View Full Version : Domys³y na temat Barabasza
aleksandraczaban
01-30-2008, 11:57
Domys³y na temat Barabasza
Speculations on the subject of Barabbas
Co sta³o siê z Barabaszem? Pyta³em nikt nie wie
What happened to Barabbas? I asked but nobody knows
Spuszczony z ³añcucha wyszed³ na bia³± ulicê
Unchained he went to the white street
móg³ skrêciæ w prawo i¶æ naprzód skrêciæ w lewo
he could have turned right gone straight turned left
zakrêciæ siê w kó³ko zapiaæ rado¶nie jak kogut
turned around or crew with delight like a rooster
On Imperator w³asnych r±k i g³owy
He the Emperor of his own hands and head
On Wielkorz±dca w³asnego oddechu
He the Administrator of his own breath
Pytam bo w pewien sposób bra³em udzia³ w sprawie
I asked because I was involved in a way
Zwabiony t³umem przed pa³acem Pi³ata krzycza³em
Lured by the crowd in front of Pontius Pilate’s palace I shouted
tak jak inni uwolnij Barabasza Barabasza
like others release Barabbas Barabbas
Wo³ali wszyscy gdybym ja jeden milcza³
Everyone shouted if only I had been silent
sta³oby siê dok³adnie tak jak siê staæ mia³o
It would have happened what was exactly supposed to happen
A Barabasz byæ mo¿e wróci³ do swej bandy
And Barabbas could have returned to his gang
W górach zabija szybko rabuje rzetelnie
In the mountains he kills quickly and robs diligently
Albo za³o¿y³ warsztat garncarski
And maybe he established a pottery workshop
I rêce skalane zbrodni±
And he cleans his hands soiled with crime
czy¶ci w glinie stworzenia
in a clay of creation
Jest nosiwod± poganiaczem mu³ów lichwiarzem
He is a water carrier a mule driver a usurer
w³a¶cicielem statków - na jednym z nich ¿eglowa³ Pawe³ do Koryntian
an owner of the ships - Paul used to sail to the Corinthians on one of these
lub - czego nie mo¿na wykluczyæ -
or - which cannot be excluded -
sta³ siê cenionym szpiclem na ¿o³dzie Rzymian
he became a highly regarded snooper in the pay of the Romans
Patrzcie i podziwiajcie zawrotn± grê losu
Look at and admire the staggering fortune’s game
o mo¿liwo¶ci potencje o u¶miechy fortuny
to win the possibilities potency to gain the smile of fortune
A Nazareñczyk
And the Nazareth man
zosta³ sam
was left alone
bez alternatywy
with no alternative
ze strom±
with a steep
¶cie¿k±
path
krwi
of blood
Micha³ Nycz
01-30-2008, 13:11
Witam,
Powiesz, ¿e siê czepiam, ale odrobinê, jak dla mnie, za d³ugi ten tytu³.
Mo¿e warto pokomnbinowaæ z czym¶ w rodzaju "wild guess".
On Wielkorz±dca w³asnego oddechu
He the Administrator of his own breath
A mo¿e "steward," "bailiff," albo "governor" ?
an owner of the ships
a shipowner? http://tinyurl.com/34tyu8
on the Roman payroll?
pozdrawiam :)
Klempicz
01-30-2008, 14:05
Powiesz, ¿e siê czepiam, ale odrobinê, jak dla mnie, za d³ugi ten tytu³.
Mo¿e warto pokombinowaæ z czym¶ w rodzaju "wild guess".
A mo¿e obroni³by siê po prostu tytu³ "Speculations about Barabass"?...
Pozdrawiam!
Micha³ Nycz
01-30-2008, 14:19
A mo¿e obroni³by siê po prostu tytu³ "Speculations about Barabass"?...
£adnie, krótko, zgrabnie; ale mam pewne tycie w±tpliwo¶ci. ;)
Mo¿e jestem przeczulony, ale "speculations" brzmi dla mnie jako¶ tak formalnie - mo¿e to kwestia obecno¶ci s³owa "spekulacja" w j. polskim - nie wiem. :confused:
St±d tamta, mo¿e zbyt ostro¿na, propozycja z "wild guess".
Witam,
Gratulujê, bardzo podoba mi siê Twoje t³umaczenie, nie odchodzisz zbyt daleko od orygina³u, zachowujesz wszystkie zabiegi stylistyczne zastosowane przez Herberta; nawet d³ugo¶æ wersów jest w wiêkszo¶ci zbli¿ona do oryginalnej. Niemniej mam pewne drobne uwagi.
