05-16-2009, 17:47
Aha i jeszcze pytanie do zdania (4): jakich? których?

BasiaS
05-16-2009, 17:54
Ostatnio takimi wykresami zdaniami w polskim to zajmowałam się chyba w podstawówce.....:D Jak fajnie wrócić do błogich czasów dzieciństwa:D

ja również swoją przygodę z gramatyką zakończyłam w podstawówce:) moim zdanie na studiach językowych powinny być zajęcia z gramatyki j. polskiego zamiast/oprócz łaciny:)

monisz
05-16-2009, 18:08

To jeszcze może analiza części mowy i zdania:

jeśli - spójnik podrzędny; okolicznik warunku (w jakim wypadku?)
pójdziecie - czasownik (2 os. lm.); orzeczenie (w tym podmiot domyślny - wy)
do - przyimek
kina - rzeczownik
do kina - okolicznik miejsca (dokąd?)
nie - partykuła przecząca
zajmujcie - czasownik
nie zajmujcie - orzeczenie (2 os. lm., w tym podmiot domyślny - wy)
dowolnych - przymiotnik, przydawka do "miejsc" (jakich?)
miejsc - rzeczownik, dopełnienie bliższe (czego?)
ale - spójnik współrzędny przeciwstawny
siadajcie - czasownik, orzeczenie (2 os. lm., w tym podmiot domyślny - wy)
na - przyimek
tych - zaimek przymiotny (jakich?)
na tych - okolicznik miejsca (gdzie?)
które - zaimek przymiotny
wskazują - czasownik, orzeczenie (3 os. lm.)
wam - zaimek rzeczowny, dopełnienie bliższe (komu?)
zakupione - imiesłów przymiotnikowy bierny, przydawka (jakie?)
bilety - rzeczownik, podmiot

Wszystko dobrze?

monisz
05-16-2009, 18:09
moim zdanie na studiach językowych powinny być zajęcia z gramatyki j. polskiego zamiast/oprócz łaciny:)

Zgadzam się w 100 % :D Przynajmniej z jeden semestr:)

anko
05-16-2009, 19:20
Wspominałam już co nieco o teorii, a więc teraz dla odmiany wrzucę adresy stron z przykładami zdań złożonych. Przy okazji można sobie poćwiczyć ich rozbiór :)

Zdania złożone podrzędnie:
http://www.interklasa.pl/portal/index/strony?mainSP=subjectpages&mainSRV=jpolski&methid=16993712&page=subpage&article_id=318133&page_id=13302

Zdania złożone współrzędnie:
http://www.interklasa.pl/portal/index/strony?mainSP=subjectpages&mainSRV=jpolski&methid=2496083&page=article&article_id=318133

Życzę przyjemnej zabawy :)

monisz
05-17-2009, 14:23
Eh ten Internet to potęga:D Wszystko można w nim znaleźć, a kiedyś to trzeba było książki kupować... Ja na przykład pamiętam taką super przydatną książeczkę (nawet teraz jak się okazuje;P) "Gramatyka na bardzo dobry" :) A teraz wystarczy wpisać hasło w google....

BasiaS
05-17-2009, 18:52
Eh ten Internet to potęga:D Wszystko można w nim znaleźć, a kiedyś to trzeba było książki kupować... Ja na przykład pamiętam taką super przydatną książeczkę (nawet teraz jak się okazuje;P) "Gramatyka na bardzo dobry" :) A teraz wystarczy wpisać hasło w google....
albo poprosić o pomoc na forum;) kiedys to były inne czasy:p

mstep
05-18-2009, 23:29
Zdaje się, że znowu nam się nieco dublują wątki...............:

http://www.forum.mlingua.pl/showthread.php?t=1172

I cóż mi pozostaje dodać, kiedy przedmówcy zrobili już wszystkie zadania? :)
Może ktoś ma jakieś inne ciekawe zdanko do rozłożenia dla mnie?;)

mstep
05-20-2009, 21:16
I ja także zgadzam się absolutnie z tym, że na filologiach obcych powinny być obowiązkowo zajęcia z gramatyki polskiej. To wielkie zaniedbanie, że na niektórych uczelniach nie starcza na to czasu...Chyba wszyscy wychodzą z założenia, że rozbiór zdania i inne gramatyczne zagadnienia mamy w małym palcu po szkole średniej...Co chyba trochę rozmija się z prawdą. Nawet jak mamy jakąś wiedzę, mniejszą lub większą, to zdecydowanie wymaga ona odświeżenia. Myślę, że rozkładanie naszej zautomatyzowanej mowy na czynniki pierwsze często pomaga uświadomić sobie istnienie pewnych mechanizmów, logicznych związków przyczynowo- skutkowych... Oczywiście bez fanatycznego podejścia, myślę, że rok takich zajęć to już byłoby coś:)

annajurys
06-01-2009, 16:51
Jestem opanowany(1)| podczas dyskusji,(2)| więc nikt mnie nie wytrąci z równowagi,(3)| gdy mówię (4)|albo słucham złośliwych komentarzy,(5)| które mnie dotyczą.(6)

2) zd.podrzędne okolicznikowe czasu

mam nadzieję, w porządku są:)

szczerze mówiąc mam zastrzeżenie: jak dla mnie 2 to nie zdanie. "podczas dyskusji" jest częścią pierwszego zdania i może być okolicznikiem czasu, a mogłoby być zdaniem gdyby je przeformułować np. na "kiedy trwa dyskusja", co jednakże wymagałoby przecinka przed "kiedy".

annajurys
06-01-2009, 16:56
Chyba wszyscy wychodzą z założenia, że rozbiór zdania i inne gramatyczne zagadnienia mamy w małym palcu po szkole średniej...

szczerze mówiąc cała moja wiedza na temat gramatyki języka polskiego pochodzi nie ze szkoły średniej, a podstawowej. w liceum już tylko słowacki wielkim poetą był i konrad umierał za miliony.

BasiaS
06-03-2009, 23:39
szczerze mówiąc mam zastrzeżenie: jak dla mnie 2 to nie zdanie. "podczas dyskusji" jest częścią pierwszego zdania i może być okolicznikiem czasu, a mogłoby być zdaniem gdyby je przeformułować np. na "kiedy trwa dyskusja", co jednakże wymagałoby przecinka przed "kiedy".

rzeczywiście:) moja pani od polskiego byłaby ogromnie nie pocieszona widząc moje poczynania ;)

szczepek
06-04-2009, 08:04
Rozkładanie zdania na czynniki pierwsze...? Miałem jedną czy dwie lekcje na ten temat w gimnazjum. I tyle.

blondyna_152
10-10-2009, 14:58
Heeej :D

potrzebuje na jutro narysować wykres zdania i nazwać jego części:

Właściciel Folwarku Dworskiego zamknął na noc drzwi kurników.

pisać na pocztę jak by coś :p slodkiilizak@o2.pl
z góry dzięki :)