View Full Version : let's start
Witam wszystkich. Jestem filologiem jezyka angielskiego. Pracuję jako lektor w firmie językowej i uczę w szkole. Wraz z nowym rokiem rozpoczynam - tłumaczenie tekstów. Jeśli to możliwe-proszę o jakieś istotne rady i wskazówki dotyczące pracy tłumacza. ;) Serdeczne dzięki.
Klempicz
01-29-2008, 09:38
proszę o jakieś istotne rady i wskazówki dotyczące pracy tłumacza. ;)
Witamy!
trochę ogólnie zapytałaś...;) A co konkretnie chciałabyś wiedzieć?
Pozdrawiam!
Przede wszystkim od czego zaczac. To ,ze czeka mnie szkola w tym kierunku to jasne, ale jak cwiczyc , zeby tlumaczyc jak najlepiej? Bardzo sie ciesze, ze znalazlam to forum, bo juz znalazlam duzo informacji. Teraz chcialabym przygotowac sie i przede wszystkim nabyc troche praktyki. Da sie tlumaczyc bez znajomosci teorii ? Raczej kiepsko. A ja nie mam pojecia jakie podreczniki sa dobre i warte uwagi. Moze od tego zaczne.... Co trzeba przeczytac, zeby miec podstawy? Mialam troche na ten temat na studiach. Jednak czuje sie jeszcze nie pewnie w tym temacie. A jak cos robic, to porzadnie!;)
Klempicz
01-29-2008, 10:34
Myślę, że po studiach jesteś wstępnie przygotowana do pracy jako tłumacz... Potrzebne jest Ci tylko doświadczenie. Powinnaś zacząć od prostszych tekstów, a najlepiej zarejestruj się jako tłumacz tutaj: http://mlingua.pl/?doc=work , podając wszelkie umiejętności, szkoły, kursy i referencje. Otrzymasz próbne teksty do tłumaczenia i jeśli zostaniesz pozytywnie zweryfikowania zaczniesz otrzymywać zlecenia (z początku prostsze, w miarę nabywania doświadczenia).
Pozdrawiam!
Dzieki baaardzo.
Juz sie rejestruje. Pozwolilam sobie przeslac Ci wiadomosc.
Pozdrawiam.
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.