"Pytam", wiêc chyba "I ask"
sta³ siê cenionym szpiclem na ¿o³dzie Rzymian
Mam wra¿enie, ¿e okre¶lenie "ceniony" w tym kontek¶cie nie zosta³o u¿yte przypadkowo i niekoniecznie ma zwi±zek z szacunkiem (którym szpicle raczej siê nie ciesz±), a raczej z zap³at±, któr± Barabasz otrzymywa³ za wspó³pracê. Tê dwuznaczno¶æ, sarkazm orygina³u trudno oddaæ w t³umaczeniu. Mo¿na spróbowaæ "valuable" albo "treasured", jak podaje s³ownik (nomen omen) religijny, ale nie wiem, jak to bêdzie brzmia³o dla native speakera.
o mo¿liwo¶ci potencje o u¶miechy fortuny
Zabieg Herberta z u¿yciem liczby mnogiej by³ chyba (ponownie) celowy - podkre¶la, o jak wiele toczy siê "zawrotna gra losu". Proponujê co¶ w stylu: "to win the possibilities powers smiles of fortune".
To niestety nie wszystko - w tym fragmencie brak interpunkcji w oryginale mo¿e dodatkowo komplikowaæ sprawê: przecie¿ "o mo¿liwo¶ci, potencje, o u¶miechy fortuny" wygl±da moim zdaniem równie dobrze, co "o mo¿liwo¶ci, potencje, o u¶miechy, fortuny" (tym samym w drugiej opcji lista siê wyd³u¿a;)) Ale jak to odzwierciedliæ w t³umaczeniu? A mo¿e tylko siê czepiam?
Nie mam pojêcia, dlatego rozk³adam rêce i ponownie gratulujê udanego przek³adu:)
Pozdrawiam,
i
Klempicz
01-30-2008, 15:18
£adnie, krótko, zgrabnie; ale mam pewne tycie w±tpliwo¶ci. ;)
Mo¿e jestem przeczulony, ale "speculations" brzmi dla mnie jako¶ tak formalnie - mo¿e to kwestia obecno¶ci s³owa "spekulacja" w j. polskim - nie wiem. :confused:
St±d tamta, mo¿e zbyt ostro¿na, propozycja z "wild guess".
A mi siê wydaje, ¿e "speculations about" doskonale oddaje "domys³y na temat" w kontek¶cie ca³ego wiersza. "Wild guess" z kolei (dla mnie) jest trochê nieformalne i nie pasuje do tematyki. No ale ka¿dy ma swoje zdanie... A co na to inni?
Pozdrawiam!
Klempicz
01-30-2008, 15:22
To jeszcze ja wtr±cê swoje trzy grosze...:
A nie lepiej "I'm asking because..."?
A Nazareñczyk
And the Nazareth man
A tu - nie jestem pewien, niech siê jaki¶ native odezwie - "the Nazarene"
Pozdrawiam!
Micha³ Nycz
01-30-2008, 15:42
"Wild guess" z kolei (dla mnie) jest trochę nieformalne i nie pasuje do tematyki.
W porządku, to jest argument (rzeczywiście "wild guess" jest może zbyt nieformalne) i ja sam jestem już właściwie przekonany do wersji "speculation about".
Prosiłbym tylko jeszcze kogoś z native'ów o komentarz dotyczący tego, jak on/ona odbiera to "speculation" - tak dla zaspokojenia własnej ciekawości.
Dzięki za ciekawą polemikę. :)
Witam:)
Bardzo udany przek³ad. Gratulacje! Bardzo podoba mi siê styl, rytm, tempo i nastrój. Mam te¿ pewne uwagi:
Tytu³ jest faktycznie za d³ugi (my¶lê, ¿e tytu³owi Speculations about Barabbas nie mo¿na nic zarzuciæ;))
He the Emperor of his own hands and head
He the Administrator of his own breath - czy nie lepsze by³oby Him the Emperor/ Him the Administrator - aby podnie¶æ patos i jednocze¶nie zaznaczyæ kpinê, szyderstwo?
