View Full Version : Egzamin na tłumacza przysięgłego
sabina0609
04-30-2009, 22:01
Witam,
szukam ludzi którzy przystąpili do egzaminu na tłumacza przysięgłego - czy można to zdać?
JoannaGawron
05-10-2009, 19:08
Wszystko jest dla ludzi. Chcieć znaczy móc. :)
Jak do każdego trudnego egzaminu należy się oczywiście dobrze przygotować. Jest to niewątpliwie trudny egzamin, do którego nie przygotujesz się w tydzień.
Myślę, że odpowiednie nastawienie oraz determinacja pomogą Tobie odnieść sukces.
sabina0609
05-12-2009, 08:23
dziękuję za wsparcie
caro.lina
08-07-2009, 12:08
Cześć Wszystkim. Mam pytanie związane z egzaminem na tłumacza przysięgłego. Interesuje mnie to czy jeśli chce zdać egzamin z języka angielskiego to muszę skończyć filologię angielska?? ja ukończyłam inna filologię a z angielskiego mam CAE i chciałabym wiedzieć czy w ogóle jest po co zaczynać. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Marynia Szpor
08-07-2009, 18:00
Cześć Wszystkim. Mam pytanie związane z egzaminem na tłumacza przysięgłego. Interesuje mnie to czy jeśli chce zdać egzamin z języka angielskiego to muszę skończyć filologię angielska?? ja ukończyłam inna filologię a z angielskiego mam CAE i chciałabym wiedzieć czy w ogóle jest po co zaczynać. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
z treści ustawy o zawodzie tłumacza przysięgłego wynika, że musiałabyś mieć ukończone studia wyższe lub podyplomowe z danego języka...
Oto fragment ustawy.
U S T A W A z dnia 25 listopada 2004 r.
o zawodzie tłumacza przysięgłego
1. Tłumaczem przysięgłym może być osoba fizyczna, która:
5) ukończyła magisterskie studia wyższe na kierunku filologia lub ukończyła
magisterskie studia wyższe na innym kierunku i studia podyplomowe w
zakresie tłumaczenia, odpowiednie dla danego języka;
Pozdrawiam,
M
caro.lina
08-07-2009, 19:09
dziękuję bardzo. Tak właśnie przypuszczałam ale wolałam się upewnić. Może pomyślę o jakiejś podyplomówce. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.