[Pytam bo w pewien sposób bra³em udzia³ w sprawie]
I asked because I was involved in a way - moim zdaniem nie wolno tu opuszczaæ s³owa sprawa, gdy¿ odnosi siê ono dos³ownie do sprawy "s±dowej" nad Jezusem. Zgadzam siê jednak, ¿e because I was involved in the case in a way jest zbyt d³ugie, wiêc proponujê zrezygnowaæ z in a way, a t± "wzglêdno¶æ" wyraziæ przez like: I ask like one involved in the case
Lured by the crowd in front of Pontius Pilate’s palace I shouted - stanowczo nale¿a³oby skróciæ ten wers, ¿eby jednak zachowaæ powtarzaj±ce siê rytmiczne "p" na pocz±tku trzech kolejnych wyrazów proponujê tak± wersjê:
Lured by the crowd before Pontius Pilate’s palace I shouted
like others release Barabbas Barabbas - tu natomiast powtórzy³abym release, ¿eby zwiêkszyæ liczbê powtarzanych sylab: polskie regu³y odmiany daj± Herbertowi wiêksze mo¿liwo¶ci: powtórzenie a¿ 4 sylab
Everyone shouted if only I had been silent
It would have happened what was exactly supposed to happen - zosta³o tu nieznacznie zmienione znaczenie, raczej na sens "Gdybym tylko milcza³... [to co¶ by siê (nie) sta³o]". Moja propozycja - Everyone shouted if only I hadn't - my¶lê, ¿e w ten sposób akcent "³atwiej" pada na I. Drugi wers ma zbyt wiele wyrazów w porównaniu z orygina³em. Poniewa¿ wynika to z konieczno¶ci u¿ycia konstrukcji would have done, zmieni³abym perspektywê:
Everyone shouted if only I hadn't
It wouldn't have changed the Providence
A Barabasz byæ mo¿e wróci³ do swej bandy
W górach zabija szybko rabuje rzetelnie
In the mountains he kills quickly and robs diligently - wydaje mi siê, ¿e to "w" przed "górami" jest u¿yte celowo, aby odbija³o echem "w" w s³owie wróci³. Proponujê przenie¶æ "echo" w inne miejsce, by wyrównaæ stratê:
To the mountains where he kills quickly and diligently robs
And maybe he established a pottery workshop
And he cleans his hands soiled with crime
in a clay of creation
- zamiast established u¿y³abym opened i my¶lê, ¿e bardziej adekwatne jest u¿ycie czasownika "sully", gdy¿ "soil" stosuje siê raczej w odniesieniu do "honour, good name":
And maybe he opened a pottery workshop
where he cleans his hands sullied with crime
in clay of creation
He is a water carrier a mule driver a usurer
an owner of the ships - Paul used to sail to the Corinthians on one of these
he became a highly regarded snooper in the pay of the Romans - w tej strofie wprowadzi³abym kilka zmian, tak aby wersy bardziej odpowiada³y d³ugo¶ci± oryginalnym:
He is a water-carrier a mule driver a usurer
owner of the ships - one of them sailed Paul direction Corinthians
he became a highly regarded snooper paid by the Romans
Look at and admire the staggering fortune’s game
My¶lê, ¿e fortune nie powinno tutaj wyst±piæ dwa razy i ¿e nale¿a³oby skróciæ w miarê mo¿liwo¶ci oba wersy, i przychylam siê, ¿e warto zachowaæ liczbê mnog± wyrazów, bo ona niesie wa¿ne przes³anie. Moja propozycja:
Look and admire the blind fates' play
to win possibilities potencies smiles of fortune
Pozdrawiam i jeszcze raz gratulujê - bardzo dobre t³umaczenie:)
P.S. Czy "one of them sailed Paul direction Corinthians" jest poprawne?
aleksandraczaban
01-31-2008, 16:42
Ojej dziekujê wszystkim za po¶wiêcony czas mojemu tlumaczeniu i za uwagi :) niektore nawet trafne :P
w takim razie zmieniam tytu³ na: "Speculations about Barabbas" - rzeczywi¶cie ³adniej i korzystniej :)
i genialne jest dla mnie wyrazenie: on the Roman payroll :) dlaczego ja o tym sama nie pomyslalam ...dziekuje michal :*
a z tym Nazareñczykiem to ju¿ sama nie wiem, która forma jest poprawna :| Nazarene, Nazarethian ???
Witam!
Gratulujê udanego przek³adu! Mnie siê bardzo podoba i czyta³am go prawie 'z zapartym tchem' ;) , a jednocze¶nie mia³am wra¿enie, jakbym to widzia³a na w³asne oczy... Przek³ad ju¿ by³ 'proofread', wiêc nie bêdê dodawa³a ju¿ uwag co do t³umaczenia. Powodzenia przy kolejnych t³umaczeniach!
Pozdrawiam
blueberrygood
02-04-2008, 11:19
A mi siê wydaje, ¿e "speculations about" doskonale oddaje "domys³y na temat" w kontek¶cie ca³ego wiersza. "Wild guess" z kolei (dla mnie) jest trochê nieformalne i nie pasuje do tematyki. No ale ka¿dy ma swoje zdanie... A co na to inni?
"Wild guess" na pewno nie - nie pasuje w ¿aden sposób. "Speculations" z kolei jest zbyt formalne i jakby 'naukowe'... Proponujê "Contemplating about Barabass" albo "Contemplating Barabass".
Pozdrawiam!
Bardzo ³adny przek³ad, Olu, wierny i poetycki. Wydaje mi siê tylko, ¿e zale¿a³oby zachowaæ formê graficzn± ostatnich wersów:
bez alternatywy
ze strom±
¶cie¿k±
krwi
co symbolizujê tê strom± ¶cie¿kê nikn±c± na horyzoncie...
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.